20-09-2024 02:55

Erzurum’dan gelen lezzet burada… Beyzade Cağ Kebap

2018-09-01    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2018-09-01
.stripslashes($urun->baslik).

HABER: Serpil ÇOLAK  

FOTOĞRAFLAR: İsmail Hakkı Timuçin

 

Erzurum’un eşsiz lezzeti cağ kebabını yemek için kilometrelerce yol kat etmenize gerek kalmadı. Başiskele’de, E-130 Karayolu’nun hemen kenarında bulunan Beyzade Cağ Kebap, Erzurum mutfağının meşhur yemeklerinden cağ kebabı ayağınıza kadar getirdi. Üstelik Erzurum’daki kadar lezzetli ve “Kocaeli’ye cağ kebabını sevdireceğiz” diyecek kadar iddialı…

Beyzade Cağ Kebap bundan 5 yıl önce İbrahim Akpınar tarafından Gölcük’te, Ford Sapağı’nda açıldı, 1.5 yıl önce de Başiskele’deki yeni yerine taşındı. Aslen Erzurumlu olan, mobilya ve inşaat işleriyle uğraşan İbrahim Bey’in yeme-içme sektörüne nasıl geçtiğini dilerseniz kendi ağzından dinleyelim: “Cağ kebap, bizim yöremizin kebabı. Erzurum’a gittiğimiz zaman yiyorduk ancak burada aradığımız lezzeti bir türlü bulamıyorduk. En son ‘Bursa’da bir yer açılmış’ diye duyduk. Cağ kebabı yemeye Bursa’ya gittik ancak beğenmedik. Mekandan çıkarken ustaya da beğenmediğimizi söyledik, ‘Çok biliyorsan iyisini sen yap’ dedi. Bunun üzerine kebapçı açmaya karar verdim.”

 

USTA, ERZURUM’DAN

Kebapçı açma fikrini kafasında olgunlaştırdıktan sonra çalışmalara başlayan İbrahim Bey’in ilk hamlesi Erzurum’dan usta getirmek olmuş. Bu işte isim yapmış ustalardan birini ilimize getirten İbrahim Bey, ustasından kebap yapmayı da öğrenmiş, hatta öğrendiklerinin üzerine koymuş, kendisini geliştirerek ustaların ustası olmuş. Beyzade Cağ Kebap’ı açarak Erzurum’un en meşhur yemeğini ilimize getiren İbrahim Bey, lezzette çok iddialı. Hatta öyle iddialı ki Erzurum’da yediğiniz kebaplardan çok daha iyisini Beyzade Cağ Kebap’ta bulacağınızı söylüyor. Bunun gerekçesini de şöyle açıklıyor: “Cağ kebabını yüzde yüz kuzu etinden yapıyoruz. Kimi yerde kuzu etinin içine koyun hatta dana eti karıştırılıyor, bu da lezzete yansıyor. Biz sadece kuzu eti kullanıyoruz. Eti de Balıkesir’den alıyoruz, süt kuzusu olmasına özen gösteriyoruz. Cağ kebabı yapımında et kadar kullanılan baharatların da kaliteli olması gerekir. En kaliteli baharatları kullanıyoruz. Etin marine edildikten sonra 2-3 gün dinlendirilmesi lazım. Bu süreçlerden geçtikten sonra odun (meşe odunu) ateşinde pişirilmesi gerekiyor. Beyzade Cağ Kebap’ta bu adımları hassasiyetle takip ederek, müşterilerimizi lezzetle buluşturuyoruz.”

 

 

BİTTİKÇE YENİSİ GELİYOR

Cağ kebap, terbiye edilmiş kuzu etinin yatık bir şişe geçirilip odun ateşinde pişirilmesiyle hazırlanıyor. Cağ kebap ismini de ‘cağ’ adı verilen şişlerden alıyor. Masaya kebaptan önce atıştırmalıklar geliyor. Lavaş ekmeğinin yanında tulum peyniri, acılı ezme, salata, turşu, soğan ve yoğurt ikram ediliyor. Bittikçe yenisi gelen şişlere bir noktada ‘dur’ demezseniz, cağ kebabın damak çatlatan lezzeti daha sonra midenizi çatlatabilir. Dilerseniz kebap yemeden önce çorba da içebilirsiniz. Beyzade Cağ Kebap’ın kuzu gerdan çorbası da meşhur. İçenin bir kase daha içtiği bu çorbanın da mutlaka tadına bakmanızı tavsiye ederiz.

Beyzade Cağ Kebap’ın menüsünde Erzurum’un meşhur cağ kebabının yanı sıra Osmanlığı sucuğu, kasap köftesi, kestane mantarı da bulunuyor. İbrahim Bey mekanında ikram ettiği sucuğu kendi kasabına özel olarak yaptırtıyor. Günde 30 kilo et tüketiminin olduğu Beyzade Cağ Kebap, hafta sonlarında bu rakamın çok daha üstüne çıkıyor.

Beyzade Cağ Kebap’ın sahibi İbrahim Bey, ileride menüye kuzu pirzola, karski ve küşlemeyi de ilave etmeyi düşünüyor. Öte yandan Beyzade Cağ Kebap’ta yine Erzurum’un meşhur tatlısı kadayıf dolmasını da bulmanız mümkün. Yemek sonrasında ağzınızı tadlandırmak isterseniz kadaf dolmasının yanı sıra künefe, katmer ve fırın sütlaç seçeneklerinden birini tercih edebilirsiniz.

Cağ kebapta iddialı olan İbrahim Bey’in bir iddiası da “Kocaeli’ye cağ kebabı sevdireceğim” yönünde. Et yemeyi seven herkesin cağ kebabını beğeneceğini söyleyen İbrahim Bey, “Cağ kebabı diğer kebaplara oranla çok daha ekonomik. Bir porsiyonda iki şiş bulunuyor ve bir kişiyi rahat doyuruyor. Porsiyonu 20 TL” diyor. Beyzade Cağ Kebap’ın sahibi İbrahim Bey, Erzurum’un meşhur cağ kebabını şimdiye kadar tatmayanları mekanına bekliyor, “Pişman olmayacaksınız” diyor.

 

İLETİŞİM

Adres: Körfez Mahallesi Atatürk Bulvarı, No:185, Başiskele

Telefon: 0 (262) 343 25 30

rezervasyon@beyzadecagkebap.com

NASIL ARANDI: #beyzade kebap #

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.