Adana hakkında
Torosların güneyinde, Seyhan Nehri kıyısında yer alan Adana, Türkiye’nin en önemli gastronomi ve kültür şehirlerinden biri. Tarihi M.Ö. 3000’li yıllara uzanan Adana, Hititlerden Osmanlı’ya pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış. Böylece kültürel olarak da zenginleşmiş.
Adana’ya ulaşım
Adana ulaşım için oldukça kolay bir şehir.
Uçakla ulaşım: Havalimanı şehrin kalbinde yer alıyor. İstanbul-Adana uçakla yaklaşık bir saat sürüyor. Havalimanından şehrin merkezi alanlarına ulaşım ise yarım saat gibi bir mesafe.
Otobüsle ulaşım: Otobüsle ulaşım Kocaeli’den yaklaşık 11 saat sürüyor. Biraz yorucu olacağı için uçak yolculuğunu tercih etmek daha mantıklı. Bununla birlikte merkezi bir terminal, Türkiye’nin her yerine otobüs bileti bulmak kolay.
Adana’ya ne zaman gidilir?
Adana yaz aylarında çok sıcak olduğundan yaz mevsimi haricinde her mevsim gidebilirsiniz. Kışın çok soğuk olmaması da konforlu bir gezi imkânı sağlayacaktır.
Bir de şehirleri şahane festivallerinde ziyaret etmek daha keyifli olacaktır, o yüzden festival zamanlarını da belirtelim.
Adana festivalleri:
• Portakal Çiçeği Karnavalı (Nisan)
• Çukurova Rock Festivali (Nisan)
• Uluslararası Adana Film Festivali (Eylül)
• Adana Lezzet Festivali (Ekim)
Adana’da nerede konaklamalı?
İbis Adana, Ramada Otel, Hilton Adana, Divan Adana, Taşköprü Otel ve Akkoc Butik Otel en çok tercih edilen oteller arasında yer alıyor. Ramada, Divan ve Akkoc bizim deneyimleyip memnun kaldığımız Adana otelleri.
ADANA’DA NERELERİ GEZDİK?
Adana Luvi Müzesi: Antik Çağ’ın dünyadaki en önemli temsilcilerinden olan Hitit İmparatorluğu’nun yıkılma sürecinde dahi Anadolu’da yaklaşık 500 sene Luvice konuşulduğu artık bilim dünyası tarafından kabul edilirken, Luvilerin yaşamı ve kültürü de gelecek kuşaklara aktarılmaya çalışıyor. Adana Seyhan Belediyesi de Luvi kültürünü daha fazla kişiye tanıtabilmek için böyle bir müze açmış. Ne de iyi etmiş. Rehber eşliğinde keyifle gezilecek, ücretsiz bir müze.
Adana Sinema Müzesi: Bir Yeşilçam filminin içinde hissettirecek kadar nostaljik bir müze hayal ediyorsanız, Adana Sinema Müzesi’ni ziyaret etmelisiniz. Sinema devlerinin balmumu heykellerinin yanı sıra film afişleri, Adana Altın Koza Film Festivali afişleri ve görselleri gibi sinemaya dair pek çok eser yer alıyor müzede. Yılmaz Güney’e özel olarak ayrılmış odada da Yılmaz Güney’e ait film afişleri ve fotoğraflar bulunuyor. Adanalı sinema sanatçılarına ait pek çok fotoğraf ve sinema eserine yer verilen müzeyi gezmek çok keyifli.
Atatürk Müzesi: Mustafa Kemal Atatürk ve eşi Latife Hanım’ın misafir olarak ağırlandığı ev bugünlerde Atatürk Müzesi olarak misafirlerini ağırlıyor. Müzede Atatürk’e ait pek çok şahsi eşya ve balmumu heykeli bulunuyor.
Adana Merkez Parkı: Sabancı Camii yanında, Seyhan Nehri kıyısında yer alan dev gibi yemyeşil bir park. Pek çok Adanalı dinlenmek için soluğu bu güzel parkta alıyor. Yürüyüş, kahve keyfi, sohbet ve kuş cıvıltılarını dinlemek için muazzam.
Sabancı Camii: Seyhan Nehri’nin kıyısında bulunan Adana Sabancı Camii, Türkiye’nin ve Ortadoğu’nun en büyük camisi olarak biliniyor. 6 adet 99 metre yüksekliğinde minaresi bulunan cami, şehrin en görkemli yapısı. Seyhan Nehri kıyısında muhteşem bir görsel şölen sunan Sabancı Camii rakamlarla anlam kazanan bazı özelliklere de sahip. 4 yarım-kubbe 4 halife ve 4 mezhebe, 5 kubbe İslam’ın 5 şartına, 6 minare ise imanın 6 şartına denk geliyor. Caminin avlusundaki 28 kubbe Kuran’da adı geçen 28 peygambere, ana kubbedeki 40 pencere Hz. Muhammed’in peygamber olduğu yaş olan 40’a ve 99 metre yüksekliğindeki 6 minare ise Allah’ın 99 güzel ismini anmak için yapılmış. Görüntüsünün güzelliğinin yanında manevi olarak büyük anlamlar taşıyan Sabancı Camii, Adana ziyaretinizde mutlaka görmeniz gereken yerler arasında.
Adana Taş Köprü: Seyhan Nehri üzerine kurulu Taş Köprü, Romalılar tarafından 2. yüzyılda inşa edilmiş. Araç trafiğine açık en eski köprü olarak da biliniyor. Görünen 14 gözü olmasına rağmen kara kısmında kalan gözlerle 21 gözlü bir köprü olan Taş Köprü’ye çıktığınızda gördüğünüz Seyhan Nehri ve Sabancı Camii manzarası ise muazzam.
Atatürk Parkı-Ziyapaşa Parkı: Ziyapaşa Sokağı’nda yer alan görkemli ve yemyeşil park, Atatürk Parkı ve Ziyapaşa Parkı olarak biliniyor. Heybetli palmiyeleri ile şahane görseller sunan park, pek çok kişinin de uğrak yeri. Biz gittiğimizde yerel bir yiyecek pazarı kurulmuştu ve oldukça kalabalıktı.
Ulu Camii: Adana eski şehir bölgesinde bulunan cami, Ramazanoğulları döneminden kalma en önemli eserlerden biri. 1541 yılında tamamlandığı bilinen caminin eski yapısını koruduğunu görmek çok güzel.
Ramazanoğulları Medresesi: Ulu Camii’nin hemen karşısında bulunan medrese, heybetli kapısı ve kapı önünde bulunan çiçekli ağacıyla karşılıyor bizleri. Medresenin bahçe kapısından girince sizi karşılayan avluda çay-kahve içebiliyorsunuz.
Büyük Saat: Medreseden çıktıktan sonra sola doğru yürüdüğünüzde meydana ulaşacaksınız. Meydanda tüm heybetiyle sizi karşılayan büyük saat, 32 metre yüksekliğinde. 1881 yılında inşaatı başlayıp bir yıl içerisinde tamamlanan ve 1882 yılında hizmete açılan Büyük Saat, tarihi bölgenin pek çok noktasından kendini gösteriyor. Büyük Saat, Türkiye’nin en uzun saat kulesi.
Tarihi Kazancılar Çarşı: Saat kulesinin hemen ilerisinde Adana Kazancılar Çarşısı bulunuyor. İçerisinde bulunan bakırcılar, bakır ve kazan tamiri yapan dükkânlar sebebiyle adı Kazancılar Çarşısı. Çarşıda dolaşırken bakırcıların çalışmalarını da gözlemleyebilirsiniz. Kazancılar Çarşısı’nın en önemli özelliği de içerisinde yer alan kebapçılar. Buraya geldiğinizde mutlaka Adana kebabı ve ciğer yemelisiniz.
Bebekli Kilise: Bebekli Kilise, tarihi bölgede bulunuyor. Kilisenin üzerinde bulunan Meryem Ana heykelinin elinde tuttuğu nesnenin bebeğe benzetilmesi sebebiyle adı Bebekli Kilise olmuş. Pazar günleri kapalı. Kazancılar Çarşısı’na 10 dakikalık yürüme mesafesinde yer alıyor.
ADANA’DA NEREDE, NE YEDİK?
Sahurcu Rüstem: Adana’da yöresel bir kahvaltı yapmak istiyorsanız, Sahurcu Rüstem’i mutlaka ziyaret etmelisiniz. Pastırma, tulum peyniri, Hatay halhalı zeytini, ballı kaymak ve sıcacık tırnaklı pidesiyle adeta bir lezzet şöleni yaşatıyor.
Tarihi Kazancılar Kebapçısı: Hem lezzetli kebap yemek hem de Adana’da fasıl yapmak isterseniz, doğru adrestesiniz. Ciğer ve böbrek özellikle tavsiye edilenler arasında. Kazancılar Çarşısı’nda yer alan restoranı gündüz ziyaret ettiğinizde akşam hazırlıklarını da izleme şansınız oluyor ☺
Ciğerci Bedo: Adana’ya gelip ciğer yemeden dönmek olmaz. Ciğerci Bedo, Adana’nın imza mekânlarından biri. Ciğer, böbrek, dalak, ne ararsanız var ☺
Kaburgacı Yaşar Usta: Adana’da sanayide yer alan en lezzetli duraklardan biri de Kaburgacı Yaşar Usta. Burada sofranız Adana kültürüne göre donatılıyor; ezme, közlenmiş biber ve pideler servis ediliyor. Sonra gelsin kaburgalar. Kaburga denemek için en iyi adres.
Onbaşılar Kebap: Kebap diyarı Adana’nın en iyi kebapçılarından biri de Onbaşılar Kebap. Salaş restoranlara göre daha nezih bir ortam arıyorsanız, tercih edebilirsiniz. Başlangıçlar, salatalar ve mezeler, Adana usulü ve bol bol ☺
Birbiçer Kebap: Özellikle ciğer ve böbrek gibi sakatatı çok seviyorsanız, Birbiçer en doğru adres. Adana’nın en iyi ciğer ve böbrek yapan lezzet durağı diyebiliriz.
Şırdancı Bedo: Adana’da şırdan denemek için tavsiye edeceğimiz ve bizim de denediğimiz bir mekân.
Volkan Büfe 1984: Adana’ya gelip hamburger yemek biraz garip geliyor değil mi ☺ Oysa Volkan Büfe öyle bir hamburger yapıyor ki tadı damağınızda kalacak. Hem çok leziz hem gerçekten unutulmaz bir lezzet. Mutlaka denemelisiniz.
Kazım Büfe’de muzlu süt: Kazım Büfe, muzlu sütün vazgeçilmez adresi. ‘Süt sevmem’ diyenler için meyve karışımlarından atom da mevcut. Damak zevkinize göre vitamin deposu atomları da tercih edebilirsiniz.
NELER YİYELİM?
Adana kebabı: ‘Her yemeği yerinde yiyeceksin’ cümlesini çok net anlatıyor Adana kebabı. ‘Adana’da yediğimiz kebap ise bizim buralarda yediğimiz neydi?’ diye sormak geliyor içimden ☺ Adana kebabı yerken yanında gelen envai çeşit salata ve mezeyle sakın karnınızı doyurmayın. Kebaba bir doyun, sonrasında salata ve mezelere geçersiniz. Adana’ya gelip kebabından yemeden dönülmez. Kazancılar Çarşısı’nda pek çok mekânda kebap deneyebilirsiniz.
Adana lahmacunu: Özellikle kebap siparişi öncesinde gelen atıştırmalıklar arasında yer alan mini lahmacun, fındık lahmacun olarak da biliniyor.
İçli köfte: Eğer şanslıysanız yine kebap yediğiniz yerde önden gelen atıştırmalıklar arasında yer alan Adana içli köftesini yiyebilirsiniz. Fındık lahmacunla birlikte süper bir başlangıç ikilisi.
Şırdan: Görüntüsü itibariyle çok fazla ön yargıyla yaklaşılan şırdan, Adana’da en çok sevdiğim lezzetlerden biri oldu. Koyun midesinden yapılan şırdanın içerisinde pirinç, et ve bol baharat bulunuyor. Büyük kazanlarda haşlanan şırdan bazı mekânlarda ortada koca bir kazanla servis ediliyor. Özellikle alkollü eğlence gecelerinin sonunda tercih edilen bir yemek. Önyargılı olmadan denemenizi tavsiye ederim.
Adana’da çorbacılar: Kelle paça, tuzlama, işkembe içmek için özellikle gece çorbacılarına gitmek çok meşhur. Adana’ya gidince ‘Haydi bir çorbacıya gidelim’ cümlesini çok sık duyabilirsiniz.
Muzlu süt: Adana’nın en tatlı lezzeti Kazım Büfe’de içeceğiniz muzlu süt. Özellikle geceleri tercih edilen muzlu süt, sıcak günlerde içinizi ferahlatıyor.Bici bici: Rendelenmiş buz, pişmiş nişasta, pudra şekeri ve şerbet karışımından oluşan bir tatlı; bici bici. Sokaklarda satılan bu tatlı Adana’nın en meşhur sokak lezzetlerinden biri.
ADANA’DA NEREDEN, NE ALINIR?
Adana’da alışveriş denildiğinde akla ilk olarak Tarihi Kazancılar Çarşısı geliyor. Çarşı içinde hem alışveriş yapabilirsiniz hem de meşhur kebapçılarda yemek yiyebilirsiniz. Bakır ve kazan imalatı yapan tüccarların bulunduğu çarşı, ayrıca ülkemizdeki en eski çarşılar arasında yer alıyor. Burada hem bakır işçiliğini gözlemleyebilir hem de eşinize dostunuza güzel hediyeler alabilirsiniz. Tarihi Kazancılar Çarşısı, günlük ihtiyaçlar, kuruyemiş ve hediyelik eşya arayanlar için de ideal rotalar arasında.
Turgut Özal Bulvarı’nda yer alan ve Adanalıların uğrak alışveriş rotaları arasında bulunan Amerikan Pazarı’nda aklınıza gelebilecek her türlü ürünü bulabilmeniz mümkün. Bizim buraya gitme fırsatımız olmadı ancak o kadar çok söylendi ki bir dahaki sefere mutlaka ziyaret edeceğiz.
Adana’nın Nişantaşı bölgesi olarak tanımlanan Ziyapaşa Bulvarı, alışveriş tutkunları için altın değerinde. Bulvarda bulunan mağazalardan alışveriş yapabilir, akabinde kafe ve restoranlarda yemek yiyebilir ve dinlenebilirsiniz.
Adana’da ünlü ve lüks markaların yer aldığı bir alışveriş merkezine gitmek istiyorsanız M1 AVM’yi tercih edebilirsiniz. Adana’nın sıcağından bunalan ve serin bir yer arayışında olanlar için de M1 AVM ideal lokasyonlar arasında.
Yapmadan dönmeyin!
• Kebaba ciğere doymadan
• Kazancılar Çarşısı’nı gezmeden
• Şırdan yemeden ☺
• Sokak satıcılarında bici bici denemeden
• Volkan Büfe’de hamburger yemeden
• Sahurcu Rüstem’de muazzam bir kahvaltı yapmadan
• Sinema müzesini gezmeden
• Atatürk müzesini ziyaret etmeden
• Taş Köprü manzarasında fotoğraf çektirmeden
• Atatürk parkının keyfini çıkarmadan
• Kazım Büfe’de muzlu süt içmeden
DÖN-ME-YİN!!!