19-04-2024 13:55

Bu şehre hayran kalacaksınız

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 02/02/2023
Güneydoğu’nun incisi, inanç turizminin gözdesi Urfa... Sayısız medeniyete ev sahipliği yapan, köklü tarihi ve zengin kültürüyle göz kamaştıran bu şehre hayran kalacaksınız
.stripslashes($urun->baslik).

Göbeklitepe ile bambaşka bir üne kavuşan, açık hava müzesi görünümündeki Urfa’yı görmediyseniz, ‘mutlaka gidin’ deriz. İnsanlık tarihinin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Şanlıurfa’da zamanda yolculuğa çıkıp, büyüleneceksiniz.

 

Urfa’da 3,5 yıl yaşamış biri olarak bu yazıyı kaleme alırken tüm özlemlerimi kelimelere sakladım. Keyif alacağınız bir Urfa seyahati için aklıma gelen tüm detaylardan bahsetmeye çalıştım. Gezdiğim, gördüğüm, yediğim, içtiğim ne varsa burada.

 

Şanlıurfa’ya nasıl gidilir?

Şanlıurfa’ya gitmenin en kolay ve hızlı yolu uçak seyahati. Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan, Şanlıurfa GAP Havalimanı’na aktarmasız 1,5 saatte ulaşabilirsiniz. Havalimanından da merkeze geçmek oldukça kolay. HAVAŞ ile veya araç kiralayarak gidebilirsiniz.

 

Şanlıurfa’ya ne zaman gitmeli?

Şanlıurfa, karasal iklime sahip olduğundan yazları aşırı sıcak, kışları ise kuru bir soğuk hakim oluyor. Urfa için en iyi seyahat zamanı bahar ayları. Nisan-haziran ve eylül-kasım ayları arasında şahane oluyor Urfa. Bahar aylarında gündüz oldukça sıcakken akşam soğuk olduğunu unutmamak gerek, buna göre hazırlık yapılmalı. 3,5 yıl Urfa’da yaşamış biri olarak bir uyarı daha yapmış olalım. Ramazan ayında ve bayramlarda hemen her restoran kapalı oluyor. Yani Urfa’ya gastro bir tur düşünüyorsanız, kesinlikle buna dikkat edin.

 

ŞANLIURFA KONAKLAMA

Âlâ Han Boutique

Şanlıurfa’da tarihi dokuyu hissederek güne uyanmak istiyorsanız, Âlâ Han Boutique Hotel tam size göre. Her odası zevkle döşenmiş, tüm mistik havayı içinde barındırıyor. Şahane bir terası ve Urfa manzarası var.  Âlâ Han Boutique Hotel hem Balıklıgöl hem de tarihi Urfa Kalesi’nin yanı başında.

Otelden iki dakika yürüyerek Balıklıgöl’e, Hasan Paşa Camii’ne ve Hazreti İbrahim’in doğduğu mağaraya ulaşabilirsiniz. Haleplibahçe Mozaik Müzesi ve Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi de otele yürüme mesafesinde. Kısacası Şanlıurfa’da gezilecek yerler listenizin pek çoğuna otelden yürüyerek gidebilirsiniz.

Âlâ Han Boutique Hotel’de konaklayacakların en büyük avantajlarından biri de otelde düzenlenen sıra geceleri. Yani Urfa’ya gelip sıra gecesine katılmadan dönülmez. Konakladığınız otelde böyle bir organizasyon varsa da çok şanslısınız. Mutlaka deneyimleyin.

ŞANLIURFA GEZİLECEK YERLER

• Balıklıgöl (Halil-ür Rahman Gölü)

Bilindiği gibi Şanlıurfa bir inanç turizmi şehri. Balıklıgöl de buna hizmet eden yerlerden biri. En çok bilinen hikâyesi, Hz. İbrahim’in putperestliğe karşı mücadele ettiği dönemde, dönemin kralı Nemrut tarafından yakalatılması, dev bir odun ateşi yakılıp, şu anda Urfa Kalesi’nde bulunan mancınıklardan ateşe doğru fırlatılması. İşte tam o anda Allah’ın ‘Ey ateş, İbrahim’in üstüne serin ve selamet ol’ emri ile ateşin suya, odunların da balığa dönüşmesi. Böylece bugünkü Balıklıgöl oluşuyor. Balıklıgöl’de turlayıp, balıkları besleyebilirsiniz, göl çevresindeki dükkânlardan alışveriş yapabilirsiniz. Yaz aylarında göl çevresinde bulunan yeşil alanlarda keyifle oturabilirsiniz.

• Ayn Zeliha Gölü (Zeliha’nın Gözyaşları)

Balıklıgöl’ün hemen yanında bulunan göl, Hz. İbrahim’e aşık olan Nemrut’un kızı Zeliha’yı temsil ediyor. Hz. İbrahim ateşe atıldıktan sonra Zeliha’nın gözyaşları, göle dönüşüyor. Şimdilerde gölde mini bir kayık turu yapıp, gölün ortasında bulunan fıskiyeden gelen su sesiyle rahatlayabilirsiniz. Gölün çevresinde bulunan mekânlarda çay, kahve, mırra, menengiç kahvesi içmek oldukça keyifli. Akşamları, burada ney sesi dinlemek de ayrı bir güzel. Öğrencilik yıllarımızın en uğrak mekânıydı diyebiliriz.

Tarihi Urfa çarşıları

Balıklıgöl’e gelmeden başlayan tarihi çarşılar, Balıklıgöl’den de geçilen uzun bir çarşı aslında. İçinde ne ararsan var. Özellikle baharatçılar, bakırcılar ve kumaşçılar dikkat çekiyor. Urfa’ya gelip de bu çarşıları görmeden dönmek olmaz. Hem fotoğraf çekmek için hem de hediyelik almak için tarihi çarşılarda bol bol zaman geçirebilirsiniz. İsot için Zeynel Abi, pırıl pırıl kumaşlar için Güneşler Manifatura bizim en uğrak dükkânlarımızdan.

Gümrük Han

‘Urfa’dan ayrıldıktan sonra en çok neyi özlüyorsunuz?’ diye sorulsa, Gümrük Han’da menengiç kahvesi içmeyi çok çok özlediğimi söylerdim. Tarihi bir kervansarayda, hala tarihi dokusunu koruyan güzelliğiyle Gümrük Han’da mola vermek ayrı bir keyifti. Kanuni Sultan Süleyman döneminden kalma kervansarayın şimdilerde üst katlarında terzi dükkânları, alt katta ise kahve bulunuyor. Burada yaşlı insanlar gazete okurken, domino oynarken siz de kahvenizi yudumlayabilirsiniz. Hemen girişinde bulunan tavuk dönerciden de döner alıp, Gümrük Han’da keyifle yemenizi öneririm. Yemek üzeri kahve keyfi yapmış olursunuz.

Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi

İçerisinde Göbeklitepe’nin bir modelinin de yer aldığı arkeoloji müzesi görülmeye değer müzelerden biri. Asur, Babil ve Hitit dönemlerine ait taş eserler, eski çağlardan kalma çeşitli aletler ve etnografik kalıntıların yer aldığı müzenin ziyaret saatleri: 15 Nisan – 2 Ekim 08.00 – 19.00, 3 Ekim – 14 Nisan 08.00 – 17.00. Pazartesileri kapalı.

Haleplibahçe Mozaik Müzesi

Türkiye’nin en büyük müzesi olan Şanlıurfa Müzesi’nin hemen yanında bulunan Haleplibahçe Mozaik Müzesi, Şanlıurfa Belediyesi’nin alt yapı çalışmaları sırasında bulunmuş. Daha sonra yapılan arkeolojik kazılarla tamamı gün yüzüne çıkarılmış. Mozaiklerin bulunduğu alan, Roma villalarını içine alacak şekilde inşa edilmiş. Haleplibahçe Mozaik Müzesi, mitolojide ismi geçen kadın savaşçı Amazonların tasvir edildiği tek mozaiğe de ev sahipliği yapıyor. Savaşçı Amazon kraliçelerinin anlatıldığı mozaikler, dünyanın ilk örneklerinden kabul ediliyor. Mozaik tekniğinden, sanatından ve 4 milimetrekare ebadında Fırat Nehri’nin orijinal taşlarından yapılmasından dolayı uzmanlarca dünyanın en kıymetli mozaiği olarak tanımlanıyor. Daire şeklinde bir alanı başından sonuna gezerken tüm açıklamaları da okuyun. Öyle eşsiz mozaikler var ki hayran kalacaksınız. Haleplibahçe Mozaik Müzesi her gün 08.30-16.30 saatlerinde açık.

Göbeklitepe

Üniversite yıllarımda Göbeklitepe kazıları yeni başlamıştı, bu kadar gündemde değildi. O zamanlar Göbeklitepe’ye gidip, kazı alanına bakar, tepedeki ağaçta mola verirdik. Şimdilerde tüm dünya Göbeklitepe’yi konuşur oldu çünkü Göbeklitepe gün yüzüne çıktıkça, tarihte bilinen pek çok şeyi sıfırladı. Özellikle de inanç sistemine dair ne varsa Göbeklitepe ile birlikte değişmiş oldu. Göbeklitepe’de bulunan 12.500 yıllık ibadethane insanların daha göçebe iken inanmaya başladığını gösterdi. Göçebelikten yerleşik hayata geçişe dair de pek çok bilgiye ulaşıldı. Urfa’ya gidip Göbeklitepe’ yi görmeden dönülmez. Bugünlerde kapsamlı bir tanıtım videosu da izleyebiliyorsunuz.

Sinevizyon alanı öyle şahane dizayn edilmiş ki 12.500 yıl öncesinde kayboluyorsunuz. Hem işitsel hem görsel pek çok detay ile Göbeklitepe tanıtımı yapılmış. Sit alanından çok daha fazla bir zamanı burada geçirebilirsiniz.

Göbeklitepe için bir ipucu verelim. Tepede olmasından dolayı her daim rüzgârlı. Bu nedenle rüzgâr için önleminizi alın, üşütmeyin. Sit alanına çıkan ring servisler de mevcut. Girişten sonra 750 metrelik kısmı ring servis ile gitmek hem zaman kazandırıyor hem de rüzgâra daha az maruz kalıyorsunuz. Ziyaret saatleri: Her gün açık. 15 Nisan / 2 Ekim: 08:00 – 19:00, 3 Ekim / 14 Nisan: 08:00 – 17:00. Müzekart geçerli.

Harran Kültür Evi

Mezopotamya’nın en önemli mimari yapısı olan evler, yazın çöl sıcağında serin, kışın kuru soğukta sıcak olma özelliği taşıyor. Kümbet evleri olarak da bilinen tarihi Harran evlerini, Harran ilçesinde, biraz yukarılara doğru çıktığınızda görebilirsiniz. Ziyarete açılan evde eski zamanlara dair temsili her şey var. Ayrıca yöresel kıyafetler de deneyebiliyorsunuz.

Tarihi Harran Üniversitesi

Harran Üniversitesi, dünyanın ilk üniversitesi olarak biliniyor. Bu bilginin doğruluğu ile ilgili yazılı bir kaynak olmasa da dilden dile bu şekilde dolaşıyor. Harran’da yaşayan Asur ve Babil uygarlıklarının inançlarında gezegenlere, aya ve güneşe tapınma olduğundan astroloji konusunda oldukça ileride oldukları söyleniyor. Ve tarihi üniversitede de özellikle astroloji bilimin incelendiği dile getiriliyor.

ŞANLIURFA’DA NE YENİR?

Şanlıurfa’da her yer kebapçı, her yer ciğerci. Sabah balkondan baktığınızda yürüyen biber tepsileri görebilirsiniz. Kahvaltı itibariyle isot biberleri fırınlara gönderiliyor, herkesin kafasında bir biber tepsisi :) Dolayısıyla burada kebap çeşitlerine doymadan, gece gündüz ciğer yemeden dönülmez. Kebap için belki Adana-Urfa yarışır fakat ciğerde Urfa bir numaradır. En şahanesini ise dışarı kurulmuş ciğercilerde, ahşap taburelerde oturarak yiyebilirsiniz. Ciğerci Aziz, Sembol Ocakbaşı ve Sevgi Ciğer Salonu, ciğerin en leziz yapıldığı yerler.

Bir diğer kebap da haşhaş kebabı. Birecik’te Cevdet Ustanın Yeri’nde yemenizi öneriyoruz. Birecik’te patlıcan kebabı, Halfeti’de Fırat manzarasına karşı şaput balığı yemeden dönülmez. Patlıcan kebabı için merkezde Gülbaba, Gülhan Restoran, Sembol Ocakbaşı ve Dedecan Ocakbaşı’nı da tercih edebilirsiniz.

Tabi yine favorilerden şıllık tatlısını yemeden gelmeyin. Eğer şanslıysanız ev yapımı künefe yerseniz, bir daha böyle künefe yemedim dersiniz. Gülhan Restoran’da dev lahmacun ve yanında şahane mezeleri de denemeye değer. Restoranlarda verilen bostana, babagannuş gibi mezelerin tadı damağınızda kalacak. Bir diğer lahmacun mekânı da Çulcuoğlu Restoran. Burada da lahmacun, şıllık tatlısı, kebap çeşitleri gibi Urfa’ya dair tüm lezzetlere doyabilirsiniz.

Bir de terbiyesiz tavuk var ki Urfa’da çok meşhur. Her bir yemeğin adı da biraz hafifmeşrep :) Bu da onlardan biri. İlk olarak Osmanlı Ocakbaşı tarafından yapılan terbiyesiz tavuğu Çağdaş Ocakbaşı’nda da deneyimleyebilirsiniz.

Çiğ köfte için de en güzel şehir Urfa. Çiğ köfteyi bir sıra gecesinde bir de restoranda deneyin. Sıra gecesinde önünüzde çiğ köft yoğrulurken ağzınızın suları akacak :)

Ve en sevdiğimiz öğün olan kahvaltı. Urfa’da kahvaltı da bir başka oluyor tabi. İsotlu, acı biberli yumurtadan Urfa peynirine, bunların tırnaklı pide ile buluşmasına... Yeşillik, sebze, Allah ne verdiyse… Her şey şahane. Bir de alışkanlık oluyor ki kahvaltıda da her şeyi dürüm yapmaya başlıyor insan.

Gelelim ‘Urfa’da kahvaltı nerede yapılır?’ sorusunun cevabına. Köprübaşı Kahvaltı Salonu, öğrencilik yıllarımızın vazgeçilmez nam-ı diğer pis kahvaltıcısı :) Pis dediğimize bakmayın, fazla salaş oluşundan bu ismi takmıştık. Hakkını verelim, orada yediğimiz kaşarlı yumurtayı, susamlı tırnaklı pideyi daha da başka yerde yemedik. Bir de bal kaymaklısı var ki hemen yanında bulunan fırında sıcacık çıkan tırnaklı pide ile buluşunca, enfes oluyor.

Zahter Kahvaltı Salonu da Urfa’da uygun fiyatlı yöresel kahvaltı salonlarından bir tanesi. Salçalı yumurta, ballı kaymaklı ve taze tırnaklı pidesi ile keyfinize keyif katacak.

Eğer daha kapsamlı ve şık bir kahvaltı yapmak istiyorsanız Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan, eski bir handan otel ve restorana dönüştürülmüş Cevahir Han biçilmiş kaftan. Urfa yemeklerinin yanı sıra serpme yöresel kahvaltısıyla da meşhur bir mekân.

Hem kahvaltı hem de yemek için bir diğer seçenek de leziz mutfağı ile Âlâ Han Boutique Hotel. Hem kahvaltısı hem de zengin yemek menüsüyle dikkat çeken Âlâ Han Boutique Hotel mistik dokusuyla da özel bir akşam yemeği için keyifli bir ortam sunuyor.

Şanlıurfa’dan ne alınır?

• Urfa fıstığı

• Bakır işleri

• Urfa biberi, isot

• Urfa peyniri

• Nar ekşisi, nar pekmezi

• Mırra kahvesi

• Taş süsleme ürünleri

• Halı ve kilim

• Kumaş çeşitleri, şal vb.

• Menengiç kahvesi

 

Yapmadan dönmeyin!

• Göbeklitepe’yi görmeden

• Balıklıgöl’de akşam sessizliğinde ney sesi dinlemeden

• Sıra gecesinde eğlenmeden

• Patlıcanlı kebap yemeden

• İsot almadan

• Harran evlerinde yöresel kıyafetlerle fotoğraf çektirmeden

• Halfeti’de tekne ile batık şehri gezmeden

• Halfeti’de şaput balığı yemeden

• Gümrük Han’da menengiç kahvesi içmeden

• Urfa yöresel lezzetlerini tatmadan

• Haleplibahçe Mozaik Müzesi’ni gezmeden

• Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi’ni görmeden

DÖN-ME-YİN!!!

Instagram: @gamzenika @anilsapanci

NASIL ARANDI: #şanlıurfa # gezi # gamze sapancı # akın sapancı # göbeklitepe # harran # öneri

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.