15-09-2024 20:06

‘Engellerle Yaşamak’ konuşuldu

2018-12-19    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2018-12-19
.stripslashes($urun->baslik).

HABER:TAHA AHMET ÖZEL

Akademi Hastanesi ve Kocaeli Spastik Çocuklar Derneği’nin öncülüğünde ‘Engellerle Yaşamak ve Engel Olma’ semineri düzenlendi. Akademi Hastanesi’nde gerçekleşen seminere konuşmacı olarak Psikolog Öykü Yıldırım Lüleci, Kocaeli Spastik Çocuklar Derneği Başkanı Nurel Ergüneş, Kocaeli Engelli Federasyonu Başkanı Mehmet Atadoğan ve KOÇDER 2. Başkanı Sevdiye Fidan katıldı.

HER ENGELLİNİN SORUNU AYNI

Seminerin açılış konuşmasını yapan Kocaeli Spastik Çocuklar Derneği Başkanı Nurel Ergüneş yaptı. Ergüneş “Daha önce yine burada serebral palsi hastalığıyla ilgili bir seminer düzenlemiştik. Aslında engellerin her sorunu aynı. Sadece engelin adı değişiyor. Engellerle yaşayanların ailelerin yaşadığı sorunlar aynı. Bu nedenle tüm engellileri kapsayan bir seminer düzenleyelim dedik. Hepinize katıldığınız için teşekkür ederim” dedi.

KENDİMİZİ SOYUTLAMAMALIYIZ

Ergüneş’in ardından konuşan psikolog Öykü Yıldırım Lüleci “Yaratılış olarak bize bir şeyler veriliyor ama bazı şeyler de eksik oluyor. Bazı şeyler güçlü oluyor ve onu keşfettiğimizde hayattan kopmamaya hayata dahil olma konusunda cesaretli olacağımızı düşünüyorum. Neyden yana bir engel var neyden yana yok. Biz hiçbir şey yapamayacağız gibi bir duruma kapılıyoruz. Engelimizin olmadığı durumlarda çekingen kalıyor muyuz? Kişiler kendilerine motivasyon kaynağı bulmakta zorlanabiliyor. Kendimizi soyutlayarak bu hayatı sürdüremeyiz.  Asıl yapılması gereken yapabildiklerimizi fark etmek” şeklinde konuştu.

 

DUYARLILIK BEKLİYORUZ

Psikolog Lüleci’nin ardından kürsüye gelen Kocaeli Otizmli Çocuklar Derneği 2. Başkanı Sevdiye Fidan otizmle tanışma sürecini anlattı. Fidan “Otizmle oğlum doğduğunda 1996 yılında tanışmıştım. Çevremde otizmle ilgili hiçbir bağlantı yoktu. Çocuğumun ilk başlarda duymadığını düşünüyorduk. Kulak burun boğaz doktoruna götürdük. Marmara Üniversitesi’ne gittik. Çocuğun kulakla ilgili sıkıntısı yok. Sizi psikolojiye yönlendireceğiz dediler” dedi. Fidan konuşmasının devamında “ Biz insanlardan duyarlılık bekliyoruz. Önyargılı olmasınlar. Devletimizden çocuklarımızın bizden sonraki yaşamlarında mağdur olmaması için destek bekliyoruz” şeklinde konuştu.

 

BAKIŞ AÇISI DEĞİŞİRSE SORUN KALMAZ

Seminerde Fidan’ın ardından Kocaeli Engelli Federasyonu Başkanı Mehmet Atadoğan kürsüye geldi. Federasyonun kuruluşuyla ilgili bilgi veren Atadoğan “ Federasyonumuzu yeni kurduk. Engellilerin sesi olacağız. Eğitim bizim için çok önemli. Yeni Cuma Parkı’nın orada simit satan bir arkadaş vardı. Onun sayesinde yıllar önce Kocaeli Sakatlar Derneği Kocaeli şubesine gittik. Benim hayatımın dönüm noktası sivil toplum kuruluşlarıyla başladı. Bana hep eğitim al dediler. Makine mühendisliğini bitirdim. Dernekçiliğin önemini orada anladım. Bu çocukların burs desteği alıp yetişmesi gerekir. Sizin desteğiniz derneklerin sivil toplum örgütlerinin güçlenmesini sağlar. Genç arkadaşları aramıza katmamız lazım. Okullarda dersler verilmeli. Engellilere olan bakış açısı değiştiği zaman tüm sorunlar ortadan kalkacaktır” ifadelerini kullandı.

NASIL ARANDI: #Akademi Hastanesi # Kocaeli Spastik Çocuklar Derneği #

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.