Hepinize merhaba değerli okurlar…
Ekim ayında sonbahar kendini iyiden iyiye hissettirmeye başladı, okulların açılmasıyla birlikte çocuklar ve yetişkinler için mevsimsel hastalıkların artış gösterdiği bir döneme adım attık. Bu yazıda, okulların açılmasıyla bizi bekleyen mevsimsel hastalıkları tanımlayacak, korunma yollarını ele alacak ve bağışıklığı destekleyici gıda takviyeleri hakkında bilgi vereceğim.
Hazırsanız başlayalım.
Mevsimsel hastalıklar nelerdir?
Sonbahar ayları özellikle grip, soğuk algınlığı, boğaz enfeksiyonları ve akut gastroenteritin yol açtığı ishal ve kusma vakaları gibi bulaşıcı hastalıkların artış gösterdiği dönemlerdir. Özellikle okullarda yakın temas halinde bulunan çocuklar, virüslerin yayılmasına daha fazla maruz kalır. Okullardan ailelere, iş yerlerine kadar uzanan bu bulaşıcı hikaye, sonunda hepimizin görebileceği bir hale gelir. Bu nedenle, mevsimsel hastalıklardan korunmak büyük önem taşır. Peki, nasıl korunabiliriz?
Korunma yolları
1- Grip aşısı: Grip aşısı, grip virüslerine karşı koruma sağlar. Her yıl grip aşısı olmak, özellikle çocuklar ve yaşlılar için önerilir. Eczanelerde bulabileceğiniz bu aşı, bağışıklık sisteminizi güçlendirerek, grip riskini azaltır. Aşı için doktorunuza ve eczacınıza danışmayı ihmal etmeyiniz.
2- El hijyeni: Salgın hastalıkların artış aylarında sık sık ellerinizi yıkamak, virüslerin yayılmasını önlemek için etkili bir yöntemdir. Özellikle yemeklerden önce ve eve geldiğimiz zaman ellerinizi temizlemek, viral ve bakteriyel enfeksiyon riskini azaltacaktır.
3- Bağışıklığı destekleyici gıda takviyeleri: Eczanelerde bulunan bağışıklığı destekleyici gıda takviyeleri, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Eczacınızdan bu konuda destek alabilirsiniz.
Hangi takviyeleri tercih etmeliyiz?
C vitamini: Özellikle bağışıklığımızın en önemli ve vazgeçilmez takviyesi C vitaminidir. Doğru doz ve günlük kullanım oldukça önemli. En masum vitamin bile olsa C vitaminini eczacınızın ve doktorunuzun önerisinden fazla kullanmanızı tavsiye etmiyoruz.
D vitamini: D vitamini hem bağışıklık hem de kemik sağlığımızı destekler. Özellikle kış aylarında güneş ışığına maruz kalma azaldığında takviye edilmesi önemlidir. Lakin günlük takviye dozunu aşmamanız ve D vitamininizi kontrol ettirmeniz de oldukça önem taşıyor. Her ne kadar adı vitamin olsa da D vitamininin vücudumuzda hormon benzeri bir etkisi vardır. Konu D vitamini ise muhakkak doktorunuza ve eczacınıza danışın.
Çinko: Çinko, vücudun enfeksiyonlara karşı direncini artırır. Eczanelerde çinko takviyeleri bulunabilir. Her takviyede olduğu gibi günlük belirli bir doz kullanılması oldukça önemlidir. Aynı zamanda saç dökülmelerimiz, tırnak ve cilt sağlığımız için de çinko ihtiyacının arttığı bir dönemdir sonbahar.
Probiyotikler: Probiyotikler, bağırsak sağlığını iyileştirerek bağışıklık sistemini güçlendirir. Hem ishal ve kusma vakalarının arttığı sıralarda tedaviyi destekler hem de sağlıklı bağırsaklar ile bağışıklığımız güçlenir ve vücudumuza direnç sağlar. Probiyotik kullanımında her probiyotiğin herkese kullanılmayacağı unutulmamalıdır. Hangi bakteri/suş kullanıldığı takviyeden takviyeye değişmektedir ve bu konuda muhakkak eczacınızdan destek isteyiniz. Bilinçsiz kullanılan probiyotikler maalesef hiçbir işe yaramaz, sadece para kaybıdır.
Propolis: Arılar tarafından üretilen propolis, bağışıklık sistemi için faydalı olabilecek antimikrobiyal ve antioksidan özelliklere sahiptir. Propolis takviyeleri, soğuk algınlığına karşı koruma ve bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olur. Propolis konusunda dikkat edilecek çok nokta var. Özellikle propolisin markası, üretimi ve temini önemli bir süreçtir. Maalesef bilimsel çalışmalar yanlış propolis kullanımı sebebiyle birçok kötü vaka sunmuştur. Bu yüzden eczanelerde satılan standardize propolis markalarını tercih etmeniz büyük önem taşımaktadır.
Unutmayın ki herkesin bağışıklık sistemi farklıdır. Kimimizin kronik hastalıkları, kimimizin aile öyküsü, kimimizin başka şikayetleri olabilir. Bu nedenle eczacınıza danışarak hangi takviyelerin sizin için en uygun olduğunu belirlemek önemlidir. Ayrıca bu takviyelerin birincil amacının sağlıklı bir diyeti tamamlamak olduğunu unutmayın. Dengeli bir beslenme programı, bağışıklık sistemi için en önemli faktördür. Mevsimsel hastalıklardan korunmak için bu basit önlemleri alarak sağlığınızı koruyabilir ve daha sağlıklı bir sonbahar geçirebilirsiniz. Eczaneler size doğru takviyeleri seçmenizde ve mevsimsel hastalıklara karşı korunmanızda yardımcı olmaktan memnuniyet duyar.
Hepinize sağlıklı günler dilerim.
NASIL ARANDI: #serra isaoğlu akman # eczacı # eczane # sağlık # güzellik # hastalık # grip # sonbahar
Herkese merhabalar Kocaeli Life dergisinin değerli okuyucuları… Bu ay biraz sevgiden ve aşktan bahsedelim. Bahsettiğimiz aşk ve sevginin sadece ilişki anlamında olmadığını da hatırlatmak isterim. Hepimiz ailemizi, arkadaşlarımızı ve evcil hayvanlarımızı severiz. Bunlar da vazgeçilmez sevgi kaynaklarımızdır. Bunu unutmadan, hadi gelin şimdi sevginin sağlığımıza, bedenimize ve topluma olan etkilerinden konuşalım
Herkese merhaba… Ben, uzman eczacı Serra İsaoğlu Akman. ‘Uzman eczacı’ kimliğimle sağlık ve güzellik üzerine dopdolu içerikler ile her ay burada olacağım.