03-12-2024 02:10

Engelsiz diş tedavisi MARKA DİŞ’te

2016-04-22    1 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2016-04-22
.stripslashes($urun->baslik).

Sağlık Haftası, Birleşmiş Milletler Örgütü’ne üye ülkelerde her yıl 7-13 Nisan tarihleri arasında kutlanıyor.

İnsanların, sağlık kurumlarını öğrenmesi ve sağlıklı yaşama bilincine kavuşması amacıyla çeşitli etkinliklerin düzenlendiği hafta boyunca, ülkemizde de çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Biz de bu önemli haftada, ilimizin ilk ve tek A tipi ağız ve diş sağlığı kliniği olan Özel Marka Diş’i ziyaret ettik;

Kliniğin ortaklarından diş hekimi Semih Taşveren’e diş hekimi korkusunu yenmenin püf noktalarını ve engelli bireylerin diş sağlığı hakkında merak ettiklerimizi sorduk.

 

semih

Semih Bey, hepimizin hayatında ‘dişçi koltuğundan’ ve diş hekimlerinin kullandığı ekipmandan korkan pek çok kişi var... Bu korkuyu yenmek çok mu zor?

Evet, bu gerçekten sık karşılaştığımız bir durum. Özellikle çocuklar anne-babalardan duyduklarından ürküyor. Diş hekimi muayenehanesinde sesli cihazlar da çocukları korkutabiliyor.

Bundan kurtulmanın ilk adımı, kendinize güvenebileceğiniz, sizi anlayan, yanında rahat hissedebileceğiniz bir diş hekimi bulmak. Gereken güven verilebilirse ve iyi bir anesteziyle hastanın korkusu daha ilk tedavinin sonunda bitebiliyor.

 

Diş hekiminden korkan bir çocuğu tedaviye ikna etmek zor... Peki, ya engelli bireyler?

Ne yazık ki ülkemizde, sağlıklı bireylerin yüzde 85-90′ında ağız ve diş sağlığı sorunları yaşanırken, bu oranın engellilerde neredeyse yüzde 100′e yakın. Bunun en önemli nedeni, engelli hastalarda genel sağlık problemleriyle uğraşılırken, ağız ve diş sağlığının göz ardı edilebilmesi.

 

Engelli kişilerin ağız ve diş problemlerine daha yatkın olduğunu söyleyebilir miyiz?

Bazı genetik durumlar ya da geçirilen yüksek ateş, engelli çocukların diş minelerinin etkilenmesine ve bundan dolayı da diş çürümelerine daha yatkın hale gelmelerine neden olabiliyor. Dişlerin doğuştan eksikliği, dişlerdeki şekil bozuklukları ve diş dizisinde çapraşıklık, birçok engelli çocukta görülmekte. Diş bakımının düzenli olarak yapılamaması da ciddi diş eti hastalıklarına sıklıkla rastlıyoruz.

 

İLAÇLAR ETKİLİYOR

Bunda beslenmenin de etkisi var mı?

Çiğneme ve yutkunma gibi işlemlerle dişler tükürük sayesinde doğal olarak temizlenmektedir. Ancak, bazı engelli çocuklarda dudak, yanak ve dil kaslarındaki koordinasyon bozukluğu tükürüğün bu etkisini ortadan kaldırır. Çiğneme ve yutkunma sorunu olan çocuklar, çoğu zaman püre kıvamında yumuşak ve yapışkan gıdalarla beslenir ve bu gıdalar dişlerin üzerine yapışarak dişlerin çok daha çabuk çürümesine neden olur.

 

Özel çocukların kullandığı ilaçlar da diş sağlığını etkiliyor mu?

Sürekli şurup formunda ilaç almak zorunda kalan çocuklar, şurupların içerisinde bulunan şekerden dolayı diş çürüklerine daha fazla maruz kalabilir. Epilepsi hastalarının sürekli kullandığı ilaçlar da diş etlerinde kanama, şişme/büyüme gibi problemlere neden olabilir. Kas koordinasyonunun düzenlenmesi, alerjik durumlar veya sakinleştirici amaçla verilen sedatif ilaçlar ise tükürük akışının azalmasına, dolayısıyla çürük ve dişeti hastalıklarına ortam hazırlar.

 

kiz

 

Onların ağız ve diş sağlığını korumak için neler yapılabilir?

Biberonla beslenen özel çocuklarda tüketilen süt, hazır mama ve meyve suları gibi şeker içerikli gıdalar diş çürüklerinin çok hızlı ve kolay oluşmasına neden oluyor. Her beslenme sonrasında mümkünse diş fırçasıyla, değilse temiz bir tülbent kullanarak dişleri temizlenmeli. Tabii düzenli kontrol de önemli.

 

ÖZEL ÇOCUKLARIN DİŞLERİNİ FIRÇALARKEN...

Özel çocuklar ya da engelli bireylerin bakımını üstlenmiş kişiler için diş fırçalamanın kolay yolları var mıdır?

Özel bir çocuğun dişlerini fırçalarken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta başını desteklemektir. Eğer, hasta tekerlekli sandalyedeyse, arkasına geçip kolunuz veya göğsünüzle onun başını destekleyebilir, dişlerini bu pozisyonda fırçalayabilirsiniz. Tekerlekli sandalyenin olmadığı durumlarda çocuğu yere oturtabilir, siz de arkasında bir sandalyeye oturup, başını hafifçe dizinize yaslayarak fırçalama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Yatakta ise işlemi yine çocuğu yine dizlerinize yatırıp başını ellerinizle destekleyerek gerçekleştirebilirsiniz. Uyumsuzluk durumunda ikinci bir kişiden yardım almak uygun olur.

 

hekimler

 

Özel çocukların tedavisini üstlenen diş hekimlerine büyük iş düşüyor, değil mi?

Elbette... Özel çocukların ve engelli bireylerin diş tedavisinin, hem hasta hem de hekim açısından çeşitli zorlukları var. Öncelikle, güven ilişkisi açısından, mümkünse hasta takibi aynı diş hekimi tarafından yapılmalı. Engelli bireyin kişiliğine, duygusal durumuna ve hastalığına göre uygulanacak tedavi ve psikolojik davranış seçenekleri değişir. Uyum sağlayabilen hastaların tedavileri lokal anestezi altında veya sedasyon desteğiyle yapılabilirken, ağır zihinsel veya fiziksel engellilerin tedavileri, ancak genel anestezi altında mümkün olabilir.

Röportaj: Zeynep AKAR

NASIL ARANDI: #bakım #Birleşmiş Milletler Örgütü #diş #diş fırçalama #diş sağlığı #engelli #Özel Marka Diş #sağlık #Sağlık Haftası #Semih Taşveren

4 yıl önce - Şenay

Kızım İlke Ülker doktor sayesinde dişçiden korkmuyor. İlke hanım bilgili güleryüzlü başarılı aynı zamanda bir melek. Sonsuz teşekkürlerimizi sunarız

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.