29-03-2024 04:43

Evrensel Matematik Köyü kabına sığmıyor

2017-09-12    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2017-09-12
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: Zeynep AKAR • FOTOĞRAFLAR: İsmail Hakkı Timuçin

İzmitli eğitimci Yavuz Çelik’in kurucusu olduğu Evrensel Matematik Köyü uzun süredir adını duyduğumuz, başarılarına şahit olduğumuz, kentimizden doğan bir eğitim kurumu.2010 yılında, Yahya Kaptan Mahallesi’nde sadece matematik eğitimi veren butik bir dershane olarak kurulan Evrensel Matematik Köyü, 2015 yılında dershanelerin kapatılmasıyla birlikte bir dönüşüm sürecine girdi ve temel lise oldu.

Ancak, Evrensel Matematik Köyü esas sıçrayışını 2017 yılında gerçekleştirdi.

Önce, sadece lise öğrencilerine eğitim veren özel eğitim kursunu Yenişehir Mahallesi’ndeki şık binasına taşıyan kurum, şimdi de Mehmet Ali Paşa Mahallesi’nde inşa edilen yeni yerinde Anadolu lisesi olarak eğitim vermeye hazırlanıyor.

2017-2018 eğitim dönemine bomba gibi bir giriş yapmaya hazırlanan Evrensel Matematik Köyü Kurumları’nın kurucusu Yavuz Çelik ve kurum müdürü Şükran Yusufeli Çelik ile kentimizden doğan bu başarılı markanın dününü, bugününü ve hedeflerini konuştuk.

Şükran Yusufeli Çelik ve Yavuz Çelik.

ADIM ADIM İLERLEDİK

Sizi biraz tanıyabilir miyiz?

Yavuz Çelik: Ben 1979, İzmit doğumluyum. Kocaeli Fen Lisesi’nden sonra eğitimime Marmara Üniversitesi’nde devam ettim, eğitimciyim. Evrensel Matematik Köyü Kurumları’nın kurucusuyum. Eşim Şükran Hanım ise Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu, şu anda Türk dili ve edebiyatı 3. sınıf öğrencisi. 12 yıldır eğitim sektöründe birlikte çalışıyoruz, kendisi kurum müdürümüz olarak görev yapıyor.

Sektöre girişiniz ne zaman?

Yavuz Çelik: Aslında hep bu sektördeydik… Öğretmen olmama rağmen hiç memuriyetim olmadı. Mezun olur olmaz özel sektörde, dershanede işe başladım. İlk olarak Derince’de bir-iki arkadaşımızla birlikte bir dershane ortaklığımız oldu. Hep adım adım ilerledik. Derince’den sonra İzmit merkezde bir dershaneye geçtik. Yahya Kaptan’daki Matematik Köyü’nü kurana kadar, hep ortaklı işler yaptık.

 

İHTİYAÇ VAR

Evrensel Matematik Köyü fikri nasıl ortaya çıktı?

Yavuz Çelik: Sadece matematik dersi verelim; çocuklara matematiği sevdirelim; ileride lisans eğitiminde teknik bölümleri seçecek olan öğrencilere bir alt yapı oluşturalım istedik. Derince’deki dershanede sadece matematik dersi veren bir kurumun nasıl olacağını sınamıştık. Bununla ilgili bir çalışma yapmış, matematik sınıfları açmış, gösterilen ilgiden buna gerek olduğunu anlamıştık. Matematik sınıflarında, dershanedeki öğrenci sayısı kadar öğrenci oldu. Gördük ki matematiğe olan ihtiyaç ve ilgi hiç bitmiyor. Yani aslında biz o günlerde, şu anda yasal olan sistemi uygulamak için mücadele ettik ama o zaman da böyle bir format yoktu. Kısacası böyle bir fikrimiz vardı Matematik Köyü’nün hayata geçmesi çok ani oldu.

Evrensel Matematik Köyü’nün ismi, matematik biliminin sorgulanmaz evrenselliğinden ve kurumun evrensel ilkelere bağlılığından geliyor.

KOLEJ MANTIĞINDA BÜYÜYECEĞİZ

Süreç nasıl ilerledi?

Şükran Yusufeli Çelik: Evrensel Matematik Köyü’nün Yahya Kaptan’daki binası zaten bir etüt merkezi olarak yapılmış ama hiç kullanılmamıştı. 2010 yılında bir gece, arkadaş sohbeti sırasında gündeme geldi, gece vakti gidip binayı gördük ve kararımızı verdik.

Orada ne süreyle hizmet verdiniz?

Şükran Yusufeli Çelik: Birlikte yola çıktığımız arkadaşlarımızla 7 yıl boyunca mücadele verdik ve orada çok güzel işler yaptık. Ancak daha sonra, 2015 yılında dershaneler kapanınca, biz de o format içinde olduğumuz için dönüşüm kapsamına girdik ve temel lise olduk. Aslında zaten son 3-4 yıldır şubeleşmeyle ilgili bir düşüncemiz de vardı ama o dönemde Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı değişikliklere ayak uydurmaya çalışırken büyümeyi çok düşünemedik, daha çok ayakta kalmaya odaklandık.

Şimdi durum nedir?

Yavuz Çelik: Şu anda, Yenişehir Mahallesi Demokrasi Bulvarı’ndaki özel eğitim kursumuzda sadece matematik eğitimi veriyoruz. Bin 200 metrekare kapalı alanı olan, 12 derslikli, bahçesi ve otoparkı bulunan binamızda lise öğrencilerine ders veriliyor. Ayrıca üniversiteye hazırlık programlarımız da mevcut. Yahya Kaptan’daki binamız, özel okul statüsünde bir temel lise ve yeni binamıza Anadolu lisesi olarak geçiyoruz. Bir yıl içinde de anaokulu, ilkokul, ortaokul olarak kolej mantığında büyüyeceğiz.

Biraz da Evrensel Matematik Köyü Anadolu Lisesi’nden bahsedelim mi?

Şükran Yusufeli Çelik: Dershaneden temel liseye dönüşürken, aynı durumda olan diğer kurumlar gibi bizim de Milli Eğitim Bakanlığı’na verdiğimiz 4 yıllık bir taahhüdümüz vardı: ‘Dershaneyiz, temel lise olacağız, 4 yıl sonra da Anadolu lisesi olacağız’. Biz Kocaeli’de bir ilki gerçekleştirdik ve süremizi tamamlamadan, 2 sene içinde Anadolu lisesi olduk. Şimdi, yeni eğitim-öğretim döneminde, Yahya Kaptan’daki yerimizden yeni binamıza Anadolu lisesi olarak geçeceğiz.

Yeni binayı gördüm… Çok şık olmuş.

Şükran Yusufeli Çelik: Evet, çok kısa bir sürede çok şık bir bina çıktı ortaya. Anadolu lisemiz, Mehmet Ali Paşa Mahallesi Erkan Sokak’ta eğitim verecek. 2 bin 500 metrekare kapalı alanı var. 15 dersliği, 1 fen laboratuvarı, 1 resim atölyesi, kapalı spor salonu, yemekhanesi ve bahçe alanı bulunan butik bir okul. Sınıf mevcutlarının az tutulduğu, öğretmen kadrosunun nicelik ve nitelik anlamında oldukça yeterli olduğu bir kurumdur.

Evrensel Matematik Köyü Anadolu Lisesi’ne ilgi nasıl?

Şükran Yusufeli Çelik: Hem biz hem de ekip arkadaşlarımız, yaptığımız işe çok inanıyoruz. Biz küçük gibi görünen ama içeriği zengin bir okuluz. 40 kişiden oluşan, çok sağlam ve geniş bir eğitimci kadromuz var. Çocuklarımız güzel, bize olan ilgi güzel… Şimdi Anadolu lisesinde de aynı öğrencilerimizle beraber devam edeceğiz.

Eğitim kurumlarınızın hepsi İzmit’te… Başka ilçelerde de okul açmayı planlıyor musunuz?

Yavuz Çelik: Artık sektör öyle bir hale geldi ki; daha önce biz bir arayış içerisindeydik; şimdi insanlar bize geliyor. ‘Biz size proje yapmak, bu okulu size teslim etmek istiyoruz…’ ya da ‘Burada bir arsamız var, inşaatını yapalım; siz içeriği tamamlayın’ diyorlar. Bu konuda belediyeler bile bizimle kontak kuruyor. Nedeni şu: Evet, çok özel okul var ve çoğu İzmit’te ama diğer ilçelerin de buna ihtiyacı var. Bu noktada belediyeler devreye giriyor.

Siz ne düşünüyorsunuz?

Yavuz Çelik: Lise konusunda farklı projelerimiz var. Biz, çocukların eğilimlerine göre eğitim alabileceği, küçük ama butik eğitim veren okullar kurmayı hedefliyoruz. Yani burası kapasitesini doldurduğunda başka bir binada fen lisesi, bir diğerinde sosyal bilimler lisesi gibi… Ancak başka ilçelerde anaokulu, ilkokul, ortaokul konusunda daha büyük, kampüs şeklinde bir okul kurabiliriz. Bu noktada gelen tekliflere sıcak bakıyoruz ama biz de mutlaka yatırımın bir noktasında olmalıyız. Yani birisi sadece sermaye sağlayacak, biz eğitim kısmına bakacağız gibi bir durumumuz yok.

Neden?

Yavuz Çelik: Çünkü biz bugüne kadar her şeyi Şükran Hanım ile birlikte yaptık. Her sorunu birlikte çözdük, kimseye bağımlı kalmadık, aldığımız kararlarda kimseye danışmadık. Bu durum bize inanılmaz bir özgürlük alanı sağladı. Bir sıkıntı varsa, bu çatının altında çözüldü. Matematik Köyü’nün en güzel tarafı da bu… Bu kurumun kurucusu buradadır, kurum müdürü buradadır. Öğrencimiz de velimiz de her zaman bir muhatap bulur; sorunlar sıcağı sıcağına çözülür.

Kontenjanınızı doldurdunuz mu?

Şükran Yusufeli Çelik: Kontenjanınızın tamamını doldurduğunuzda sıkıntı yaşıyorsunuz. Biz her zaman, bize tanınan kontenjanın yarısıyla çalıştık. Bir binada eğitim verilen öğrenci sayısının 300’ü aşmaması gerektiğini düşünüyoruz. Biz ne yapıyoruz? Diyelim bu binada 300 öğrencimiz oldu… Bir 300 öğrenci daha almak istersek, başka bir binaya geçiyoruz. Sınıflarımız maksimum 20 kişi. Aksi halde öğrenciye gerektiği kadar vakit ayıramazsınız, kontrolü sağlamakta zorlanırsınız. Bu nedenle bizim kurumlarımız her zaman sakin ve huzurludur, öğrencilerimiz de elit bir eğitim alır. Çocuğa özel olduğunu hissettirmeniz lazım. Olaya ticari olarak yaklaştığınız zaman memnuniyetsizlik yaşanıyor.

 

GERÇEKÇİ HEDEFLER KOYUYORUZ

Evrensel Anadolu Lisesi 2017-2018 eğitim döneminde kapılarını açıyor… Öğrenci seçerken bir kriteriniz var mı?

Yavuz Çelik: Her çocuğa kapımız açık ama önce gelen öğrencilerin seviyelerini ölçüyoruz. Çıkan sonuca göre velisiyle gerçekçi bir konuşma yapıyoruz ve çocuğun durumunu anlatıyoruz. Vereceğimiz eğitimi anlatıp, yine gerçekçi bir hedef koyuyoruz. Bu hedef bazı öğrenci için üniversite sınavında ilk 50 bine girmek, bazı öğrenci için ilk 5 bine girmek olabilir. Önemli olan çocuğun kapasitesi ve ilgi alanı noktasında doğru hedefler koyup, bu hedefe ulaşabilmek. O zaman herkes mutlu oluyor.

Başarı oranınız nedir?

Yavuz Çelik: Bu soruyu, velilerimiz de bize soruyor… Çocuğun bize gelmeden önce eğitime ne kadar yatırım yaptığı, alt yapısı çok önemli. Elbette tıp fakültelerine, hukuk fakültelerine, mühendislilere giden öğrencilerimiz var ama bu, onların başarısı. Bu başarıyı sadece kendimize mal etmek, en başta çocuğa haksızlık olur. Bizim için başarı, düz liseden ya da meslek lisesinden kurumumuza gelen öğrenciyi mühendislik fakültesine yerleştirebildiysek, bizim için başarı budur. O çocuğa olan katkımız, tıp fakültesini kazanan çocuğa olan katkımızdan çok daha fazladır ve bizi çok daha fazla mutlu eder.

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.