25-04-2024 00:57

Erzurum’un en ünlü yemeği ayağınıza geldi: Tarif Cağ Kebap

2019-01-02    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2019-01-02
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: SERPİL ÇOLAK

FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN

 

İrfan Fırat’ı tanır mısınız? Aslen Erzurumlu olan, 10 yaşından beri Kocaeli’de yaşayan, çok küçük yaşlarda ticarete atılan, uzun yıllar taşeronluk yapan, sonrasında Ankara Caddesi üzerinde Fa Yapı’yı kuran ve burada Ekşiler ile ortaklık yapan, kendi kanatlarıyla uçmaya karar verdiğinde ise Dolphin AVM karşısında Fırat Dekor’u açan İrfan Fırat; şimdilerde çifte mutluluk yaşıyor. Neden mi? İrfan Bey hem Dolphin AVM karşısındaki Fırat Dekor’u yeni yerine taşıdı hem de bambaşka bir sektöre adım attı.

Fırat Dekor artık Adnan Menderes Bulvarı üzerindeki üç katlı yeni binasında hizmet verecek. İrfan Bey ise hem Fırat Dekor’un yeni yerinde müşterilerini ağırlayacak hem de yan tarafında ikinci iş kolu olarak seçtiği restoran işletmeciliğini yapacak. İrfan Bey’in açtığı restoran memleket özlemini giderecek cinsten. Erzurum’un, ünü Türkiye sınırlarını aşan cağ kebabını ilimize getiren İrfan Fırat, Tarif Cağ Kebap ile gıda sektörüne hızlı bir giriş yaptı. ‘Yatık döner’ olarak da bilinen cağ kebap, Tarif Cağ Kebap ile görücüye çıktı.

 

 

AR-GE YAPTIK

İrfan Bey, gıda sektörüne geçiş hikayesini şöyle anlatıyor: “Yeni binamızı yaparken bahçesinin büyük olduğunu gördük. Çok kıymetli bir mimar arkadaşım ‘Buraya restoran açalım’ dedi. Benim memleketimin yiyeceği olduğu için tercihimizi cağ kebabından yana kullandık. Tarif Cağ Kebap fikri böyle doğdu. Restoranı açmadan önce ciddi bir şekilde AR-GE çalışmaları gerçekleştirdik. Adapazarı’ndan Düzce’ye, Gebze’den Bursa’ya kadar bütün cağ kebapçılarını gezdik, bu işin nasıl yapıldığını bizzat yerinde gördük.

 

 

USTA ERZURUM’DAN

Çalışmalarımızı tamamladıktan sonra Erzurum’un Narman ilçesinden bir usta getirdik. Babası ve dedesi de cağ kebabı ustası olan Emrullah Usta ekibiyle birlikte geldi, ‘Bismillah’ diyerek işe başladık. Restoranımızı açtığımız gün itibariyle umduğumuzdan daha fazla ilgi gördük. Hafta sonu 600 kişiyi ağırladık. Bu da doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Cağ kebabının en iyisini biz yapıyoruz diye düşünüyorum. Tarif Cağ Kebap’ın bir özelliği de müşterilerimiz burada evlerindeki kadar rahat ediyor.”

Tarif Cağ Kebap, 300 metrekarelik bir alanda, 26 personelle hizmet veriyor. Mekana ilk girişte sizi odun ateşinde nar gibi kızarmış bir cağ kebap karşılıyor. Açık mutfak olduğu için gerek cağ kebabın gerekse lavaşın yapılışını izleyebiliyorsunuz. Mekanın ortasında ise kocaman bir soba ve üzerinde çaydanlıklar var. Burada eski usulde demlenen çayın tadına ise doyum olmuyor. Restorana nostaljik bir hava katan sobada kimi zaman kestane kimi zaman patates pişirilerek müşterilere ikram ediliyor.

İrfan Bey, aynı anda 100 kişiyi ağırlayabilen restoranda ikram edilen cağ kebabın nasıl bu kadar lezzetli olduğunu ise şöyle açıklıyor: “Et seçimine çok dikkat ediyoruz. Cağ kebabı yaparken, Balıkesir’de yetişen ve ‘kıvırcık’ olarak bilinen, 4-6 aylık kuzuların etini kullanıyoruz. Sadece erkek kuzu alıyoruz çünkü dişi kuzuların eti kokabiliyor. Kuzunun ön ve arka kolunu kullanıyoruz çünkü daha yumuşak oluyor. Eti, karabiber, kaya tuzu ve soğanla marine ederek 24 saat dinlendiriyoruz. Karabiberi de içinde katkı maddesi olmasın diye ham alıyoruz, kendimiz çekiyoruz.

 

 

MEŞE ODUNUNDA PİŞİRİLİYOR

Cağ kebabını pişirirken de meşe odunu kullanıyoruz ki koku yapmasın. Bizim en büyük avantajımız eti hızlı kesmemiz. Eğer et ateşin üzerinde biraz fazla kalırsa sosu yanar ve tadı değişir. Müşterilerimiz direk cağ kebabının tadını alsın istiyoruz, bu yüzden yanında közlenmiş biber ve soğan dışında meze vermiyoruz. Cağ kebabının yanında ikram ettiğimiz lavaşı da burada kendimiz yapıyoruz. Tatlı olarak ise Erzurum’a has kadayıf dolmasının yanı sıra burma kadayıf, ekmek tatlısı ve baklava ikram ediyoruz.”

 

 

GÜNDE 125 KİLO ET TÜKETİLİYOR

Tarif Cağ Kebap’ta bir porsiyon, yani 110 gram cağ kebabını 13 liraya yiyebilirsiniz. Şimdilik günde ortalama 125 kilo etin tüketildiği Tarif Cağ Kebap’ta porsiyonlar oldukça büyük. İki ya da üç şişin bir insanı doyurmaya yeterli olduğunu söyleyen İrfan Bey, “Memlekette cağ kebabını çok küçük kesiyorlar. Mesela ben 17 tane yediğimi biliyorum ama burada porsiyonlar çok doyurucu o yüzden 2-3 tane yeterli oluyor” diyor. Erzurum’da yapılan cağ kebabında yağ oranının daha yüksek olduğunu ifade eden İrfan Bey, “Burada ise fazla yağlı et tercih edilmiyor, bu yüzden daha az yağlı kıvırcık kuzusu alıyoruz” diye konuşuyor.

Tarif Cağ Kebap’ı öğle ve akşam yemeklerinizde tercih edebilirsiniz. Mekana ulaşım çok kolay olduğu gibi otopark sorunu da bulunmuyor. Yemeğinizi yedikten sonra sobanın üzerinde demlenen çaydan içmeyi de ihmal etmeyin. Erzurumluların memleket hasretini gidermek amacıyla kapısını şimdiden aşındırdığı Tarif Cağ Kebap, her yaştan ve her kesimden insanın rahatlıkla gidebildiği; sımsıcak bir ortamda, ev konforunda yemek yiyebildiği, çay içerek keyifli sohbetlere daldığı bir mekan. Eğer şimdiye kadar cağ kebabı yemediyseniz, en iyi adresi buldunuz demektir. Şimdiden afiyet olsun.

 

 

İLETİŞİM

Adres: Mehmet Ali Paşa Mahallesi, Adnan Menderes Blv., No:3, İzmit

Telefon: (0530) 773 61 06

 

 

NASIL ARANDI: #Tarif Cağ Kebap # İrfan Fırat # cağ kebap #

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.