Hazırlayan: Tülay Yanıkoğlu Yazıcı
Fotoğraflar: İsmail Hakkı Timuçin
Genellikle hastanın kendisi tarafından kabul edilmek istenmeyen horlama, ciddi bir sağlık problemi olduğu kadar önemli bir aile sorunu olarak da karşımıza çıkıyor. Horlama, kişinin sosyal yaşamını olumsuz etkilediği gibi dönem dönem çiftlerin kabusu olabiliyor. Horlama nedeniyle evli çiftlerin neredeyse üçte biri zaman içerisinde yataklarını ayırıyor ve bu durum bazen boşanmaya kadar gidebiliyor. İzmit DentAtlas Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’nde protez uzmanı olarak görev yapan Deniz Doğan ile horlama rahatsızlığı ve son dönemde bu rahatsızlığın çözümü olarak görülen horlama protezi üzerine konuştuk. Deniz Hanım, horlama tedavisinde en kolay ve etkin çözümün kişiye özel olarak hazırlanan horlama protezi olduğunu söylüyor.
1984 Adana doğumluyum. 2008 yılında Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun oldum. Daha sonra Başkent Üniversitesi Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı’nda doktoraya başladım, uzmanlık eğitimimi 2012 yılında tamamladım. Sonrasında aktif bir çalışma hayatım oldu. Evli ve 1 çocuk annesiyim.
Horlama, toplumun yüzde 30 veya yüzde 40’ında görülen bir rahatsızlıktır. Özellikle erkeklerde daha çok rastlanır. Pek çok etken horlamaya neden olabilir. Kötü yaşam koşulları, fazla kilo, sigara kullanımı, düzensiz uyku gibi... Bunun dışında anatomik faktörler dediğimiz dilin büyük olması, alt çenenin küçük olması gibi etkenler de horlamaya yol açabilir. Horlama tedavisinde pek çok yöntem bulunuyor ancak kullanımı en kolay olanı horlama protezidir. Horlama protezi, alt çeneyi aşağı ve ileri konumda tutar, bu kasların gerginliklerini arttırarak horlamaya engel olur. Horlamaya neden olan kilo bile olsa, yapılacak bu protezle sorun tamamen ortadan kalkar. Kişinin daha rahat nefes almasını sağlayan ağız apareyi ile hasta kesintisiz ve kaliteli bir uykuya kavuşur.
Kişiye özel olarak hazırlanıyor, hastanın alt ve üst çenesinden ölçü alınarak yapılıyor. Yeterli tutuculuğun olması gerekiyor. Alt ve üst çene dişlerini kapsayan plak çenelerin ilişkisini pozisyonlandırıyor. Kullanımı çok kolay.
Evet çünkü profesyonel bir çalışma gerektiriyor.
Horlama sorunu olan kişi hemen sonuç alacaktır çünkü plağı takar takmaz çene pozisyonlandırılmış oluyor. Böylelikle solunum yolu açılıyor. Yalnız kısa bir alışma süreci var. Bu alışma sürecini geçirdikten sonra hasta çok rahat ediyor.
Hayır, yalnız hastanın mutlaka dişinin olması lazım. Dişsiz hastalarda bu plağın yapımı mümkün değil. Diş eti hastalığı olanlarda da kullanımı uygun değil.
Protez uzun ömürlüdür. Kolay kırılan bir malzeme değildir. Tabii ki bir metal kadar sağlam değil, belli bir deformasyon süreci var. Zaman içerisinde malzeme tutuculuğunu az da olsa kaybedebiliyor. O zaman yenilenmesi gerekiyor. İyi bakıldığı taktirde uzun süre kullanılabilir.
Protezi kullanmadığımız zaman bir suyun içerisine koymalıyız. Bunun için protez temizleyici tabletler de kullanılabilir.
Diş gıcırdatma problemi sadece dişsel bir problem değildir. Çiğneme kaslarını ve çiğnemede kullanılan eklemi de etkileyen bir rahatsızlıktır. Sabah baş ağrısı ile uyanıyorsanız, ağzınızı açmakta zorlanıyorsanız ve özellikle yanak bölgesinde yoğun bir ağrı hissediyorsanız, bu sizin gece diş sıktığınızın göstergesi olabilir. Diş sıkma rahatsızlığı boyun ağrısına bile neden olabilir. Biz diş sıkan hastalarımıza plak yaptığımızda bu semptomların azaldığını ya da geçtiğini görüyoruz.
Diş sıkma tedavisi çok kolaydır. Diş sıkan hastalara özel bir protez yapılıyor. Gerekli görülürse ilaç tedavisi de uygulanıyor. Hastanın bütün ağız hareketlerini kayıt altına alıyoruz. Ağza çok hafif bir açıklık sağlıyoruz ki, alt çene diş gıcırdatma sırasında rahat hareket edebilsin ve kaslara gelen kuvvet azalsın. Bunun dışında kaslara botoks yapıyoruz, iki tedaviyi bir arada kullanmak çok iyi sonuçlar veriyor. Görüntüde farklılık yaratan bir botoks değil bizim yaptığımız. Botoksun etkisi 6 ay sürüyor. Bu nedenle botoksla beraber protez kullanımı önemli.
Herkese dişlerini ihmal etmemelerini ve düzenli olarak kontrollere gelmelerini tavsiye ediyorum. Ben koruyucu tedavinin çok önemli olduğunu düşünen bir protez uzmanıyım. Problem küçükken tespit edilir ve müdahaleye başlanırsa daha kolay çözüleceğini düşünüyorum.
NASIL ARANDI: #deniz doğan # diş hekimi # dişçi # horlama # horlama protezi # protez # ağız # diş # diş sağlığı # kocaeli # izmit # zmit DentAtlas Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği