18-06-2024 23:57

Gölcük MEDAR Hastanesi’nde mucizelere tanıklık ediyor: Doç. Dr. Bertan Akar

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 07/05/2024
Gölcük MEDAR Hastanesi’nde görev yapan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Bertan Akar, her gün bir mucizeye tanıklık ediyor
.stripslashes($urun->baslik).

Fotoğraflar: Hakkı Timuçin

 

Hekim olmaya ilkokul yıllarında karar veren, tıp fakültesinde okurken ‘cerrahi’ branşlara yönelen ve tercihini kadın hastalıkları ve doğum uzmanlığından yana kullanan Doç. Dr. Bertan Akar, bir yandan hekimlik yaparken bir yandan da mesleğindeki yenilikleri yakından takip edebilmek için kariyer yolculuğuna devam ediyor.

Yaklaşık iki yıldır Gölcük MEDAR Hastanesi’nde görev yapan Doç. Dr. Bertan Akar, şimdiye kadar binlerce çocuğun hayata gözlerini açmasına vesile olmuş, o mucizevi anlara tanıklık etmiş bir isim. Modern tıbbın sunduğu teknolojik imkanları en iyi şekilde kullanarak, laparoskopik ve histeroskopik cerrahi gibi gelişmiş teknikleri başarıyla uygulayan Doç. Dr. Bertan Akar, tüp bebek tedavisi ve genital estetik alanlarında da öncü bir rol üstleniyor.

Doç. Dr. Bertan Akar’ı daha yakından tanımak isterseniz, bu röportajı kaçırmayın!

Bize kendinizden bahseder misiniz?

1977, Adana doğumluyum. İlk ve orta öğrenimimi Adana’da, tıp eğitimimi 1996-2002 yılları arasında Atatürk Üniversitesi’nde tamamladım. Mecburi hizmet kapsamında 2003-2007 yılları arasında pratisyen hekim olarak Niğde’de görev yaptım. 2008-2013 yılları arasında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde araştırma görevlisi olarak bulundum, 2013-2015 yılları arasında Tunceli Devlet Hastanesi’nde, 2015-2020 yılları arasında Kocaeli VM Medikal Park Hastanesi’nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak çalıştım. 2016-2019 tarihlerinde ise İstinye Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde yardımcı doçent olarak akademik kadroda yer aldım. Yaklaşık 2 yıldır Gölcük MEDAR Hastanesi’nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak görev yapıyorum. Evliyim, Kuzey Aras ve Atlas Aras adında iki oğlum var.

 

Hekimlik mesleğini seçmenizin özel bir nedeni var mı yoksa çalışkan bir öğrenci miydiniz?

Genel anlamda başarılı bir öğrenciydim ancak tıp fakültesi hedefimi ilkokul yıllarında koymuştum.

 

Neden kadın hastalıkları ve doğum uzmanlığı? Gördüğüm kadarıyla kariyer yolculuğunuz da devam ediyor…

Tıp fakültesinin ilk yıllarında mutlaka cerrahi bir branş istediğimin farkına varmıştım. İlerleyen zamanlarda ise ‘Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlığı’ konusunda hiçbir şüphem kalmamıştı. Tabii ki uzman hekim olunca işimin bitmediğinin farkındaydım. Nihayetinde tıp çok dinamik bir bilim dalı. Ben de bu değişimleri takip etmek, dinamizim içerisinde yer almak ve mesleğime belki de okyanustaki bir damla kadar katkı sağlamak amacıyla bu yola talip oldum.

 

Gölcük MEDAR Hastanesi ile yollarınız nasıl kesişti?

Aslında hikayemiz eskiye dayanıyor. Şu anda kurumun genel müdürü pozisyonundaki Dr. Göksel Ensari Bey ile daha önce başka bir kurumda birlikte çalışmıştık. Göksel Bey daha önce de birlikte çalışma teklifinde bulunmuştu ancak o dönemde akademik çalışmalarım nedeniyle bana bir süre vermesini rica ettim, o da sağ olsun beni anlayışla karşıladı. Zaten geri kalan süreçte de doçentlik unvanımı almamla birlikte bu iş birliği başlamış oldu.

MUCİZEVİ BİR OLAY…

Anne ile bebeği ilk kez buluşturuyor olmak size ne hissettiriyor? Şimdiye kadar kaç bebeğin dünyaya gözlerini açtığı ana tanıklık ettiniz, böyle bir istatistik var mı?

Tabii ki yıllar boyunca doğum istatistiği tutmak çok zor ama bu mucizeye şahitliğim yaklaşık 10 bin civarındadır. Doğum öyle mucizevi bir olay ki her defasında sanki ilk defa tanıklık ediyorum. Mesleğim gereği birçok kere sevince, hüzne ve heyecana ortak oldum ama doğum, o ilk nefese eşlik etmek çok ayrı bir duygu ve mucize. Tarifi kesinlikle yok...

 

Çok haklısınız gerçekten mucizevi bir olay, bu konuyla ilgili hiç unutamadığınız bir anınız varsa bizimle paylaşır mısınız?

Meslek hayatım boyunca birçok kez sürpriz gebelik haberlerine şahit oldum. Ancak bir tanesi var ki benim için gerçekten unutulmaz. Başasistanlık dönemimde 48 saatlik blok nöbetin son saatleri, belki de son dakikalarıydı. Sabaha karşı sezaryenden çıktım, doğumhanedeki doktor odasına giderken asansör açıldı, 112 ekibi acil hasta getirmişti. ‘Bu hasta nedir?’ diye sorduğumda, şiddetli karın ağrısı ve kanaması olduğunu söylediler. Yaptığım ultrason ve muayene sonucunda hastanın hamile olduğunu, bebeğin de doğmak üzere olduğunu anladım. Hızlıca hastamı doğumhaneye alıp, 3.250 gr ağırlığında, sağlıklı bir kız bebeği doğurttum. Ailenin dördüncü bebeği olmasına rağmen yüzlerindeki şok ifadesi bugün bile hala gözümün önünde. Hiç unutamam o pazar sabahını...

 

İlgi alanlarınızdan biri olan laparoskopik ve histeroskopik cerrahiye hangi durumlarda başvuruyorsunuz, bu yöntemlerin artılarından bahseder misiniz?

Laparoskopik ve histeroskopik cerrahi (endoskopik cerrahi) jinekoloji pratiğinde birçok alanda, her geçen gün daha da yaygın olarak kullanılıyor. İnfertiliteden ürojinekolojiye, onkolojiden perinatolojiye kadar kadın hastalıkları ve doğum branşında oldukça geniş bir kullanım alanına sahip. Bu minimal invaziv teknikler sayesinde daha konforlu, daha az ağrılı ve kanamalı ameliyatları yapmamız mümkün olmakla birlikte hastalarımızın iş ve sosyal hayata geri dönüşü de bir o kadar çabuk oluyor.

 

TÜP BEBEK TEDAVİSİ

Uzmanlık alanlarınızdan birinin de kısırlık ve tüp bebek tedavisi olduğunu biliyoruz. Tüp bebek tedavisinde hangi yöntemi uyguluyorsunuz?

Yardımlı üreme teknikleri, doğal yoldan gebelik elde edememiş çiftlere uyguladığımız bir takım tedavi seçeneklerini içermektedir. Bu tedavi şekilleri hastaya özgü olmakla birlikte folikül takibi, aşılama tedavisi ve tüp bebek tedavisini içermektedir. Hastaya uygulanacak tedavi yöntemini detaylı olarak yaptığım muayene ve tetkiklerin ardından belirlemekteyim.

 

İsteyen herkes tüp bebek yöntemini deneyebilir mi? Son yıllarda sağlık açısından bir sorunu olmayan sabırsız çiftlerin de tüp bebek yöntemine başvurduklarını duyuyoruz, siz bu konuda neler söyleyeceksiniz?

Tüp bebek tedavisi zorunlu durumlar, göreceli zorunlu haller ve isteğe bağlı olmakla birlikte; tedavi prensiplerini, hastanın yaşı, infertilite ve evlilik süresi, ek medikal problemin varlığı, yumurtalık rezervi, erkek faktörü gibi birçok faktöre göre belirlemekteyim. Yani hastaya özel tedavi algoritması (yol haritası) oluşturulması esastır.

 

Tüp bebek tedavisinde başarının tanımı nedir? Ve bu başarı sizce neye bağlı?

Tüp bebek tedavisinde başarının ölçütü, tüm dünyada ve ülkemizde gerçekleşen canlı ve sağlıklı doğumlarla belirlenir. Bu başarı oranı ancak hastaya en uygun tedavi yöntemi belirlenip, seçilerek artırılabilir.

GENİTAL ESTETİK

Hocam, genital estetik uygulamaları da yapıyorsunuz değil mi?

Kadınlar, yüz ve meme estetiği cerrahilerinin ardından genital kozmetik cerrahi ve medikal uygulamalara her geçen gün daha fazla yöneliyor. Bunun sonucunda da popülaritesi giderek artan genital estetik endüstrisi büyüyor. Ben de labioplasti, vajinoplasti (vajinal daraltma), klitoris estetiği gibi cerrahi operasyonlar ile orgazm aşıları, lipid/sentetik dolgular, renk açma ve lazer gibi medikal müdahaleleri kliniğimizde hastalarımıza uygulamaktayım.

 

Son olarak jinekolojik kanserler hakkında da bilgi verir misiniz?

Kadın jinekolojik kanserlerinden en etkili korunma yöntemi düzenli muayene ve tarama testlerinin belirlenen periyotlarda yapılmasıdır. Ayrıca rahim ağzı kanserinin önlenmesi amacıyla özellikle çocuk ve genç erişkinlerde mutlaka HPV aşısı yaptırılmalıdır. 

 

Adres: Çiftlik Mah. 4179. Sok. No: 1 Gölcük/KOCAELİ

Telefon: 444 9 941

i docdrbertanakar

NASIL ARANDI: #gölcük medar hastanesi # kadın doğum # kadın hastalıkları # tüp bebek # kocaeli

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.