23-04-2024 09:27

Geleceğin sosyal ağı İzmit’ten doğuyor

2017-02-03    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2017-02-03
.stripslashes($urun->baslik).

serpil-colakvs-bilal-akpinar

O elinizden düşürmediğiniz akıllı telefonlarınız var ya;

Şimdi hemen App Store ya da Play Store’a girip kitapdostum.com uygulamasını indiriyorsunuz.

Niçin mi?

Geleceğin sosyal ağından mahrum kalmamak için tabii ki.

kitapdostum.com aplikasyonu size ne mi kazandıracak?

En önemlisi, üye olmasanız bile 275 bin kitabın datasına erişebileceksiniz.

Merak ettiğiniz kitapların özetlerini okuyabilecek, yorumlardan faydalanabileceksiniz.

Biraz vakit ayırıp üye olduğunuzda ise kitapdostum.com’un kütüphanesinden ücretsiz yararlanabileceksiniz.

Okumak istediğiniz kitap kütüphanede varsa adresinize isteyebileceksiniz.

Kapınıza kadar gelecek bu kitap için kargo ücreti dahi ödemeyeceksiniz.

Kütüphanede yoksa üyeler arasındaki ‘takas’ sisteminden yararlanarak yine bu kitaba ücretsiz ulaşabileceksiniz.

Bunun yanı sıra üye olurken verdiğiniz bilgiler ışığında sistem sizi sürekli bilgilendirecek.

Sevdiğiniz yazarın yeni çıkan kitabından tutun da söyleşilerine, imza günlerine kadar...

Hepsi bu kadar mı?

Değil tabii ki...

kitapdostum.com’un yakında ‘zaman tüneli’ de olacak.

Burada dilediğiniz gibi paylaşımlarda bulunacak, üyelerle etkileşime geçerek yorum yapabilecek, yapılan yorumları beğenebileceksiniz.

Hatta ve hatta Kitap Dostum kütüphanesine kitap bağışlayarak ‘teşekkür’ sayfasına isminizi ekletebilirsiniz.  

 

Kitapdostum.com’un hedefine gelirsek; 

İlk hedef; lise ve üniversite öğrencilerinin kitaba ulaşmasını kolaylaştırmak.

Ceplerinden para çıkmadan kitap okumalarını sağlamak.

Üst hedef ise ülkemizde kişi başı günde 1 dakika olan kitap okuma oranını 2 dakikaya çıkarabilmek.

kitapdostum.com, bu hedefe ulaşabilmek için sanal ortamdan çıkıp sokaktaki insanlara dokunmayı da planlıyor.

İnsanların dikkatini çekebilecek sosyal etkinlikler düzenlemeyi, atölyeler kurmayı, küçük köy okullarında kütüphaneler açmayı hedefliyor.

Projenin mimarlarından, Artro Klinik’in sahibi Op.Dr. Adem Aydın’ın verdiği bilgiye göre;

Bu projenin Türkiye’de bir örneği yok.

Düşünsenize;

Hem sosyal ağ kuracaksınız, hem ciddi bir data yaratarak Türkiye’nin okuma atlasını çıkaracaksınız, hem kütüphaneniz olacak, hem de bu kütüphaneden ücretsiz kitap vereceksiniz.

kitapdostum.com; bu özellikleriyle Türkiye’de ilk, dünyada ise tek.

Bir ay gibi kısa bir sürede 10 bin kullanıcıya erişen projeyi ben çok tuttum. 

Rakamlara bakarsak projenin de tuttuğu kesin.

O vakit; yolun açık olsun kitapdostum.com...

 

 

 

 

Adem Bey, bize öncelikle kitapdostum.com projesinin nasıl doğduğunu anlatır mısınız? Bu fikir nereden çıktı?

Projeyi anlatmaya başlamadan önce biraz daha geriye gitmem gerekiyor. Şöyle ki; Artro Klinik olarak bizler web sitemizi yenileme sürecinde bazı arkadaşlarla işbirliği yaptık. Bahtiyar da o arkadaşlardan biriydi. Ve Emre... Emre, kitap dostumdaki yazılımcı arkadaşımız ve aynı zamanda ortağımız. Bahtiyar ile web sitemizi yenilerken 7 Haziran seçimleri dönemiydi ve piyasalar allak bullaktı. Arkadaşların işlerinde bir takım sıkıntılar yaşadığını gördük. Web sitesi bittikten sonra Bahtiyar arkadaşımızın bir iş arayışında olduğunu fark ettik, bizimle devam etmesini istedik. Bahtiyar’ı ekibe dahil ettik. Artro Klinik’in kurumsal iletişim ve pazarlama sorumlusu oldu. Süreç devam ederken de Bahtiyar’ın bir girişimcilik hikayesi olduğunu öğrendik. Ancak bir takım sebeplerden dolayı neticelendiremediğini... İnaktif durumda olan şirketini biz devraldık. Bu kararı verdikten sonra üçümüz oturduk, bu şirket üzerinden bu projeye başlayalım dedik.

Proje hazır mıydı?

Aslında birkaç proje vardı ama başkalarına bağımlı olan projelerdi. Emre’nin de önerisiyle kitap paylaşımı ve takası yapabileceğimiz bir platform kurmaya karar verdik. Önce şirket ortaklarını belirledik. Seka 1937’nin yönetiminde ve Artro Klinik’te birlikte çalıştığımız arkadaşlarımızla yola çıktık. Ben, Emre, Bahtiyar, diyetisyenimiz, fizyoterapist arkadaşımız ve iki avukatla birlikte şirketin ortaklık yapısını oluşturduk. Kitap paylaşım sitesinin adı ne olsun diye düşünürken, Bahtiyar’ın önerisiyle ‘kitap dostum’ olmasına karar verdik. Start verdikten sonra yazılımcı arkadaşlarımızdan biri projenin bir yerlerde tıkandığını, insanların sadece kitap takası yapmak için bu mobil uygulamayı indirmeyeceğini, bir yerlerde yanıldığımızı söyledi. Bunun üzerine bilişim sektöründe kazanan ve kaybeden projeleri inceledik.

Ne sonuca vardınız?

Kazanan projelerin kullanıcıya menfaat sağladığını, cebinden bir şey almadığını, aksine bir şeyler bıraktığını gördük. Bizim de hayata geçireceğimiz projenin sosyal sorumluluk boyutunu öne çıkarmak gibi bir düşüncemiz vardı. O gün benim de önerimle ‘O zaman gerçek bir kütüphane kuralım. Bizimle paylaşım yapsınlar, sistemin ateşleyicisi bu olsun ve kargo paralarını da biz üstlenelim dedik. Bu ayrı bir heyecan oluşturdu ekipte. Hemen yazılımsal süreci değiştirdik. Ve projeye başladık.

İlk adımı nasıl attınız?

Bir taraftan kitap satın alırken, diğer taraftan yayınevleriyle iletişime geçtik. Yayınevlerinin bize nasıl bakacağını merak ediyorduk çünkü bedava kitap verecektik. ‘Acaba kitap satışını olumsuz etkiler mi?’ düşüncesinde olabilirlerdi. Ama biz zaten kitapları satın alacaktık. Yine de bu konuyu yayınevleriyle paylaşmak istedik. Bu platformun kitap satışlarını düşürmeyeceğini, aksine artıracağını ve hangi yollarla artıracağını onlarla paylaşmaya başladık. Projemiz yayınevlerinin ilgisini çekti ve bize kitap bağışında bulunmaya başladılar. Bu durum motivasyonumuzu daha da artırdı. Yaklaşık 10 aylık süreç sonunda yazılımlar bitti, test sürümüne geçtik. Bu da bizi heyecanlandırdı çünkü beklediğimiz gibi gidiyordu her şey. Sistem, kişilerin ilgi alanlarına göre kitap ve arkadaş önerisinde bulunuyor, kütüphanemizden hiç bedel ödemeden kitap takasına izin veriyordu. Bir aylık test sürümünde çok iyi geri bildirimler aldık ve ciddi iyileştirmeler yaptık.


TÜRKİYE’NİN OKUMA ATLASI ÇIKIYOR



Ne gibi iyileştirmeler yaptınız?

Biz bir kitap paylaşımı ortamı oluşturmuş, ‘paylaşmak güzeldir’ mottosunu zaten benimsemiştik ama insanları sistemin içinde kalıcı kılamadığımızı gördük. Bu noktada hızlı bir karar daha aldık. Ve dedik ki; sosyal ağ olalım. Alt yapımız da buna müsaitti, zaman tüneline geçtik. Çok kısa bir süre sonra zaman tüneli hayata geçecek. Kişilerin kitap takası yaparken birbirleriyle etkileşime geçebileceği, paylaşımlar yapabileceği, paylaşımlara beğeniler ve yorumların yapılacağı bir zaman tüneli... Bu sistemin en büyük gücü, arka planda ciddi bir data birikiyor olması. Bu datayla Türkiye’nin okuma atlasını çıkarabilirsiniz. Türkiye ne okuyor, ne okumak istiyor? Bu özellik, bizi kitapla ilgili bir şeyler yapmak isteyen her platformla işbirliğine götürecek.

Anladığım kadarıyla yeni bir sosyal ağ geliyor. Bize biraz da bu projenin amacından bahseder misiniz?

Bildiğiniz gibi Türkiye okuma oranı en düşük ülkelerden biri. Kasım ayında TÜİK’in yaptığı araştırmaya göre, günde bir dakika kitap okuyoruz. Oysa televizyona 6 saat, telefona ise 3 saat ayırıyoruz. Avrupa ya da dünya ülkeleriyle kıyaslanamayacak kadar düşük bir oran. Bu projeyle sadece sanal ortamda kalmadan gerçek bir platform oluşturalım, kitap okumayla ilgili farkındalığı artıralım istedik. Evet, kitaba ulaşma kolaylığı kitap okuma oranını artırabilir. Ama burada en büyük sıkıntılardan biri korsan kitap. Hem sanal hem de reel ortamda korsan kitapla da mücadele edeceğiz. Kendi kütüphanemize gerçek kitaplar satın alıyoruz, takasta da korsanla ciddi anlamda mücadele ediyoruz. Kullanıcının bize vaat etmesi gereken tek şey okunabilir, gerçek kitap olması. Korsan kitap asla kabul etmiyoruz, geri gönderiyoruz.

Korsan kitapları nasıl anlıyorsunuz?

Bir noktadan sonra kitaba bakar bakmaz anlıyorsunuz. Çünkü hem kapak hem de yaprak kalitesi çok düşük oluyor. Renkler farklı oluyor, sayfaların içindeki yazılar birbirini tutmuyor.

Siz aynı zamanda bir platformsunuz değil mi?

Evet, mobil uygulamanın dışında bir platformuz. 6. aydan sonra kullanıcılarımızla birlikte etkinlikler yapmayı planlıyoruz. Sokaktaki okumayan insanlara dokunmak istiyoruz. İnsanların dikkatini çekecek sosyal deneylerimiz olacak. Viral içerikler üreteceğiz. En tepeye koyduğumuz hedefimiz; bu bir dakikayı iki dakikaya çıkarabilmek. Kitap okuyan akıllı telefon kullanıcılarının telefonunda var olmak istiyoruz.

 

275 BİN KİTABA ULAŞABİLİRSİNİZ

Kitap dostuma nasıl üye oluyoruz?

Üye olmadan da sistemdeki 275 bin kitabın datasına, özet bilgilerine ulaşabiliyorsunuz. Barkod okuyucu sistemiyle de aradığınız kitapları çok daha kolay ve hızlı bir şekilde bulabilirsiniz. Üye olduktan sonra da istediğiniz kitap kütüphanemizde varsa oradan alıyorsunuz, yoksa başka bir kullanıcıda varsa onunla takas yapabiliyorsunuz. Sistemde herkesin bir profili var. Üye olurken size birkaç soru soruluyor. Hangi tür kitapları okuyorsunuz, hangi yazarları seviyorsunuz, hangi yayınevlerini takip ediyorsunuz. Bu cevaplara göre sistem size sürekli kitap önerilerinde bulunuyor. Sizinle benzer ilgi alanları olan kişileri size arkadaş olarak öneriyor.

Peki, nasıl takas yapıyoruz?

Herkesin evinde, içinde üç-beş kitap da olsa mutlaka bir kütüphane vardır. İşte biz gerçek kütüphaneleri bir nevi sanal ortama taşıyoruz. Sisteme üye olurken okuduğumuz, okumak istediğimiz kitapların yanı sıra takas verebileceğimiz kitapları da ekliyoruz. Bunları eklediğimizde sistem her türlü paylaşımı sizinle yapıyor. Sizin okumak istediğiniz kitabı biri takas listesine eklerse, size direk bildirim geliyor. ‘Senin okumak istediğin kitabı X kişisi takas listesine ekledi, direk onunla iletişime geç’ diye. Dolayısıyla herkes gerçek kütüphanesini sanal ortama taşırsa sistemin önerileri çok daha fazla olur.

Zaman tüneline ne zaman geçiyorsunuz?

Bir ayda mobil uygulamayı indiren kullanıcı sayısı 10 bini buldu. İlgi alanlarını dolduran kişi sayısı ise 8 bin civarında. Önümüzdeki ay yazılımsal süreç bitecek ve güncelleme gelecek. Bu güncelleme ile sosyal ağ içeriği kazanacağız. Ve zaman tüneli gelecek. Herkesin paylaşım yapabildiği bir ağ olacak. İçeride ne kadar hamle yaparsanız, sistem sizi o kadar besleyecek. Okumak istediğiniz kitaplar, ilgi duyduğunuz yazarların söyleşileri, ve etkinliklerle ilgili size sürekli bildirim gelecek. Yani, kişi takip ettiği yazarı bize bildirdiyse, sisteme kayıt ettiyse, o yazarla ilgili her türlü gelişmeyi biz ona önden vereceğiz. Yazarın yeni kitabı çıktıysa, bir yerde imza günü ya da söyleşisi varsa... Bundan sonrası kullanıcılarla birlikte şekillenecek.

 

KOCAELİ’DEN ÇIKTI TÜRKİYE’YE YAYILACAK

Bu proje Kocaeli’de doğdu ancak ilimizle sınırlı kalmayacak sanırım.

Bu proje Kocaeli’den çıktı ama platform olarak Türkiye genelinde ciddi etkinlikler yapabileceğimizi düşünüyoruz. Bu doğrultuda gerçekten ülkenin menfaatlerini düşündüğüne inandığımız firmalarla, büyük şirketlerle, yayınevleriyle görüşmeler yapıyoruz. Bu platformu nasıl büyütebiliriz, Türkiye’de okuma oranını nasıl artırabiliriz, neler yapmalıyız diye. Bir aylık süreçte geldiğimiz yol bizi tatmin ediyor. Bir uygulama çıkarıyorsunuz, bir ayda 10 bin kullanıcıya erişiyor, her gün 8-10 kitap takası yapıyorsunuz. Bu da bizi çok motive ediyor.

Anladığım kadarıyla kitap bağışı sizin için önemli. Peki nasıl bağışta bulunabiliriz?

Bizimle iletişime geçerek bağışta bulunabilirsiniz. info@kitapdostum’a mail atıyorsunuz, bağışlamak istediğiniz kitapları kargoya veriyorsunuz ve kargo parası ödemiyorsunuz. O kitaplar gerçekten kitap dostum kütüphanesinde yer alabilecek, okunabilir seviyede ve korsan olmayan kitaplarsa, kütüphaneye dahil ediliyor. Bir de biz paylaşmayı teşvik etmek için sistemde ufak dokunuşlar yaptık. Ana menüye teşekkür butonu koyduk. Bu butona tıkladığınızda sisteme bağış yapanları direk görüyorsunuz.

Kargo ücreti ciddi bir maliyet değil mi?

İşletme maliyeti dışında iki maliyetimiz var. Birincisi kütüphane için kitap satın alıyoruz, ikincisi kargo. Platformun güvenilir olduğunu herkes kabul edene ve büyük kitleler bu platforma destek verene kadar maliyetleri biz üstlendik, Artro Klinik’i kargo sponsoru yaptık. Günün birinde belki X yayın evi, X kitap satış platformu sponsor olur. Bunun uzun vadede değil, yakın zamanda gerçekleşeceğini düşünüyorum. Çünkü bu platform aynı zamanda kitap severleri buluşturacağı için yayın evlerinin, kitap satış platformlarının mutlaka burada yer almak isteyeceğini düşünüyorum.

 



 

HEDEF KİTLE; ÖĞRENCİLER

Bu platformun hedef kitlesinde kimler var?

Bizim hedef kitlemiz lise ve üniversite çağındaki öğrenciler. Öğrencilerin kitaplara kolay ulaşmasını istedik. İki kitaba 50 TL vermeden kütüphanemizden yararlanmaları, 50 TL’yi de başka yerlere harcamaları adına böyle bir platform oluşturduk. Bizim asıl hedef kitlemiz alım gücü olanlar değil. Alım gücü olanlar, kitap bağışında bulunarak platformu büyütmekte yardımcı olacağını düşündüğümüz insanlar. Ve gerçekten de maillerde, kitap takaslarında bunu görebiliyoruz. Bu kişiler önce sistemi deniyor. Bu platform ne kadar güvenilir, doğru işliyor mu? Güvenilir olduğunu görünce de arkasından bir koli kitap gönderiyor. Bu da bize ne kadar doğru yolda olduğumuzu gösteriyor.

 

SATMAK GİBİ BİR NİYETİMİZ YOK

Uzun vadede neler hayal ediyorsunuz?

Günün birinde burada ciddi anlamda kitap sever bir kitlenin oluşacağını düşünüyoruz. Bu kitleyle ‘ülkedeki eğitim seviyesini nasıl yükseltebiliriz’ şeklinde düşünsel çalışmalar yapabileceğimizi de... Bunun için gerçek anlamda kafa yoruyoruz. Sanal alemden çıktığımızda belki kitap dostumun küçük köy okullarında kütüphaneleri olacak, belki görme engelliler için birkaç kitabın telif hakkını alabilecek büyük şirketlerle işbirliği yapacağız, belki sesli kitap projesi başlatacağız. Belki gerçek platformda kitap dostum atölyelerini kuracağız, bu atölyelerde ciddi etkileşimlere geçeceğiz. Bunları yapmak istiyoruz. ‘Bu projeyi belli bir yere getirelim de sonra satar, yolumuza bakarız’ gibi bir düşüncemiz yok. Bu projenin ülkede bazı şeylere nasıl dokunabiliriz kısmını çok önemsiyoruz.

Bu projenin Türkiye’de başka bir örneği yok galiba?

Bu kadar kapsamlı, kitapseverlere bu kadar alternatif sunan, bu kadar menfaat sağlayan başka bir uygulama yok. Bu anlamda Türkiye’de ilkiz, dünyada da tekiz diyebiliriz. Dünya geneline bakarsak; kitap odaklı sosyal ağlar var, e-kitap projeleri, sesli kitap projeleri, kitap takas platformları da var. Ama kendi içerisinde hem sosyal ağ, hem ciddi bir datanın olduğu, kendi kütüphanesi olup bu kütüphaneden bedavaya kitap veren başka bir platform yok.

NASIL ARANDI: # Artrio Klinik # Facebook # Instagram # Kitap Dostum # twitter

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.