26-04-2024 08:40

HastApp’la tanışın!

2018-01-11    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2018-01-11
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: Serpil ÇOLAK FOTOĞRAFLAR: İsmail Hakkı TİMUÇİN

 

Doktora giderken poşetle evrak taşıma devri sona eriyor. ‘Daha önce yaptırdığım tetkikler acaba neredeydi’ diyerek ne evin altını üstüne getireceksiniz, ne de doktor karşısında evrak arayarak vakit kaybedeceksiniz. HastApp’a yükleyeceğiniz tetkik, tedavi, sonuç raporlarınızı artık cebinizde taşıyacak ve istediğiniz an ulaşabileceksiniz. Dosyalarınızda yer alan bilgileri hekiminize uygulama üzerinden gösterebilecek ya da mail yoluyla gönderebileceksiniz. Doktor arama derdine de son verecek bu uygulama sayesinde randevularınızı planlayabilecek, kan şekeri, tansiyon, kilo gibi ölçümlerinizi kişisel sayfanızdan takip edebileceksiniz.

‘İlacımı içtim mi içmedim mi’ derdine de son. Sürekli veya belirli bir süre kullanmanız gereken ilaçlarla ilgili uyarı alacak, gebelik veya aşı takviminin takibini de uygulama üzerinden yapabileceksiniz.

HastApp’ın fikir babası, Özel Aile Konak Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Fahri Yılmaz, mobil uygulamayı Kocaeli Life’a anlattı.

 

Fahri Bey, HastApp fikri nasıl doğdu? Böyle bir mobil uygulama yapmak nereden aklınıza geldi?

Mesleğimiz icabı sürekli hastalarla bir aradayız. Hastalarımızın ellerinde poşetlerle ya da bir yığın tetkik dosyasıyla karşımıza gelmeleri, bunların arasından bizim görmek istediğimiz ya da onların göstermek istediği dosyaları seçebilmek için verdikleri çaba, böyle bir dosyalama sistemini dijital ortama taşıma fikrini doğurdu. Fikir buradan çıktı. İsmini de hasta tetkik arşiv programının kısaltması olarak HastApp koyduk.

Kimin fikriydi?

Fikir benden çıktı, kurucusu benim. Bir yıl önce başladık çalışmaya. 4 ortaklı bir yapı ancak projenin önemli bir bölümünün sahibi benim. Kocaeli Teknopark’ta bir yazılım şirketi, bir sosyal medya yöneticisi ve bir hekim ortağımız var.

Bu uygulamayı herkes indirebilir mi?

Evet. Apple Store ya da Google Play’dan ücretsiz olarak indirebilir.

HastApp’tan nasıl yararlanacağız?

Uygulamayı indirdikten sonra kısa kimlik bilgilerini giriyorsunuz ve HastApp kullanıma hazır hale geliyor. Uygulamanın bölümleri var; dosya oluşturma, dosyaları görüntüleme, randevu takibi, ilaç kullanımı, sağlık ölçümleri, gebelik takibi, bebek sağlığı gibi. Ayrıca güncel sağlık duyurularının yer aldığı bir bölüm bulunuyor. Burada hekimlerin veya sağlık profesyonellerinin yayınladığı güncel makaleleri takip edebiliyorsunuz. Bir de doktor bulma ekranı var. Bu ekranda bölgenizde herhangi bir branşa ait öne çıkan, popüler doktorları bulabilmek için araştırma yapabiliyor, gerektiğinde randevu alabiliyorsunuz.

Mesela ortopedi doktoru yazıyorum ve bütün ortopedi doktorları sıralanıyor, öyle mi?

Sisteme kayıtlı doktorlar ve doktorların üzerine yüklenen dosya sayısı arttıkça, üzerindeki dosya sayısı en fazla olan doktor, en popüler doktor olarak en üstte yer alıyor. Bu da hastaların en çok tercih ettiği doktorları görmemiz açısından önemli bir kriter. Doktorlar popüler olandan başlayarak aşağıya doğru sıralanacak. Hastalar isterlerse, seçtikleri doktorun üzerine tıklayarak, profilini inceleyebilecek.

 

HEPSİ CEBİMİZDE

Sisteme kayıtlı kaç doktor var?

Türkiye’deki bütün doktorları bu sisteme kayıt etmeyi düşünüyoruz. Ama öncelikle hastanelerle anlaşma yapıp, anlaştığımız hastanelerin doktorlarını sisteme yüklemeyi tasarlıyoruz. Şu anda sayı sembolik ama gelecekte artacak.

Doğal olarak görev yaptığınız hastaneden başladınız.

Özel Aile Konak Hastanesi’ni pilot hastane olarak görüyoruz. Burada uygulamayı geliştirip, grup hastanelerine yönelmeyi düşünüyoruz.

Gelelim uygulamanın bölümlerine. Dosyalarımızı nasıl oluşturuyoruz?

Dosya oluşturmaya, elimizdeki önemli evrakların fotoğraflarını cep telefonuyla çekerek başlıyoruz. Galerimizdeki bu fotoğrafları, uygulamadaki ‘yeni dosya oluştur’ bölümüne aktaracağız ama önce dosya ve doktor ismini giriyoruz. Örneğin kalp doktoruna gittik, dosyanın adını ‘Kalp Dosyası’ yapıyor, doktorun ismini girdikten sonra ‘kaydet’ butonuna basıyoruz. Bu sırada karşımıza ‘fotoğraf çek’ veya ‘galeriden fotoğraf seç’ ekranı geliyor. Çektiğimiz bütün fotoğrafları çoklu olarak seçip, dosyanın içine atıyoruz. Kalple ilgili bütün tetkiklerimiz artık cebimizde. Sadece kendimiz için değil bütün aile bireyleri için de dosya oluşturabiliyoruz.

 

BÜYÜK KOLAYLIK

Kalple ilgili yaptırdığım bütün tetkikleri artık cebimde taşıyorum ve hangi doktora gidersem gideyim hemen gösterebiliyorum öyle mi?

Hem gösterebiliyorsunuz hem de o tetkiklerin tamamını üzerine ekleyeceğiz notlarla birlikte o hekime mail veya WhatsApp yoluyla gönderebiliyorsunuz.

Bu tetkikler sisteme kayıtlı doktorların ekranına da düşüyor mu?

Hayır, kişisel verilen korunmasıyla ilgili kurallar nedeniyle hekimler bu verileri göremez. Hasta sadece istediği doktorla paylaşabilir. Hastanın verilerine şifresini bilmeyen hiç kimse ulaşamaz.

Uygulamanın bölümlerinden biri de ilaç kullanımı. Sistemin nasıl işlediğinden biraz bahseder misiniz?

İlaç kullanımı dünyada çok önemli bir sorun. Zamanında kullanılmayan ilaçlar ölümlere ya da sakat kalmalara neden olabiliyor. Örneğin tansiyon ilacını geciktiren bir kişi tansiyon yüksekliğinden beyin kanaması geçirebiliyor. Bütün bunların önüne geçebilmek, başta kendimizin ve ailemizin ilaçlarını düzenli kullanabilmelerini sağlayabilmek amacıyla ilaç kullanım ekranı oluşturduk. Bu ekranda ilk olarak ilacımızın ismini giriyoruz. Sistem zaten otomatik olarak bizi yönlendiriyor ilacın ismini yanlış yazmamak adına. Daha sonra arzu edersek fotoğrafını çekiyoruz ve günde kaç kez, ne kadar süre kullanacağımızı belirleyip, ‘tamamla’ butonuna basıyoruz. İş bittikten sonra sistem istediğimiz saatlerde bize uyarı şeklinde hatırlatma yapıyor. Bu bölüm özellikle unutkanlığı olan hastalar için önemli bir kolaylık sağlıyor.

 

GEBELİK TAKİBİ

Sistem üzerinden doktor randevusu alabileceğiz, öyle değil mi?

Bazı hastanelerle entegre olduğumuz zaman, o hastanelerin hekimlerine ulaşıp, profillerini inceleyip, beğendiğimiz hekimlerin randevu ekranlarına girip online randevu alma imkanı sunacağız.

Gebelik takibi nasıl olacak?

Her ay düzenli olarak doktora giden gebelerimiz, kontrollerde çekilen ultrason fotoğraflarını veya bebeklerinin hareket ettiği videoları çok önemsiyor. Bunları nasıl ölümsüzleştirebiliriz diye düşündük. Gebelerimiz her aya ait 20 saniyelik bir video kaydı ve sınırsız fotoğraf kaydı oluşturabilsinler, kilolarını ay ay takip edebilsinler diye bir gebelik ekranı oluşturduk. Düşünsenize 10 yıl sonra, 5 aylık hamileyken çocuğunuzun ultrasonda nasıl göründüğüne bakabileceksiniz. Güzel bir arşiv olacak.

Hayatımızı kolaylaştıracak bölümlerden biri de sağlık ölçümleri sanırım.

Biz hekimler hastalarımızdan geçmişteki tetkiklerini, bazen tansiyon ve şeker takiplerini hep isteriz. Bunları kağıda, sağa sola yazmak yerine ekrana taşımak hem hasta hem de hekim açısından büyük kolaylık sağlayacak. Ölçümümüzü yapıp bu bölüme kaydettiğimiz zaman tarih sırasına göre en son girilen veri en üstte olacak şekilde sıralanacak. Herhangi bir hekime gittiğiniz zaman bu ekranı açtığınızda, son bir haftalık ya da bir aylık ölçümünüzü kolaylıkla paylaşabileceksiniz.

 

 

VAKİT KAYBINA SON!

Aşı takvimi diye bir bölüm de var yanılmıyorsam.

Bebeğiniz doğduğu zaman doğum tarihini girdiğinizde sistem otomatik olarak aşı tarihlerini size hem gösteriyor hem de hatırlatıyor. Aşı yaptırdıktan sonra ‘uygulandı’ butonuna bastığınızda, ortadan kaldırıyor. Böylelikle aşı takvimini de cebinizde taşıyabiliyorsunuz.

HastApp ile ulaşmak istediğiniz nokta nedir?

Türkiye’de yaşayan 70 milyon insanın sağlık verilerini kendi istedikleri ölçüde ceplerinde taşıyabilmelerini ve ölümsüzleştirmelerini istiyoruz. Aynı zamanda hekimlere kolay ulaşabilsinler istiyoruz. Evrak yükünden, evlerde tetkik araştırması yaparken vakit kaybından kurtulsunlar istiyoruz.

NASIL ARANDI: #Hatsapp # uygulama # sağlık # Op. Dr. Fahri Yılmaz # Özel Aile Konak Hastanesi

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.