Sevgili Kocaeli Life okurları, bu ay sizleri Karadeniz’in sisli dağlarına çıkaracağım ve kuzeyin kraliçesi Seren Uzun ile tanıştıracağım.
Çocuk yaştan itibaren müziğin içinde bulunan Seren, ‘Pulim’ şarkısıyla Youtube’da 65 milyon izlenerek, müzik listelerinde zirvedeki yerini koruyor.
Nisan ayında doğan Seren’e bol konserler vereceği nice yaşlar diliyorum. Bu röportajın da Pulim şarkısı kadar ses getireceğine inanıyorum :)
Seren Uzun’u tanımayanlara kendinden nasıl bahsedersin?
Trabzon’un Beşikdüzü ilçesinde dünyaya geldim. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimimi Beşikdüzü’nde tamamladım. 2007-2010 yılları arasında Trabzon TRT Radyosu’nda, Türk halk müziği ve Türk sanat müziği gençlik korolarında görev yaptım. Ordu Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Müzik Bölümü mezunuyum. Daha sonra ise formasyon eğitimi alarak, müzik öğretmenliği yapmaya başladım. İlk öğretmenlik deneyimim Ankara’da özel bir okulda oldu. Sonrasında İstanbul’a yerleşerek, öğretmenliğe devam ettim.
Müzikle uğraşmak ve şarkı söylemek senin için ne ifade ediyor?
Müzik benim hayatım… Kendimi bildim bileli şarkı söylüyorum. Müzik eğitimi almaya çocuk yaşta başladım. İstanbul’a taşındıktan sonra çeşitli sanatçılarla back vocal olarak çalıştım. Daha sonra ilk projem olan ‘Pulim’ ile müzik serüvenim profesyonel olarak başlamış oldu.
Karadeniz müziği denilince senin aklına ilk kim gelir? Seren Uzun kimleri dinler? Müzikte beslendiğin kaynaklar kimler?
Karadeniz müziği denilince tartışmasız Kazım Koyuncu gelir aklımıza. Onun şarkılarıyla büyüdük. Ben her müzik tarzını okuduğum için Sezen Aksu ve Yıldız Tilbe örnek aldığım isimlerdir.
Şansa inanır mısın? Sence bu hayattaki en büyük şansın nedir?
Şansa inanırım ama bu çabalamakla doğru orantılıdır. O şansı kendimiz yaratmalıyız.
Mutluluk sence nedir? Neler yaparak mutlu olursun?
Sevdiklerim yanımdaysa, severek yaptığım bir mesleğim varsa, sağlığım yerindeyse mutluyum. Benim için mutluluk budur.
Hayatındaki en önemli değerlerin nelerdir?
Ailem…
65 milyon görüntülenen ‘Pulim’ isimli teklinin başarısını senden dinleyebilir miyim? Ayrıca ‘Pulim’ ne demek? Nasıl oluştu?
Pulim, Lazca ‘kuşum, civcivim’ anlamına geliyor. Sevgi sözcüğü olarak kullanılır. Müziği Niyazi Koyuncu’ya, sözleri İbrahim Karaca’ya ait, severek dinlediğim bir türküydü. Farklı bir şeyler denemek istiyordum. 80’ler ve 90’lar okumama rağmen kendi kültürümü tanıtmak için bu tarzda çıkış yapmak istedim. Karadeniz Deep House tarzı denenmemişti. Üzerinde çok çalıştık ve risk aldık. Karadeniz müziğine yeni bir tarz kattığım için ve kabul gördüğü için çok şanslıyım. İyi ki varsınız!
Çıkardığın birçok tekli var. Bunları bir araya toplayacağın albüm olacak mı? Yeni bir projen varsa bizlerle paylaşır mısın?
Tabii ki albüm hayalim var ama yepyeni şarkıların olduğu bir albüm olacak. Şu an üzerinde çalıştığımız Trabzonspor için şampiyonluk şarkısı var. Sinan Akçıl imzası taşıyor. Çok duygulandığım bir süreç yaşıyorum.
’Gelino’ türküsüyle ciğerimi parçaladın. Bu türküyü biraz anlatır mısın bizlere? Türkü senin için ne demek? Karadeniz türküleri ve Anadolu sana neler çağrıştırır?
Türkü, Anadolu insanının bağrından kopup gelmiş, yaşamın içerisindeki tüm duygu ve düşüncelerden esinlenerek dillere düşmüş yöresel ezgilerdir. Gelino, Gürcistan yöresine ait anonim bir türküdür. Gelin kelimesinin seslenme halidir. Gelino türküsü, gelin getirilirken söylenir. Sözleri o kadar anlamlı ki… İnsana verilen değer, aşka verilen değer, geline verilen önem gibi pek çok unsurun şiirsel anlatımını barındırır. Biz de Türkçe sözler ekleyerek dinleyicilerimizle buluşturmak istedik.
Sesin, müziğin çok güzel, kliplerin harika. Her şeyin bu kadar güzel ve kusursuz olmasını nasıl anlatırsın?
Bunları duymak ne güzel, çok teşekkür ederim. Hiçbir şey kusursuz değildir. Müziğin sonu yok, üretmeye ve çalışmaya devam ediyorum.
Hayatlarımızda tüketimle ilgili ciddi bir israf var. Bunu müzik piyasasında nasıl yorumluyorsunuz? Kalıcı yapılan işler mi yok yoksa zamana göre mi işler yapılıyor?
Artık dijital çağdayız ve bu durum değerlerimizi çok çabuk tüketmemize neden oluyor. Hem şarkılar hem sanatçılar maalesef ki çok çabuk tüketiliyor. Her şey elimizin altında ve istediğimiz an ulaşabiliyoruz. Bu da değersiz kılabiliyor.
Kadına şiddet, çocuk istismarı, sokak hayvanlarına yapılan eziyetler bitsin artık diyoruz. Senin bu konular hakkındaki düşüncelerin neler? Bunların yaşanmaması için önerilerin nelerdir?
Bu konu hakkında saatlerce konuşabiliriz. Toplumsal duyarlılığın her geçen yıl biraz daha yükseldiği ülkemizde, suçlara yönelik kalıcı çözümlerin bir an önce netleşmesi gerekiyor.
Son olarak İzmit’le ilgili bir hatıran var mı? Burada yaşayan dostlarınız var mı? Bu kent için neler düşünüyorsunuz?
İzmit’te çok fazla Trabzonlu tanıdığım var. Sadece 2-3 defa gelme şansım oldu. İnşallah en kısa zamanda oradaki sevenlerimizle buluşur, şarkılar söyleriz.
NASIL ARANDI: #huzurunsesi #serenuzun #ensargerçek #köşeyazısı #müzikköşesi #sanatçı #kültürvesanat #kocaeli