24-04-2024 07:56

En mutlu anlarınızı ölümsüzleştirmek istiyorsanız: Neşem Cumhuriyet

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 05/12/2022
En mutlu anlarınızı mükemmel fotoğraf kareleriyle ölümsüzleştirmek istiyorsanız, adresiniz belli: Neşem Cumhuriyet
.stripslashes($urun->baslik).

Onu, kucağında bir bebeğe ninni söylerken de bulabilirsiniz, bebek sahibi olmaya hazırlanan bir anneye kıyafet tasarlarken de… Bir çocukla çocuk olmuş eğlenirken de görebilirsiniz, hazırlayacağı konsept için antikacıları gezerken de… Konseptlerine yaşanmışlıkları eklerken de bulabilirsiniz, kafasında canlandırdığı bir objeyi yaparken de… O, bir fotoğrafçıdan çok daha fazlası… Hamile, doğum, yenidoğan, bebek, yaş günü ve aile çekimleri için stüdyosunu gün içinde kaç kez değiştirdiğini bilseniz, enerjisine hayran kalırsınız. Ve tabii sabrına da… Şimdi sizleri fotoğrafçılık mesleğine gönül vermiş bir isimle tanıştırmak istiyorum. Karşınızda Neşem Cumhuriyet…

Neşem Hanım, öncelikle sizi kısaca tanıyabilir miyiz? Mesleğe ne zaman başladınız?

1976 İzmit doğumluyum, evliyim, 11 yaşında bir kızım var. 2001’de Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf bölümünden mezun olduktan sonra fotoğrafçılığın birçok alanında çalıştım, tecrübe kazandım. Son 8 senedir çok sevdiğim bebek, çocuk ve aile fotoğrafçılığı yapıyorum.

21 sene olmuş, o günden bugüne ne değişti?

Sürekli değişen ve gelişen sektöre ayak uydurabilmek için ben de her yıl eğitimler alarak kendimi geliştirmeye devam ediyorum. Yurt dışından aldığım online eğitimler ile sektörün farklı ülkelerdeki gelişimlerini takip etme fırsatım oluyor. Kendimi bu doğrultuda sürekli geliştiriyorum.

Sürekli ailelerle birliktesiniz, nasıl bir duygu?

En özel anılarını bana emanet ediyorlar, bir bakıma hayatlarına dahil ediyorlar, bunu bilmek çok güzel bir his. O fotoğraflara yıllar sonra baktıklarında yüzlerindeki tebessümü hayal etmek, en büyük motivasyonum. Defalarca çekim yaptığım, doğumundan başlayarak her yaşına şahit olduğum, büyüdüğünü gördüğüm çocuklarım var. En güzel anılarında yanlarında olmamın bana yaşattığı duyguyu tarif edemem.

GÜVEN ÇOK ÖNEMLİ

Yenidoğan çekimleri zor olmuyor mu?

Yenidoğan çekimini ilk 15 gün içinde, bebeklerin REM uykusuna kolay geçtiği, kemik yapısının esnek olduğu dönemde yapmak gerekiyor. Aileler ile doğumdan yaklaşık 1 ay önce görüşüp, planlamayı yapıyoruz. Her bebeğin pozu kendine özgüdür. Dolayısıyla bebek, çekimde beni yönlendiriyor. Her poz her bebek için uygun olmayabilir, önceliğim onların konforunu sağlayarak en güzel kareleri yakalamak. Çekimin rahat geçmesi için en önemli kural güvendir. Ailelerim beni uzun zamandır takip ettiği için en kıymetlilerini kolayca emanet ediyorlar. Ben de en iyisini yapıp, onlara unutamayacakları anılar veriyorum.

Konseptten kıyafete kadar her şeyi siz hazırlıyorsunuz değil mi?

Yenidoğan ile ilgili kıyafet ve tüm detayları kendim hazırlıyorum. Yaş çekimlerinde ise tüm konseptlere uygun kıyafetlerim olduğu gibi aileler isterlerse kendileri de kıyafet getirebiliyor. Çekimde kıyafetten daha önemli olan şey çocuğun en masum hallerinin mimikleriyle buluşması, ifadelerini bakışlarıyla birleştirmesi, yani doğal halleri. Kısacası konseptlerin ve kıyafetlerin bebeklerin ya da çocukların önüne geçmemesine çalışıyorum, her ikisini de dengeli kullanıyorum.

Çocukları bir yerde belli bir süre tutmak zor olmalı, bunu nasıl başarıyorsunuz?

Aramızda özel bir bağ geliştiğine inanıyorum, onlar beni ben de onları anlıyorum. Aynı dilden konuşuyoruz aslında. Hemen çekime başlamıyorum, önce oyun oynayarak onlara stüdyoyu tanıtıyorum, ne yapacağımızı anlatarak bana güvenmelerini sağlıyorum. Sırlarımdan bir tanesi stüdyoda giydiğim kıyafetler… Genelde çizgi film karakterleri oluyor. İlk karşılaşma önemli, sizi gördükleri an elektriğinizin tutması gerekiyor. Açıkçası kendimi onların yerine koyduğumda ve içimdeki çocuğu ortaya çıkardığımda, temas kurulmuş oluyor, ondan sonra istediğimiz fotoğrafı çekiyoruz.

HEPSİNİN YERİ AYRI

Doğum, bebek, çocuk, özel gün… Seçmek zorunda kalsanız

Hamile çekimlerine bayılıyorum. Ailenin heyecanlı bekleyişine şahit oluyorum. Hamilelerim için özel kıyafetler de diktiriyorum. Doğum tam anlamıyla mucize, her defasında kalbim yerinden çıkacak kadar heyecanlanıyorum. Yenidoğan çekimlerinde adeta kendimden geçiyorum. Onlara dokunmak, koklamak, minik elleriyle tuttukları oyuncaklarıyla arada bir gülümsemeleri (artık o gülümsemenin ne zaman geleceğini tahmin edebiliyorum ϑ) beni benden alıyor. Ara dönem çekimleri ise tam bir eğlence. Her sese, gördükleri her şeye gülmeleri, minik ayaklarını yemeğe çalışmaları… Yaş çekimlerinde içimdeki çocuk ortaya çıkıyor, onlarla çocuk olduğum, çok eğlenceli, bol kahkahalı bir çekim oluyor. Ayakta durmaya çalışmaları, bazen ilk adımlarını atmaları ve bunlara şahit olmak…. Büyük yaş çekimlerinde çocuklar artık kendilerinin farkında olduklarından birbirinden güzel pozları kendiliğinden veriyorlar. Benim için zor bir soruydu. Hepsinin yeri ayrı bende, hepsini seviyorum, ayırt edemiyorum. 

YENİ YIL ÇEKİMLERİ

Konsept olarak en çok hangisini seviyorsunuz?

En sevdiğim yeni yıl dönemi. Her yıl büyük bir keyifle hazırlanıyorum. Bu yıl yeni yıl konseptini geniş bir alanda tasarladık. Konseptin bir kısmını yurt dışından aldığım malzemelerle bir kısmını da kendi el emeğimle yaptığım ürünlerle oluşturdum. Kasım ayı itibariyle çekimlere başladık. Çok heyecanlı ve keyifli geçiyor. Bu yıl farklı olarak sadece çocukları değil, aile büyüklerini, yakın arkadaşları, kuzenleri de çekime dahil edeceğim.

Çok güzel konseptler oluşturuyorsunuz, peki nasıl hazırlanıyorsunuz?

Konseptlerimi oluştururken hazırladığım dokuya yaşanmışlıkları eklemeyi seviyorum. Antikacılardan, eskicilerden bulduğum, yıllardır biriktirdiğim objeleri kullanmak beni çok heyecanlandırıyor. Örneğin bir konseptimde Çanakkale Savaşı’nda bir askerin kullandığı su matarasının içerisine çiçek koymuştum. Bu yılki konseptimde, şöminenin üstüne koyduğum, Rumlardan kalma 150 yıllık çerçeve stüdyomda yeniden hayat buldu diyebilirim.

 

T: 0 532 358 38 78

I nesemcumhuriyetphoto

NASIL ARANDI: #kocaeli # kocaelilife # kocaelinindergisi # kocaelidergisi # dergilik # fotoğraf # neşemcumhuriyet # bebek # yenidoğan

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.