13-09-2024 11:09

Geleceğe ışık tutuyor: Marmara Koleji

2019-09-05    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2019-09-05
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: ZEYNEP AKAR

FOTOĞRAFLAR: BİLAL SERİM

 

1985 yılında, ‘fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür’ nesiller yetiştirmek idealiyle kurulan Marmara Eğitim Kurumları, bugün ülkemizin en köklü, güçlü ve başarılı özel eğitim kurumlarının başında geliyor. Anaokulu, ilkokul, ortaokul ve Anadolu lisesinden oluşan Marmara Koleji’ni; üçüncü kampüsü olarak Kartepe-Köseköy’de eğitime açan kurum, verdiği ayrıcalıklı eğitimle ilimizde de her geçen gün biraz daha kökleniyor.

Hedefine; özgür düşünme yeteneğine sahip, araştırmacı, yaratıcı, en az iki yabancı dilde iletişim kurabilen, dürüst, saygılı ve açık fikirli öğrenciler yetiştirmeyi koyan Marmara Koleji, ülkemiz geleceğinin akademik ve sosyal açıdan tam donanımlı bireylerini yetiştiriyor. 65 dönüm üzerine kurulu devasa kampüsünde, ‘mutlu öğrenci’ vizyonuyla eğitim veren kolej; öğrencilere bilimsel, sanatsal ve sportif alanda kendilerini geliştirebilecekleri sınırsız imkan sunuyor.

Marmara Koleji Kocaeli Kampüsü’nün yönetimi, başarılı idareci Serkan Savaş’a emanet. Gerçek bir eğitim gönüllüsü olan Savaş’ın asıl mesleği jeofizik mühendisliği. 12 yıldır Marmara Eğitim Kurumları çatısı altında görev yapan Serkan Savaş, yüksek lisansını insan kaynakları üzerine tamamladıktan sonra, kurum bünyesinde önce öğretmenlik, ardından müdür yardımcılığı yapmış; daha sonra ilimize gelerek Marmara Koleji’nin kampüs yöneticiliği görevini üstlenmiş. “Kurum olarak amacımız ‘insan’ yetiştirmek, Bu okulda bir öğrenci bile olsa, onun eğitimi için elimizden geleni yaparız” diyen Serkan Savaş ile Marmara Koleji hakkında çok keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

 

Marmara Koleji Kampüs Müdürü Serkan Savaş.

 

Serkan Bey, Marmara Eğitim Kurumları’nın kuruluş hikayesini sizden kısaca dinleyebilir miyiz?

Marmara Eğitim Kurumları, gerçek bir eğitim gönüllüsü olan Hüseyin Şimşek ve eşi tarafından, 1985 yılında; büyük önder Atatürk’ün hedeflediği ‘fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür’ nesilleri yetiştirmek için ‘önce eğitim sonra öğretim’ prensibiyle kuruldu. Eğitim hayatına İstanbul Maltepe’de bir anaokuluyla başladı; sonrasında ilkokul, ortaokul ve liseyle devam etti. 1996 yılında ise İstanbul Marmara Eğitim Vakfı faaliyete geçirildi. Böylece zincirin son halkası olan Maltepe Üniversitesi, 1997-1998 eğitim-öğretim yılında kapılarını öğrencilerine açmış oldu.

 

Marmara Eğitim Kurumları’nın temel felsefesi nedir?

Felsefemiz; Atatürkçü, cumhuriyet ilkelerine bağlı, demokratik katılımın teşvik edildiği, ortak ulusal ve uluslararası değerleri benimsemiş, insan ilişkilerinin etik kurallara bağlı olarak düzenlendiği, çağdaş öğrenme ve öğretme stratejilere sahip bir okul olmaktır. Amacımız; öğrencilerimizi hem akademik hem de zihinsel becerileri ve sosyal ilgileri doğrultusunda, ulusal ve uluslararası yükseköğretime hazırlamak. Ayrıca, özgür düşünme ve öğrenme yeteneğine sahip; araştırmacı, yaratıcı ve eleştirel düşünebilen; en az iki yabancı dilde iletişim kurabilen; prensip sahibi, dürüst, adil, saygın, saygılı, açık fikirli; olayları değişik bakış açılarıyla çok yönlü değerlendirebilen; başkalarının duygu ve düşüncelerini önemseyen; spora ve sanata ilgili ve duyarlı; aklın ve bilimin rehberliğine inanan; ulusal kimliğinin ve değerlerinin bilincinde olan; barış, birlik ve adalet anlayışına sahip bir öğrenci profili hedefliyoruz. Kurucumuz Hüseyin Şimşek’in, kurumumuzun giriş kapısında da yazan ‘Marmara Koleji’nin kapısından güvenle girin. Çıkarken duyacağınız mutluluk gurur kaynağımız olacaktır’ sözü, bizim için çok anlamlı ve değerlidir.

 

Kocaeli Marmara Koleji ne zaman kuruldu?

Kocaeli Marmara Koleji, Kartepe-Köseköy’de 2017-2018 eğitim-öğretim yılında faaliyete geçti. 65 dönüm üzerine kurulu olan kampüsümüzde anaokulu, ilkokul, ortaokul ve Anadolu lisesi olarak eğitim veriyoruz.

 

Marmara Koleji Ortaokul Müdür Yardımcısı Ahmet Kök, lise müdür yardımcısı Cansu Bodur, anaokulu müdürü Yasemin Kahraman, akademik koordinatör Soner Ulu, ortaokul-lise müdürü Bengisu Yurdakul, kampüs müdürü Serkan Savaş, ilkokul müdürü Figen Kılıç, ilkokul müdür yardımcısı Koray Karagün.

 

YAŞAYARAK ÖĞRENME

 

Önce biraz okulun fiziksel şartlarından bahsetmek istiyorum… Devasa bir kampüsünüz var.

Yaşayarak öğrenme prensibini benimsemiş bir kurumuz ve bütün okullarımızın fiziki koşulları buna göre tasarlanmıştır. Bahçeden laboratuvarlara, etkinlik sınıflarından spor alanlarına kadar her noktada, çocuklarımızı yaşayarak öğrenmeye teşvik ediyoruz. 9 bin 800 metrekaresi açık alan olmak üzere, 65 dönümlük arazi üzerine kurulu olan Kocaeli kampüsümüzde, her okulun kendine ait fen laboratuvarı; müzik, resim ve görsel sanatlar derslikleri var. Ayrıca kampüsümüz bünyesinde kapalı spor salonu, yarı olimpik kapalı yüzme havuzu, kapalı ve açık tenis kortları, tiyatro ve çok amaçlı salonlar, kütüphane, sergi salonları ve kafeteryalar da mevcut. Öğrencilerimiz, bu alanların tamamını faal olarak kullanıyor. Şunu da belirtmeden geçmeyeyim; okulumuz, Kartepe’nin yeşil alan anlamında en zayıf bölgelerinden birinde bulunuyor. Biz, bahçemize 800 adet fidan dikerek, bulunduğumuz bölgeye ağaçlandırma noktasında destek verdik. 5 yıl içinde burası yemyeşil bir yer olacak.

 

 

Marmara Eğitim Kurumları’nda nasıl bir işleyiş var?

Türkiye, maalesef bir sınav ülkesi. Biz de çalışmalarımızı bu gerçekten hareketle şekillendiriyoruz. Akademik çalışmalara 4. sınıftan itibaren başlıyoruz. Bunu hafta içi ve hafta sonlarında planladığımız etütlerle gerçekleştiriyoruz. Bununla birlikte kurumumuzun vizyonu, ‘mutlu öğrenci‘ olduğu için sosyal anlamda da çocukların bir yerlere gelmesini istiyoruz. Bunu sağlamak için kampüsümüz her türlü imkana sahip. 

 

Öğrencileriniz çok şanslı…

Öğrencilerimiz, saat 08:30’da okula geliyor, akademik ve sosyal eğitim 17.30’a kadar devam ediyor. Dediğim gibi biz, ancak mutlu öğrencinin başarılı olacağına inanıyoruz.

Çocuk mutlu olduğunda, okula mutlu geldiğinde sınavlarda da akademik anlamda da iş yaşantısında da hep mutlu oluyor. Biz, mutlu ve başarılı çocuklar yetiştiriyoruz. Okulumuzda her öğrencimizin bir danışman öğretmeni vardır.

 

Biraz açar mısınız?

Her okulumuzun rehber öğretmenleri var. Öğretmenlerimiz her hafta bir saat öğrencilerimizin dersine girer; onlara hem pedagojik hem de akademik anlamda destek olur. Her sınıfımızın zaten bir sınıf öğretmeni var; ortaokuldan itibaren her sınıfa, bir danışman ve bir sınıf öğretmeni olmak üzere iki öğretmen atarız. 20 kişilik sınıfı 2 öğretmenimize böleriz. Öğretmenlerimizin danışman el kitabı vardır. Velilerimizle ne zaman görüşülecek, neler konuşulacak, veliden neler istenecek… Bu noktalar sürekli takip edilir.  Öğrencinin bütün gelişimini danışman öğretmeni takip eder.

 

 

ELEKTRİĞİMİZİ KENDİMİZ ÜRETİYORUZ

 

Kocaeli Marmara Koleji’nin öğrenci kapasitesi ne kadar?

Anaokulu 250, ilkokul 500, ortaokul 500 ve lise 500 olmak üzere üç okulumuzun toplam bin 750 öğrenci kapasitesi var. Sınıflarımızın maksimum kapasitesi anaokulunda 17; ilkokul, ortaokul ve Anadolu lisesinde 20 öğrencidir. Zaten tüm fiziki koşullar, sıra, masa, dolap ve kitaplıklar bu sayıya göre hazırlanmıştır. Şunu da belirteyim, sınıflarımızdaki hiçbir materyal kanserojen madde içermez. Marmara Eğitim Kurumları yenilenebilir enerji konusunda da öncüdür. Elektriğimizi, okulumuzun çatılarındaki güneş enerjisiyle üretiyor ve öğrencilerimize bu anlamda da örnek oluyoruz.

 

Marmara Koleji’nin okullarını tanımaya anaokulundan başlayalım mı… Hangi eğitim modelini uyguluyorsunuz?

Milli eğitim müfredatına bağlı bir okuluz, bunun yanı sıra PYP (İlk Yıllar Programı) modeline aday okuluz ve fiili olarak uyguluyoruz. 2020-2021 eğitim öğretim döneminde akredite olacağız. PYP, 3-12 yaş arasındaki çocuklar için tasarlanmış, uluslar arası geçerliliği olan bir eğitim programı. Öğrencilerin sınıf içinde ve dışında tüm açılardan gelişmesini amaçlıyor; öğrencilerin akademik, sosyal, fiziksel, duygusal ve kültürel yönden pek çok ihtiyacını karşılıyor. Bu programda, öğrenilmesi gereken bilgileri sıralamak yerine; hem öğrencilerin hem de öğretmenin aktif bir şekilde sorgulama yaptıkları bir sınıf ortamı yaratılıyor. PYP ile minik öğrencilerimizin düşünen ve eleştirebilen, insanların düşüncelerine ve tecrübelerine saygılı, farklılıklara duyarlı, insanlık değerlerinin bilincinde, yaşam boyu öğrenmeyi hedefleyen bireyler olarak yetişmesini hedefliyoruz.

 

Serkan Bey, öğrenciler okulda ne süreyle eğitim görüyor?

Kampüste eğitim 08:45’de başlıyor, 16:00 bitiyor ama çocuklar 08:30 itibariyle okula geliyor. İlkokul, ortaokul ve lise öğrencilerimiz için 15 dakikalık bir okuma saatimiz var. Bu esnada da anaokulu öğrencilerimiz başka etkinlikler yapıyor. Bir nevi derse hazırlık olarak düşünebilirsiniz. Çocuklar, okulda 3 öğün yemek yiyorlar…  Daha sonra ders bitiyor, 16:30 itibariyle etkinlik saati başlıyor. Anaokulunda, çocuklar etkinlik sınıfında etkinlik yapıyor;. İlkokulda bazı günler akademik çalışma, bazı günler spor ve sanat gibi sosyal aktiviteler yapılıyor. Çocuklar isterlerse tenis oynuyor, resim yapıyor ya da havuzdan faydalanıyor. Bilim dersleri, uygulama dersleri ve mutfak sanatlarıyla ilgilenebiliyorlar.

 

Bu sırada ortaokul ve lise öğrencileri ne yapıyor?

Ortaokul ve lise bölümü için saat 16:30’dan sonra akademik etütler başlıyor ve 17.45’e kadar sürüyor. Aynı zamanda takım çalışmaları ve sahneye dönük çalışmalar için de okul sonrası programlarımız var. Yani tüm çocuklarımız, hafta içi her gün 08:30 ile 17:45 arası okulda oluyor.

 

Bu yıl ortaokuldan ilk mezunlarınızı verdiniz… LGS başarınız nasıl?

Evet, bu sene ortaokul mezunlarımızı verdik; seneye de ilk lise mezunlarımızı vereceğiz. Ortaokul mezunlarımızla oldukça yüksek bir başarı yakaladık. İki çocuğunuzu İstanbul’da Kabataş Lisesi, İstanbul Erkek Lisesi gibi çok yüksek puanla öğrenci alan okullara uğurladık. Diğer Anadolu liselerine ve burslu olarak özel okullara giden öğrencilerimiz de var. Aslında bizim esas başarımız, 2020-2021 Eğitim öğretim yılında belli olacak çünkü 5. sınıftan gelen çocuklarımız, 8. sınıf olacak. Bu çocukları tamamen biz yetiştirmiş olacağız.

 

 

Ortaokulda nasıl bir çalışma sistemi uyguluyorsunuz?

5. ve 6. sınıflarda konu bazlı çalışıyoruz. Her hafta bir konu tarama testi ve testlere göre spesifik soru çözmeler yapıyoruz. Konu eksiklerini tamamlamadan başka konuya geçmelerini istemiyoruz. 7. ve 8. sınıfa geçtiklerinde ise tempo daha artarak sınava hazırlık dönemine giriliyor. Bu sınıflar, okula 2 hafta kadar erken başlıyor, hafta sonları da etütleri oluyor. Böylece konuları daha erken bitirip tekrar edebiliyorlar ve başka bir takviyeye ihtiyaç duymuyorlar.

 

Marmara Eğitim Kurumları’nın yabancı dil konusunda çok başarılı olduğu biliniyor. Çocuklar haftada kaç saat İngilizce dersi görüyor?

Bizde İngilizce eğitimleri, iki hatta bazen üç öğretmenle haftada 10 saat veriliyor. Bu sürenin 6 saatini okuma yazma, 4 saatini konuşma oluşturuyor. Öğrencilerimizi, uluslar arası geçerliliği olan dil sınavlarında ciddi başarılar elde edecek düzeyde İngilizce ile mezun ediyoruz.

 

 

Biraz da Marmara Koleji Anadolu lisesinden bahsedelim mi?

Elbette… Marmara Koleji Anadolu Lisesi, hazırlığı bulunan ve İngilizce eğitim veren bir okul. Okulumuzda fizik, kimya, biyoloji, geometri ve matematik dersleri de İngilizce olarak veriliyor çünkü biraz önce de bahsettiğim gibi okulumuzun anaokulundan üniversiteye kadar dünya vatandaşı yetiştirmek şeklinde bir misyonu var.

 

Bildiğim kadarıyla aynı zamanda IB okulusunuz…

Evet, uluslar arası programları takip ediyoruz. Hem bodrum hem de İstanbul okulumuz, International. 2019-2020 eğitim öğretim yılı itibariyle okulumuz IB diploma programına akredite olacak.

 

 

Marmara Koleji’nden mezun olan bir öğrencinin, Maltepe Üniversitesi’ne geçişte belli bir avantajı oluyor mu?

Öğrencilerimize yüzde 25 oranında burs imkanı sağlıyoruz. Bu oran hiçbir zaman aşağı inmiyor; öğrencinin başarısına ve puanına göre yüzde 100’e kadar çıkabiliyor. Maltepe, 20 yıllık çok güçlü bir vakıf üniversitesi. İlk kurulan vakıf üniversitelerden biri.

NASIL ARANDI: #Marmara Eğitim Kurumları # 2017 yılı # Kartepe-Köseköy # eğitim # öğretim # Anaokulu # ilkokul # ortaokul # Anadolu lisesi # röportaj # kocaeli # kocaeli life

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.