13-09-2024 11:19

Finlandiya’dan ilham alan anaokulu: Fin Akademi

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 11/10/2023
Her ikisi de çocuk gelişimi bölümü mezunu olan Sevim Ayvalı Topal ve Merve Bostan tarafından hizmete açılan Fin Akademi Anaokulu, Finlandiya eğitim sisteminden ilham alan ‘yaparak ve yaşayarak öğrenme’ metoduyla geleceğin çevreci, merhametli, topluma faydalı bireylerini yetiştirmek için yola çıktı
.stripslashes($urun->baslik).

İlimizde uzun yıllar okul öncesi öğretmeni olarak görev yapan iki idealist eğitimci, Sevim Ayvalı Topal ile Merve Bostan güçlerini birleştirdi, ilimizin Finlandiya eğitim sisteminden ilham alarak eğitim veren ilk anaokulu Fin Akademi’yi Derince’de hizmete açtı. Finlandiya’nın insan ve çevre odaklı, ezberi ve katı kuralları reddeden ‘yaparak ve yaşayarak öğrenme’ metoduyla eğitim veren Fin Akademi Anaokulu, gerek eğitim kalitesi gerekse fiziksel şartlarıyla kısa sürede büyük ilgi gördü.

En büyük hedefi çevreci, merhametli, topluma faydalı, iyi insanlar yetiştirmek olan Sevim Ayvalı Topal ve Merve Bostan tarafından kurulan Fin Akademi Anaokulu; depreme dayanıklı tek katlı eğitim binasının yanı sıra içerisinde meyve ağaçları, eko bahçeleri, bostanı, tavukları, tavşanları, civcivleri, mini sahnesi ve oyun alanları bulunan şipşirin bahçesiyle de fark yaratmayı başardı.

Günde en az 45 dakika bahçe aktivitesi yapılmasının zorunlu olduğu kurumda, çocuklar pek çok dersi bahçede görüyor, ekim-dikim yapıyor, çevreyi ve bitkileri tanıyor, hayvan dostlarıyla vakit geçiriyor. Uyguladığı eğitim sistemiyle çevre bilinci ve farkındalığı yüksek bireyler yetiştirmeyi amaç edinen Fin Akademi Anaokulu hakkında merak ettiğimiz tüm detayları okulun kurucuları Sevim Ayvalı Topal ve Merve Bostan’dan dinledik.

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Sevim Ayvalı Topal: 1975, Malatya doğumluyum. İstanbul Üniversitesi Çocuk Gelişimi ve Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü mezunuyum. Uzun yıllar devlet okullarında çalıştıktan sonra özel sektöre geçtim. 6 yıl kadar özel okul tecrübem oldu, sonrasında ise Merve Hocam ile birlikte okulumuzu kurduk.

Merve Bostan: 1996, İzmit doğumluyum. Karabük Üniversitesi Çocuk Gelişimi Eğitimi ve Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü’nden mezun oldum. 6 yıl boyunca özel okullarda çalıştım. Bu yıl kurduğumuz Fin Akademi Anaokulu’nda tüm enerjimiz ve tutkumuzla öğrencilerimizi yetiştirmeye devam ediyoruz.

 

Derince’ye çok şirin bir anaokulu kazandırmışsınız… Okulun özelliklerinden biraz bahseder misiniz?

Sevim Ayvalı Topal: Okulumuz, toplam 900 metrekarelik bir alan üzerinde eğitim veriyor. Özellikle geçtiğimiz şubat ayında yaşanan deprem felaketinden sonra eğitim binamızın depreme dayanıklı olması birinci önceliğimiz oldu. Bu nedenle 350 metrekarelik eğitim binamızı çelik konstrüksiyon olarak ve tek katlı inşa ettik. Oyun alanlarının yanı sıra etrafı meyve ağaçlarıyla çevrili, bol yeşillikli, 2 eko bahçesi ve serası olan, bahçesinde tavukları, tavşanları, civcivleri bulunan bir anaokulumuz var. Toplam 5 sınıfımızda, 100 öğrenciye eğitim verebilecek kapasiteye sahibiz. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir okuluz ve haftada 5 gün, tam gün eğitim veriyoruz. Okulumuz sabah 7.30’dan akşam 18.30’a kadar açık.

AÇIK HAVADA EĞİTİM

Fin Akademi Anaokulu’nun eğitim sistemi nasıl?

Merve Bostan: Biz okulumuzun eğitim modelini belirlerken, dünyanın en iyi eğitim sistemine sahip olan Finlandiya’yı örnek aldık. Herkesin öğrenme biçimi birbirinden farklıdır. Her birey farklı algılar, hatırlar, düşünür ve hisseder. Biz, bu bireysel farklılıkları dikkate alarak, çocuğun ne öğreneceği yerine nasıl öğreneceğini önemsiyoruz. Okulumuzda, ezberi ve katı eğitim anlayışını reddeden; deneyime ve keşfetmeye dayalı, hayatın tüm olanaklarıyla iç içe olmayı öngören ‘yaparak ve yaşayarak öğrenme’ modelini uyguluyoruz. Finlandiya eğitim sisteminde olduğu gibi kurumumuzda da açık havada eğitim zorunlu. Çocuklarımız, her gün farklı etkinliklerle en az 45 dakika açık havada ders yapıyor. Bunun yanı sıra çoklu zekâ eğitim sistemini kullanarak da çocuklarımızın mantıksal/matematiksel zekâ, görsel zekâ, sözel zekâ, içsel zekâ, sosyal zekâ, doğaya dönük zekâ, müzik zekâsı ve bedensel/kinestetik zekâ alanlarını desteklemeyi ve var olan yeteneklerini görünür kılmayı hedefliyoruz. Çocuğun öğrenmeyi öğrenmesi, pasif dinleyici rolünden çıkıp aktif hale gelmesi, öğrenme sürecine katılması, yaparak ve yaşayarak öğrenmesi, öğrenme sorumluluğunu üstlenmesi temel amacımız.

 

Peki, nasıl bir eğitim programı uyguluyorsunuz?

Sevim Ayvalı Topal: Eğitim konularımız ve yıllık planımız ekolojik temelli. Ekoloji, entropi, fermantasyon, fraktaller, geri dönüşüm gibi konular çocukların sevebileceği şekilde onlara öğretiliyor. Yabancı dil ve robotik kodlama derslerinin yanı sıra sanat da eğitim programımızın içinde büyük yer kaplıyor. Çocukların yaratıcılığını destekleyen, duygularını ve düşüncelerini ifade etmelerini sağlayan serbest resim, müzik, drama ve etkinlik çalışmaları yapıyoruz. Bir müzik bölümümüz var. Öğrencilerimiz, müzik öğretmeni eşliğinde önce ritim çalışmaları yapıyor, sonra ilgi alanlarına göre piyano, gitar, keman, davul gibi enstrümanları çalmayı öğreniyor. Bunlara ilaveten okulumuzda nezaket ve zarafet eğitimimiz de var.

NEZAKET VE ZARAFET DERSİ

Böyle bir dersi ilk defa duydum…

Merve Bostan: Ne yazık ki çağımızda artık komşuluk ilişkisi dahi kalmadı. İnsanlar birbirlerine selam vermekten bile imtina ediyor. Bu durumdan en çok çocuklar etkileniyor. Komşularıyla günaydınlaşmayı, teşekkür etmeyi, nezaket kurallarını öğrenemeden büyüyorlar. Biz de kurum olarak bu duruma duyarsız kalamadık, ‘nezaket ve zarafet’ dersini, müfredatımıza branş dersi olarak ekledik. Bu derste öğrencilerimize selamlaşmayı, sofra adabını, nezaket kurallarını öğretiyoruz.

 

Gördüğüm kadarıyla okulun bahçesi çok aktif kullanılıyor…

Sevim Ayvalı Topal: Bahçemizde, öğrencilerimizin keşfederek öğrenme, araştırma ve çevre bilincini tam anlamıyla idrak edebilmelerine imkân sağlayan bir ortam oluşturduk. Öğrencilerimiz yaz-kış, hava koşulları fark etmeksizin her gün 45 dakika bahçeye çıkıyor. Hayvan dostlarımızla oynuyor, etkinlik yapıyor, çevreyi ve bitkileri tanıyorlar. Elbette, tüm bu imkânları sağlamamızın öncelikli sebebi, çevreyle ilgili, bilinç sahibi, çevreci çocuklar yetiştirmek. Ayrıca, çocuklar bahçede kendi yiyeceklerini yetiştirmeyi de öğreniyor. Bunu da çok önemsiyoruz çünkü günümüz teknoloji ve endüstrisinde, çocuklar maalesef üretimin sadece market bazında yapıldığı zannediyor.

 

Okulun bahçesindeki hayvan dostlarımızın bakımı nasıl sağlanıyor?

Merve Bostan: Hayvan sevgisini önemsiyoruz. Bahçemizdeki hayvan dostlarımızın tamamı düzenli olarak veteriner hekim kontrolünden geçiyor ve günlük bakım sorumlulukları çocuklarımıza ait. Böylece öğrencilerimiz doğanın içinde olmayı, hayvanları sevmeyi, onlarla ilgili sorumluluk almayı yaşayarak öğrenmiş oluyor.

DİYETİSYEN KONTROLÜNDE

Fin Akademi öğrencileri, okulda kaç öğün yemek yiyor?

Sevim Ayvalı Topal: Çocuklar sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve ikindi kahvaltısı olarak okulumuzda üç öğün yemek yiyor. Tüm yemekler okulumuzun mutfağında, tüm hijyen kurallarına uyularak hazırlanıyor. Menülerimiz uzman diyetisyenimizin kontrolünde; günlük tüketilmesi gereken protein, yağ, lif oranı ve yeterli kalori miktarları göz önüne alınarak oluşturuluyor. Okulumuzda çocuklarımıza doğal ve organik yiyecekler sunuyoruz. Hiçbir öğünümüzde ambalajlı, katkı maddesi içeren ya da donmuş gıdalara yer vermiyoruz. Tüm yemeklerimizde organik zeytinyağı kullanıyoruz, yoğurdumuzu kendimiz mayalıyoruz. Tarhanamız ev yapımı ve okulumuzda sadece tam buğday ekmeği tüketiyoruz. İçecek olarak da kendi hazırladığımız düşük şekerli kompostolar, limonata, taze sıkılmış meyve suları, yeşil çay ve meyve çayları, kefir, ayran gibi katkı maddesi ve koruyucu içermeyen ürünleri tercih ediyoruz.

 

Derslerin yanı sıra Fin Akademi’de öğrencilere pedagojik destek de sağlanıyor mu?

Merve Bostan: Evet, okulumuzda psikolojik destek ve danışmanlık hizmeti de veriyoruz. Danışmanımız tarafından her eğitim-öğretim yılının başında çocuklarımıza bir gelişim testi uygulanıyor ve genel gelişimleri değerlendirilerek rapor halinde sunuluyor. Yıl sonunda aynı test tekrar edilerek, bu kez  çocuğun yıl içindeki gelişimi raporlanıyor. Bunlara ek olarak, ihtiyaç duyulması halinde velilerimiz randevu alarak okulunuzun psikoloğu veya rehber öğretmeniyle de görüşebiliyor.

 

Son olarak şunu sormak istiyorum: Çocuğu anaokuluna başlayacak veliler, kurum seçiminde nelere dikkat etmeli?

Sevim Ayvalı Topal: Öncelikle, çocuklarını emanet edecekleri anaokulunun kurucusunun çocuk gelişimi mezunu olup olmadığını sorgulamalarını öneririm çünkü bir anaokulunun öncelikli kuruluş nedeni sadece ticaret olmamalı. Bir öğretmen, bir nesil yetiştirir ve çocukların 7 yaşına kadar aldıkları eğitim, tüm hayatlarını etkiler. Bu nedenle bir anaokulunun birinci önceliği ticaret değil, kaliteli eğitim ve iyi insanlar yetiştirmek olmalıdır.

 

 

Fatih Sultan Mah. Ertuğrul Gazi Bulvarı no:71 Derince/Kocaeli

Tel: 0545 341 45 41

@finakademianaokulu

NASIL ARANDI: #anaokulu # fin akademi # finlandiya # eğitim # sevim ayvalı topal # merve bostan # çocuk

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.