19-04-2024 02:26

Esra Yazıcı: Başarıyı hedefleyin!

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 04/03/2022
Mağazacılık sektörünün duayeni Esra Yazıcı, “Bir insan hangi işi yapıyor olursa olsun mutlaka başarılı olmayı hedeflemeli” diyor
.stripslashes($urun->baslik).

FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN

 

Modayı takip eden, kaliteli ve şık giyinmek isteyen kadınların yakından tanıdığı bir isim Esra Yazıcı. Giyim sektöründe uzun yıllar yöneticilik ve stil danışmanlığı yapan, sektöründe bir numara olabilmek için sayısız eğitim alan, bununla yetinmeyip personel de yetiştiren Esra Yazıcı, İstanbul’un ünlü semtlerinde bulabileceğiniz markaları hem iş yaşamında hem de gündelik hayatta şıklık arayan İzmitli kadınların ayağına getirmişti. Symbol AVM’deki Roman ve Bej mağazalarının ortağı Esra Yazıcı, çok sevdiği işinde başarı basamaklarını nasıl tırmandığını, bu esnada neler yaşadığını anlattı.

‘Başarı’ sizin için ne ifade ediyor?

Yeteneklerimizin ve eylemlerimizin hayatımıza olumlu yansıması benim için başarıyı ifade eder. Üstesinden geldiğim her iyi iş, başarı demektir. Başarı, insanların hayattan beklentileri arasında belki de en önemli unsurdur. Hayattan beklentileri olan insanlar, başarının önemini daha çok kavrayanlardır. Huzurlu ve refah bir hayat sürmenin yolu hiç şüphesiz başarıdan geçer.

Bugün sahip olduğunuz başarıyı elde etmek için neyi farklı yaptınız?

İnsan ilişkilerimi geliştirmeyi, empati kurmayı, özverili olmayı, önyargılı davranmamayı, çok dinleyip az konuşmayı ve hayata olumlu bakmayı... Aldığım eğitimlerle de bunu destekledim. Yaptığınız işlerde itici bir gücün varlığını hissederseniz, daha bir azimle çalışır, farkındalık yaratarak başarıyı elde edersiniz. Bir insan hangi işi yapıyor olursa olsun mutlaka başarılı olmayı hedeflemelidir. Egosuz bir yaşam her zaman hayata olumlu bakmayı sağlar. İşte farklılılar da böyle doğar.

İş hayatına bugün başlıyor olsaydınız, ‘asla yapmazdım’ dediğiniz şey nedir?

‘Asla yapmazdım’ dediğim hiçbir yanlışın içinde olmadım, yaptığım her işi severek ve isteyerek yaptım. Bundan sonra da ‘asla yapmam’ dediğimde; işimde dürüstlükten vazgeçmem, dostlarımı incitecek ya da kaybedecek hareketlerde bulunmam.

Bugüne kadar işinizle ilgili aldığınız en büyük risk neydi?

Ticaretle uğraşan herkes için risk söz konusudur, büyüklerimizin de söylediği gibi ticaretin onda dokuzu risktir. Bunun dışında risk alacağım bir işe girmedim. Büyük riskler almak cesaret işidir, belki o kadar cesur olamadım. Ailemi de düşündüğüm zaman riskli işler korkutmuştur beni her zaman.

İşler yolunda gitmediğinde, kendinizi nasıl motive edersiniz?

Şükürle motive ederim kendimi. Sağlıklı olduğum için ailem sağlıklı olduğu için bu kadar güzel evlatlara sahip olduğum için şükrederim. Herkesin imrendiği bir hayatı yaşıyorum kendimce. Bazen de ‘küçük kazalar, büyük belaları önler’ diye motive olurum. Çevre faktörü de önemlidir motivasyon için. Bazen gardınız düşer ama öyle güzel dostlarınız vardır ki onların bir sözü sizi ayağa diker.

Bir kadın olarak iş hayatında karşılaştığınız en büyük zorluk neydi? Nasıl aştınız?

Kadın olmak zor zanaat, hele çalışan bir eş, anne, anneanne iseniz daha da zor. Aileniz ile işiniz arasında bir denge kurmanız gerekiyor, bunun için de kendinizden ödün vermeniz gereken zamanlar olabiliyor. Türkiye’de nüfusun % 49.8’ini kadınlar oluşturuyor, maalesef çalışma hayatında eşitlik oranı bozuluyor. Globalleşen dünyada kadının eğitimini, niteliksel gelişimini, çalışma hayatına girişini ve devamlılığını sağlayacak politikaların da olması gerekiyor. Toplumların bu konuda bilinçlendirilmesinin ve kadınlarımızın her alanda çokça bulunmasının yapılan her işe değer katacağı düşüncesindeyim.

 

İşinizle ilgili olarak, birisiyle 1 saat sohbet etme şansınız olsa, bu kişi kim olurdu? Neden?

Türkiye’deki tekstil sektörünün devleriyle tanışma ve sohbet etme fırsatım çokça oldu. Paris’te bir moda haftasında bulunup, benim için idol olan LVMH’nin başkanı Bernard Arnoult ile sohbet etmek isterdim.

İş yaşamınızdaki mottonuz nedir?

Hayat felsefem; hayat bir gün o da bugün. Çok çalışıp çok gezmek, doyasıya hayatın tadını çıkarmak. Çalıştığım sektörde tüm bilgi birikimimi genç nesillere aktarmak ki hedeflerimden birisi de bu konuda eğitim verebilmek, sektörümüze donanımlı bireyler yetiştirmek. 

Çocuğunuz, sizinle aynı işi yapmak istediğini söylese, ona vereceğiniz en önemli nasihat ne olurdu?

‘Asla ticaret yapma’ demek olurdu. Ticaretin çok iyi yönleri olduğu gibi riskli tarafları da mevcut. Ekonomik krizler, pandemide yaşadığımız sorunlar sadece ticaret yapan kesimi etkiledi. Hayatta nelerle karşılaşacağımız hiç belli değil, altın bileziklerini taksınlar kollarına, kimseye muhtaç olmasınlar.

NASIL ARANDI: #esrayazıcı #symbolroman #symbolbej #mağazacılık #duayen #başarıhedeflenmeli #başarınınsırrı #risk #motto

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.