20-04-2024 10:46

İçiniz rahat olsun; ‘okul gıdası’ geldi

2019-09-09    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2019-09-09
.stripslashes($urun->baslik).

HAZIRLAYAN: DİYETİSYEN ŞÜKRAN ABUŞKA

 

 

Bir sağlıklı beslenme uzmanının yazmak istediği, duyurmaktan keyif alacağı en güzel haberi paylaşmanın da mutluluğunu yaşıyorum.

Okul gıdası üzerine ebeveynler için oldukça bilgilendirici bir yazı hazırladım, kulak verin isterim…

Çocuk büyüyüp gelişirken enerjiye ihtiyaç duyuyor ancak bu enerjinin doğru besinlerle alınması şart.

Çocuklar için düzenli bir yeme örüntüsü ve düzenli öğün saatlerinin belirlenmesi anne ve babanın önemli asli görevlerinden biri olmalıdır.

Okul çağı döneminde ise anne/babanın yanında öğretmen, okul yönetimi ve MEB’de bu önemli görevden pay alıyor.

Günümüz dünyasında beslenmenin küçük yaşlarda başladığını artık hepimiz biliyoruz.

Kaldı ki çocukluk çağındaki yeme bozukluğu ilerleyen yılların kilo problemini oluşturuyor.

MEB, Sağlık Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliği ile 2019-2020 eğitim-öğretim yılının birinci yarısında devrim niteliğinde olan okul gıdası logolu ürünler bulunacak.

Aklınıza onlarca soru geliyor değil mi? En önemli birkaç tanesini cevaplayayım…

 

BU ÜRÜNLER NEREDE SATILACAK?

MEB’e bağlı resmi ve özel okul/kurumların; kantin, kafeterya, büfe ve çay ocağı gibi gıda işletmelerinde…

 

UYGULAMANIN AMACI NEDİR?

Uygulamanın amacı; çocuklarımızın güvenilir gıdalarla dengeli ve yeterli beslenmesini sağlamak, bu vesileyle çocuklarımızın bilinçli gıda tüketme konusunda bilgi sahibi olmaları.

 

ETİKETİNDE LOGO BULUNMAYAN ÜRÜN SATILMAYACAK!

Okul Sağlığı Bilim Kurulu tarafından satışı uygun bulunmayan, ‘Okul Gıdası’ logosu verilmeyecek yiyecek ve içecekler var. Bunlar; her türlü şekerli, kolalı, gazlı ve aromalı içecekler; kızartmalar, cipsler, tüm çikolata türleri, tüm şeker ve şekerlemeli ürünler, hamurlu şekerli tatlılar, tatlandırıcı katılmış yiyecek ve içecekler, kek pasta türleri, gevrek ve çerezler, kremalı ürünleri kapsıyor.

 

PEKİ, OKULLARDA NELER SATILACAK?

Meyveler, çiğ tüketilebilen sebzeler, salatalar, kuru meyveler (şeker kaplamasız ve 30 gr), kuru yemişler (şeker kaplamasız ve 30 gr), içme suyu, mineralli sular, pastörize ve UHT sütler, taze sıkılmış meyve ve sebze suları (250 ml’den az), yoğurt (150 gr) , ayran, peynir (pastörize), günlük haşlanmış yumurta, tam buğday ekmeği, tam buğday unlu emek, karışık tahıllı ekmek vb. ürünlerden yapılan, içerisinde yumurta veya peynir, taze domates, havuç, marul, biber vb. gıdaların bulunduğu sandviçler (turşu hariç).

Bu uygulama ile çocuklar artık katkı maddeli ürünlerden ister istemez uzak kalacak. Evde kahvaltı yapmanın, ara öğünlerde sağlıklı atıştırmalıklar almanın keyfini daha çok yaşayacak ve daha zinde olacak.

 

BU YETERLİ Mİ?

Tabii ki değil düzenli ve dengeli beslenmeyi de öğreterek daha bilinçli öğrencilerin yetişmesini sağlayacağız.

 

NASIL?

Çocukların sosyal hayatları geliştikçe ve değiştikçe yeme rutinleri de değişiyor. Bu değişimle sağlıklı, dengeli ve iyi yeme alışkanlıkları edinmeleri elbette mümkün.

Öğün şeması çocuklarda 3 ana ve 2-3 ara öğün şeklinde olmalı. Ana öğünlerin mutlaka 1-2 tanesi aileyle birlikte geçirilmelidir. Bu durum hem anne-baba ile kaliteli zaman geçirme hem sosyal ilişkilerin gelişmesi hem de çocuğun sorunlarının olup olmadığının öğrenebileceği bir iletişim kanalı olması açısından son derece faydalı sonuçlar verir.

 

BESİN REDDİNE İZİN VERMEYİN!

Özellikle çocukluk çağı ve adölasan dönemde çocuklarda bazı besinlere isteksizlik olacaktır. Temel gıdaları reddetmesine izin vermeyin, zaman tanıyın 8-10 kez deneyin, ısrarcı olun.

 

İLETİŞİM

Adres: Özel İzmit Kadın Doğumve Çocuk Sağlığı Tıp Merkezi

Tel: 0507 931 73 74

Instagram: @diyetisyensukrangulabuska

NASIL ARANDI: #şükran abuşka # diyetisyen # okul gıdası # okul # yemek # gıda # çocuk # öğrenci # eğitim # öğretim # kantin # kafe # kocaeli #

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.