03-05-2024 13:35

Biyozeka çağındayız

2018-12-29    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2018-12-29
.stripslashes($urun->baslik).

Yaptığı başarılı çalışmalarla adını kısa sürede bir marka haline getiren Elif Akıncı Pozitif Yaşam Merkezi’nin kurucusu, fizyoterapist Elif Akıncı, sık sık katıldığı televizyon programlarıyla halkı bilgilendirmeye devam ediyor.

Geçtiğimiz günlerde de CNNTürk ekranlarında yayınlanan ‘Sağlık Kontrolü’ programına konuk olan Akıncı, katıldığı programda ileri teknolojinin yaşamımızı ve sağlığımızı nasıl değiştirdiğine değindi…

İşte programda başarılı fizyoterapiste yöneltilen sorular ve cevapları.

 

21. Yüzyıl’da elde edilen teknolojik gelişmeler yaşamımızı kolaylaştırırken, sağlığımızı nasıl etkiliyor?

Yaşadığımız çağı, daha önceleri tekil olarak kullanılan biyolojik bilimler, mühendislik bilimleri ve bilişim bilimlerinin birlikte kompozite edildiği ‘biyozeka çağı’ olarak niteleyebiliriz. Holografik görüntülerden yapay zekalara, 3 boyutlu yazıcılardan akıllı cerrahi bıçaklara kadar, biyozeka teknolojisinin pek çok alanda ilerlediğini söylemek mümkün. 4. boyut teknolojilerinin en büyük dâhisi olan Nikola Tesla'nın 100 yıl önceden ortaya koyduğu, her biri ayrı hazine özelliği taşıyan pek çok teknolojik fikir ve buluş, yapılmış durumda. Akıllı telefon, tablet ve bilgisayarlar; kan şekeri seviyesini ölçen dijital kontakt lensler…  Hatta ‘teknolojik tekillik’ olarak bilinen, gelecekte yapay zekanın insan zekasının önüne geçeceği, insanlığı ciddi biçimde değiştireceği düşünülen; özellikle otizmli bireylerin işini kolaylaştıran yetkilendirilmiş beyin; kol ya da bacağı olmayan bireyler için üretilen robotik uzuvlar bunlardan sadece birkaçı. Elbette teknoloji ilerledikçe hastalıklar da yenileniyor ve farklılaşıyor.

 

 

 

En çok etkilenenler hangi yaş aralığı?

Daha çok çocukların ve genç neslin etkilendiğini söylemek mümkün. Bizler teknolojiyi sonradan yakalamış durumdayız. Oysa ki çocuklar, teknoloji çağında doğdular.

 

Peki, en çok etkilenen meslek grubu?

Çoğunlukla masa başı işi yapanlar ya da uzun süre aynı pozisyonda durması gereken insanlar etkileniyor.

 

İleri teknoloji ürünlerinin, insan vücudu üzerinde yarattığı fizyolojik ve psikolojik hastalıklar nelerdir?

Özellikle akıllı telefon, tablet ya da bilgisayarları sıklıkla kullanan; bu şekilde sosyalleşen insanlarda psikolojik olarak davranış bozuklukları, bireysellik ve asosyallik oluşabilmekte. Gençler artık birebir bir araya gelerek vakit geçirmek yerine sosyal ağlar üzerinden sosyalleşiyor. Bu da telefon ve bilgisayar başında geçirilen sürenin artması anlamına geliyor. Uzun süreler ekran karşısında kötü pozisyonda oturmak ve hareketsiz kalmak ya da telefon kullanırken saatlerce başı eğmek bazı omurga rahatsızlıklarına da davetiye çıkarıyor. Bel fıtığı, boyun düzleşmesi, skolyoz ya da kifoz gibi omurga rahatsızlıkları artık okul çağındaki çocuklarda görülmeye başladı.

 

TEKNOLOJİYİ YOK SAYAMAYIZ

 

Teknolojiyi yok saymak önleyici bir çözüm müdür?

Teknolojiyi yok saymak diye bir kavram olamaz, tabii. Bu, dizi ağrıyan birine, ‘’bundan sonra yürüme ‘’ demekten farksız olur. Teknolojik cihazların kullanma sıklığı artıyorsa, omurga ve kas iskelet sisteminde yaratılan hasarın giderilmesi için yapılan sporun ya da masaj uygulamalarının sıklık ve süresinin artırılması de gerekir. Oluşmuş bir hasar varsa da bu egzersizlerin konusunda uzman bir fizyoterapist eşliğinde yaptırılması çok önemli.

 

Omurga eğrilikleri ile ilgili rahatsızlıklar için tedavide neler yapılmalıdır?

İleri durumlarda, hekimlerimiz cerrahi uygulama ya da fizik tedavi önerebilmekte. Cerrahi gerekmeyen durumlarda, yine doktor yönlendirmesiyle bizler de egzersiz anlamında kişiyi destekleyebiliyoruz. Ancak artık dünyanın popüler trendi tedavi olmak yerine hastalanmamayı becerebilmek üzerine kurulu. Bu nedenle uzman bir fizyoterapist eşliğinde düzenli olarak yapılan egzersiz ya da masaj uygulamaları; doğru beslenme ve stres kaynaklarını minimale indirmek, temelde yapılması gerekenler olarak sıralanabilir.

NASIL ARANDI: #Elif Akıncı # fizyoterapist # rubatonik pilates # pozitif yaşam merkezi # Elifin yörüngesi # sağlık # pilates # biyozeka # zeka # televizyon

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.