29-04-2024 00:21

Gastronomideki trendler

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 05/10/2023
.stripslashes($urun->baslik).

Sevgili Kocaeli Life okurları, bu ay sizlerle, gastronomideki yeni trendler hakkında ufak bir gözlemimi paylaşmak istiyorum… İlk çağlardan beri insanlar, her daim lezzetli ve güzel yemeğin arayışı içindeler. Bu nedenle, en temel ihtiyaçlardan biri olan yemeğin, geçmişten günümüze bir çok formda değişim ve dönüşüm göstermesi kaçınılmaz oldu. Gastronominin ışıltılı dünyasında trendler çok değişken olsa da son yıllarda dünyada ve Türkiye’de listenin başına oturanlar, uzun süre yerlerinde kalarak gelişmeye devam edecek gibi görünüyor.

 

GELENEKSELE DÖNÜŞ

Biz insanoğlu, çok hızlı tüketiyoruz. Dolayısıyla  yeme – içme sektörü ve çalışanları da sürekli yenilik ve yaratıcılık peşinde koşmaya devam ediyor. Yakın gelecekte, Türkiye’deki trendlerin en başında ise ‘yerelcilik, köklere dönüş – yöresel mutfaklar, Türk mutfağı, mevsimsel mutfak ve sıfır atık’ anlayışı liste başında kalmaya devam edecek. Son yıllarda, yerel ürün kullanımı, eski – geleneksel reçetelerin değerlendirilmesi, topraktan tabağa lezzetler hazırlanması, Türk mutfağının dünyaya tanıtılması, zehirsiz toprak çalışmaları ve israfın azaltılması için sıfır atık konusunda inanılmaz işler yapılıyor.

 

İlham veren şefler

Türkiye’de ülkesini, gelenekleri, gıdayı, toprağı, suyu, insanı odak noktasına koyarak, olması gerektiği gibi yemekler ve tatlılar hazırlamaya özen gösteren pek çok şef var ve her geçen gün sayıları artıyor. Sinem Özler, Mehmet Gürs, Didem Şenol, Ömür Akkor, Ebru Baybara Demir, Fatih Tutak, Osman Sezener ve isimlerini sayamadığım daha pek çok değerli şef bizlere öncülük yapıyor. Bizler de onlardan ilham alıyoruz. Hepimizin ortak ideali ve hedefi köklerimize bağlanmak, üretimi arttırmak, mutfağımızı daha da ileriye götürmek ve dünyada bizim mutfağımızın da önemli bir yeri olduğunun literatüre geçmesi.

 

MARKALAR DA DESTEKLİYOR

Bu arada gastronominin gelişmesi, farkındalığın artması için desteklerini esirgemeyen markalar var. Metro Türkiye ‘Ruhun Doysun’ projesiyle; Grundig farkındalık ve sürdürülebilir gıda projeleriyle; Unilever Food Solutions ise şeflerle birlikte imza attığı harika projelerle fark yaratıyor. Umarım bu yolda daha nice yenilikleri deneyimleyip, gelişmeleri izliyor ve konuşuyor oluruz. Peki, bu gelişmelerin ışığında, yerel – yöresel – mevsimsel trend neye evrilecek?

 

TARIMA YÖNELECEĞİZ

Tarım! Kendi ülkemizde, verimli topraklarımızda tıpkı atalarımızın yaptığı gibi üretip, üretileni ulaşılabilir fiyatlarla soframıza ulaştırmak ilk hedefler arasında ve bu konuya eğilen, araştıran, geliştiren, eğiten girişimci şeflerimiz var. Önümüzdeki süreçte şefler, sadece mutfağı değil, tarım yapmayı da bilmeye başlayacak. Bu sayede her şey farklılaşacak. İnsanlar sofralarına uygun fiyatlı ve besin değeri yüksek yemekler koyabilirken, dışarıda da ekonomik ve başarılı mutfakları deneyimleyebilecek.

 

NEREDEN BAŞLASAK?

Sıfır atık bir hayat için aşağıdaki 5 önemli adımı uygulamak işini epey kolaylaştıracak. Şimdi, çöp olarak attığın her şeye yeniden bakma zamanı.

Reddet (Refuse): Gerçekten ihtiyaç duymadığın şeyleri almayı reddetmek

Azalt (Reduce):    Yine temel hedefin, ihtiyacın olan kadarını almak olmalı.

Yeniden doldur & kullan (Refill & Reuse): Eskiyene ya da bozulana hemen veda etme, eskiyen eşyalarından yeni şeyler üretebilir ya da onları farklı amaçlarla kullanabilirsin.

Geri Dönüştür (Recycle): Bu adıma en baştan geri dönüştürülebilir ürünler alarak başlamak gerekli.

Kompost (Compost): Hepimizin mutfağından her gün bol miktarda organik atık çıkıyor ve bu atıklar toprak için çok değerli. Bu organik atıkları kompost haline getirerek gübreleştirebilir ve toprağın beslenmesini sağlayabilirsin.

 

 

Nebiyye Bakery&Patisserie

Yenişehir Mahallesi, Çınar Sok.

No:19/A, İzmit/Kocaeli

Telefon: 0 535 696 91 91

I patisserie_nebiyye

NASIL ARANDI: #nebiyye patisserie # nebiye topuz # izmit # yenişehir # masterchef

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.