Göğüs hastalıkları denilince çoğu kişinin aklına meme hastalıklarından solunum yolu hastalıklarına kadar geniş yelpazedeki hastalıklar gelir. Bu durumun, branşlarıyla ilgili sorun yaşayan hastaların kendilerine başvurmalarını geciktirdiğini söyleyen Acıbadem Kocaeli Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Deniz Serap Ayanoğlu, göğüs hastalıkları hakkında bilinmeyen 7 noktayı Kocaeli Life okurlarıyla paylaştı.
Daha önce iç hastalıklarının bir kolu olan ve sonradan ayrı bir bölüme dönüştürülen göğüs hastalıklarının ana konusunu akciğerler ve akciğer hastalıkları oluşturuyor. En sık görülen akciğer hastalıkları ise astım, bronşit, akciğer kanseri ve akciğer tüberkülozu.
Öksürük, nefes darlığı, tıkanıklık gibi belirtilerle kendini gösteren ve genellikle alerjik olan astım, genetik geçişli bir hastalık. Yalnız ya da alerjik rinit (saman nezlesi), alerjik ürtiker (kurdeşen), egzama gibi diğer alerjik hastalıklarla birlikte görülebilen astımın bu nedenle dikkatle takip edilmesi ve kontrollerinin yapılması gerekiyor. Hastalığın teşhisi akciğer filmi, SFT (solunum fonksiyon testi) ve alerji testi sonucu konuluyor; uygun tedaviye başlanıyor.
Genetik geçişli olmayan bronşit, astımla sıkça karıştırılan bir hastalık. Bronşit; akut ve kronik olarak ikiye ayrılıyor ve tekrarlayabiliyor. Akut bronşitte en önemli neden enfeksiyon iken kronik bronşitin bir numaralı sorumlusu sigara. Hastalığın teşhisi için akciğer filmi ve solunum fonksiyon testi uygulanıyor.
Mikrobik bir hastalık olan akciğer tüberkülozu (verem), solunum yolu ile bulaşıyor. Öksürük, zayıflama, halsizlik, kanlı balgam gibi belirtileri olan bu hastalık çoğunlukla vücut direncinin düşmesi ile kendisini gösteriyor. Bu belirtilerin varlığı durumunda hızlıca bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurulması gerekiyor.
En sık görülen kanser türlerinden biri olan akciğer kanseri, öksürük, göğüs ağrısı, kanlı olabilen balgam, zayıflama, iştahsızlık gibi belirtiler veriyor ancak bu belirtiler, kanserin yerleştiği yere ve ilerleme düzeyine göre değişebiliyor. Hastalığa teşhis konulabilmesi için akciğer filmi, bilgisayarlı akciğer tomografisi ve kan testlerinden yararlanılıyor. Gerekirse bronkoskopi de yapılarak alınan parçalar patolojiye gönderiliyor. Akciğer kanserinin hızlı ilerleyen tipleri olduğu gibi yavaş seyreden tipleri de bulunuyor. Hastalığın tipine, akciğerdeki yerine, hastanın yaşına ve beraberinde bulunan diğer hastalıkların durumuna göre tedavi için operasyon, kemoterapi, radyoterapi veya bunların kombinasyonları uygulanabiliyor.
İlerlemiş akciğer hastalıklarının büyük kısmında kalp de durumdan etkilendiğinden ve akciğerle kalbin aynı anda tedavi edilmesi gerektiğinden kardiyoloji ile de yakın ilişkide olan bu branş; üst solunum yolu hastalıkları ve alerjik hastalıklar söz konusu olduğunda bu kez de kulak burun boğaz branşı ile birlikte çalışıyor.
Halk arasındaki yaygın düşüncenin aksine meme hastalıkları göğüs hastalıkları uzmanlığının alanına girmiyor. Meme kanserinin erken tanısı hayat kurtarıcı olduğundan kadınların düzenli olarak meme muayenesi yaptırması çok önemli. Bu konuyla ilgilenen uzmanlık alanı genel cerrahi ile kadın hastalıkları ve doğumdur.
NASIL ARANDI: #Acıbadem Kocaeli Hastanesi # Göğüs Hastalıkları # Uzman Dr. Deniz Serap Ayanoğlu # göğüs hastalıkları # hakkında # bilinmeyenler # açıkladı # kocaeli # sağlık # yaşam