26-04-2024 01:06

Fibromiyaljinin çözümü var

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 07/10/2021
.stripslashes($urun->baslik).

Fibromiyalji sendromu; kronik ve yaygın ağrı ile birlikte uyku bozukluklukları, sürekli yorgunluk ve halsizlik, depresyon gibi semptomların eşlik ettiği yumuşak doku romatizmasıdır. Kimi zaman bu semptomlara baş ağrısı, eklemlerde şişlik ve pelvik taban problemleri de eşlik edebilir. Genel olarak kadınlarda görülse de erkeklerde de karşımıza çıkabiliyor.

Fibromiyalji tanısı zor konulsa da çözümü olmayan bir problem değildir fakat tedavi edilmesi uzun sürebilir. Ayrıca bu tanıdaki hastalara, direk hastalık hastası ya da psikiyatrik bir vaka olarak bakmak da doğru bir yaklaşım değildir. Bütüncül bir bakış açısıyla hastayı en doğru şekilde yönlendirerek ve yaşam tarzında uygun değişiklikler yaparak, kişinin hayat kalitesini artırabiliriz. Bunun için hastanın günlük yaşam aktiviteleri ve beslenme düzeni de mutlaka incelenmelidir.

EGZERSİZ ÇOK ÖNEMLİ

Fibromiyaljide, yorgunluğa bağlı hareketsizlik durumu gelişebilir ve bu durum kaslarda gerilemeye sebebiyet verebilir. Fibromiyalji hastaları, normal bir insanın hareketsiz kalmasına göre daha fazla etkilenebilirler. Böylece ağrılar daha da artar ve kronikleşir.

Yapılan çalışmalarda fibromiyalji sendromunda egzersiz yaklaşımlarının yararlı olduğu gözlemlenmiştir. Egzersizle birlikte hareketsizliğe bağlı gelişen semptomların önüne geçilir ve hastalığın diğer semptomlarında gerileme görülür. Egzersiz, hem zihinsel hem de fiziksel olarak hastanın kendisini daha iyi hissetmesine yardımcı olacaktır. Aerobik egzersizler, gevşeme egzersizleri, kuvvetlendirme egzersizleri, postür egzersizleri yapılabilir.

Her hasta her semptomu taşımadığı gibi her bireyin omurga yapısı, enduransı, yaşı, problemlerinin derecesi de farklıdır. Bu sebeple fizyoterapistler tarafından bireylere özel egzersiz programları düzenlenmelidir.

Bunların dışında fibromiyalji sendromu yaşayan hastalara miyofasyal gevşetme, manuel terapi ve tetik nokta tedavileri uygulanabilir. Fibromiyalji tanınız varsa kaliteli, zinde bir hayat için daha fazla geç kalmadan düzenli bir egzersiz programına başlamalısınız.

 

İLETİŞİM

NBA Medikal Estetik Ve Getat Kliniği

Adres: Yenişehir Mahallesi Arda Sok. No:34 A İzmit/Kocaeli

Tel: 0262.311 6966 – 0530.6145656

Instagram: @fzthamiyetozdemiratalar

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.