İlimizin tanınmış isimlerinden, ESD Gayrimenkul’ün kurucusu Doğan Karaçetin, mesleğindeki 30 yıllık tecrübesini GHO Gayrimenkul’ün gücüyle birleştirdi.
Faaliyetleri arasına GHO Gayrimenkul’ün Kocaeli bölge müdürlüğünü de ekleyen Karaçetin, şimdi yoluna daha sağlam adımlarla devam ediyor.
Kurulduğu günden beri sektöre getirdiği farklı bakış açısı; yenilikçi ve modern çalışma prensibiyle dikkat çeken GHO Gayrimenkul’ün hedeflerini Doğan Karaçetin’den dinledik.
1964, İzmit doğumluyum. İlkokulu İzmit’te, ortaokulu İstanbul’da okudum; lise eğitimim için tekrar İzmit’e döndüm. Eskişehir Anadolu Üniversitesi maliye bölümü mezunuyum. Evliyim, bir kız evladım var.
Üniversite bittikten sonra, eğitim aldığım alanda çalışmayıp 1988 yılında gayrimenkul işine girdim. Gayrimenkul sektöründe Türkiye’nin ilk franchise şirketinin bayiliğini aldım. 3 sene çalıştıktan sonra askere gittim, döndükten sonra da aynı sektörde devam ettim. Eş zamanlı olarak da 15 yıl boyunca beyaz eşya üzerine bir mağaza işlettim.
Bu benim sevdiğim, kişisel olarak büyük ilgi duyduğum bir alandı. Bu sektörde yaklaşık 30 senedir faaliyet gösteriyorum; bir gün bile sıkılmadım. İşimden son derece memnun ve mutluyum.
Sektöre girdiğimde, o zamanki konjonktür gereği arsa alıp, parsel üzerinden satmak daha revaçtaydı. 2000’li yıllardan, özellikle mortgage’den sonra binalara göre işlem yapmak, bina konusunda proje pazarlamak daha popüler olunca, bu alana da yöneldim. Böylece iki konuda uzmanlaştım. İlki araziydi. Arazi parselasyonu yapıp satmak. Diğeri de projeden satış oldu.
Yaklaşık 13-14 projede pazarlama müdürlüğü yaptım. Bağçeşme, Uzunçiftlik, Derince ve daha pek çok yerdeki projelerde severek çalıştım. Ben münferit olarak ev kiralama ya da satışına sıcak bakmadım ama artık yapı değişiyor.
Eskiden insanlar projeden, topraktan ev alıyorlardı ancak şimdi elle tutulur, yaşamaya hazır konut almayı tercih ediyorlar. Proje satışında, projenin belli bir noktaya gelmesi için 6-8 ay gibi bir zaman gerekiyor. O zamana kadar herhangi bir satış olmuyor. Hal böyle olunca, sanki o 8 ayda hiçbir şey yapmamışsın gibi yorumlanabiliyor. Bu yüzden son 3-4 senedir proje satışı yapmıyorum. Artık münferit satışa döndüm. Bugünkü konjonktür bunu gerektiriyor.
Öncelikle müşterinin algısı değişti. Geçmiş dönemlerde daha çok peşin parayla ya da peşine yakın miktarlarla alışverişler yapılırken artık iş tamamen mortgage ya da kredili satışlara döndü. Bugün baktığımızda, piyasada bir kriz var. Bunun genel sebeplerinden biri olarak faiz oranlarının yüksekliği gösteriliyor. Tüketici bu konuda son derece duyarlı. Piyasa şu an gayrimenkul konusunda biraz sıkıntılı ama ben ilerleyen zamanlarda, havaların da düzelmesiyle açılacağını düşünüyorum.
Şahsiyetime, yapıma uygun bir meslek seçtiğimi düşünüyorum. Bugün geldiğim noktada, doğru bir tercih yaptığımı görüyorum. Bir kere bu konuda çok mevzuat takip ederim, işimle ilgili çok okurum. Müşteri memnuniyetine önem veririm. Sıfır hatayla çalışmak isterim. Kişilere aracılık yaparken, hem alıcının hem de satıcının haklarını üst düzeyde ve doğru olarak korurum. Böyle olunca müşterinizin gözünde güven kazanıyorsunuz ve iletişiminiz devamlılık arz ediyor. Toplum olarak doktorumuzu, avukatımızı, muhasebecimizi değiştirmek istemeyiz ya artık insanlar emlakçılarını da değiştirmek istemiyor. Ben de uzun süredir emlakçılıktan ziyade yatırım danışmanı olarak hizmet veriyorum.
GHO ile eylül ayında tanıştık. Araştırmaları sırada Kocaeli bölgesinde ESD Gayrimenkul’ün adını duymuşlar, bana ulaştılar; birlikte çalışmak istediklerini söylediler. O güne kadar prensip olarak franchising’e çok sıcak bakmıyor olsam da tanıştık, konuştuk. Görüşmenin sonunda GHO’ya güvendim ve bunun iyi bir iş birliği olacağı noktasında ikna oldum.
Öncelikle GHO tamamen yerli sermayeyle kurulmuş bir firma; bu benim için önemli. Sonra da bu iş birliği ticari olarak aklıma yattı. GHO’da herhangi bir franchising ya da komisyon bedeli yok. Bizim sektörümüzde komisyon bedeli bugünkü koşullarda yüzde 9’dur. Bu bedel birinci ve ikinci işinizde çok sorun değilmiş gibi görünür ama ilerleyen süreçte, sürekli ve büyük işler yapmaya başladığınızda sizi rahatsız eden rakamlara çıkar. Bir süre sonra ‘alıcı ve satıcı bende, arazide yağmurda çamurda koşturan benim’ diye düşünmeye başlarsınız. Ben bu rakamları çok gereksiz buluyorum. Gayrimenkul Hizmet Ortaklığı’nı tercih etmemin en büyük sebeplerinden biri bu.
Haklısınız… GHO ülke genelinde açmış olduğu ofislerine sunduğu hizmetler için tabii ki bir faturalama işlemi yapıyor ve bu fatura içerisinde ticari karlılığı da mevcut. Ancak bu ticari kârlılık son derece uygun fiyatlarla oluşturulan hizmetlerin karşılığında, yüzde 30’lar seviyesinde. Elbette, GHO’nun gelirini tek başına bu oluşturmuyor. Aynı zamanda merkezde kurulmuş olan iş geliştirme departmanı aracılığıyla ofisler arasında ticaretin geliştirilmesi, projelerin alınıp sahayla ve ofislerle paylaşılması sağlanıyor. Böylece hem aracılık yapılıyor hem de ofislere kimi zaman müşteri kimi zaman da portföy getiriliyor. Burada da GHO, kazancın paydaşlarından biri haline gelerek gelirlerini artırabiliyorlar. Dolayısıyla birlikte kazanan bir sistemin içerisinde yer alıyoruz.
GHO, marka sahibi ve yönetim kurulu başkanı Sayın Hasan Çalgır ile kurucu genel müdür Sayın Attila Kutlutan’ın ortak girişimleri sonucu 2014 yılında kurulan bir firma. Marka tescili yapıldıktan sonra 2 yıl içerisinde altyapı yatırımlarını tamamlamış, 2016 yılında da faaliyete geçmiş. Çalgır Ailesi’nin uzun yıllara yayılan sektörel tecrübesi var. Bu tecrübe, Attila Bey’in büyük kurumsal şirketlerde kazanarak markaya aktardığı network ağıyla birleşince, ortaya çıkan vizyoner yaklaşım GHO’nun temelini oluşturmuş.
Türkiye gayrimenkul sektörü, 1987 yılından itibaren yabancı markaların etkisi altına girmiş ve gelişim gösterememişti. Bu nedenle GHO, Türkiye’deki mevcut sektörel şartlara uygun, özgün ofis işletim ve paylaşım sistemi knowhow’ı ile sektörde fark ve farkındalık yarattı. Franchising ve ciro üzerinden pay verilmesi gibi yatırımcıların belini büken uygulamalar, GHO’da yok. Aksine aylık ofis giderlerinden eğitimlere, ofis projelendirmesinden mali ve hukuki müşavirlik desteğine kadar pek çok alanda desteği var. Ayrıca, sosyal sorumluluk projeleri de dikkate değer.
Türkiye İşitme Engelliler Derneği çatısı altında düzenlediği ‘Bir Çocuğumuza da Sen Ses Ol’ kampanyası ile 1 - 10 yaş arası çocuklarımız için 5 adet işitme cihazı bağışı gerçekleştirdi. Ayrıca, 2016 yılı Avrupa İşitme Engelliler Futbol Ligi şampiyonu olarak kupayı ülkemize getiren futbol takımımız, 2019 yılında Londra’da yapılacak şampiyonada GHO’nun ana sponsorluğu ile tasarlanmış yeni formalarıyla sahaya çıkacak. GHO, sanat alanında da Tan Sağtürk Akademisi’nin Kocaeli’deki sanatsal faaliyetlerini destekleyecek farklı sosyal sorumluluk projelerine imza atmaya hazırlanıyor.
20 şubesi var. Bu senenin sonunda bu sayının 30’un üzerine çıkması planlanıyor. Şube sayısı bakımından hızlı bir şekilde büyümektense bu işi ciddiye alan ve bayrağı taşıyabilecek arkadaşlarla çalışmak istiyoruz.
En önemli özelliklerinden biri yüzde yüz yerli sermayeyle kurulmuş olması. Gayrimenkul firmaları genellikle yabancıdır. Para Türkiye’de kazanılır, dolara çevrilir ve yurt dışına gider. GHO’da ise böyle bir şey yok. Acentenin parası sermayeye ilave edilerek ofisin büyümesi ve gelişmesi sağlanıyor. Hizmet noktasında ise müşterisine sağladığı pek çok avantaj var. Bir kere, GHO mutlaka işinin uzmanlarıyla çalışıyor. Ayrıca, kullandığımız sistem sayesinde gayrimenkulün daha hızlı ve sağlıklı pazarlanması sağlanıyor. Kullandığımız bilgisayar sistemi, intranet sistemi ve CMR programı diğer emlakçı arkadaşların da portföyünüzü görmesine olanak veriyor. İhtiyaçlar doğrultusunda bizimle iletişime geçiyorlar. Geniş bir ağ kurulmuş oluyor; bu da işlerin daha kolay ve çabuk ilerlemesine yarıyor. Aynı çatı altında olmamamıza rağmen sektördeki diğer emlakçıları reddetmeyen bir yapıdan söz ediyoruz.
GHO Kocaeli Bölge Müdürlüğü olarak, 2019 yılında Kocaeli sınırları içerisinde hızlı ve sağlıklı bir şekilde şubeleşmeyi planlıyoruz. Bu konuyla ilgili çalışmalarımız var. Bölge müdürlüğü çatısı altında yaklaşık 10’a yakın şube düşünüyoruz. Türkiye’nin muhtelif bölgelerinde de bölge müdürlükleri kurulacak ve çalışmalar başlayacak. 2020’nin ortalarında 50 şubeye ulaşacağımızı düşünüyorum.
Elbette, ESD Gayrimenkul olarak kendi işlerime de devam edeceğim.
Türkiye’nin genelinde olduğu gibi emlak piyasası Kocaeli’de de durgun. Bence yatırım yapmak isteyenler önce arsa almayı düşünsünler. Hukuki özelliklerinde bir olumsuzluk olmadığı takdirde, arsanın nerede ve ne şekilde olduğu hiç önemli değil. Tarih boyunca arsa alan hiç kimse kaybetmemiştir. Diğer gayrimenkullerin ise ihtiyacın dışında alınmaması gerektiğini düşünüyorum. Yani ‘bir ev daha alayım’ mantığını çok akıllı bir yatırım olarak görmüyorum. Ev sahibi olmak isteyenler için şu dönem Yuvacık-Başiskele tarafları çok gözde. Herkes o taraflara yatırım yapıyor. Bence Kandıra tarafı da es geçilmemeli.
NASIL ARANDI: #ESD Gayrimenkul # Doğan Karaçetin # gayrimenkul # emlak # GHO Gayrimenkul #