24-04-2024 15:01

Gebelikte Ağız Ve Diş Sağlığı

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 01/09/2022
.stripslashes($urun->baslik).

Eğer rahat bir hamilelik geçirmeyi arzu ediyor, bu süreçte herhangi bir diş sorunu veya kaybı yaşamak istemiyorsanız; üstelik hamileliğinizi önceden planladıysanız, öncesinde mutlaka diş hekiminize danışıp tüm kontrollerinizi yaptırmalısınız. Enfekte dişlerle yaşamak ve ileri seviye ağrının oluşturduğu stres, bebek için çoğunlukla tedavilerin riskinden daha fazla risk oluşturabilmektedir. Hamilelik döneminde hormon seviyelerindeki ani artış, diş eti iltihaplarına eğilimi artırır. Eğer dişler ve diş etleri üzerinde biriken plak yeterince temizlenemezse kolaylıkla diş eti iltihabı (diş etlerinde şişlik, kanama, kızarıklık) ve diş etinde hamilelik tümörü gelişebilir. Bu hormonal değişiklikler ayrıca vücudun, periodontal enfeksiyonlara neden olabilen bakterilere karşı normal tepkisini de engeller. Bu durum dişlerinizde plak oluşumunu kolaylaştırır ve sizi diş eti iltihabına karşı daha duyarlı hale getirir. Gebelik dişeti iltihabının şiddeti, genellikle ikinci trimesterde artar.

NELER YAPILABILIR?

Peki, hamilelik sırasında şişmiş diş etlerinizi yönetmek için ne yapabilirsiniz? Hamilelik sırasında iyi diş bakımı önemlidir. Günde en az iki üç kez dişlerinizi fırçalamalı ve günde en az bir iki kez diş ipi kullanmalısınız. Yumuşak bir diş fırçası diş etlerinde daha az tahrişe neden olabilir. Ayrıca planlanmış profesyonel temizliklerinize devam etmeli ve herhangi bir sorunu diş hekiminizle görüşmelisiniz. Diş eti iltihabı kontrol edilmezse periodontitis adı verilen daha ciddi bir diş eti hastalığına yol açabilir. Hamilelik sırasında periodontitiserkendoğumriskini artırır. İyi haber şu ki iyi ağız hijyeni ve rutin profesyonel temizlikle endişelenecek bir durum söz konusu değildir. Şişmiş diş etlerini yönetmek ve daha sağlıklı ağız hijyeni sağlamak için şunları yapabilirsiniz:

• Hamilelik sırasında diş hekiminizle en az bir ağız muayenesi planlayın

• Günlük veya periyodik olarak ılık tuzlu suyla durulama yapın (1 çay kaşığı tuz ve 1 su bardağı su)

• Dişlerinizi günde iki–üç kez, özellik- le sabah bulantılarından dolayı kustuktan sonra bol suyla çalkalayıp akabinde fırçalayın.

• İyi beslenme son derece önemli, sağlıklı beslenin

HANGI TEDAVILER YAPILABILIR?

Hamilelikte tükürükteki asit miktarı artmaktadır ve dişlerin çürüme olasılığı normal zamana göre daha fazladır. Ağız hijyenine dikkat etmeyen gebe bireylerin çürük riski normal döneme göre daha yüksektir. Bunun yanı sıra hormonal denge değişimine bağlı diş eti problemleri de yoğun karşılaşılan durumlardandır. Bu süreç 3 döneme ayrılır:

0-3 aylık gebelik dönemi

Hamileliğin en hassas olduğu dönemdir. Acil olmayan tedaviler yapılmamalıdır. Ağrıya neden olan ve müdahale edilmediğinde anneye ve bebeğe daha çok zarar verebilecek durumlarda diş hekimine gidilip tedavi olunmalıdır.

3-6 aylık gebelik dönemi

Hamileliğin sonuna kadar ertelenmesi uygun olmayan dolgular, çekimler, kanal tedavileri ve detertraj gibi uygulamalar yapılabilir. Tedavilerin yapılabilmesi için en uygun dönemdir.

6-9 aylık gebelik dönemi

Doğuma yakın olan bu dönemde bebek oldukça gelişmiştir. 0-3 aylık dö- nemdeki gibi acil tedaviler dışında herhangi bir uygulama yapılmamalıdır.

IHMAL EDILMEMELI

Hamilelik öncesi tedavi edilmemiş ciddi diş eti rahatsızlıkları olan hamile kadınlarda erken doğum ya da düşük doğum ağırlıklı bebek sahibi olma riski vardır. Bu nedenle hamilelik öncesi iyi bir ağız hijyeni rutininin kazanılmış olması ve diş eti tedavilerinin yapılmış olması önemlidir. Hamileliğin özellikle ilk dönemlerinde meydana gelen kusma, ağız içinde asidik bir ortam oluşturarak dişlerde aşınmalara, hassasiyetlere ve çürüklere sebep olabilir. Özellikle kusmayı takiben hemen dişleri fırçalamak diş yüzeyindeki aşınmaları artırabilir. Bu nedenle kusma sonrası ağız bol suyla çalkalanmalı ve dişler yarım saat sonra fırçalanmalıdır. Bebeğinizin doğumundan sonra diş etleriniz genellikle normale döner. Kanama ve hassasiyet de azalır.

NASIL ARANDI: #kocaeli # kocaelilife # kocaelinindergisi # kocaelidergisi # dergilik # diş # diş sağlığı # gülüş # sağlık

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.