11-11-2024 04:58

HPV, Genital Siğil ve Kolposkopi

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 07/04/2022
.stripslashes($urun->baslik).

Human Papilloma Virüsü (HPV), kadın genital sisteminde rahim ağzı, vajina ve vulvayı tutup bu bölgelerde hastalık yapabilen, zarfsız bir DNA virüsüdür. 200’den fazla HPV virüsü var ancak bunların 41 tanesi sadece genital bölgede hastalık yapar.

Virüsün çok sayıda alt tipi vardır, ancak onkojenik (kanser meydana getirme) açıdan değerlendirildiğinde, düşük riskli ve yüksek riskli olmak üzere iki kategoriye ayrılır.

Düşük riskli olanların en sık görülenleri HPV tip 6 ile 11’dir ve genellikle genital bölgede siğil oluşumuna neden olur.

Yüksek riskli olanlar ise (HPV tip 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58, vs.) kadın genital sistemine tutunarak, en sık rahim ağzında, daha az olarak da vulva ve vajinada, önce preinvaziv hastalıklara (CIN 1-2-3) sonra da kansere neden olabilir. Her enfeksiyon kansere dönüşmez, virüsün kalıcı hale gelmesi ve dokularda değişikliklere yol açarak çoğalması gerekmektedir. Bu seyir genellikle yıllar içerisinde olmaktadır. HPV enfeksiyonlarının çok önemli kısmı vücudumuzun bağışıklık sistemi tarafından temizlenecektir.

HPV enfeksiyonu olduğunuzu anlamanın 2 yolu vardır; birincisi genital siğiliniz vardır, ikincisi smear testinizde anormal değişiklikler vardır veya HPV tarama testiniz pozitif çıkmıştır.

HPV tanısı aldıktan sonra ne yapmalısınız?

Öncelikle panik yapmayın. Bu durum çok yaygındır. Vücudunuzun bağışıklık sistemi çok yüksek oranda bu enfeksiyonu temizleyecektir. Kolposkopi konusunda deneyimli kadın doğum uzmanı hekime muayane olun.

Genital siğil nedir?

Genital siğiller, HPV virüsüne bağlı olarak ortaya çıkan, küçük karnabahar görünümünde cilt lezyonlarıdır. Bu siğiller bazen tek bir tane bazen ise yoğun gruplar hâlinde görülebilir. Genital siğil tespit edilen hastada, mutlaka HPV kontrollerinin yapılması gerekir. Vulvaya, dış genital bölgeye, anüs etrafına, kasıklara veya perineye yerleşebilir. En sık etkenleri, HPV tip 6 ve tip 11’dir.

HPV aşısı

HPV aşısı; içerisinde canlı virüs bulunmayan ve HPV’ye karşı bağışıklık kazanılmasını sağlayan bir aşıdır. HPV’ye bağlı gelişen rahim ağzı kanseri, genital siğil, vulva ve vajina kanserleri, ağız, dil, gırtlak kanserini azaltmanın önemli bir yoludur. Cinsel hayatı başlamamış bir kadın ya da HPV virüsüne hiç sahip olmayan bir kadına yapılan HPV aşısı, tip 16 ve tip 18 olarak geçen ve kansere neden olan virüslere karşı % 100 korur. HPV aşısı hem kız hem de erkek çocuklarında 11 ila 12 yaşlarından başlanarak, kadınlarda ise yaş sınırı olmadan uygulanabilir.

Kolposkopi nedir?

Kolposkopi; serviks, vulva ve vajina dokularının detaylı olarak incelenmesini sağlayan, rahim ağzı ve vajina dokularını 6 – 40 kata kadar büyütme özelliği olan özel bir büyüteçle inceleme işlemidir. Özellikle rahim ağzı kanserinin tanı sürecinde önemli rol oynar. İşlem sırasında bölgeye sürülen özel bir solüsyon yardımıyla, bölgedeki patolojik dokuların görünmesi sağlanır. Genellikle HPV testi veya PAP smear testinde anormal sonuçlar gözlenen hastalara kolposkopi incelemesi ve biyopsi işlemi yapılır.

Kolposkopi, rahim ağzı kanserine neden olabilecek öncü lezyonların erken tanısının konulup, tedavi edilmesi konusunda önemli fayda sağlamaktadır.

Kolposkopi kimlere yapılmalıdır?

• Normal olmayan smear (pap) test sonuçları olan kadınlara

• HPV testi pozitif çıkan kadınlara

• Cinsel ilişki sonrası tekrar eden kanamaları olan kadınlara

• Rahim ağzı tanısı konmamış ancak öncü lezyon tanısı olan kadınlara

HPV’den korunma yolları nelerdir?

• Tek eşli yaşam

• HPV aşısı yaptırınız

• Düzenli jinekolojik muayeneye gidip HPV ve/veya smear testinizi yaptırınız

• Sigarayı bırakınız

 

NASIL ARANDI: #hasanterzi #kadınhastalıklarıvedoğumuzmanı #profesör #doktor #hpv #hpvaşısı #genitalsiğil #kolposkopi #köşeyazarı #sağlık #uzman #tedaviyöntemleri #tanı #kocaeli

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.