Etkinlikizi Platformu düzenlediği kültür sanat etkinlikleriyle dikkat çekmeye devam ediyor. Platformu bu kez ‘Perspektif nedir?’ konulu bir seminer düzenledi. Seminerde İstanbul Bilgi Üniversiteleri’nde, ‘Beden Temsilleri’ ve ‘Doğa Temsilleri’ derslerini veren, BirGün gazetesinde her cuma kültür ve sanat yazıları yazan Rahmi Öğdül konuşmacı olarak yer aldı.
Etkinlikizi’nin amacı, İzmit merkez olmak üzere Kocaeli’nde kültür alanında faaliyet gösteren ödeneksiz veya yarı ödenekli kurumların, toplulukların ve girişimlerin üretim ve etkinliklerinin kitlelerle buluşmasını sağlamak; kültür üreticilerini bir araya getiren, kitlesel katılıma açık etkinlikler düzenlemek. Platformun düzenlediği etkinlikler, ücretli ya da ücretsiz olarak gerçekleştirilmekte olup bilgi paylaşımında bulunmak.
Rahmi Öğdül’ün konuşmacı olarak yer aldığı seminerde perspektifin başlangıcı, Antik Yunan’da perspektif bakış açısı, çizgisel perspektif nedir, Barok Dönem'de perspektifin sanata yansıması nelerdir konuları üzerinden perspektif kavramı açıklandı. Öncelikle bir düzlemde ortaya çıkan, bir pencereden dünyaya bakmak olarak nitelendirilen perspektif, 3 boyutlu düzlem üzerine matematiksel bir mekanın yerleştirilmesidir.
Rahmi Öğdül konuşmasında şunları söyledi: “Wilhelm Schickhardt 17.yy’da ‘Ey sanatçılar kırın kabuklarınızı’ diyerek perspektifin önemine vurgu yapmış. Perspektifi ilk olarak Filippo Brunelleschi mimari alanda kullanarak ortaya çıkarmış. Antik dönem optiği, görme alanının şekline küre biçiminde tasavvur ederek her zaman herhangi bir istisnaya yer bırakmaz. Çizgisel perspektifle biz hayatı soyutlamış oluyoruz. Mekan hiçbir zaman homojen ve sonsuz değildir. Çizgisel perspektifte yer soyut hale gelir yerin kuvvetlerinden arındırılmış olur.”
Rahmi Öğdül’ün konuşmaları ardından seminer soru cevap şeklinde ilerleyerek son buldu.
NASIL ARANDI: #etkinlikizi # platform # seminer # perspektif # rahmi # öğdül # konuşmacı # kocaeli