20-04-2024 02:09

Gözdeki ışık çakmaları hastalık habercisi olabilir!

2019-12-10    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2019-12-10
.stripslashes($urun->baslik).

Retina hastalıklarında erken teşhisin önemine dikkat çeken Dünyagöz İzmit’ten Op. Dr. Erkan Ekşioğlu, “Retina, kendini yenileyemeyen nöron hücrelerden oluştuğu için retina hastalıklarında görme kayıpları tedaviyle durdurulabiliyor ancak görme fonksiyonu tekrar kazandırılamıyor. Bu nedenle; görmenin azalması, algılanan şekillerin bozulması, küçük, büyük ya da çarpık görme gibi şikâyetlerde vakit kaybedilmemeli ve mutlaka uzman bir göz doktoruna başvurulmalıdır” diyor.

 

HASTALIK SİNSİCE İLERLEYEBİLİR!

Retina hastalıkları tedavi edilmediği takdirde kalıcı körlükle sonuçlanabiliyor. Işık çakması, sinek uçuşması, ani görme kaybı gibi belirtilerin ciddi bir göz hastalığı olan retina dekolmanının habercisi olabileceğini söyleyen Dünyagöz İzmit’ten Op. Dr. Erkan Ekşioğlu, “Daha çok orta yaş ve üzerinde görülüp her yaşta ortaya çıkabilen retina dekolmanı, retinada oluşan yırtık veya delikler nedeniyle gelişebilir. Göze gelen ani, şiddetli ya da delici darbeler retina dekolmanına sebep olabileceği gibi diyabet ve bazı dejeneratif hastalıklar da yine bu hastalığı tetikleyebilir” dedi.

Sağlıklı bir gözde retinanın gözün içini kaplayan homojen vitreus sıvısıyla temas halinde olduğunu söyleyen Op. Dr. Erkan Ekşioğlu, “İlerleyen yaş, yüksek miyopi, darbe ya da kaza gibi nedenlerle vitreus sıvısı retinadan ayrılabilir. Bu ayrılma ise gözün önünde siyah noktaların uçuşmasına ya da ışık çakmalarına neden olabilir. Ancak bazı vakalarda hastalık çok belirti vermeden sadece sinek uçuşması şikâyetiyle ortaya çıkabilir ve sinsice ilerleyerek doğrudan görme kaybıyla ortaya çıkabilir” diye konuştu.

 

 

KALITIMSAL BİR HASTALIK

Hastalığın en büyük nedenlerinden birinin de kalıtım olduğunu hatırlatan Op. Dr. Erkan Ekşioğlu, şöyle devam etti: “Retina dekolmanlarının yarısı miyoplarda görülür. Kalıtımsal bir hastalık olan miyop, adolesan çağındaki 12-13 yaşlarındaki çocuklarda gözün ön-arka ekseninin uzamaya başlamasıyla ortaya çıkar. Ancak retina kendisini yenileme kabiliyetine sahip olmadığı için uzayamaz ve buna bağlı yırtılmalar ve yırtılma öncesi bulgular meydana gelebilir. Bu nedenle miyopi hastalarının göz kontrollerini düzenli olarak yaptırması son derece önemlidir.”

Hastalığa nadiren de olsa bazı enfeksiyon ve tümörlerin de neden olabileceğini söyleyen Op. Dr. Erkan Ekşioğlu, “Özellikle hamilelikte ortaya çıkan tansiyon krizlerinde hastalık, gözde hiç yırtık olmadan da gelişebilir. Erken teşhis, detaylı muayene, zamanında ve en önemlisi doğru tedavi ile görme kaybına varabilecek sonuçlar engellenebilir. Bu nedenle retina dekolmanı zaman kaybetmeden retina alanında deneyimli bir hekim ve göz sağlığı alanında tam teşekküllü bir merkezde tedavi edilmelidir” dedi.

 

ACİL CERRAHİ TEDAVİ ŞART!

Retina dekolmanı hastalığının acil cerrahi gerektiren göz hastalıklarının başında geldiğini vurgulayan Op. Dr. Erkan Ekşioğlu, hastada merkezi görme henüz bozulmadan ameliyatın mümkün olan en erken zamanda yapılması gerektiğine dikkat çekti. Op. Dr. Ekşioğlu, “Erken cerrahi müdahale önemli çünkü sarı nokta yerinden kalktığı zaman ne kadar başarılı bir ameliyat yaparsanız yapın, kişinin görmesi yüzde 40’larda kalabilir. Makulası, yani sarı noktası kalkmamış bir hastanın ameliyat edilmesi ve operasyonun başarılı geçmesi halinde ise gözü yüzde 100 kurtarmak mümkündür” şeklinde konuştu.

 

NASIL ARANDI: #Gözde ışık çakması # sinek uçması # şikayetler # retina yırtılması # retina dekolmanı # hastalık # Dünyagöz # İzmit # Op. Dr. Erkan Ekşioğlu # göz # sağlık # kocaeli

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.