26-04-2024 12:22

Geleneksel sanatların öncüsü: Murat Ülker Sanat Galerisi

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 06/12/2021
Köklü tarihimizin, kültürel miraslarımızın en güzel örnekleri Murat Ülker Sanat Galerisi’nde sergileniyor
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: TİLBE GÜN

FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN

 

Osmanlı Dönemi’nden günümüze kadar gelen, Arap harfleri çevresinde oluşmuş güzel yazı yazma sanatı olarak bilinen hat sanatının ilimizdeki öncülerinden Şefika Ülker ile ebru sanatına duyduğu büyük tutku sayesinde hayatının değiştiğini söyleyen Murat Ülker, ürettikleri sayısız eseri açtıkları sanat galerisinde sergilemeye başladı. Murat Ülker Sanat Galerisi’ni ilimize kazandıran Ülker çifti, sanatseverleri bir çatı altında toplamayı da başardı. Ülker çifti ile aşkla bağlı oldukları sanat dallarını ve Murat Ülker Sanat Galerisi’nin açılış sürecini konuştuk.

Şefika Hanım, sizi tanıyabilir miyiz?

Ben Şefika Ülker. 1976 Kocaeli doğumluyum. Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunuyum. İlahiyat veya güzel sanatlar okumayı çok istedim fakat sağlık problemlerimden dolayı il dışına çıkamadığım için bu hayalimi gerçekleştiremedim. Yüksek lisansımı Yasevi Üniversitesi’nde turizm işletmeciliği üzerine yapıyorum. Geleneksel sanatlara aşık biri olduğum için 2005 senesinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı kurslarda hat ve tezhip üzerine eğitim aldım. Eğitimimi Osmanlı Türkçesi ve diğer sanat dallarıyla harmanlayarak devam ettirdim. Bu arada Kocaeli Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu’nu kazandım; seramik, cam, çini üzerine eğitimim devam ediyor. Çünkü geleneksel sanatları başka materyaller ile de denemek istedim. Mahmut Şahin’den hat üzerine, Abdullah Aydemir’den de tezhip üzerine özel eğitimler aldım. Kültür Bakanlığı sanatçısıyım, hattat ve müzehhibe olarak da kayıtlıyım. 

Eşiniz de bu konuda size çok destek oldu sanırım.

Eşime çok teşekkür ediyorum, hep yanımda yer aldı. Biz bu yola baş koyduk. Özellikle hat sanatını ilim için, Allah için yapıyorum. Diğerleri onun giysisi. Tamamen çıkış noktamız Allah’a hizmet. 

Murat Bey, sizi tanıyabilir miyiz?

İsmim Murat Ülker. 1965 İzmit doğumluyum. Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi 4. sınıf öğrencisiyim. Tüpraş’tan emekliyim. 2010 senesinden beri ebru sanatıyla ilgileniyorum. Eşim Şefika Hanım ile birlikte önce Ülker Sanat Evi’ni kurduk şimdi Murat Ülker Sanat Galerisi olarak faaliyetlerimize devam ediyoruz. 

Murat Bey, siz sanatla nasıl tanıştınız?

Ben sanatla eşim sayesinde tanıştım. Kendi atölyemizde açılan kurslardan birinde ebru yapımını izlemiştim ve çok etkilenmiştim. Zaten ebru sanatına karşı bir ilgim vardı fakat hiç deneyimlememiştim. Zaman içinde kendimi geliştirerek bu seviyeye kadar geldim. 

Peki galeri açmaya nasıl karar verdiniz?

2010 senesinde Ülker Sanat Evi’ni açtık, eşim burada kendi öğrencilerine ders veriyordu. 10 sene bu şekilde devam ettik. İlimtepe’ye geldiğimizde ise derslere mi devam edelim yoksa uğraştığımız sanat dallarını daha geniş kitlelere mi tanıtalım diye epeyce düşündük. Sonunda Ülker Sanat Evi’ni, sanat galerisine çevirmeye karar verdik. Sanatseverlerin rahatlıkla gezebileceği, eserleri inceleyebileceği bir yer hayal ettik ve bunu da Murat Ülker Sanat Galerisi’ni kurarak gerçekleştirdik.

Şefika Hanım, ağırlıklı olarak hangi sanat dallarıyla ilgileniyorsunuz?

Daha çok geleneksel sanatlarla ilgileniyorum. En başta da hat sanatıyla. ‘Hat sanatında ne vardır?’ derseniz; asil olan, kadim olan vardır. Materyalimiz kamış kalemdir. Sazlıktan kopartılır ve kurutulur. İnsan gibi düşünülebilir; hamdım, piştim, yandım. Ardından kağıtlar cilalanır ve üzeri kaygan hale gelir. Cilalanmasının sebebi bir hata yaptığımızda kolayca düzeltebilmemiz içindir. Mürekkep de aynı şekilde isten oluşturulur ve yanar, Arap zamkı ile birleştirilir, binlerce tokmak darbesiyle kıvama getirilir. Bu şekilde harfler ve yazılar oluşur. Harfler İbn-i Arabi’nin dediği gibi canlıdır ancak kazındıklarında ölür. Tamamen tasavvufi bir durum. Tezhip sanatında ise tozlandırılmış 24 ayar altın kullanıyoruz. Hat sanatına daha da değer katmak için altın sürüyoruz, boyalarla süslüyoruz, üstüne giysiler giydiriyoruz. Çalışmalarıma ana merkezi hat olmak üzere ona hizmet edebilecek diğer eserlerin materyallerini de kullanarak devam ediyorum. 

Murat Ülker: Ben sadece ebru sanatıyla ilgileniyorum. Çocukluğumda resim çizerken hiç başarılı değildim. Ebruyla tanışınca, resim çizemeyen birinin suda bunları nasıl yapacağını düşündüm. Yine Eşim Şefika Hanım’ın desteğiyle bir şekilde öğrendim. Demek ki Allah da o kabiliyeti vermiş, bu noktaya geldim. Benim tek gayem insanlara bu sanatı sevdirmek. Ruhumu dinlendiriyor olması da bana yetiyor.

 

Nelerden ilham aldığınızı merak ediyorum.

Şefika Ülker: Ben klasikçiyim ama resmi de çok severim. Çocukluğumda elimde hep kalem vardı. Resim çizerek başladım bu işe sonradan hat sanatına döndüm. Bir görseli gördüğümde dayanamadığım, etrafını farklı motiflerle süslediğim oluyor. Onun dışında rüyalardan esinleniyorum, bazı eserler de birbirini tetikliyor. 

Sipariş üzerine çalıştığınız da oluyor mu?

Siparişle çalışmayı pek sevmiyorum çünkü her zaman istediğim verimi alamıyorum. Kendi hayal gücüme güveniyorum, çok daha iyi eserler ortaya çıkarabiliyorum. Murat Ülker Sanat Galerisi’nde benim ve eşimin eserlerinin yanı sıra bazı sanatçı arkadaşlarımın eserleri de yer alıyor. Bu işi daha da büyütmek adına güvendiğim arkadaşlarımla beraber çalışmak istedim. Arkadaşlarım daha modern ve farklı teknikler kullanabiliyorlar, ben biraz daha gelenekselciyim. Hepimiz yaptığımız eserleri burada sanatseverlerle buluşturuyoruz.

Murat Bey, ebru sanatının sizi bambaşka birine dönüştürdüğünü söylediniz. Nasıl bir değişim bu?

Bu sanata başlamadan önce daha asabiydim, karşımdaki insanları çok dinlemezdim. Aklımda hep farklı düşünceler olurdu, dikkatimi veremezdim. Ebruya başlayınca sabırlı olmayı öğrendim. İnsanlara karşı daha saygılı ve hoşgörülüyüm artık. Her işe saygım vardı fakat artık en küçük işlere bile arkasında yatan emeği düşünerek daha fazla saygı duymaya başladım. Ne olursa olsun bu sanat benim kendimi geliştirmemi sağladı. Herkese tavsiye ederim.     

Murat Ülker Sanat Galerisi olarak hedeflerinizi merak ediyorum.

Şefika Ülker: Kentimizde büyükçe bir showroom açmak istiyorum. Kurumsallaşıp daha da büyümek hedefim. 

Murat Ülker: Kendi adıma büyük hayallerim yok. Belli bir yaşa geldim ve kendimi ispat ettiğimi düşünüyorum. En büyük hayalim Şefika Hanım’ın ismini en tepede görebilmek. Benim şahsi olarak bir yere varmam önemli değil, önemli olan eşimi bu kategoride en üst seviyede görebilmek. Hayattaki en büyük hedefim bu.  

İLETİŞİM

İlimtepe Mah. Alparslan Bulv. Yeni İş Merkezi No:3/13 Körfez/Kocaeli

Tel: 0505 343 01 02 / 0530 736 16 41

Web: https://www.sefikaart.com/

Instagram: sefikamuratart

Facebook: Murat Ülker Sanat Galerisi

NASIL ARANDI: #muratülkersanatgalerisi #ilimtepe #şefikaülker #muratülker #hat #tezhip #ebru #eser #tablo #şaheser #röportaj #sanatsever #gelenekselsanatlar #müzehhibe #kocaeli

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.