03-12-2024 02:00

Hamilelikte artıyor: Karpal tünel sendromu

2020-08-10    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2020-08-10
.stripslashes($urun->baslik).

Anne adayları hamilelik süreci boyunca bebeklerini kucaklarına alabilmek için gün sayarken bir yandan da değişen hormonlar nedeniyle bazı rahatsızlıklar yaşayabiliyor. El bileğinde ağrı ve özellikle baş, işaret ve orta parmaklarda uyuşukluk hissiyle kendini gösteren karpal tünel sendromu da bu rahatsızlıklardan biri. Acıbadem Kocaeli Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Zafer Çoban, hamilelikte görülen karpal tünel sendromunun nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

 

EMG ÇEKTİRMEK GEREKİR

El bileğinin aşırı kullanımı, kilo alma ve hamilelikteki hormonal değişimler, ödem ve el bileğinde meydana gelen travmaların karpal tünel sendromuna yol açtığını belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Zafer Çoban, “Bu rahatsızlık, el bileğinin tabanında yer alan kemikler (karpal kemikler) ile tavanındaki kalın bir bağ dokusunun (transvers ligaman) oluşturduğu tünelin içinden geçen median sinirin sıkışmasına bağlı olarak gelişiyor. Ağrı ve uyuşukluk şikayetleriyle başlayan karpal tünel sendromu, ilerleyici bir rahatsızlık” diyor.

Geceleri uyumayı engelleyen ağrılar, ele alınan cisimlerin tutulamaması gibi durumların da gözlendiği karpal tünel sendromunda, bazen elin sallanması kısmen rahatlamaya yol açıyor. Karpal tünel sendorumunda tanı için genellikle klinik bulgular ve hastanın şikayetleri yeterli oluyor. Ancak kesin tanı için sinir içindeki elektrik sinyallerinin taşınıp taşınmadığını ortaya koyan elektromyografi (EMG) tetkikinin de yapılması gerekiyor.

 

TEDAVİSİ MÜMKÜN

Hamilelikte sıkça rastlanan karpal tünel sendromu daha oluşmadan önlem almak için çeşitli egzersizler olduğunu anlatan Dr. Zafer Çoban, parmakları belli sürelerle sıkma ve gevşetme, eli yumruk yapma hareketlerini öneriyor. Ancak bu egzersizler, oluşan sendromu geri döndürmüyor yani tedavi edici özellikleri bulunmuyor. Hamilelikte ilaç kullanımı ve cerrahi işlemlerin sınırlandırıldığını hatırlatan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Zafer Çoban, şöyle devam ediyor: “Hamilelikte karpal tünel sendromunun tedavisinde el bileği ateli kullanımı ve el bileği çevresine yapılacak lokal enjeksiyonlarla birlikte fizik tedavi uygulamaları yarar sağlar. Hamilelik sonrası genellikle şikayetler azalır.”

Hamilelik sonrasında ağrı ve uyuşukluğun sürmesi halinde cerrahi işlem gerekiyor. Dr. Zafer Çoban, “Yapılan cerrahi işlemle el bilek bağı gevşetilir ve tünel içinde sıkışan el bilek siniri rahatlatılır. İşlemden yaklaşık 10 gün sonra hasta günlük hayatına dönebilir” bilgisini veriyor.

NASIL ARANDI: #sağlık # hamilelik # karpal tünel # sendrom # zafer çoban # doktor # acıbadem kocaeli hastanesi # acıbadem hastanesi # kocaeli

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.