Uzman Diş Grup’un kurucularından; protetik diş tedavisi uzmanı Neslihan Yenice, başarılı protez uygulamalarıyla geniş bir kesim tarafından adı güvenle anılan bir diş hekimi. Uzman Diş Grup bünyesinde gülüş tasarımı, implant üstü protezler, tam dişsizlikte protetik çözümler, diş sıkma tedavisi, horlama plağı, kron köprü protezleri, hareketli protezler ve hassas bağlantılı protez uygulamalarını gerçekleştiren Yenice; hastasını bir gün bile dişsiz bırakmayan implant uygulamalarıyla kentimizin en çok tercih edilen protez uzmanlarının başında geliyor. Gülüş tasarımı alanında da çok başarılı çalışmalara imza atan diş hekimi Neslihan Yenice, bir sanatçı titizliğiyle yaptığı tasarımlarla hastalarının çok daha sağlıklı ve göz alıcı bir gülüşe sahip olmalarına yardımcı oluyor.
Protetik diş tedavisi uzmanı Neslihan Yenice’yi, Uzman Diş Grup’ta ziyaret ettik; hem kendisini daha yakından tanıdık hem de yaptığı uygulamalar hakkında bilgi aldık…
Neslihan Hanım, bize kısaca kendinizden bahseder misiniz?
1990, İzmit doğumluyum. İlkokul, ortaokul ve liseyi Kocaeli’de bitirdikten sonra eğitimime Erzurum Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde devam ettim. Üniversitenin dördüncü sınıfında eşimle tanışıp nişanlandık. Okulum bittikten sonra ikimizin de ailesi Kocaeli’de olduğu için uzmanlık eğitimimi Kocaeli Üniversitesi’nde, protetik diş tedavisi üzerine tamamladım. Şu anda mesleğimi Uzman Diş Grup’ta icra ediyorum.
Branş olarak protetik diş uzmanlığını seçmenizin özel bir nedeni var mı?
Diş hekimliği, üniversiteye hazırlandığım dönemden beri istediğim tek bölümdü. Bununla beraber, insan hayatına dokunmayı sevdiğim kadar sanatsal işlemlere de ilgi duyuyorum. Protez branşı bana iki alanda da çalışma imkanı sağladı.
Eğitimlerinizi tamamladıktan sonra kariyeriniz nasıl ilerledi?
Uzmanlığımı tamamladıktan sonra sevgili meslektaşlarım Pınar Yüce ve Cansu İlgen ile ortaklık sürecimiz başladı. Birlikte, VM Medical Park Kocaeli Hastanesi bünyesinde hizmet veren diş polikliniğimizi kurduk. İki yıl boyunca burada görev yaptıktan sonra kliniği kapatma kararı aldık; hastane bünyesinden ayrılarak aynı ortaklık yapısıyla Uzman Diş Grup’u hayata geçirdik.
Protetik diş tedavisi uzmanı olarak, Uzman Diş Grup bünyesinde hangi uygulamaları yapıyorsunuz?
Gülüş tasarımı, implant üstü protezler, tam dişsizlikte protetik çözümler, diş sıkma tedavisi, horlama plağı, kron köprü protezleri, hareketli protezler ve hassas bağlantılı protezler benim uzmanlık alanım içerisinde olan işlemler.
Sanırım şu ara en sık yapılan uygulamalardan biri implant…
Evet, implant uygulamaları son dönemde hızla artıyor ve biz de merkezimizde başarıyla uyguluyoruz. Dişsizlik durumunu, kısmi ve tam dişsizlik olarak ikiye ayırıyoruz. Merkezimizde uygulanan kısmi dişsizlik tedavisinde; çene cerrahisi uzmanı arkadaşım Pınar Hanım, eksik dişlerin yerine implantı yerleştiriyor. Ben de ölçülerini alarak bu implantın üzerine sabit, porselen dişleri yerleştiriyorum. Bu uygulama yaklaşık olarak 10-15 gün sürüyor. Bunun yanı sıra bir de tam dişsizlik durumu var. Herhangi bir sebepten dolayı tüm dişlerini kaybetmiş ya da bütün dişleri kullanılamayacak durumda olduğu için çekilmesi gereken hastalarımız olabiliyor. Bu gibi durumlarda dahi hastamızın tüm dişlerini aynı seansta çekiyor, implantları aynı gün yerleştiriyor ve hemen geçici porselenlerini takıyoruz. Hastamız bir gün bile dişsiz kalmıyor.
İmplant yaptırmayı düşünenler için hiç dişsiz kalmadan süreci tamamlamak müthiş bir şey. Herkese aynı işlem uygulanabiliyor mu?
Kemik yapısı uygun olan, enfeksiyon sorunu bulunmayan bütün hastalarımıza uygulayabildiğimiz bir işlem. İmplant tedavisini hastalarımızın yüzde 90’ına bu şekilde uyguluyoruz.
İnsanlar, uzun bir süreç gerektirdiğini düşünerek implant tedavisinden çekiniyor. Tedavinin başlamasıyla tamamen bitmesi arasında ne kadar süre oluyor?
İmplant tedavisi yaklaşık 3 ay sürüyor. 2 ay kadar implantların çene kemiğine kaynamasını bekliyoruz. Genelde 15 gün süren yapım aşamasıyla beraber 2,5 ayda tedavi bitmiş oluyor. İmplant, lokal anesteziyle kendi koltuklarımızda yaptığımız, aslında diş çekimi kadar rahat bir işlem. Bir implantın yerleşmesi ve dikiş atılması toplamda yarım saat sürüyor. Hastalarımız gönül rahatlığıyla yaptırabilirler.
Biraz önce gülüş tasarımından bahsettiniz… Nedir gülüş tasarımı?
Gülüş tasarımı, birkaç sene önce hayatımıza giren bir kavram. Herhangi bir sebeple dişlerin ya da diş etlerinin estetik görünümünün bozulduğu durumlarda uygulanıyor. Hastanın yüz şekline, diş hekiminin öngördüğü gereksinimlere ve hastanın beklentilerine uygun; doğala en yakın gülüş tasarlanabiliyor. Gülüş tasarımı yaparken diş eti uzmanımız ve çene cerrahımızla koordineli çalışıyoruz. Önce gereken tedaviler, diş eksikleri varsa implantlar yapılıyor. Ardından biz hastamızın ağız içi ölçülerini alıyoruz, ağız içi ve ağız dışından pek çok fotoğraf çekip dijital ortama aktarıyoruz. Yaptığımız ölçümler ve elimizdeki verilerle hastamızın dişlerinin, altın oran dediğimiz ölçülere uygun olacak şekilde, en uygun pozisyonlarını belirliyoruz. Teknisyenlerimiz önce geçici dişleri üretiyor; hastamız kabul ederse, işlemlere başlıyoruz.
Ne gibi işlemler yapıyorsunuz?
İki önemli nokta var… Yumuşak dokular ve dişler. Gülerken diş etlerimizin belli bir seviyede görünmesini istiyorsak ya da diş etlerimiz gereğinden fazla görünüyorsa bu duruma diş etini keserek, dudak dolgusu ya da gülüş botoksuyla müdahale ediyoruz. Örneğin, burun kanatlarının alt tarafına yapılan botoks sayesinde hastamız istese de çok yüksek gülemiyor. Yani aslında biz gülüş tasarımı yaparken dudak hareketliliğiyle oynuyoruz. Yumuşak doku sorunlarını çözdükten ve gülüş hattını oluşturduktan sonra da dişlerin formuna geçiyoruz. Dişleri de lamine dediğimiz yaprak porselenlerle ya da kron, zirkonyum kron gibi farklı alternatiflerle yapıyoruz.
Gülüş tasarımı dişlerinde hiçbir sağlık problemi olmayan hastalara da uygulanabiliyor mu?
Elbette. Sadece estetik görünümü sağlamak amacıyla da gülüş tasarımı yaptığımız oluyor. Dişlerde çürük veya eksiklik olmasa da sadece konumsal problemler ya da renk sorunu yaşayanlar bu işlemi yaptırabiliyor. Diş beyazlatma da en çok uyguladığımız işlemlerden biri. Gülüş tasarımı yaparken, beyazlatma sonrasında hastamız hala memnun değilse o zaman lamineler dişlerin rengini açmamıza yardımcı oluyor.
Her dişe lamine uygulanabiliyor mu?
Çok ileri düzeyde çapraşıklıklarda, gülüş tasarımını ortodonti tedavisi sonrasında tavsiye ediyoruz. Bununla beraber, ufak düzeyde çapraşıklıkları lamine tedavisiyle çözebiliyoruz.
Lamine geri dönüşü olan bir işlem mi?
Porselen lamineleri dişe uygularken, diş minesinde 0,3-0,5 mm düzeyinde bir aşındırma işlemi yapıyoruz. Bu nedenle laminasyon uygulanan diş sağlam olsa da artık kullanılabilir olmaz. Dolayısıyla diş laminasyonu, kalıcı bir uygulama. Biri düştüğü zaman yerine yenisinin yapılması gerekiyor.
Laminelerin ömrü ne kadar? Diş laminasyonu olan kişiler nelere dikkat etmeli?
Diş laminasyonunda 10 yıl, klinik başarı kabul ediliyor. Dişe yapıştırılan porselen yapraklar çok ince olmasına rağmen oldukça sağlam bir yapıya sahiptir. Kolay kolay kırılmaz ve düşmez. Lamine düşerse, yerine yapıştırılması çok kolay ama kırılırsa, yerine mutlaka yenisi yapılmalı. Bizim diş laminasyonu olan hastalarımıza önerimiz, iki kuvvet uygulayarak yedikleri yemeklere dikkat etmeleri. Mesela dürüm, simit gibi gıdaları hem ısırıp hem çekerek yemeleri bizim için doğru değil. Bunun dışında diş laminasyonu yeme-içmeyi kısıtlayacak bir tedavi değil.
Diş laminasyonu hangi durumlarda uygulanmaz?
Eskiden çok daha fazla yasaklı hasta grubu vardı fakat artık öyle değil. Aşırı diş sıkma sorunu olan hastalara uygulamayı çok fazla tercih etmiyorum ama önerilerim doğrultusunda laminelerine iyi bakarlarsa kesinlikle yapıyorum.
Diş sıkma konusunda neler öneriyorsunuz?
Diş sıkma, genellikle kişinin günlük stresine bağlı olarak çok sık karşılaştığımız bir sorun. Diş eksiklikleri, çapraşık diş dizilimi gibi etkenler de diş sıkmada etkili. Genellikle uykuda oluyor fakat masa başında çalışan hastalarda gün içerisinde de görülebiliyor. Diş sıkma, dişlerde çatlak ve hassasiyet sorununa; tedavi edilmediği takdirde çok büyük çene eklemi problemlerine sebep olabilir. Stresi hayatımızdan çıkardığımızda, diş sıkmanın yok olduğunu görüyoruz. Bu durumlarda ilk tedavimiz, her zaman gece plağı. Gece plağına ek olarak masseter botoksu da çok yaygın bir tedavi. Bunun dışında çene cerrahımızın uyguladığı, eklem içi yıkama işlemi de var. Şunu belirtmek isterim ki gece plağı, diş sıkma tedavisinde altın yöntemdir ve diğer uygulamalar, plağa destek niteliğindedir.
Sohbetimizin başında horlama plağından da bahsettiniz… Hangi durumlarda kullanıyorsunuz?
Üst solunum yollarımız, genellikle yatış pozisyonuna bağlı olarak daralıyor ve horluyoruz. Horlamanın bir tık ilerisi de solunumumuzu kısa süreli durduran uyku apnesi dediğimiz durum. Bu, pek çok kişi için çok ciddi bir sıkıntı. Horlama veya uyku apnesi yaşayan kişiler uykuda yeteri kadar oksijen alamıyor; derin ve konforlu bir şekilde uyuyamadığı için gün içinde yorgun, stresli, sinirli olabiliyor. Hatta vücuduna yeteri kadar oksijen alamadığı için horlayan kişilerin kilo vermesi zorlaşıyor. Biz horlama sorununu basit bir aparatla çözebiliyoruz. Bu aparatla, alt çeneyi önde konumlandırıp, dil kökünü de alt çenede, üst solunum yolunu tıkamayacak şekilde konumlandırıyoruz. Bu bir tedavi yöntemi değil, horlama sorununa alternatif bir çözüm. Maliyet olarak da diğer yöntemlere göre daha uygun bir işlem.
NASIL ARANDI: #uzmandişgrup #neslihanyenice #pınaryüce #protetikdiştedaviuzmanı #çenetedaviuzmanı #ortodonti #lamine #protez #gülüştasarımı #dişsıkma #horlama #yaprakporselen #yahyakaptan