RÖPORTAJ: SERPİL ÇOLAK TÜRKOĞLU
FOTOĞRAF: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN
Mualla Hanım başarı hikayesini yazarken başta kendi kızları Tuba Tabanlı Zatreh ve Banu Tabanlı Bilgiç olmak üzere birçok kadına da ilhamı kaynağı oluyor. Bununla da yetinmeyen Mualla Hanım, Engin Kuyumculuk çatısı altında çok sayıda kadına iş imkanı sunarak, kendi hikayelerini yazmalarına önderlik ediyor.
Bu kentte yaşayıp da Engin Döviz’i bilmeyen yoktur. 1995 yılında Ahmet Tabanlı tarafından kurulan ve ilimizin ilk döviz bürosu olarak bilinen Engin Döviz, 1999 yılında kabuk değiştirdi. Ahmet Tabanlı, eşi Mualla Tabanlı’nın ‘Biz kuyumculuk sektöründe neden yokuz?’ demesi üzerine Engin Kuyumculuk’u kurarak, kuyum işine de girdi.
Küçük bir kuyumcu dükkanı açıldı, başına bir müdür getirildi, üç komşu çocuğu ile yola çıkıldı. Ancak Ahmet Tabanlı baktı ki müdürle bu iş olmayacak, eşi Mualla Tabanlı’ya ‘Dükkanın başına geçmen gerek’ dedi.
Hayatında hiç hesap kitap yapmamış bir ev hanımı bir anda kendisini kuyumcu dükkanının başında buldu. Erkek egemen bir sektörde, kurtlar sofrasında… Bırakın Kocaeli’yi, Türkiye’de bile kadın kuyumcunun olmadığı bir dönemde… İşte Engin Kuyumculuk’un ve Mualla Tabanlı’nın başarı hikayesi böyle başladı.
KENDİSİNİ KABUL ETTİRDİ
Aradan tam 24 sene geçti. Mualla Tabanlı sektöre adını altın harflerle yazdırırken, Engin Kuyumculuk o gün 3 kişiyle çıktığı yolculuğa bugün 30 çalışanıyla devam ediyor. Tabii Mualla Tabanlı bugünlere kolay gelmedi. Neler mi yaşadı? Gelin, aradan geçen zaman içinde yaşadıklarını Mualla Hanım’ın kendisinden dinleyelim:
“Çok büyük zorluklar çektim. 90’lı yıllardan bahsediyorum, kuyum sektöründe kadın yok. Kadınım, kapalıyım ve işi bilmiyorum. Kapalı Çarşı’ya gidiyorum, altın almak istiyorum, ‘Biz toptancıyız’ diyorlar, beni geri çeviriyorlar.
Onlar da kendilerince haklı, kapalı bir kadın gelmiş, ‘Ben kuyumcuyum’ diyor. Bana hemen kucak açmadılar tabii ki. Önce kendimi Kapalı Çarşı’ya kabul ettirmek zorunda kaldım. Şimdi kapılarda karşılanıyoruz. Çarşıdan içeri girer girmez sesleniyorlar; ‘Mualla Abla nerelerdesin? Dönüşte bize uğra, kahve içelim.’ Yemek yediğimiz yerde ‘Mualla Abla hesabınız ödendi’ diyorlar. Bunlar bugünün büyük firmaları. İnsan gururlanıyor.”
YENİLİKÇİ BAKIŞ AÇISI
Mualla Tabanlı, başarı basamaklarını tırmanırken kızları da bu yolculukta kendisine eşlik etti. Mualla Hanım, üniversiteyi bitirir bitirmez kızları Tuba Tabanlı Zatreh ve Banu Tabanlı Bilgiç’i kadroya dahil etti, Engin Kuyumculuk kocaman bir aileye dönüştü. Tuba Tabanlı Zatreh satış ve satın alma, Banu Tabanlı Bilgiç ise muhasebenin başına geçti.
İki kız kardeşin yenilikçi bakış açısıyla farklı bir vizyon kazanan Engin Kuyumculuk, ‘ilk’lere imza atmaya başladı. E-ticaret işine giren, ürünlerini internet üzerinden de pazarlayan, bunun için ayrı bir ofis oluşturan Engin Kuyumculuk, düzenlediği ‘Çadır Günleri’ ile adını Türkiye genelinde duyurmayı başardı.
KADIN ELİ DEĞİNCE…
Engin Kuyumculuk bünyesinde 20 yıldır görev yapan Tuba Tabanlı Zatreh de başarının altında yatan en önemli etkeni ‘işletmeye kadın eli değmesi’ olarak açıklıyor. Altın alışverişini genelde kadınların yaptığını, kadın bir müşteri ile kadınların daha iyi iletişim kurduğunu söyleyen Zatreh, işletmeyi adeta bir ev ortamına dönüştürmelerinin de bunda etkisi olduğunu söylüyor.
Tuba Tabanlı Zatreh, “Misafirlerimizi evimizde nasıl ağırlıyorsak, burada da öyle sıcak bir ortam oluşturduk. Bir baktık müşterilerimiz zaman içinde dostumuz olmuş. Misafirlerimiz bir yandan çayını-kahvesini içerken bir yandan da alışveriş yapıyor. Hatta altın günü düzenleyip, bizi de dahil ediyorlar. Engin Kuyumculuk aynı zamanda bir buluşma noktası haline geldi. Çarşıya inenler ‘Engin Kuyumculuk’un köşesinde buluşalım demeye başladı. Bu da bizi mutlu ediyor” diyor.
SIRADA ŞUBELEŞME VAR
Engin Kuyumculuk olarak dünya markaları ile çalıştıklarını, Türkiye’de de çok başarılı markalarla iş birliği yaptıklarını söyleyen Tuba Tabanlı Zatreh, “Pırlantada kendi tasarımlarımızdan, kendi üretimlerimizden faydalanıyoruz. Altında da müşterilerimizin talebi doğrultusunda özel tasarımlar yapıp, üretimini sağlıyoruz. Eskiden beri bu işi yaptığımız için üreticileri yönlendirdiğimiz de oluyor. Bazen bizim tasarlattığımız bir ürün çok tutuluyor, üreticinin yüzünü güldürüyor” diyor.
Tuba Tabanlı Zatreh, gelecek hedeflerini ise şöyle açıklıyor: “Yeni şubeler açmayı planlıyoruz. Aslında daha önce şubelerimiz vardı ancak kapanan AVM’lerin mağduru olduk diyebiliriz. Allah nasip ederse şimdi daha iyi lokasyonlara yeni şubeler açmayı planlıyoruz.”
Ömerağa Mah., İstiklal Cad., Soydan İş Merkezi, No:109/A
Telefon: 0 262 325 38 25
www.enginkuyumculuk.com
Instagram: enginkuyumculuk
NASIL ARANDI: #engin kuyumculuk # mualla tabanlı # tuba tabanlı zatreh # kocaeli # izmit # kuyumculuk # altın # pırlanta