20-04-2024 17:20

Esra Ülçetin’den çocuklara armağan; MİNİK HARİTACI

2020-07-09    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2020-07-09
.stripslashes($urun->baslik).

FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN

  

İlimizde, özellikle eğitim camiasının yakından tanıdığı başarılı eğitimci Esra Ülçetin, son günlerde çocuklar için hazırladığı harika bir kitapla gündemde. Ülçetin; dünya genelinde 250 milyondan fazla insanın kullandığı ‘Mind Map (Zihin Haritası)’ kitabının mucidi Tony Buzan’dan aldığı ilhamla hazırladığı ‘Minik Haritacı’ isimli çalışma kitabıyla çocukların eğlenerek öğrenmesine ve zeka gelişimine destek olmayı amaçlıyor.

‘Minik Haritacı’, okul öncesi eğitime başlayacak çocukların merak, öğrenme ve araştırma duygusunu tetikleyecek; öğrendiklerini hafızaya kaydetmesini sağlayacak, ilerleyen dönemde sınav ve ders başarısını artıracak. 

İlk kitabı olan ‘Minik Haritacı’yı Okuma Sanatı Kulübü’nün sponsorluğunda, PTT Çalışanları Derneği’nin işbirliğiyle çıkaran Esra Öğretmen ile kitabın çocuklar üzerinde yaratacağı etkiyi ve kitapla ilgili hedeflerini konuştuk.

 

Esra Öğretmenim, bize kısaca kendinizden bahseder misiniz?

1972 yılında Kastamonu’da doğdum. 1995 yılında Anadolu Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği bölümünü bitirdim; 2015 yılında da Kocaeli Üniversitesi Eğitim Yönetimi Teftişi Planlaması ve Ekonomisi dalında yüksek lisansımı tamamladım. 14 yıl devlet okullarında okul öncesi öğretmenliği bölümü, 12 yıl da milli eğitime bağlı özel anaokullarında anaokulu müdürü olarak görev aldım. Şu anda Özel Seymen Koleji’nde anaokulu müdürü olarak görev yapıyorum. Evliyim, bir çocuk annesiyim.

Çok sevdiğiniz çocuklara ‘Minik Haritacı’ isimli bir kitap hazırladınız. Nasıl başladı bu serüven?

Çocukları çok seviyorum. Bir eğitimci olarak onlara bir katkım olsun istedim ve ülkemizde pek de bilinmeyen hatta okul öncesi çağda uygulanmayan bir çalışma hazırladım. Bu çalışmayı yaparken, MIND MAP (Zihin Haritası) kitabının mucidi Tony Buzan’dan ilham aldım. Zihin Haritası; eğitim ve öğrenme süreçlerinden iş hayatına, inovasyon ve tasarım çalışmalarından günlük hayattaki tüm zihinsel faaliyetlere kadar geniş bir yelpazede kullanılan bir tekniktir.

 

GÖRSEL BİR TABLO

Zihin haritası tekniğini biraz daha açıklar mısınız?

Türkiye’de yaygın olmayan bir çalışma. Tony Buzan, bu çalışmaya ‘Beynin İsveç çakısı’ der. Dünyada 250 milyondan fazla insanın bu teknikle hayatını kolaylaştırdığı, bilgiyi doğru şekilde hafızaya kaydettiği, hayatını planladığı, parlak fikirler ürettiği tespit edilmiş. Kavrama, yeni fikirler açığa çıkarma, beynin her iki lobunu da öğrenmeye dahil etme, anlamlı öğrenme gibi çoklu faydaları kanıtlanmış olan zihin haritaları; aynı zamanda dikkat dağınıklığı ve öğrenme güçlüğü çeken çocuklar için de çok etkili bir yardımcı. Okul öncesi eğitimde dünyada çok başarılı uygulamaları olmasına karşılık maalesef ülkemizde yaygınlaşmış değil.

Zihin haritası oluşturmak ne demek?

Günlük hayatın içerisinde pek çok bilgi alıyoruz ancak onları nereye yerleştireceğimizi çok bilmiyoruz, değil mi? Bazen bu bilgiler havada uçuyor, unutup gidiyoruz. Zihin haritası ise bu bilgileri hatırlamamızı kolaylaştıran, bilgileri şekillendirdiğimiz görsel bir tablo, bir not tutma tekniği. Minik Haritacı’ da okul öncesi çocukların görsel tablosu olacak. Bu çalışmayla sadece çocukların değil, ailelerinin de zihin haritalarıyla tanışmasını sağlayacağız.

 

YENİ BİR UFUK AÇACAK

O zaman siz bir çalışma kitabı hazırladınız…

Evet, Minik Haritacı, okuma değil bir çalışma kitabıdır. Kitapta bulunan çalışma sayfalarıyla çocuğun daha çok gözlem yapması, daha çok fikir üretmesi, kendini özgün şekilde daha güçlü ifade etmesi hedeflendi.

Kitap, kaç yaş grubu için hazırlandı?

Öncelikle 4-5-6 yaş çocukları için uygun bir kitap hazırladık. Çocukların öğrenme, merak ve araştırma duygularını tetikleyecek bir çalışma olması nedeniyle onlara yeni bir ufuk açacak. Minik Haritacı, çocuğun yanında taşıyabileceği, renkler ve şekillerle dolu bir çalışma oldu. Çocuk, bu kitabı gittiği her yere götürebilecek ve gördüklerini anında not alarak kendi zihin haritasını oluşturacak.

Kitapla nasıl bir çalışma yapacak?

Örneğin, yeşil renkle ilgili gördüğü şeyleri hemen kitabına çizebilecek. İlk kez karşılaştığı kertenkeleyi, Minik Haritacı’ya ekleyecek ve bilgiyi zihnine anında kaydetmiş olacak. Kitabını her açtığında bilgisi tazelenecek. Zihin haritasını oluşturmaya başlayınca, ilerleyen öğretim hayatında da sınavlara daha kolay hazırlanacak, ödevlerini daha kolay yapacak, bilgiyi daha doğru kodlayacak, daha kolay hatırlayacak ve yaratıcılığını artıracak. Kısacası hem eğlenecek hem öğrenecek. Minik Haritacı, not tutmayı daha keyifli hale getirecek diyebilirim.

 

ÇOCUKLARA DESTEK

 

Kitabı, eğitimdeki eşitsizliği de bir nebze olsa gidermek için çıkardığınızı biliyoruz. Biraz da işin bu kısmından bahseder misiniz?

Elbette. COVID-19’dan tüm dünya çok etkilendi. Özellikle eğitim bu süreçte en çok yara alan camia oldu. Hepimiz biliyoruz ki ülkemizde eğitim konusunda bir fırsat eşitsizliği var. Özellikle ülkemizin kırsal bölgelerinde interneti hatta televizyonu olmayan evler bulunuyor. Bu nedenle çocuklar eğitim-öğretim süreçlerinden uzak kaldı. Hedef kitlemiz tam olarak bu çocuklar. Bu kitap, hayırseverlerin bağışlarıyla ülkemizin kırsal kesimlerindeki çocuklara ulaştırılacak. Bu konuda derneklerden, hayırseverlerden ve eğitime önem veren herkesten destek bekliyoruz. Kitabımızın sponsoru, üyesi olduğum Okuma Sanatı Kulübü oldu. Kulübün kurucusu Tülay Yanıkoğlu Yazıcı’ya ve tüm kulüp üyelerine teşekkür ediyorum.

Peki, kitap kırsal bölgelere nasıl dağıtılacak?

Kitabımızın kırsal kesimlerde dağıtımını da PTT Çalışanları Derneği üstlendi. Hepsine sonsuz teşekkürler. Amacımız, kırsalda anasınıfı çağındaki çocukların; okula gidemeseler bile evde küçük pratiklerle kendi zihin haritasını oluşturmasına ve öğrenme sürecinden geri kalmamasına destek olmak.

 

DESTEK BEKLİYORUZ

 

Minik Haritacı’nın devam kitapları da gelecek mi?

Hedefimiz bu çalışmayı ilerletmek, ilerleyen yaş grupları için de zihin haritaları kitabı oluşturmak. Bu nedenle, Minik Haritacı’dan elde edilecek geliri diğer kitaplar ve baskıları için kullanacağız. Bu anlamda hayırseverlerin desteğini bekliyoruz.

Nasıl bir destek bu?

Kitabımız ilimizin yerel yayınevi olan BAYŞAD (Bağımsız Yazarlar ve Şairler Derneği) Yayınevi’nden temmuzun ilk haftası çıkacak.

Okuma Sanatı Kulübü olarak kırsal kesimlerde belirlediğimiz çocuklara bu kitapları PTT Çalışanları Derneği desteğiyle ulaştıracağız. Hayırseverler, diledikleri sayıda kitabı satın alarak çocuklara göndermemize destek olacak. Bu kitap kar amacı gütmeden ortaya çıkan bir proje. Bir eğitimci olarak çocuklara bir nebze de olsa fayda sağlamak istiyorum. Kitabın ilk baskı maliyetini Okuma Sanatı Kulübü ile birlikte karşıladık, inşallah diğer baskılar ve kitaplar için hayırseverlerden, derneklerden güzel bir destek göreceğiz. Minik Haritacı’yı ne kadar çok çocuğa ulaştırırsak o kadar iyi.

NASIL ARANDI: #esra ülçetin # eğitimci # öğretmen # anaokulu # okul öncesi # minik haritacı # zihin haritası # okul # öğrenci # eğitim # öğretim # kocaeli #

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.