24-04-2024 14:33

Hem geleneksel hem yenilikçi… Ötebery

   2 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 04/03/2022
Ötebery markasını kurarak geleneksel lezzetlerimizi yenilikçi bir yaklaşımla sofralarımıza taşıyan Burcu Bayram, doğallıktan ve kaliteden asla ödün vermiyor
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: SERPİL ÇOLAK

FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN

 

Burcu Bayram, ilimizin yetiştirdiği genç girişimcilerden biri. Hem geleneklerine bağlı hem yenilikçi… Ailesinin 3 nesildir sürdürdüğü işletmeciliği genç yaşında kendi restoranını açarak devam ettiren, pandemi yasaklarından çıkışı vizyoner bakış açısı ve yaptığı yeniliklerle bulan Burcu Bayram, kurduğu Ötebery markasıyla sofralarımızı şenlendirmeye başladı.

Ötebery çatısı altında ürettiği hem doğal hem sağlıklı hem de lezzetli ürünlerle sektöre hızlı bir giriş yapan Burcu Bayram, ürünlerini çeşitlendirerek yoluna devam ediyor.

Restoranında satışa sunduğu erişte makarnasını; çorbalarında ve yemeklerinde kullanmak için günlük olarak ürettiği ilikli kemik sularını; evinde misafirlerine ikram etmek için hazırladığı çikolatalı portakal kurularını 10 ay önce kurduğu Ötebery markası ile damak tadına düşkün olanların beğenisine sunan Burcu Bayram, şimdiden yurt dışına açılmanın planlarını yapıyor. Gelin, Ötebery markasının kuruluş hikayesini Burcu Bayram’dan dinleyelim.

 Burcu Hanım öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Merhaba, sevgili Kocaeli Life okurları. Ben Burcu Bayram, İzmit doğumluyum, 30 yaşındayım, evliyim, genç girişimcilerden biriyim. 2012 yılında üniversite eğitimimi tamamladıktan sonra 2 yıl özel sektörde çalıştım. Sonrasında, çalışmayı ve yeni fikirler üretmeyi seven birisi olarak 2014 yılında Kandıra’da 3 nesildir devam eden restoran işletmemizi kendi markamla yeniden kurdum. 8 yıldır gıda sektöründe hizmet vermekteyim.

Restoran işletmeciliği yaparken, ‘Ötebery’ markası nasıl doğdu, süreç nasıl ilerledi?

Restoranımızda müşterilerimize ikram ettiğimiz el yapımı erişteler çok seviliyor ve beğeniliyordu. Pandemi döneminde işletmemiz neredeyse 18 ay kapalı kalınca, ‘Niye paketleyip satmıyorsunuz?’ talepleriyle karşılaştık. Reklam alanında İzmit’te yıllardır hizmet veren eşim Cemil Bayram’ın ‘Neden olmasın, markalaşma alanında en büyük destekçin benim. Sen zaten çocukluğundan beri gıda sektöründesin, neredeyse 10 yıldır kendi işletmen var. Bu işi de en iyi şekilde yapabileceğinden eminim’ şeklindeki desteğiyle yola çıktım.

Bana hem ürün geliştirmede hem markalaşma yolculuğumda hem de ismimi İzmit dışına kolayca duyurmamda büyük destek oldu. Bunun üzerine ben de annemle birlikte daha fazla erişte üretmeye başladım. Siparişlerin sayısı her geçen gün artınca, yöremize ait bir makarna olan erişteyi çeşitlendirmeye karar verdik. Ispanaklı, kapya biberli, havuçlu, karışık sebzeli ve tam buğdaylı eriştelerimiz çok beğenildi. Öte yandan yöremizde ‘çorbalık’ olarak bilinen, minik minik doğradığımız eriştelerden bebeklere özel makarna yapmaya başladık. Bu ürünümüz de anneler tarafından çok fazla tercih ediliyor.

Erişte makarnanın yanında restoranımızda gerek çorbalarda gerekse yemeklerde kullanmak üzere yıllardır her gün ilikli kemik suyu yapıyorduk. Pandemi döneminde ilik suyuna talep artınca, daha fazla üretim yapmaya başladık. İlikli kemik suyunu çeşitli sebzelerle zenginleştirdik, kavanozlayarak müşterilerimize ulaştırdık. Bir de misafirlerime ikram etmek üzere evde çikolatalı portakal kuruları yapıyordum, o kadar çok beğenildi ki üretime geçmek zorunda kaldım. İşte bu üç ürünü bir marka altında toplayarak sadece Kandıra’daki müşterilerime değil Kocaeli’nin hatta Türkiye’nin dört bir yanına ulaştırmak istedim. ‘Ötebery’ markasının doğuşu bu şekilde oldu.

Peki, neden Ötebery? Markanız için bu ismi seçmenizin özel bir anlamı var mı?

Öteberi, bizim yöremizde genelde ‘yiyecekler’ için kullanılan bir kelime. Anneannem bizim için atıştırmalık bir şeyler hazırladıktan sonra ‘Haydi çocuklar gelin, size öteberi hazırladım’ diye seslenirdi. Yenilebilecek her şeye ‘öteberi’ derdi. Anadolu’da da çok kullanıldığını biliyorum. Çocukluğumuzdan beri aşina olduğumuz ‘öteberi’ ismini bir harf değişikliği yaparak daha sempatik hale getirdik. Biz çok sevdik, duyan herkes de çok beğendi. Akılda kalıcı bir isim olduğunu düşünüyorum. Marka tescilimizi yaptık, ‘Ötebery’ olarak yolumuza devam ediyoruz.

BOYA DEĞİL PÜRE

Eriştelerinizi diğerlerinden farklı kılan nedir?

Aslında eriştenin tarifi her yörede aynıdır; yumurta, süt ve un kullanılır. Bazı bölgelerde süt yerine su da kullanılıyor. Bizim eriştemizin özelliği, üretim esnasında tamamen yöresel ve doğal ürünler kullanılması, asla su kullanılmaması. Babaannemden aldığımız köy yumurtası ve sütü kullanarak üretim yapıyoruz. Fabrikasyon değil tamamen el yapımı. Üretiminden kesim sürecine kadar hepsini annemle birlikte yapıyoruz. Erişte makarnalarımızı diğerlerinden farklı kılan en önemli özellik ise içerisinde boya, renklendirici ve katkı maddesi bulunmaması. Yalnızca sebze püresi kullanıyoruz. Çocuklarına sebze yedirmekte zorlanan annelere sebze püreli eriştelerimizi tavsiye ediyoruz. Böylelikle çocukların hoşuna gidebilecek rengarenk, en doğal yöntemle hazırlanmış, bol yumurtalı ve bol sebzeli makarnayı yedirmiş oluyorlar.

Neden sebze suyu değil de püre?

Sebze suyunu kullanmayı hiç düşünmedik çünkü hamura su katmak, hamurun yapısını bozuyor, lezzetini azaltıyor.

Suyu eklediğinizde daha fazla un ilave etmeniz gerekiyor, bu da gereğinden fazla tatsız bir hamur elde etmek anlamına geliyor. Biz su kullanmadan, sadece kıvam aldıracak kadar süt ve yumurta ile yapıyoruz erişteyi. Bunun yanı sıra alerjen bebeklere özel sütsüz ve yumurtasız makarna da üretmeye başladık. Püre kullanmamızın sebebi ise makarnaya sebzenin tadını ve vitaminlerini vermek. Bunu yaparken özellikle anneleri düşündük. Çocuklarına yediremedikleri ıspanak, kırmızı biber, havuç gibi sebzeleri makarna sayesinde yedirebiliyor, makarna sayesinde bol miktarda protein almalarını sağlayabiliyorlar.

Ürünlerinizden biri de ilikli kemik suyu. Yaptığınız bu ürünün özelliği nedir?

Bizim ilikli kemik suyumuz sıcak raflarda saklanamaz. Marketlerde gördüğünüz, sıcak raflarda bulunan ilikli kemik suları tamamen su içerikli, az miktarda ilik içeren sıvılardır. Bizim yaptığımız ilikli kemik suyu ise jöle kıvamındadır. Çok fazla kemikten çok az ürün elde ediyoruz. Kaynatırken; sarımsak, soğan, defne yaprağı, karabiber, mevsim sebzeleri ve sapları, sirke, limon gibi pek çok malzeme kullandığımızdan asla et kokusu olmuyor, vitamini daha fazla oluyor, kokusuz olduğu için rahatlıkla içilebiliyor. Kemikleri kısık ateşte 10-15 saat kaynattıktan sonra kavanozlayıp, satışa sunuyoruz. İlik suyunun mutlaka +4 derecede, buzdolabında saklanması gerekiyor. Marketlerde satışa sunulan ilikli kemik sularına, raf ömrünü uzatmak için pastörize işlem uygulanıyor. Bu da içindeki kötü bakterileri öldürmek anlamına geliyor ancak bu esnada içerisindeki vitamin ve mineraller de ölüyor. Biz bu işlemi asla tercih etmiyoruz.

İlikli kemik suyunu buzdolabında kaç gün saklayabiliriz?

Aslında bir yıla kadar ömrü var çünkü konserve gibi kaynar kaynamaz kavanozluyoruz. Fakat biz kullanım süresine kavanozun ağzı açılmadan ‘6 ay’ diyoruz çünkü ürünün tazeliğini yitirmesini istemiyoruz. Kavanoz açıldıktan sonra ise maksimum 3 gün içerisinde tüketilmesini öneriyoruz. Kemik suyumuzu satın alan müşterilerimiz eğer kavanozları ağzı açık veya kapalı şekilde, kısa süre içerisinde tüketemezlerse, ister kavanozlu halini isterlerse eritip buz kalıplarında derin dondurucuda 1 yıl kadar saklayabilirler.

KARDASHIAN DİYETİ

İlikli kemik suyunun faydalarından da kısaca bahsetsek…

Kemik suyu biliyoruz ki eski yıllardan beri özellikle kırık çıkık tedavilerinde kemiklerin hızlı kaynaması veya ameliyat sonrası doku yaralarının kısa sürede iyileşmesi ve dokunun yenilenmesi için çok fazla kullanılıyor. Bunun yanı sıra bebeklerin ek gıda sürecinde kemik gelişimlerine oldukça faydalı. Covid salgınında bağışıklığı güçlendirmek için çok tercih edilir hale geldi. Sindirim sistemi bozukluklarında bağırsakları düzenleyici etkisi de var. İlikli kemik suyunun içerisinde çok fazla saf kolajen bulunuyor. Vücuttaki en önemli protein kaynağı olan kolajen; cildin taze kalmasını, yenilenmesini ve gençleşmesini sağlıyor. Amerika’da Kardashian Ailesi yıllardır ilikli kemik suyu diyeti yapıyor. Sağlıklı ve dinç kalabilmek, formlarını korumak için sabahları aç karnına, limonla birlikte bir fincan ilikli kemik suyu içiyorlar. Limonun asidi ile kemik suyunun proteini birleşince, emilim hızı daha fazla oluyor. İlikli kemik suyunun tok tutucu etkisi de var. Bu yüzden diyetisyenler de danışanlarına ara öğün olarak ilikli kemik suyu çorbasını öneriyor. Aynı zamanda ilik yağı da üretiyoruz, cilt yenileyici özelliğiyle doğal maske olarak saçınıza veya tırnağınıza uygulayabiliyorsunuz.

Erişte ve ilikli kemik suyuna ek olarak çikolatalı portakal kurusu da üretiyorsunuz değil mi?

Evet, aslında evde kendimiz için yapıyordum, aynı zamanda misafirlerime ikram ediyordum. Çok beğenilince, ‘Bizim için de yapar mısın?’ talepleri gelince, üretime başladım. Piyasadaki benzerlerine kıyasla daha çıtır çıtır olduğunu, kesinlikle tadının acı olmadığını ve çikolatasının çok lezzetli olduğunu söylüyorlar. Derneklerden, kurumsal firmalardan toplu siparişler almaya başladım. Çok şık kutulara yerleştirdiğim çikolatalı portakal kurularının hem görüntü hem de lezzet itibariyle güzel bir hediyelik olduğunu düşünüyorum. Portakal kurularında bitter ve sütlü çikolatalı seçeneklerimiz mevcut.

Satın almak istediğimizde Ötebery ürünlerine nasıl ulaşacağız?

Ötebery ürünlerine İzmit merkezde satış ofisimizden, instagram hesabımızdan ya da otebery.com web sitemizden ulaşabilirsiniz. Ayrıca ilikli kemik sularımız, Serkan Yeşildağ’ın işlettiği Gurme Steakhouse’da da satışa sunuluyor. İlerleyen dönemde İzmit’in seçkin market ve restoranlarında ürünlerimizi sergilemeyi düşünüyoruz.

YURT DIŞI TEMASLARI

Ötebery çatısı altında çıkarmayı düşündüğünüz yeni ürünler var mı?

İddialı olduğumuz makarna alanında üzerinde çalıştığımız yeni ürünlerimiz var. Türk tarifleri ile İtalyan makarnalarının Ar-Ge’sini yapıyoruz, Fettucini ve Spagetti üzerinde çalışıyoruz. Bunlara özel makarna sosları da üretmeye başladık, onları da yeni ürün olarak satışa sunacağız. Aynı zamanda makarnalarımızı yurt dışına taşımak için çeşitli görüşmeler yapıyoruz, İngiltere ve Hollanda ile temaslarımız sürüyor. İtalyan makarnalarına benzer bir tat olsa da bize özgü, yöresel bir ürün olan eriştemizi yurt dışında tanıtmak istiyoruz.

Burcu Hanım, kısa ve uzun vadede hedefleriniz nelerdir, şubeleşmeyi düşünüyor musunuz?

Tabii ki biz de şubeleşmeyi düşünüyoruz, bununla ilgili planlarımız var ancak acele etmiyoruz. Ürünler üzerinde Ar-Ge çalışmalarımızı tamamladıktan sonra bizler gibi düşünen ve yaklaşan markalarla ilerlemeyi hedefliyoruz. İlkelerimizin ve standartlarımızın benzediği ‘birlikten kuvvet doğar’ felsefesiyle iş birliklerine açık olduğumuzu paylaşmak istiyoruz. Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için bizlerle iletişime geçebilirsiniz. Bizlere vakit ayırdığınız için teşekkür ederiz.

İLETİŞİM

Yenişehir Mah. Atayurt Cad. No:4 İzmit/KOCAELİ

Tel: 0850 562 76 82

Web: www.otebery.com

Instagram: @oteberyy

NASIL ARANDI: #burcubayram #ötebery #geleneksel #yenilikçi #iliklikemiksuyu #kolajen #güzellik #bağışıklık #portakalkurusu #çikolatalıportakal #erişte #sebzepüresi #sebzelierişte #bebekmakarkası #kocaeli

2 yıl önce - Orhan Sarı

Burcu hanım ve ötebery markasını iyiki tanımışız... kendileriyle uzun süre çalışacağız görünüyor. Tebrik ederim güzel açıklamışsınız

2 yıl önce - Gülcan Özdemir

Muhteşem bir başarı hikayesi, genç kadın girişimcilerin hikayesini okumak beni oldukça gururlandırdı. Eminim lezzetleri de doğallıkla buluştuğu için tartışılmazdır. Başarıları daim olsun diyorum…

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.