26-04-2024 17:56

Havuç Hoca’ya bir alkış lütfen

2017-03-11    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2017-03-11
.stripslashes($urun->baslik).

HABER: Serpil ÇOLAK

FOTOĞRAFLAR: Vehbi KILIÇ

Adı; Tolga Havuç. Öğrencileri ona ‘Havuç Hoca’ diyor. Onunla tanışıncaya kadar havuç yemeyen çocuklar, ‘Havuç Hoca’ sayesinde artık yiyor. O, çocukları çok seviyor, çocuklar da onu. Kefken’de doğup büyüyen Havuç Hoca’nın çocukken tek hayali cimnastik yapmakmış. Ancak imkansızlıklar nedeniyle kayalıklardan denize atlamakla yetinmiş. Fakat hayallerinin peşinden koşmaktan hiç vazgeçmemiş. Babası ‘doktor’ olmasını istese de o bir Anadolu lisesi öğrencisi olarak ‘spor’u tercih edip herkesi şaşırtmış. KOÜ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’nda okurken, ilk senenin sonunda kendisini hayallerine biraz daha yaklaştıracak o önemli adımı atmış. Kocaeli Olimpiyat Yıldızları Cimnastik Kulübü’nü kurmuş.

 

Türkiye’nin en genç kulüp başkanı unvanını da uzun zaman taşımış. Üç ay boyunca duyuru yapmasına rağmen bir öğrenci bile bulamamış, ancak yılmamış. Duyurulara devam etmiş. Sonra bir öğrenci, bir öğrenci daha derken, 5-6 kişilik grupla yola çıkmış. Ve 5 yılın sonunda Türkiye 3.’lüğünü ilimize kazandırmış. Hedef önce Milli Takım, ardından olimpiyatlar... Kısacası Tolga Havuç, hayallerinin peşinden koşarken bu kenti cimnastikle tanıştıran, pırıl pırıl sporcular yetiştiren ve 5 yıl gibi kısa bir sürede ilimize Türkiye 3.’lüğünü getiren kişi. Cimnastiğe aşık, kendisini bu spora adamış Havuç Hoca’ya bir alkış lütfen...

Tolga Bey öncelikle Kocaeli Olimpiyat Yıldızları Cimnastik Kulübü’nü tanıtalım isterseniz. Ne zaman kuruldu, kim kurdu?

Kulübümüzün asıl adı; Kocaeli Olimpiyat Yıldızları Gençlik ve Spor Kulübü. Kısa adımız ise; Kocaeli Olimpiyat Yıldızları Cimnastik Kulübü. 2011 yılında İzmit’te kuruldu. Kurucusu da benim. Kocaeli Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu mezunuyum. Spor yöneticiliği bölümünü bitirdim, şu anda beden eğitimi ve spor dalında yüksek lisans yapıyorum.

Neden cimnastik?

Kandıra’nın Kefken Köyü’nde büyüdüm hala orada ikamet ediyorum. Küçüklüğümden beri cimnastiği çok severim, ayrı bir hayranlığım vardır. Olimpiyatları ve yarışmaları da çok seyrederdim. İmkanım olmadığı için cimnastik yapamadım. Kefken’de yaptığımız en büyük şey kayalardan denize atlamaktı. Cimnastiğe o kadar tutkundum ki Kandıra Anadolu Lisesi’nde okurken-AL’ler o zaman çok revaçtaydı- beden eğitimini tercih etmiş biriyim. Kardeşimle aynı okula gidiyorduk, o mühendis oldu, ben sporcu. Oysa babam tıp okumamı çok istiyordu.

Kulüp fikri ne zaman ortaya çıktı?

Üniversite birinci sınıfı bitirince kulübü kurmaya karar verdim. Babamın haberi bile olmadı. Ta ki bir buçuk yıl sonra madalya alınca, gazeteden öğrendi. Çünkü babam bir an önce okulumu bitirip hayata atılmamı istiyordu.

Oysa ben hayallerimi gerçekleştirmenin peşindeydim. Spor yöneticiliği bölümünde okuduğum için kulübü kurarken kendi alanımla ilgili sahada uygulama yapma fırsatım da oldu. Bu da benim artılarımdan.

 

3 AY KİMSE GELMEDİ

 

 

Kaç öğrenciyle başladınız?

Kulübü kurduktan sonra 3 ay boyunca duyuru yapmaya çalıştım. Öğrenciyiz tabi, imkanlarımız kısıtlı. A4 kağıtlarına afişler hazırlayıp dağıttım. Ama bir tane bile öğrenci gelmedi. 3 ay sonra bir kişi aradı, o da bir-iki ay devam etti, bıraktı. Çocuk tek başına kalınca olmadı tabii. Aradan biraz zaman geçti, bir velimiz aradı, gelmek istediklerini söyledi, davet ettik. Onun arkadaşı, diğerinin arkadaşı derken, 5-10 kişilik bir ekip oluşturduk. O günlerde, yani 6 sene önce başlayanların çoğu şimdi yarışmacı gruplarımız içinde cimnastiğe devam ediyor. Tabi bu süreç içinde Kocaeli basını bize çok yardımcı oldu, kamuoyu oluştu. Belediyelerimizle hep görüşme halindeydik, özellikle İzmit Belediye Başkanımız çok büyük destek verdi. Biz de daha çok çalıştık ve bugünlere geldik.

Şimdi kaç sporcunuz var?

Şu anda yarışmacı sporcularımızla birlikte 80 sporcumuz var.

Sporcularınızın yaş aralığı nedir?

Biz kulübü kurduğumuz dönemlerde Kocaeli’de spora başlama yaşı 7’ydi. Biz bunu gelişen imkanlarımızla birlikte 2.5’a kadar düşürdük. Şimdi 2.5 yaşında bir çocuğu alabiliyoruz. Önce bir deneme dersi yapıyoruz. Bizim için önemli olan çocuğun anne-babası olmadan salonda durabilmesi, antrenöründen gelen komutları alabilmesi.

Yarışmalara katılan sporcu sayınız?

Biz, yarışmacı bir kulübüz. Sadece sporcu yetiştiriyoruz. O yüzden yarışmacı sayımız daha fazla. Şu anda aerobik ve artistik cimnastik dallarında yarışmalara hazırlanan aktif sporcu sayımız 40-45 civarında.

Kaç branşta eğitim veriyorsunuz?

Türkiye Cimnastik Federasyonumuzun branşları arasında artistik, ritmik, aerobik ve trampolin cimnastik bulunuyor. Biz de bu branşlarda eğitim veriyoruz.

 

İLK YILIMIZDA 3. OLDUK

Öğrencilere eğitimi kim veriyor ve ne kadar sürüyor?

Olimpiyat Yıldızları Cimnastik Kulübü’nün başkanı benim. Aynı zamanda İzmit Belediyespor Kulübü’nün de baş antrenörüyüm. Bizim burada temel eğitim gruplarımız, alt yapı gruplarımız ve yarışmacı sporcularımız var. Yeni başlayan çocuklarımız temel eğitim grubuna alınıyor. Ortalama 1-1.5 yıl sonra alt yapı grubuna geçiyor. Sporcularımız alt yapı grubundan yarışmacı grubuna geçerken branşlara ayrılıyor, artistik cimnastik ve aerobik cimnastik gibi.

Bir sporcunun hangi branşa geçeceğini hocalar mı belirliyor?

Ben kendim gözlemliyorum. Çocukların fiziksel ve mental durumlarına göre hangi branşta devam edeceğine karar veriyorum.

 

Tolga Hoca ve yardımcıları, geleceğin sporcularıyla birlikte.



Günde kaç saat antrenman yapıyorlar?

Haftada iki gün birer saatle başlıyor çocuklarımız. Ama bizde üç gün iki saat çalışan da var, dört gün üç saat çalışan da var, beş gün dört saat çalışan da var. Hatta altı gün beş saat çalışan sporcumuz da var.

Yarışmalara katılıyorsunuz, şimdiye kadar aldığınız bir derece var mı?

Aerobik cimnastikte ferdi yarışmalarda ve çiftlerde 5.’liğimiz ve 2.’liğimiz oldu. Geçtiğimiz yıl da artistik cimnastikte İzmit Belediyespor Kulübü olarak Türkiye 3.’sü olduk. Artistik cimnastikte ilk girdiğimiz yarışmada üçüncü olduğumuz için son derece gururluyuz. Aslında ikinci olacaktık ama bir sporcumuz aletten düşünce İzmir bizi geçti.

Yurt dışında katıldığınız yarışmalar oldu mu?

Biz sadece Bulgaristan’da düzenlenen Plovdiv Cup’a katıldık. Özel bir yarışmaydı. Sporcularımız Alisa Kırmızıoğlu ile Enis Erkoç çiftlerde son 4’e kaldı.

Kulüp bünyesindeki sporcular aynı zamanda İzmit Belediyespor’un öğrencileri mi oluyor?

Bu yıl artistik cimnastik takımımızı İzmit Belediyespor Kulübü bünyesine aldık. Aerobik cimnastik öğrencilerimizi alamadık çünkü yönetimin kongre süreci gecikti. Biz de dedik ki ‘Aerobik cimnastikçilerimiz bir süre daha Olimpiyat Yıldızları Kulübü’nde devam etsin.’ Bizim zaten belli bir noktaya gelen sporcularımız artistik cimnastikteydi.

 

TEMEL EĞİTİMDE KISTASIMIZ YOK


Kulübünüze her gelen öğrenciyi kabul ediyor musunuz? Belli bir kıstasınız var mı?

Bizim tek kıstasımız; devamlılık. Türk sporunda geliştirdiğimiz bir rol model de var. Onu da buradan açıklamak istiyorum. Ben hep şunu söylerim; ‘Yetenekli sporcu olabilir ama bize yetenekli veli de lazım. Sporcuyu yetiştirirken velisini de yetiştirmek lazım.’ O yüzden biz temel eğitim gruplarımızda da alt yapıda da yarışmacı gruplarımızda da sporcu nasıl ilerliyorsa veliyi de bilgilendirerek ve bilinçlendirerek ilerletmek istiyoruz. Temel eğitim gruplarında çok fazla kıstas koymuyoruz. Alışma süreci olduğu için. Bizim için önemli olan antrenörünün komutlarını alabilmesi. Ve belli bir mental kapasiteye ulaşması.

 

Hocalar, miniklerle birebir ilgileniyor.

 

Kulüp olarak hedefiniz nedir, sporcularınızı nerede görmek istiyorsunuz?

Her kulüp gibi, her antrenör gibi hedefimizi olimpiyatlar olarak belirledik. İlk başlarda hedefimiz şuydu; Çalışmalarımızı yapabileceğimiz iyi bir tesisimiz olsun, sporcu yetiştirelim, Türkiye şampiyonalarına katılalım, dereceler alalım, aldığımız dereceleri daimi kılalım, yani alt yapıdan sporcu çekelim. Bu noktaya 5 yılda geldik. Şimdiki hedefimiz Türk Milli Takımı’na girmek, ardından olimpiyatlara katılmak. Allah izin verirse 10 yıl içinde Kocaeli’ye bu gururu yaşatmak istiyoruz. Aynı zamanda Türkiye Cimnastik Federasyonu’nun koyduğu hedeftir olimpiyatlarda derece almak. İnşallah bizim sporcularımız alacak.

Biraz da Tolga Havuç’tan bahsedelim. Kulüp dışında bir işle meşgul müsünüz?

Daha önce de bahsettiğim gibi hala öğrenciyim, yüksek lisans yapıyorum. Kulüple ilgilenirken bir yandan da akademik çalışmalarımızı ihmal etmemek gerektiğini düşündüm. Herhangi bir yerde çalışmıyorum. Çünkü çalışma hayatına girdiğimde ister istemez amaçtan uzaklaşacağımı düşünüyorum. Hatta bazen babam bile söylüyor, ‘Artık çalışmanın vakti geldi’ diyor. Ama öncelikle bize inanan sporcularımızı belli bir noktaya taşımamız gerekiyor. Yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik.

Buradan bir ücret alıyor musunuz?

Kulüpte gönüllülük esasına göre çalışıyorum. İzmit Belediyespor Kulübü’nden de ücret almıyorum. Sadece kulübün ihtiyaçları ve yaklaşık 10 kişilik bir ekibimiz var, onların masraflarının karşılanması için temel eğitim gruplarından aidat alıyoruz.

Tek gelir kaynağınız aidatlar mı?

Sadece temel eğitim gruplarından aidat alıyoruz, o da ödeyebilenden. İzmit Belediyespor Kulübü ile yaptığımız anlaşmada şöyle bir madde var; İzmit sınırları içinde olup da maddi durumu iyi olmayan, aidat ödeyemeyecek hiçbir veliden aidat talep edilmeyecek. Biz de onlardan aidat almıyoruz. Sponsor arayışındayız. Alt yapı ve yarışmacı gruplarımız ücretsiz çünkü onlar artık İzmit Belediyespor Kulübü’nün öğrencileri. Onların herhangi bir masrafı olduğunda İzmit Belediyespor Kulübü karşılıyor.

 

KENDİMİ BU İŞE VERDİM

Anladığım kadarıyla siz burada hayallerinizi gerçekleştiriyorsunuz.

Benim en büyük hayalimdi cimnastik. Sporunu yapmak istedim, yapamadım ama sporcu yetiştirmek nasip oldu. Çocukları da çok seviyorum. Bana karşı çok büyük bağlılıkları var. Değer yaratmak benim en büyük hobim. 20 yaşında kulübü kurduğumda Türkiye’nin en genç kulüp başkanıydım. O dönemden bu döneme kendimi bu işe verdim. Açıkçası kendimi kaybetmemek için de iyi oldu. Ben bu işle uğraşmasaydım belki gençliğin heveslerine kapılıp kötü bir hayatım da olabilirdi. Bütün arkadaşlarım eğlenmeye giderken ben koştura koştura salona gelirdim. O günden bugüne değişen bir şey yok. Haftanın 7 günü buradayım.

Tolga Bey, bu içten, samimi röportaj için teşekkür ederim. Umarım daha iyi noktalarda olursunuz.

Kocaeli Life ailesine ben teşekkür ederim. Çok sıkı bir takipçiniziz. Daha iyi noktalarda sizleri görmek bizi onurlandırır.

NASIL ARANDI: #Cimnastik Kulübü # Kocaeli # KOÜ # Tolga Havuç # Kocaeli Olimpiyat Yıldızları Gençlik ve Spor Kulübü

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.