Dünya ve Türkiye’den futbolda söz sahibi isimler, efsane sporcular ve antrenörlerle sektörün önde gelen şirketlerinin yetkilileri, bu sene 11-13 Ocak 2019 tarihleri arasında FIFEX’te (Futbol Endüstrisi Forum ve Fuarı’nda) buluştu. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği Genel Başkanı İsmail Dilber, Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, Dinamo Zagrep A Takım Teknik Direktörü Nenad Bjelica, Celta de Vigo Takımı Pazarlama Direktörü Carlos Salvador ve Sass Medıa Kurucu Ortağı Dr. Robert Niemann gibi isimlerin yer aldığı; heyecan ve keyif dolu anların yaşandığı bu etkinlikte, Elif Akıncı Pozitif Yaşam Merkezi’nin sahibi, fizyoterapist Elif Akıncı da futbolcular için büyük problem teşkil eden Osteitis Pubis Sendromu (OPS) ve fizik tedavi yaklaşımları ile ilgili ayrıntılı bilgi verdi. Akıncı’nın yaptığı bilgilendirmenin satır başları kısaca şöyle:
Leğen kemiğinin alt-ön-orta kısmındaki birleşme yeri pubis olarak adlandırılır. Pelvis kemiğinin pubis bölgesinde aşırı zorlanma, batın ameliyatları, pelvis travmaları sonucu gelişen; enfeksiyona bağlı enflamasyon ve ödem hasarları hastalığına ‘osteitis pubis’ veya ‘kasık iç kısmı ağrısı hastalığı’ denir. Daha önceleri OPS’nin; basketbol ve uzun mesafe koşucularını daha çok etkilediği düşünülmüşse de şimdilerde futbol gibi topa vurmayı gerektiren spor dallarında da kendini göstermekte. Rahatsızlığın belirtilerini şöyle sıralayabiliriz;
• Kasık, alt karın, kalça ve testislere de vurabilen, daha sonra pubiste görülen şiddetli ağrılar
• Ağrının genelde koşu, şut atma ve ani dönüş sırasında (yani tek ayak üzerinde kalınan hareketlerde) artması
• Osteitis pubis ağrıları başlangıçta kasık kaslarında sertleşme ve yorgunluğa sebep olur. Alt karnın pubise yapışma yerinde ağrı daha belirgin olabilir. Aktivitelere devam edildiğinde simfisiz pubiste batıcı ve yanıcı tarzda ağrı hissedilir.
Hastalığın asıl sebebi, pelvik kemiklerin ve özellikle de pubik sempatizanın dengesizliğidir. Dengesizlik, koşarken veya tekme atarken olur; pelvis içine asimetrik yükler yerleştirildiğinde daha da artar. Hastalık, sporcunun anatomik yapısından kaynaklanıyor olabilir. Sporcunun yere basış şekli çok önemlidir. Pubis hastalığı ayağı içeri basan sporcularda daha fazla görülür. Antrenmanlardaki aşırı yüklenmeler hastalıkta etkili olur. • Eğer sporcu sezon öncesi yapılan çalışmalara hazır ve kuvvetli gelmezse aşırı yüklenmede hastalık oluşabilir. Pubis hastalığına yakalanan sporcu, yeterince dinlenmeden ve tam iyileşmeden ağır antrenmanlara maruz kalırsa hastalık nüksedebilir.
Osteitis pubis, uzun süreli tedavi gerektirdiği ve bunun yanında ameliyat olunması durumunda sporcunun en az 2- 3 ay sahalardan uzak kalmasına neden olabileceğinden tanının doğru konulması ve doğru şekilde tedavi edilmesi önemlidir. OSP’nin tedavisinde şu yöntemler izlenir:
• Osteitis pubis’te öncelikle konservatif tedavi uygulanmalı; 8-12 hafta içinde ağrılarda azalma olmuyorsa ameliyat düşünülmelidir.
• Kaslar düzelene kadar ağırlıkları tekmelemek veya kaldırmak gibi kasık semptomlarını zorlayan egzersizlerden kaçınılmalıdır.
• Gün içerisinde iki ila üç saatte bir etkilenen bölgeye yaklaşık 10 ila 15 dakika buz uygulanması yapılabilir. Subakut aşamada, ihtiyaca bağlı olarak üç gün ile üç hafta arasında herhangi bir yerdeki sıcak banyo şeklinde olabilir.
• Ağrı kesici ilaç ve enjeksiyonlar, ağrı ve rahatsızlığı azaltmada yardımcı olabilir.
• Ortez, pubic symphysis üzerinde baskı önlemek için yardımcı olur.
• Fizik tedavi, iyileşme sürecini hızlandırmakta önemlidir ve gelecekteki nüks olasılığını azaltır.
• Semptomlar en az 6 aylık konservatif tedaviye rağmen devam ediyorsa, hasta isteksizse veya provokatif aktivitelerden vazgeçemiyorsa cerrahi gerekebilir.
NASIL ARANDI: #Elif Akıncı Pozitif Yaşam Merkezi # elif akıncı # Osteitis Pubis Sendromu # pubis