03-05-2024 07:54

Geçmişe keyifli bir yolculuk yapın; Güllü Konak

2019-07-05    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2019-07-05
.stripslashes($urun->baslik).

İzmit’in tepelerinin bir zamanlar konaklarla dolu olduğunu hayal edebiliyor musunuz? Büyük bahçeli köşklerdeki ya da konaklardaki yaşamı... Eğer gözünüzde canlandıramıyorsanız, dert etmeyin! Yıllar boyunca birbirinden farklı hayatlara ev sahipliği yapan bu konaklar İzmit Belediyesi tarafından restore edilerek gün ışığına çıkarılıyor. Kapanca Sokak’ta yer alan, dönemin mimarisini ve yaşam tarzını günümüze taşıyan bu konaklar şimdilerde ziyaretçilerini zamanda yolculuğa çıkarıyor.

Siz de düşler aleminde bir gezintiye çıkmak, Osmanlı döneminde ya da 20. Yüzyıl’ın başlarında inşa edilen büyük bahçeli köşkleri ve konakları görmek, bu konaklardaki yaşanmışlıklara, birbirinden ilginç öykülere tanıklık etmek isterseniz, İzmit Tarih Koridoru içinde bulunan Kapanca Sokak’a mutlaka uğrayın. Geçmiş zamanın tanıkları ile geçmişe keyifli bir yolculuk yapın!

 

 

 

GELECEK NESİLLERE MİRAS KALACAK

Tarihimizin izlerini taşıyan, atalarımızdan bizlere emanet olan, kimi ilgisizlikten kimi de kasıtlı olarak yakılıp yok edilmeye çalışılan bu konaklar şimdilerde hayat buluyor. İzmit Belediyesi, ayakta güçlükle duran konakları kurtarıp, gelecek nesillere güzel bir miras olarak bırakıyor. İzmit Tarih Koridoru Derneği de bu konaklara sahip çıkarak, işlevsellik kazandırıyor. Derneğin sahip çıktığı konakların ilki Çinili Mutfak adıyla hem leziz yemeklerin ikram edildiği şık bir restoran hem de hediyelik ürünler bulabileceğiniz bir showroom olarak hizmete açıldı. İkinci proje, el emeklerini İzmit’e ait motiflerle süsleyip satışa çıkaran kadınların oluşturduğu İzmit Tarihi Çarşı oldu. Dernek, üçüncü proje olarak Güllü Konak’ı hayata geçirdi.

Bahçesindeki güller nedeniyle ‘Güllü Konak’ adı verilen bu konak aynı zamanda İzmit Tarih Koridoru Derneği’nin lokali olarak da hizmet veriyor. Halka açık olan Güllü Konak’ı siz de gezebilir, burada çayınızı ya da kahvenizi yudumlarken zamanda yolculuğa çıkabilirsiniz.

Dilerseniz, Güllü Konak’ın hikayesine bir göz atalım; İzmit’te ‘Yılmazlar Evi’ olarak bilinen, 20. Yüzyıl’ın başında inşa edildiği düşünülen yapı, İstanbul II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından 1995 yılında tescillenerek, koruma altına alındı. Şahıs mülkiyetinde iken 2011 yılında İzmit Belediyesi tarafından kamulaştırılan bina, geleneksel İzmit evlerinde görülen iç sofalı bir plan düzenine sahip. Binanın ilk mimarisinde sofasında havuz olduğu biliniyor. Bu özellik de Yılmazlar Evi’ni ayrıcalıklı kılıyor.

Yatırımcı Nuket Özcan tarafından yeniden iç dizaynı yapılarak İzmit Tarih Koridoru Derneği’ne lokal olarak bağışlanan ‘Güllü Konak’ sizi Kapanca Sokak’ın arnavut kaldırımlı yokuşunun hemen başında, muhteşem İzmit manzarasını izleyebileceğiniz Gözleme Tepesi’nde karşılıyor. Adını bahçesindeki mis kokulu pembe güllerden alan Güllü Konak, şehrin stresinden arınabileceğiniz, öğle yemekleri için küçük kaçamaklar yapabileceğiniz, çay-kahve eşliğinde dostlarınızla sohbet edebileceğiniz harika bir mekan.

 

 

DAVETKAR ŞARAP KIRMIZISI rengi

Güllü Konak’a adımınızı attığınızda, duvarların şarap kırmızısı rengi sizi içeriye davet ediyor. Girişteki karşılamada, sofanın ortasında el yapımı bir masa bulunuyor. Masanın etrafını çevreleyen sandalyelerin arkalarındaki muhteşem gül motifleri, İzmit Tarihi Çarşı esnafı, ressam Kamuran Özben tarafından yapılmış.  Duvarlarda ve giriş bankosunun üzerindeki objeler, ilimizin tanınmış fotoğrafçısı Foto Nejat’ın bir zamanlar stüdyosunda kullandığı objelerden seçilmiş. Ahşap merdivenleri çıkıp üst kata ulaştığınızda mekanın ruhuna yepyeni bir renk, limon küfü eşlik ediyor.

Duvarlara asılan altın varak çerçeveler içindeki güllü tablolar konağı daha da ihtişamlı hale getirmiş.  İkinci kat sofada yan yana duran masalar ve sandalyeler, altın varak ve yeşilin muhteşem birleşiminden oluşuyor. Bu sofada kurulan masalarda en az 20 kişilik topluluğu aynı anda ağırlayabilirsiniz. Üstelik sofa bir de balkona açılıyor.

 

 

DUVARDA PARA AĞACI

Sofaya açılan odalardan biri sedirli oda. Duvarlar bordo rengine boyanmış, sedirler kadife bordo kumaşla kaplanmış. Sedirleri süsleyen muhteşem kırlentlerin el nakışını yine İzmit Tarihi Çarşı esnaflarından Gülşen Koca hanımefendi yapmış. Bu oda sanki hanımefendilerin günleri için dizayn edilmiş. 

Sofaya açılan bir diğer odada yine Kamuran Özben imzalı bir para ağacı duvara resmedilmiş. Üç boyutlu olarak yapılan bu ağaç sizi gerçekten şaşırtacak. Bu oda iki kişilik buluşmalar, sohbetler için oldukça şirin bir mekan. Hemen karşısındaki bir diğer oda farklı bir konseptte döşenmiş, burada yemek ya da küçük aperatifler eşliğinde toplantılarınızı yapabilirsiniz.

 

 

KÜTÜPHANELİ ODA

Ve sofanın son odası, akademisyen ve öğrencilerin faydalanabileceği, ÇEKÜL Vakfı’nın eserlerinin de içinde bulunduğu kütüphaneli oda. Bu odada bulunan kütüphanedeki kitapları okurken bir yandan da kahvenizi yudumlayabilir, huzurun ve dinginliğin keyfini çıkarabilirsiniz. 

İzmit’te bambaşka bir ambiyansta, farklı bir gün geçirmek istiyorsanız Güllü Konak, şahane bir alternatif. Tarih koridorundaki tüm yapılar gibi pazartesi günleri hariç her gün açık olan Güllü Konak’ı mutlaka görmelisiniz. Tarih kokan bu mekanı gördüğünüzde bize hak vereceksiniz.

 

İLETİŞİM

Adres: Hacı Hasan Mahallesi, İzmit

Telefon: 0 (506) 273 63 78

NASIL ARANDI: #güllü konak # kültür # sanat # tarih # konak # yolculuk # kültürel miras # izmit # kocaeli

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.