27-07-2024 05:17

Hedefe koşanların yol arkadaşı: Burcu Uzguç Yalgın

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 06/12/2021
BRC Koçluk’un kurucusu, profesyonel koç Burcu Uzguç Yalgın, özellikle sahip olduğu potansiyeli keşfetmenin yollarını arayan danışanlarına yol arkadaşlığı yapmaktan büyük keyif alıyor
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: ZEYNEP AKAR

FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN

 

Uzun yıllardır sivil toplum kuruluşlarında yaptığı çalışmalarla geniş bir kesim tarafından tanınan Burcu Uzguç Yalgın, şu sıralar kurucusu olduğu BRC Koçluk bünyesinde verdiği profesyonel koçluk hizmetiyle yine gündemde. 

Mesleği olan İngilizce öğretmenliğinden gelen birikim ve tecrübesini aldığı üst düzey koçluk eğitimiyle taçlandıran Yalgın; şimdi potansiyelini ve ilgi noktalarını keşfetmeye çalışan insanlara yol arkadaşlığı yapıyor; hedefe ulaşmaları noktasında destek oluyor. Profesyonel koç olarak en çok içindeki cevheri keşfetmenin yollarını arayan kadınlara eşlik etmekten keyif aldığını söyleyen Burcu Uzguç Yalgın, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarla da pek çok insana ışık oluyor.  En büyük hedefi, daha çok insanın yol hikayesinde onlarla beraber yürümek olan Burcu Uzguç Yalgın’ı biraz daha yakından tanımaya ne dersiniz?

Burcu Hanım, sohbetimize sizi kısaca tanıyarak başlayalım mı?

1974 doğumluyum, İzmitliyim. İlköğretim, ortaöğretim ve lise hayatımı İzmit’te tamamladıktan sonra Bursa Uludağ Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği bölümünden mezun oldum. BRC Koçluk’un kurucusuyum. 24 senelik evliyim, iki çocuk annesiyim. 

Sizi profesyonel koçluk alanına yönelten süreç nasıl ilerledi?

Oğlum dünyaya gelene kadar yaklaşık 5 yıl öğretmenlik yaptım, mesleğimi de çok seviyordum. Bununla beraber annelik duygusu daha ağır bastı. Kızım da doğduktan sonra çocuklarımı kendim yetiştirmek için mesleğime ara verdim. Bu süre zarfında özel dersler vererek öğretmenliğe devam ettim. Bir yandan da üyesi olduğum sivil toplum kuruluşlarında, diğer arkadaşlarımla birlikte, ağırlıklı olarak kadınlar, kız çocukları, yaşlılar, engelliler ve öğrencilerle ilgili çalışmalar yaptık. Bu süreçte çok güzel insanlar tanıdım, çok özel arkadaşlarım oldu. Mesleğim gereği pedagojik formasyon da almış olduğum için insanlarla çabuk ve iyi iletişim kurabiliyordum. Onlar için çözümler üretmek içimden gelerek, hiç sıkılmadan yaptığım işlerdi. Aslına bakarsanız, hayatım boyunca çevremdeki pek çok kişiye gönüllü olarak koçluk yapmıştım. Çocuklarım da büyüyünce, profesyonel koçluk eğitimi almaya karar verdim ve sertifikamı Türkiye’nin önde gelen okullarından birinden aldım.

KADINLAR ÜRETMELİ

Profesyonel koç olmadan önce de aktif bir hayatınız varmış. Üstelik, mesleğiniz ve STK’larla yaptığınız çalışmalar da hep insanlara fayda sağlamak üzerine… Neden profesyonel koçluk?

Ben üretmeden duramıyorum. Bunun için de illa maddi bir kaynağa gerek yok. Manevi anlamda insanlara bir şeyler kazandırabiliyor, onların çok güzel yollar aldığını görebiliyor olmak benim için mutluluk verici. Aslında ben, aldığım eğitimlerin üzerine bir şey daha inşa ettim. Özellikle kadınların, kendi potansiyelini keşfetmesi, bu potansiyeli kullanmanın yollarını öğrenmesi ve üretebilmesi gerektiğini düşünüyorum. 

Burcu Hanım, ‘koçluk’ nedir?

Koçluk, karşınızdaki kişinin hedeflerine ulaşması için birlikte çıkılan yolculuktur. Kişinin kendi içindeki potansiyeli ve cevapları bulması için yapılan karşılıklı görüşmeler serisidir. Ben de yaptığımız bu seanslarla koçluk araçlarını kullanarak, kişilere kendi yollarını bulmaları noktasında destek veriyorum. Şunun altını özellikle çizmek isterim: Koçluk; bir terapi yöntemi, danışmanlık veya mentörlük hizmeti, bir eğitim şekli,  felsefe ya da öğreti değildir. Koçlar rehber de değildir. Profesyonel koç, kişinin kendi yolunu bulma yolculuğundaki sağlam bir yol arkadaşıdır. 

 

YENİ BİR SEN İÇİN...

Kişiler sizden hangi konularda koçluk hizmeti alabilir?

İletişim becerilerini geliştirmek, kariyer planı oluşturmak, duygularını yönetebilmek, kendi değerini keşfetmek, yeniliklere daha kolay adım atabilmek, özgüvenini geliştirmek, hayatı için net hedefler belirlemek, ailesiyle ve çocuklarıyla olan ilişkilerini daha iyi yönetebilmek, iş hayatındaki yüksek hedeflerine ulaşmak isteyen herkes koçluktan faydalanabilir. BRC Koçluk’un mottosu, ‘YENİ BİR SEN İÇİN VAR MISIN?’. Yeni biri olmak için kararlı olunması gerekiyor. 

Kişi hedefini belirlemeli ve bu hedefe ulaşmaya giden yolda bıkkınlığa, usanmaya yer yok. Hep ileriye bakmak, hedefi görmek, gidilecek yolu keşfetmek lazım ve hedefe ulaşmada profesyonel bir koçun yardımı çok önemli. 

Pandemi sürecinde seansları nasıl gerçekleştiriyorsunuz?

Pandemi nedeniyle ofis ortamında çalışmayı düşünmedim. Eğer danışanım yüz yüze görüşmeyi özellikle tercih etmiyorsa, seanslarımız online olarak gerçekleştiriliyor. 

NEREDEN BAŞLANACAĞINI BİLMİYORLAR

Burcu Hanım, size daha çok kimler başvuruyor?

En çok bireysel koçluk, ebeveyn koçluğu ve öğrenci koçluğu almak isteyenler başvuruyor. Özellikle kendi değerlerini ve potansiyelini keşfetmek isteyen; iş yaşamında yeniliklere ihtiyaç duyan; nereden başlayacağını bilmeyen danışanlarıma yol arkadaşlığı yapmayı çok seviyorum. İnsanların başarması ve hedeflerine ulaşması beni çok mutlu ediyor. Onların yolculuğuna tanıklık etmek çok daha farklı bir duygu. 

Sosyal medyayı bu kadar aktif kullanmanızın sebebi de bu mu?

Danışanlarıma yol arkadaşlığı yapıyorum fakat bana ulaşamayan insanlar da var. Onları görmezden gelemem. Sosyal medya hesabımdan bilgi paylaşımında bulunuyorum. Yaptığım gönderiler ve yazdığım yazılarla takipçilerime faydalı olmak istiyorum. Sayfamda bir de ‘BRC Koçluk Kütüphanesi’ni oluşturdum. Her hafta cuma günleri okuduğum ve beni takip edenlerin okumasını istediğim kitapları paylaşıyorum. Onlar da okudukları kitapları, belirlediğimiz hashtag ile paylaşıyor, birbirlerine kitap önerilerinde bulunuyor. Paylaşımlar çoğaldıkça, BRC Koçluk Kütüphanesi de büyüyor.

İHTİYAÇ HALİNE GELDİ

İnsanlar son dönemde profesyonel koçlara çok daha fazla başvuruyor… Sizce neden?

Şu anda küçük-büyük neredeyse bütün işletmeler çalışanlarına koçluk eğitimi aldırıyor çünkü bu bir ihtiyaç haline geldi. Takım koçluğunun ne kadar önemli olduğu; bir yöneticinin, yönetici koçluğu almasının çalışanlarla ilişkisini nasıl olumlu etkilediği artık biliniyor. İçinde bulunduğumuz dönemde öğrenci koçluğu da büyük önem kazandı. Dersler, endişeler, sınav kaygısı her evde yaşanan sorunlar. Öğrenci koçluğu; çocukların kendisini tanımasında, doğru ve gerçekçi hedefler belirlemesinde, motivasyonunun ve konsantrasyon süresinin artmasında, sorumluluk duygusunun gelişmesinde, sınav stresiyle ve kaygılarıyla baş etmeyi öğrenmesinde çok etkili sonuçlar veriyor. Ayrıca, anne-babaların çocuklarıyla doğru şekilde iletişim kurabilmesinde, aile içi ilişkilerin doğru yönetilebilmesinde yani hayatın her alanında koçluk gerekli. İnsanlar artık bunun bilincinde.

ÖĞRETMENKEN ÖĞRENCİ OLDUM

Burcu Hanım, kişiler hangi profesyonel koçla çalışacaklarına nasıl karar vermeli?

Profesyonel koçla çalışmak isteyen kişilere şunu öneririm: Öncelikle, birlikte yol alacakları kişinin Uluslararası Koçluk Federasyonu (ICF) onaylı bir profesyonel koç olup olmadığına dikkat etsinler. Profesyonel koç; ICF yeterlilikleri ve etik kuralları kapsamında, koçluk becerilerini öğretmek üzere tasarlanmış bir programdan profesyonel eğitim almış; bu becerileri ustalıkla kavradığını ve uyguladığını ispat etmiş kişidir  

Peki, koçluk sizin hayatınıza neler kattı?

Bir koçun birinci özelliği, karşısındakinin hem konuşarak hem de beden diliyle ifade ettiklerini iyi dinlemek. Evet, ben öğretmenim. Tabii ki öğrencilerimi, çocuklarımı, sosyal çalışmalarda bir araya geldiğim kişileri etkin dinlemeye çalışıyordum ama koçluk eğitiminden sonra daha etkin ve güzel dinlemeyi öğrendim. Daha güzel sorularla kaosları daha çabuk çözebilmeyi öğrendim. Bir de annem, her zaman çok acele ettiğimi söylerdi; koçluk eğitimimden sonra eskiye göre çok daha sabırlı ve sakin olmayı öğrendim. Ben öğretmenken öğrenci oldum. Bunu çok sevdim ve hayatıma renk kattı. Hala kendimi geliştirmek için hiç ara vermeden çalışıyorum, çeşitli eğitim programlarına katılıyorum. 

Biraz da BRC Koçluk’un hedeflerinden bahseder misiniz?

En büyük arzum, daha çok insanın yol hikayesinde onlarla beraber yürümek. Bana ulaşamayan insanların da sosyal medyadaki yazılarımla, bir ip ucu, bir ışık bulmalarını sağlamak. Ayrıca kişisel olarak asla vazgeçmediğim sosyal sorumluluk projelerini BRC Koçluk çatısı altında da devam ettirmek istiyorum. Aslında BRC Koçluk Kütüphanesi’ni de bunun için oluşturuyorum. Önümüzdeki ay benimle buluşmak isteyen takipçilerimle bir araya gelerek kitap etkinliklerimize başlayacağız. Bu buluşmalardan elde edilen tüm gelir, her ay farklı derneklere bağışlanacak. Ayrıca sosyal medya üzerinden ayda bir canlı yayınlara başlıyorum. Alanında emek vermiş insanları sayfama konuk alarak; katılımcılara ilham verecek hikayeleri ilk ağızdan paylaşacağım.

 

İLETİŞİM

Instagram: @brckocluk

NASIL ARANDI: #burcuyalgın #brckoçluk #profesyonelkoçluk #hedef #yolarkadaşı #hedefekoşanlar #üstdüzeykoçluk #eğitimci #öğretmen #koçluk #koçluknedir

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.