03-05-2024 13:33

Hayırseverlerin desteğini bekliyor; Karamürsel Akçakoca Camii

2020-02-03    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2020-02-03
.stripslashes($urun->baslik).

Karamürsel Belediyesi; eğitim, spor ve sağlık alanında ilçeye kazandırdığı yatırımların yanı sıra yeni ibadethanelerin açılmasına da öncülük ediyor. İlçe merkezinde nüfusun hızla artması ve yeni ibadethanelere ihtiyaç duyulması üzerine temeli 1.5 yıl önce atılan Karamürsel Akçakoca Camii’nin inşaatı devam ediyor. 4 Temmuz Mahallesi’nde, eski kerestecilerin bulunduğu alanda yapımına başlanan caminin tamamlanması için hayırseverlerin daha desteği gerekiyor.

 

UYGULAMA CAMİ OLACAK

Türk-İslam mimarisinin çağdaş bir sentezi olarak tasarlanan ve kaba inşaatı tamamlanan Karamürsel Akçakoca Camii, 3 bin 200 metrekare alan içerisinde yer alıyor. Toplam inşaat alanı 920 metrekare olan cami inşaatı tamamlandığında dış alanıyla birlikte 2 bin 500 kişi aynı anda ibadet edebilecek. Akçakoca Camii; Akçakoca Anadolu İmam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu ile Karamürsel İmam Hatip Ortaokulu’nun hemen yakınında bulunduğu için aynı zamanda öğrenciler için uygulama camii de olacak. Akçakoca Camii Yaptırma, Yardımlaşma ve Yaşatma Derneği Başkanı Osman Salih, cami inşaatının tamamlanması için hayırseverlerden destek beklediklerini söylüyor. Salih, “Şu ana kadar cami inşaatımız Celal Gökçe isminde bir amcamızın ve belediye başkanımız İsmail Yıldırım'ın desteğiyle ilerledi. Camimizin inşa edilmesinde belediyemizin desteği büyük ancak camimizi hayırseverlerin desteğiyle tamamlayacağımıza inanıyorum. Buradan hayırseverlere çağrıda bulunuyorum, lütfen desteğinizi bizden esirgemeyin” diyor.

 

 

ÇATISI ÇELİK OLACAK

Cami inşaatının sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi ve gerekli yardımların resmi kanallar aracılığıyla yapılabilmesi için 6 ay önce dernekleştiklerini söyleyen Osman Salih, “Camimizin çatısını uzun ömürlü ve dayanıklı olması için çelikten yapmak istiyoruz. Çelik çatı ciddi bir maliyet demek. Derneği kurmamızdaki amaç da bu maliyetleri karşılayabilmek” diye konuştu. Camiden hem öğrencilerin hem de 4 Temmuz Mahallesi sakinlerinin faydalanacağını söyleyen Salih, “Caminin yapıldığı bölgede başka cami yok. Bu anlamda halkımızın yararına bir hizmet olacak” şeklinde konuştu.

 

YATAY TASARIMA SAHİP

Tasarımı, Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. İbrahim Türkeri ve mimar Gönül Karademir'e ait olan caminin mimarisinde, Peygamber Efendimizin Mescid-i Nebevisi ve Karamürsel'in köy camileri temel dayanak noktası oldu. Mescid-i Nebevi’de olduğu gibi Karamürsel Akçakoca Camii de dikdörtgen plan şemasına göre kurgulandı. Yatay tasarımın hakimiyetinin dikkat çektiği projede, en ön safta namaz kılma faziletinden daha fazla kişinin yararlanması öngörülüyor.

Karamürsel Akçakoca Camii’nin minaresinin yüksekliği 22 metre olarak planlandı. Minarenin en dikkat çeken özelliği ise denizle kucaklaşan Karamürsel'e özgü bir deniz fenerini andıracak olması. Minare bünyesindeki nişler de kuşlar için yuva niteliğinde olacak. Cami kompleksi içerisinde kadın ve erkek abdesthaneleri ayrı olarak inşa edilecek. Kadınların ibadet alanı caminin üst katı olacak, giriş katı ise erkeklere ve öğrencilere açılacak. Cami avlusu cenaze törenlerine uygun bir platform olarak tasarlandı ve aynı zamanda bölge için bir kent meydanı niteliği kazandırıldı.

 

3 AYRI GİRİŞİ OLACAK

Gerekli durumlarda kolay tahliye edilebilmesi için üç ayrı giriş verilen caminin kadınlar mahfili, ana hacim içerisinde projelendirildi. Ayrı bir platform olarak tasarlanan bu alana cami iç mekanından iki ayrı merdivenle ulaşılacak. Giriş holü ayakkabılık olarak düşünülen cami içerisinde aynı zamanda imam odası da bulunacak. Karamürsel Akçakoca Camii’nin çatısında, en ortada bulunan kırma kubbe şeffaf olarak tasarlanarak, cami iç mekanını aydınlatması sağlanacak. Caminin iç mekanında da abartılı süslemelerden uzak durulacak.

NASIL ARANDI: #karamürsel belediyesi # akçakoca camii # yardım # dernek # hayırsever # ismail yıldırım # başkan # belediye başkanı # karamürsel # kocaeli

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.