14-12-2024 13:33

Hastaların işini kolaylaştırmak için merkez açtı: Ezgi Yılmaztürk

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 06/12/2021
Odyolog Ezgi Yılmaztürk, yeni açtığı merkezde işitme kaybı yaşayanların ihtiyaç duyduğu tüm hizmetleri tek çatı altında topladı
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: SERPİL ÇOLAK

FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN

 

Ülkemizde yeni yeni tanınmaya başlasa da odyolog kelimesini mutlaka duymuşsunuzdur… 

Peki, kim olduklarını ve ne yaptıklarını biliyor musunuz? Kimlerle çalıştıklarını, görev ve sorumluluklarının ne olduğunu?

İşte bu soruların yanıtını Odyolog Ezgi Yılmaztürk’ten alacağız. Halen odyoloji üzerine yüksek lisans yapan, akademik kariyerine devam etmekte kararlı olan, bu arada Ezgi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama Merkezi’ni açarak hastaların hayatını kolaylaştıran Ezgi Yılmaztürk ile sizleri baş başa bırakıyoruz. Keyifli okumalar…

Ezgi Hanım sizi tanıyabilir miyiz?

Ben Ezgi Yılmaztürk, 23 yaşındayım. Acıbadem Üniversitesi Odyometri Bölümü mezunuyum. Lisansımı Biruni Üniversitesi’nde tamamladım ve odyolog oldum. Şu an Gelişim Üniversitesi’nde odyoloji üzerine yüksek lisans yapıyorum, bittiğinde uzman odyolog olacağım. Ezgi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama Merkezi’ni geçtiğimiz ay hizmete açtım, öncesinde çeşitli işitme cihazı merkezlerinde çalıştım. Sektöre yeni girmiş gibi gözükebilirim ancak işitme cihazları konusunda tecrübeliyim.

Odyolog ne demek?

Türkiye’de yeni yeni tanınan bir sektör. Odyolog; hem işitme hem de dengeyle ilgili problemleri olan hastaları tedavi etmeye yönelik çalışmalar yapan uzmanlara deniliyor. Biz aslında KBB (Kulak-Boğaz-Burun) uzmanlarıyla bir ekibiz, birlikte hareket ederiz. Hastayı muayene eden doktor işitme testine ihtiyaç duyduğunda, devreye biz gireriz. Testleri uygulayan ve cihazlandırmayı yapan kişidir odyolog. 

Odyolog olmak nereden aklınıza geldi?

Babamın teşvikiyle oldu diyebilirim. Babam, 2 yıllık da olsa sağlık üzerine bir bölüm okuyarak, meslek sahibi olmamı istedi. Bizim serüvenimiz de böyle başladı. Okuduğum bölümü çok sevdiğim için önce lisans eğitimimi tamamladım, ardından yüksek lisansa başladım, sırada doktora var. Mesleği sevmemin en büyük nedeni de çocuklar... Çocuklara faydalı olmak istiyorum, bunun için sürekli kendimi geliştiriyorum. Bir çocuğun işitmesine yardımcı olmak, dış dünya ile bağ kurabilmesini sağlamak, mesleğe tutunmamdaki en büyük etkenlerden biridir. Sırf çocuklara daha fazla yardımcı olabilmek için müzik terapi eğitimi bile aldım. Onların hayatına dokunabildiğim için çok mutluyum, bu alanda çalışmaya devam edeceğim.

Odyoloji kendi içinde bölümlere ayrılıyor mu?

Odyoloji kendi içinde denge, pediatri (çocuklar),  geriatri (yaşlılar) olmak üzere bölümlere ayrılıyor. Biz bunların hepsinin genel olarak eğitimini alıyoruz. Daha sonra uzmanlaşmak istediğimiz alanlara yöneliyoruz. Bu aşamada kimi hastaneleri tercih ediyor, kimi de işitme merkezlerinde çalışıyor. 

İLGİ ALANIM, ÇOCUKLAR…

Çocuklarla ilgili ilginç bir anınız varsa dinlemek isteriz.

Staj döneminde hastanelerde tarama testleri yapıyorduk ve bazen ailelere yeni doğan bebeklerinin işitemeyeceğini söylemek zorunda kalıyorduk. Ben biraz duygusal bir yapıya sahibim, bu durumdan çok etkilendiğim zamanlar olmuştur. Bu yüzden çocuk hastalarla daha yakından ilgilenmek istiyorum. İşitme problemi olan bir çocuğa cihaz taktığımızda, dış dünya ile ilk iletişimi kurduğunda gözlerindeki parıltıyı görmek inanılmaz bir duygu. O süreci yaşamak, güzel geri dönüşler almak insanı daha da motive ediyor.

Hastalar size doktor muayenesi sonrası geliyor anladığım kadarıyla…

Evet, işitme problemi yaşayan hastalar, doktorlar muayenesi sonrası yönlendirmeyle bize ulaşıyor. Sadece uzman doktorlar tarafından değil, aile ya da çevrenin yönlendirmesiyle gelen hastalarımız da var. ‘Annem konuşurken çok bağırıyor’, ‘Babam konuşulanları duymuyor’ şeklinde oluşan farkındalık sonucu gelen hastalarımız da oluyor. İşitme cihazlarıyla hastanın yaşam konforunu artırıyor, hayat kalitesini yükseltiyoruz. İşitme kaybı yaşayan insanlar çevreleriyle bir şekilde iletişim kuruyor ama cihazlandırma ile doğru ve sağlıklı işitmeye başlıyor, bu da hem psikolojik hem de sosyoloji açısından kişiyi olumlu yönde etkiliyor.

İşitme kaybının ne kadarı çözüme kavuşturulabiliyor?

Yaptığımız belli testlerle işitme kayıplarının ne ölçüde olduğunu saptayabiliyoruz. Cihazlar ile duymadıkları, eksik sesleri onlara veriyoruz. İşitme, sadece kulakla değil beyinle de alakalı bir olay. İşitme kaybı yaşayan insanlar sesleri unuttukça ‘duyuyorum ama anlamıyorum’ denilen problem ortaya çıkıyor. Bizim görevimiz; işitme kaybını en başında yakalayarak, cihazlar vasıtasıyla eksik duyduğu sesleri doğru bir şekilde tamamlamak. Bazen öyle hastalar geliyor ki işitme kaybı ilerlemiş oluyor, cihaz taksak da sonuçta o sesleri hatırlamak için daha çok efor sarf ediyor. Diğer hastalıklarda olduğu gibi işitme kaybında da erken teşhis çok önemli.

İLETİŞİM HALİNDEYİZ

Cihazlandırma yaptıktan sonra hasta ile iletişiminiz devam ediyor mu?

Telefon satıcısı gibi değiliz, ‘verdim, gitti’ gibi bir durum söz konusu değil bizde. Garantileri olan cihazlar bunlar. Bizim cihazımızı kullandığı sürece hastayla bağımız devam ediyor. Cihaz ilk takıldıktan sonra 15 gün içinde rutin kontrolleri yapıyoruz, bir-iki ayar sonrasında normale dönüyoruz. Ancak gerekirse 100 kere de ayar yaparız, hastamızı normal işitme seviyesine kavuşturmak için. Hasta ile iletişimimiz asla kopmuyor, en ufak bir sorun yaşadığında bize ulaşabiliyor.

Ezgi Hanım bu merkezi açarken hedefiniz neydi?

Devlet hastanelerinde, özel hastanelerde, rehabilitasyon merkezlerinde ya da OSGB’ler bünyesinde çalışabilirdim ancak ben kendi merkezimi açmak istedim. Hastalar bir yerden bir yere sürüklenmesin, işitme testi için bir merkeze, cihaz için başka bir merkeze gitmek zorunda kalmasın istedim. Klinik gibi bir merkez açarak hastalara ihtiyaç duydukları tüm hizmetleri tek çatı altında vermekti amacım. Burada hem işitme testi uyguluyorum hem ihtiyaç duydukları cihazları anında temin ediyorum hem de takibini yapıyorum.

SGK ile anlaşmanız var mı?

SGK ile anlaşmamız var. Cihaz ücretinin bir kısmını devlet karşılıyor, biz de yardımcı olmaya çalışıyoruz. Hastalarımıza kolaylık sağlayabilmek için elimizden geleni yapıyoruz. Şunu da belirtmek istiyorum, Ezgi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama Merkezi’nde her daim ücretsiz cihaz denemeleri yapıyoruz. Açılışa özel ocak ayının sonuna kadar da ücretsiz işitme testi yapacağız. Kampanyadan yararlanmak isteyenleri merkezimize bekliyoruz.

Ezgi Hanım, bundan sonraki hedefiniz nedir?

Uzmanlığımı bitirip, İzmit’te kendi merkezi olan ilk uzman odyolog olmak istiyorum. Kurduğum Ezgi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama Merkezi’ni büyütmek, Türkiye genelinde şubeler açmak istiyorum. Bir hedefim daha var; Türkiye’de yerli işitme cihazı üreten bir firma yok, hepsi yurt dışından geliyor. Benim amacım, bu işin eğitimini almış biri olarak yerli üretim firması kurup, bilinçli bir şekilde üretim yapmak, yerli pazarda ülkeme katkı sunmak. Akademik anlamda da ilerleyebildiğim yere kadar gideceğim. 

İLETİŞİM

Yenişehir Mah. Demokrasi Bul.Küçükcan İş Merk. No: 48, Kat:1 

İzmit/Kocaeli

Telefon: 0 (534) 719 27 58

 0 (262) 999 29 58

www.ezgiisitme.com

Instagram: ezgiisitme

NASIL ARANDI: #ezgiyılmaztürk #odyolog #işitmecihazları #ezgiisitme #yenişehir #işitmekaybı #merkez #sağlık #işitmesağlığı #odyometri #kocaeli

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.