25-04-2024 12:38

Gürsoy Mühendislik’in kurucusu Mustafa Gürsoy denizaltı haritalarını çıkaracak

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 04/03/2022
Harita mühendisi Mustafa Gürsoy tarafından kurulan ve 32 yıllık köklü mazisiyle Türkiye genelinde pek çok başarılı projeye imza atan Gürsoy Mühendislik, şimdi de deniz altının haritalarını çıkarmak için kolları sıvadı
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: ZEYNEP AKAR

FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN

 

Mustafa Gürsoy, kentimizin en başarılı ve tecrübeli harita mühendislerinin başında gelen isim. Bundan tam 32 yıl önce kurduğu Gürsoy Mühendislik çatısı altında sayısız projeye imza atan Gürsoy, bu süre zarfında gerek Kocaeli’nin gerek diğer kentlerin gelişmesine katkı sunan büyük projelerde de yer aldı. Kentimizdeki en büyük imar uygulamalarını yapan firmalardan birinin kurucusu olmanın haklı gururunu yaşayan Mustafa Gürsoy, şu sıralar yepyeni bir atılımın eşiğinde. Önümüzdeki günlerde, deniz altı haritalarını çıkarmak için araştırmalarına devam eden Gürsoy, Türkiye’de bu işi yapan birkaç firmadan biri olma yolunda hızla ilerliyor. Başarılı iş adamıyla harita mühendisliğinin çalışma alanlarından, Gürsoy İnşaat’ın çalışmalarından ve gelecek hedeflerinden bahsettiğimiz, çok keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

Mustafa Bey, sizi tanıyabilir miyiz?

1964, Trabzon doğumluyum. Karadeniz Teknik Üniversitesi Harita Mühendisliği bölümünden mezun olana kadar Trabzon’da yaşadım, daha sonra iş nedeniyle Kocaeli’ye geldim. O gün bugündür de Kocaeli’den ayrılmadım. Artık buralı olduğumu söyleyebilirim.

Kocaeli’ye gelişiniz nasıl oldu, daha önce bir bağlantınız var mıydı?

Hiçbir bağlantım yoktu. Burada faaliyet gösteren Eral Mühendislik’in bir harita mühendisine ihtiyacı olmuş, üniversitedeki hocama danışmışlar. O da beni önermiş. Bu iş için Kocaeli’ye geldim, askerliğe kadar 1,5 yıl Eral Mühendislik’te çalıştım. Askerden dönüşte de Trabzon’a dönmek yerine burada kendi işimi kurmayı tercih ettim. 1989 yılının sonlarında Gürsoy Mühendislik firmasını kurdum, 1991 yılında ise iki arkadaşımın ortaklığıyla limited şirkete dönüştük. O günden itibaren Gürsoy Mühendislik olarak hem ilimizde hem de Türkiye’nin pek çok noktasında sayısız projeye imza attık. Bu ortaklık yapısı bir süre devam etti, daha sonra arkadaşlarım başka iş alanlarına yöneldi. Biz de yolumuza devam ediyoruz.

MESLEĞİMİZİ TANITAMADIK

Bildiğim kadarıyla ilk iş yeriniz İzmit’teydi…

Uzun yıllar İzmit’te Yeni Cuma Camii’nin karşısındaki Kuryapı İş Hanı’ndaydık. Burada tam 20 yıl çalıştık. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde uzun süreli proje çalışmaları yapsak da merkezimiz hep orası oldu. 2010 yılından sonra ise bir karar aldık ve iş yerimizi Başiskele’ye taşıdık.

Mustafa Bey, Gürsoy Mühendislik’in çalışmalarına geçmeden önce harita mühendisliğinin çalışma alanı hakkında bilgi almak istiyorum. Bir harita mühendisi tam olarak ne yapar?

Bu soruyu sormakta çok haklısınız… Harita mühendisliği çok önemli, meşakkatli, büyük sorumluluk gerektiren bir meslektir ancak maalesef biz mesleğimizi yeteri kadar tanıtamadık. Harita mühendisliği pek çok alanı kapsayan bir dal ve kentler için en önemli unsurlarından biri. Şehirlerin gelişmesiyle ilgili imar planları, inşaatların uygulanması, mülkiyetle ilgili kadastro çalışmaları; kısacası toprakla ilgili gördüğünüz ne varsa, üzerinde nasıl bir yapı olacaksa, hepsi harita mühendisini ilgilendirir. İnsanlar, inşaatların ilk kazma vurulduğunda başladığını düşünür ama iş aslında proje aşamasında harita mühendisinin, inşaat mühendisinin, mimarın, elektrik mühendisinin, zemin mühendislerinin çalışmalarıyla başlar. Projeyi yöneten mühendislik birimleri işini ne kadar iyi yaparsa, maliyet ve kalite konusunda o kadar avantaj sağlanır. Bir inşaat, ilk önce harita mühendislerinin yaptığı çalışmayla başlar.

GİZLİ KAHRAMANLARIZ

Nasıl?

Diyelim ki siz bir inşaat yapmak istiyorsunuz. İmar izni için belediyeye gittiğinizde, sizden önce ‘lihkap belgesi’ istenir. Bu belgeyi almak için bize başvuruyorsunuz. Biz inşaat yapılacak parselin sınırlarını tespit ediyoruz ve size bir aplikasyon krokisi veriyoruz. Bu krokiyi belediyeye götürüyorsunuz, imar izninizi alıyorsunuz. Elinizdeki iki belgeyle tekrar harita mühendisine gidiyorsunuz. Bu kez, arazinin eğimini gösteren plankote adlı harita yapılıyor. Bunu da belediyeye onaylatıyorsunuz ve ondan sonra devreye mimar giriyor. Kısaca, projenin alt yapıya nasıl uygunluk göstereceğini belirten projeyi biz hazırlıyoruz ve inşaat sahibini mimarlara yönlendiriyoruz. Mimar da tasarımını buna göre yapıyor.

Bu noktadan sonra işiniz nerede bitiyor?

Plankoteyi yaptık, mimar projesini çizdi, zeminci işini bitirdi, tesisatçılar projelerini tamamladı; siz de projeyi belediyeye verdiniz ve ruhsatı aldınız. İnşaat başlamadan önce yine harita mühendisine ihtiyaç var çünkü hafriyat yapılacak bölgeyi biz belirliyoruz. Hafriyat yapılıyor, temel atılıyor. İnşaat başlamadan önce, harita mühendisi ‘temel üstü vizesi’ denilen uygulama için bir ölçüm yapıyor. Eğer, temel projeye uygunsa bir kroki hazırlıyor. Belediye bu krokiyi onayladığı an, harita mühendisinin de görevi sona eriyor. Ta ki inşaat bitene kadar. Proje bittikten sonra kat ittifakı, kat mülkiyeti var… Harita mühendisi tespitini yapacak, kadastroya bildirecek ve kadastro da tamamlayacak.

Anlattıklarınızdan, harita mühendislerinin işinin hiç bitmediğini anlıyorum…

Bütün mühendislik birimlerinin en önemli taşıyıcısı ve başlangıç noktası harita mühendisliğidir. Sadece inşaat konusunda değil şehirleşmede ve şehirlerin gelişmesinde de harita mühendislerinin görevi büyüktür. Kanalizasyon ve enerji hatlarının geçirilmesinde; yol yapımlarında hep harita mühendislerine ihtiyaç var. Rahatlıkla söyleyebilirim ki biz mühendislik alanının gizli kahramanlarıyız.

BÜYÜK PROJELERE İMZA ATTIK

Bu anlamda oldukça titiz çalışması gereken bir meslek grubu olduğunu söyleyebiliriz…

Kesinlikle, öyle. Biz aynı zamanda insanların birikimlerini, mülkiyetlerini ilgilendiren konularda da çalışma yapıyoruz. Örneğin belediyeler, bölgelerindeki tapulu arsaları projelendirmeyi düşündüğünde bir plan yapıyor. O planın uygulaması, fiili olarak hayata geçme kısmı da yine harita mühendislerine ait. Bu anlamda bizim mesleğimiz vebali olan bir meslek. Harita mühendisleri çok dikkatli olmak zorunda çünkü bizim yaptığımız yanlışlar ancak mahkeme kararıyla düzeltilebilir.

Biraz da Gürsoy Mühendislik’in projelerinden bahsedelim mi? Bu 30 yılda neler yaptınız?

İzmit’te en büyük imar uygulaması yapan firmalardan biriyiz. O kadar çok projeye imza attık ki hangisinden başlayayım, bilemiyorum. Gürsoy Mühendislik olarak sayısız şuyulandırma, istimlak haritaları yaptık. İzmit’e ilk gelen doğalgazın güzergah haritalarını biz yaptık. Büyük enerji güzergahı alt yapılarıyla ilgili çalışmalarımız oldu. Tesis kadastrosu işlemlerini yaptık; Karadeniz’deki kadastro genel müdürlüğünün 4 büyük projesini tamamladık. Trabzon’da 22 köyün tapulamasını yaptık; firma olarak 150 bin tapu verdik. Karadeniz’de HES projelerinde çalışmalarımız oldu. Belediyelerden ihale alarak 60 bölgenin şuyulandırmasını gerçekleştirdik. Şu anda da inşaat ve imar uygulamaları kısmında çalışmalarımıza devam ediyoruz. Genellikle bölgesel projeler yürütüyoruz.

SABIR, MÜCADELE, İSTİKRAR

Gürsoy Mühendislik’te kaç kişi görev yapıyor?

Şu anda iki ofisimizde, toplamda 8 kişilik bir ekiple çalışıyorum.

Mustafa Bey, Gürsoy Mühendislik faaliyetlerini aralıksız 30 yıldır sürdüren köklü ve güçlü bir firma. Bu başarının sırrı nedir?

Sırrı sabır, mücadele ve istikrar. Mesleğimi seviyorum, mesleğimdeki ilkelere ve ahlaka çok bağlıyım. Ben sürekli yer değiştirmenin doğru olmadığı görüşündeyim. Kolay kolay ne yer değiştiririm ne de dostlarımı. Bir de bu kenti gerçekten seviyorum. Askerlikten sonra farklı şehirlerden teklif almama rağmen Kocaeli’ye geri döndüm. Bu kente büyük projeler yaptık ama şu andaki konumumuzun nedeni, işimizi her zaman güzel ve doğru yapmamız. Şimdi oğlum Oğuzhan da yetişti. Onunla daha da güçlendik. Kendisi aslında bilgisayar üzerine eğitim aldı ama çocukluğundan beri benim yanımda bu işi de öğrendi. O da alaylı bir haritacıdır ve işini çok iyi yapar.

Peki, Gürsoy Mühendislik’in bundan sonraki hedefi nedir?

Gürsoy Mühendislik, pek çok hedefine ulaşmış, saygın bir firma. Başarılarımıza yenilerini eklemek; yaptığımız iyi işlerle konuşulan bir firma olarak yolumuza devam etmek istiyoruz. Şu sıralar Oğuzhan ile yeni bir atılım planlıyoruz. Deniz altı haritalarıyla ilgili araştırmalarımız devam ediyor. Bu, Kocaeli’de olmayan bir iş, Türkiye’de de yapan iki firma var. Artık önceliğimiz yeni bir şeyler üretip sektöre yön verebilmek.

Mustafa Bey, verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Okurlarımıza vermek istediğiniz son bir mesaj var mı?

Bizim mesleğimizde kadınlara çok ihtiyaç var. Nitekim bizim ekibimizin yarısı da kadın çalışma arkadaşlarımızdan oluşuyor. Ben kadınların bu mesleğe daha fazla katılım sağlamalarından mutluluk duyarım. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü karşılamaya hazırlandığımız şu günlerde, meslek seçimi aşamasında olan kız öğrencilerimize de harita mühendisliği bölümünü göz önünde bulundurmalarını öneririm. Bu vesileyle tüm kadınların Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyor, daha eşitlikçi bir ülkede yaşayabileceğimiz günlerin bir an önce gelmesini umut ediyorum.

 

İLETİŞİM

Adres: Serdar Mah. Yavuz Cad. No:6 D: 1-2 Başiskele/Kocaeli

Telefon: (0262) 324 30 63

Web: www.gursoyharita.com.tr

Instagram: @kocaeligursoy

NASIL ARANDI: #gürsoymühendislik #haritamühendisi #mustafagürsoy #denizaltıharitası #gizlikahramanlar #proje #32yıl #köklüfirma #kocaeli

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.