Hiç merak ettiniz mi, bir iş adamının bir günü nasıl geçiyor... Sabah kaçta kalkıyor, kahvaltıda neler yiyor, iş yerine kaçta gidiyor, bütün bir gününü nasıl planlıyor, iş çıkışı ve hafta sonlarında neler yapıyor? Hobileri, sosyal aktiviteleri ve ailesi...
Merak ettiğiniz tüm soruların yanıtını burada bulacaksınız. Kocaeli Life’ın ilk sayısının konuğu, ilimizin genç ve başarılı iş adamlarından biri, BARAT Endüstriyel’in sahibi Barış Arat.
Barış Arat, Sakarya Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü mezunu. Barış Bey, iş hayatına atılmak için üniversiteyi bitirmeyi beklemeyenlerden. Hem okuyup, hem çalışanlardan. Okuduğu okulun bilgi işlem servisinde de çalışmış, evinde web sitesi tasarlayarak da para kazanmış.
Mezun olduktan sonra ise 60 metrekarelik bir atölyede BARAT’ın temellerini atmış. İş yerinin hem çalışanı, hem patronu olmuş. Endüstriyel plastik işi yapmaya başlamış. Gündüzleri müşteriyle bir mühendis ve bir patron olarak görüşmüş, işi aldıktan sonra da çekmiş tulumları üzerine bir işçi gibi çalışmış.
Barış Arat’ın 14 yıl önce temellerini attığı BARAT bugün dünya devlerine kafa tutar bir noktaya gelmiş.
60 metrekareden 2 bin 500 metrekarelik bir tesise, tek kişiden 35 kişinin çalıştığı bir fabrikaya dönüşmüş.
HAYALLER GERÇEĞE DÖNÜŞTÜ
Barış Arat başarısının sırrını şöyle açıklıyor: Bir gün olacağına inanmak. Birileri yapıyorsa, ‘ben de yaparım’ demek. Çok çalışmak ve tabii ki cesaret. Gözü kara bir tarafı da var Barış Arat’ın. Böyle olmasaydı her yıl yüzde 100’ün üzerinde bir büyüme mümkün olabilir miydi? Hayaller gerçeğe dönüşür müydü? Bu işe başlarken hayali bir gün ABD’ye proje satmakmış Barış Arat’ın. Ve o hayal gerçeğe dönüşmüş.
NASA’ya bakır üreten bir fabrikaya proje satmışlar. “Bundan 25-30 yıl önce onlar teknoloji üretip bize satıyordu. Şimdi biz onların ürettiği teknolojiyle projeler tasarlayıp onlara satıyoruz” diyor. Sadece ABD’ye mi? Aynı zamanda Çin’e de proje üretip satmışlar. Ve dünyanın pek çok ülkesine de...
BİR DAKİKA ARAYLA...
Gelelim Barış Arat’ın bir gününü nasıl geçirdiğine. Saatler 07.28’i gösterdiğinde telefonun alarmıyla güne ‘merhaba’ diyor Barış Bey. Bir sonraki alarmın saati ise 07.29. Yani kendisine tanıdığı tolerans sadece bir dakika. Kahvaltıyı küçük bir tostla geçiştirdikten sonra saat 08.30’da iş yerinde oluyor. Arslanbey Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan fabrikaya gelir gelmez ilk işi, üretimi gezmek. Sonra idari binaya geçerek çalışmaya başlıyor.
Bir iç mimar gibi düşünerek kendi tasarladığı ve kendi elleriyle döşediği, inanılmaz bir zevkin ürünü ofisinde hem proje üretiyor, hem tasarım yapıyor. Açık ofis olduğu için personeliyle sürekli iletişim halinde olsa da salı günleri mutlaka koordinasyon toplantısı düzenleyerek haftayı planlıyor.
BARAT, şu anda 11 proje üzerinde çalışıyor. Bu projelerin yüzde 80’i de kendi üretimleri. Evet, BARAT’ın en önemli özelliği fabrikalara ihtiyaçlarına yönelik çözümler üretmek. Tabii ki pratik çözümler. “Bu yüzden sürekli kendimizi geliştirmek zorunda kalıyoruz” diyor Barış Arat. Her projeye girmediklerini, uzmanı oldukları konularda yeni projeler geliştirdiklerini de sözlerine ekliyor.
BARAT yakın zamanda Türkiye’de benzeri olmayan bir projeye de imza atmış. Gemlik’teki bir gübre fabrikasının 60 metre yüksekliğindeki kulesine tesis kurmuş.
BAŞSİAD’IN YERİ AYRI
Öğle yemeklerini genelde fabrikada yiyen Barış Bey iş çıkışında da ya arkadaşlarıyla buluşup sohbet ediyor ya da dernekte oluyor.
Evet, Barış Arat aynı zamanda BAŞSİAD’ın yani Başarılı İşadamları Derneği’nin kurucu başkanı. Barış Bey iş dışındaki vaktinin büyük bir kısmını dernek faaliyetlerine ayırıyor. İki yıl önce kurulan BAŞSİAD’ın bugün 90’a yakın üyesi var. BAŞSİAD, iş adamları dernekleri arasında en çok bayan üyeye sahip bir dernek aynı zamanda.
Üyelerin genç ve başarılı iş adamlarından oluşması derneği daha dinamik kılıyor. BAŞSİAD’ın bu kadar kısa sürede adından bunca söz ettirmesinin nedeni de yaptığı aktiviteler. Dernek o kadar faal ve o kadar aktif ki. Gerek üyelerine yönelik olarak düzenlediği etkinlikler, gerekse sosyal amaçlı projeleriyle sürekli gündemde.
YENİ PROJELER VAR
BAŞSİAD’ın yeni projelerinden biri de Kartepe sınırları içinde bulunan, Türkiye’nin ilk fabrikalarından biri olan Çuhane’yi müzeye dönüştürmek.
BAŞSİAD’ın başkanı Barış Arat, bir diğer projelerini ise şöyle açıklıyor: “İzmit’te kentlilik bilinci yok. İzmitlilik kültürü yok. Kime sorsanız ya Trabzonlu, ya Sivaslı, ya Gümüşhaneli, ya Artvinli. Oysa hepimiz bu kentte yaşıyoruz. Bu kentte para kazanıyoruz, her şeyimiz burada. Belki üç kuşaktır burada ama hala Trabzonluyum diyor. Bu yüzden, İzmitlilik bilinci oluşturmak için bir çalıştay düzenlemeyi planlıyoruz. Kocaeli Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, KOÜ, KSO ve KOTO’nun da katılacağı bir çalıştay olacak.”
KOCAELİ’DEN TEK İSİM
BARAT’ın sahibi Barış Arat, kalite ve mükemmellik yolculuğunda 20 yılı geride bırakan KALDER’in, yani Türkiye Kalite Derneği’nin yönetimine girmeyi başarmış bir isim. Türkiye’nin önde gelen sivil toplum kuruluşlarından biri olan KALDER’in yönetiminde Kocaeli’den başka kimse yok.
2014 yılında firmasına artı katacağını düşündüğü için KALDER’e üye olan Barış Arat, dernek başkanı Hamdi Doğan’ın telefon açıp “Seni yönetime almak istiyorum. Sen, KALDER için biçilmiş kaftansın” demesiyle büyük bir mutluluk yaşamış.
Arat, bu teklifi seve seve kabul etmiş ve KOBİ yönetim kurulu üyesi olmuş. Barış Arat, Türkiye’nin en büyük firmalarının temsilcilerinin yer aldığı KALDER yönetimi için “O masaya oturmak bile benim için gurur vesilesi” diyor.
OFF-ROAD YAPIYOR
BARAT’ın sahibi Barış Arat nasıl ki iş hayatında “Birileri yapmışsa ben de yaparım” diye ilerliyor, hafta sonları ise kimsenin yapamadığını yapmaya çalışıyor. Resmen yoldan çıkıyor! Çünkü off-road yapıyor. Normal araçlarla gidilmesi imkansız yerlere gidip, aşılması olanaksız engelleri geçmeye çalışıyor. Barış Arat hafta sonlarını aynı zamanda eşine ve minik kızına ayırıyor. Bütün bunları yaparken hayallerinin peşinden koşmaya da devam ediyor.
NASIL ARANDI: #Arslanbey Organize Sanayi Bölgesi #BARAT Endüstriyel #Barış Arat #BAŞSİAD #girişimci #işadamı #KALDER #KOBİ #Kocaeli Sanayi Odası #Kocaeli Ticaret Odası #Kocaeli Üniversitesi #Sakarya Üniversitesi #Türkiye Kalite Derneği