Sanatın her dalının çocukların hem gelişimi hem de akademik başarısı üzerindeki olumlu etkileri tartışılmaz bir gerçek… Kentimizde müzik, resim ve drama dallarında gerek çocuklara gerek yetişkinlere verdiği nitelikli sanat eğitimiyle öne çıkan kurumlardan biri de Başiskele Yeniköy’de hizmet veren ARS Sanat Akademi. İki idealist müzik öğretmeni Nilperi ve Nizam Ferhat Arslan çifti tarafından yaklaşık 2 yıl önce kurulan ARS Sanat Akademi, bugüne dek sayısız çocuğu sanatın çeşitli dallarıyla tanıştırdı, verdiği eğitimle onlara yepyeni bir bakış açısı ve vizyon kazandırdı. ARS Sanat Akademi’yi sizler için ziyaret ettik; Arslan çiftiyle öğrencilerin doğru enstrüman seçiminden müzik eğitiminin okul başarısına katkısına kadar pek çok konu hakkında keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.
Nilperi Hanım, sohbetimize sizi tanıyarak başlayalım…
Nilperi Arslan: Muğla doğumluyum. Muğla Güzel Sanatlar Lisesi’nin ardından Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği Bölümü’nden mezun oldum. Eğitimimi tamamladıktan sonra da kendimi geliştirmeye devam ettim. Özellikle küçük yaş grupları için Orff ve Dalcroze Metodu üzerine eğitimler aldım, aynı zamanda müzik terapistiyim.
Nizam Ferhat Arslan: Aslen Erzurumluyum ama Konya doğumluyum. Konya Çimento Güzel Sanatlar Lisesi’nde 4 yıl gitar eğitimi aldıktan sonra Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği Bölümü’nden mezun oldum. Ayrıca 2 yıl kadar Akdeniz Üniversitesi’nde eğitim gördüm ve 3 yıl boyunca da Ankara’da Flamenko Derneği Başkanı Ceyhun Güneş’ten flamenko dersi aldım.
Peki, yolunuz Kocaeli’ye nasıl düştü?
Nizam Ferhat Arslan: Okulu bitirdikten sonra evlendik ve ikimiz de özel kurumlarda öğretmenlik yapmaya başladık. Bununla beraber, hep kendi sanat merkezimizi kurmak gibi bir hayalimiz vardı. Kocaeli de daha önce geldiğimiz, sevdiğimiz bir şehirdi. Merkezimizi burada kurmaya karar verdik. 2 yıldır buradayız. Hem özel okullarda öğretmenlik yapıyoruz hem de kendi merkezimizi işletiyoruz.
ARS Sanat Akademi’de hangi eğitimler veriliyor?
Nilperi Arslan: Şu anda aktif olarak gitar, piyano, yan flüt, keman, çello, ukulele, resim ve drama dersleri veriyoruz. Piyano ve yan flüt derslerini ben, gitar derslerini eşim veriyor. Diğer derslere ise anlaşmalı öğretmenlerimiz giriyor. Resim ve drama dışında tüm dersleri bire bir gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda konservatuvarlara da öğrenci hazırlıyoruz.
Kaç yaştan itibaren öğrenci kabul ediyorsunuz?
Nizam Ferhat Arslan: Buna çocuğun fizyolojik yapısına göre karar veriyoruz. Önce çocuğun el yapısına bakıyoruz, birlikte kısa bir ders yapıyoruz. Gerçekten derse ilgili ve fiziksel yapısı enstrümana uygun çocukları 4-5 yaştan itibaren alıyoruz. Üst yaş sınırımız ise yok, kapımız bir enstrümana ilgi duyan herkese açık. Resim ve dramada ise 7-11 yaş, 11-18 yaş ve yetişkin grubumuz var.
ÇOCUĞUM HANGİ ENSTRÜMANI ÇALSIN?
Aileler çocuklarını hangi enstrümana yönlendireceğine nasıl karar verebilir?
Nilperi Arslan: Öncelikle çocuğun yaşı çok önemli. Eğer ailenin böyle bir isteği varsa, biz çocukları 3,5 yaşından itibaren 7-8 yaşına kadar sadece piyanoya yönlendiriyoruz. Piyano, sağ beyin ve sol beyini aynı anda kullanmayı gerektiren, çocukta otokontrolü sağlayan bir enstrüman. Küçük yaşta temiz ses çıkarmanın zor olduğu, sabır gerektiren keman gibi enstrümanlarla müziğe başlatmak, çocuğun müziğe olan ilgisini olumsuz etkileyebiliyor. 7-8 yaşından sonra ise çocuğun talebine göre farklı bir enstrümana geçilebilir. Çocuk ne çalmak istiyorsa, hangi enstrümanla mutluysa, neyi dinlemeyi seviyorsa onu çalmakta özgür.
Peki, bir enstrüman çalmak için yetenekli olmak şart mı?
Nizam Ferhat Arslan: Hayır, kesinlikle şart değil. Yetenek, bu işin sadece yüzde 20’lik kısmını oluşturur. Müzik eğitiminde başarılı olmanın esas şartı azim, istek ve çalışmadır. Önemli olan enstrümana vakit ayırmaktır. Çok yetenekli de olsa çalışma alışkanlığı olmayan öğrenci, müzik konusunda başarıya ulaşamaz. Aynı şekilde bizim alanımızda fiziksel özelliklerin de başarıya etkisi yoktur. Örneğin, kısa parmaklı kişiler de çok iyi piyanist olabilir. Yeter ki enstrümana gereken zaman ayırılsın, azimle çalışılsın.
Çocuklar burada haftada kaç saat ders görüyor?
Nilperi Arslan: Küçük yaş gruplarına, sıkılmalarını önlemek için haftada 1 gün, 1 saat ders öneriyoruz ancak çok ilgi duyan, gelmek isteyen herkes daha fazla da gelebilir. Konsevatuvarlara hazırlanan ve yoğun çalışması gereken öğrencilerimiz için ise durum farklı. Onlar haftada en az 2-3 gün ders görüyor.
AKADEMİK BAŞARIYI ETKİLİYOR
Sizce müzik eğitiminin çocukların okul başarısı üzerinde nasıl bir etkisi var?
Nizam Ferhat Arslan: Tecrübelerime dayanarak net olarak söyleyebilirim ki müzikle uğraşan çocukların not ortalaması, diğerlerine göre çok daha yüksek. Bunun sebebi de müzik eğitiminin kazandırdığı çalışma disiplini. Müziğin çocuğa kazandırdığı prensipler, okul hayatına da yansıyor ve başarı mutlaka artıyor.
Nilperi Arslan: Şunu da ekleyelim: Enstrüman çalmak konsantrasyon işidir. Örneğin, piyano çalarken gözünüzle notayı takip ediyor, bunu beyinde işliyorsunuz. Beyin ellere komut veriyor; parmaklar tuşların üzerinde, ayaklar pedallarda çalışıyor. Bu koordinasyonu başarıyla sağlayan çocuk, derslerine de kolay adapte oluyor, konsantrasyon sorunu yaşamıyor. Ayrıca, bir enstrüman çalmak çocuğun stresini azaltıyor ve sosyal açıdan da özgüvenini geliştiriyor.
Son olarak, gelecek hedeflerinizi de öğrenmek isteriz…
Nizam Ferhat Arslan: Bizim en büyük hedefimiz, yetenekli çocuklara birinci sınıftan itibaren, üniversite düzeyine kadar detaylı ve nitelikli sanat eğitimi verecek özel bir konservatuvar kurarak sanatçı yetiştirmek. Özellikle yetenekli ve sanat eğitimine ulaşma imkanı olmayan çocuklarla çalışmayı çok arzu ediyoruz.
Adres: Yeniköy Merkez Mah. Kolej Cad. E Blok No: 44F Başiskele/Kocaeli
Telefon: 0505.996 00 41
Instagram: arssanatakademi
NASIL ARANDI: #Kocaeli Life # kasım # sanat # öğrenim