29-03-2024 16:06

En güçlü antioksidan: GLUTATYON

2020-12-03    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2020-12-03
.stripslashes($urun->baslik).

YAZAN: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Rabia Terzi

 

Glutatyon; glutamin, glisin ve sisteinden oluşan bir aminoasittir. En güçlü  antioksidanlardan biridir. Glutatyon, reaktif oksijen moleküllerini ve serbest radikalleri yok ederek vücudu koruyan bir antioksidandır.

Vücutta glutatyon düzeyiniz  ne  kadar yüksekse sağlıklı  ve  uzun yaşam oranınız o derece fazladır. Tüm organ ve dokuları, ‘serbest radikal’ adını verdiğimiz zararlı  maddelerden korur. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Ağır metallerin vücuttan atılmasına yardımcıdır. Yorgunluğu azaltır, kas performansını ve insülin duyarlılığını arttırır. Yaşlanmayı geciktirir. Kansere karşı koruyucudur. Kronik  enfeksiyonlarda etkilidir. Detoks organlarını destekler. Cildi  güzelleştirir.

Vücudumuzda toplamda 10 gr glutatyon mevcuttur, besinlerle ise günlük 100-150 mg glutatyon alırız. Vücudumuz sistein, glisin ve glutamatı kullanarak kendi glutatyonunu kendi üretir ve üretilen miktar genellikle yeterlidir ancak vücut kronik hastalık yükü altındaysa üretilen miktar yeterli olmamaktadır. Çinko, selenyum, C vitamini, alfa lipoik asit, E vitaminleri, glutatyon  üretimini teşvik eden  vitaminlerdir. Bunları yeterli düzeyde almak çok önemlidir. Özellikle sistein zengini besinlere (lahanagiller, soğan, sarımsak) yüklenmek gerekir. Glutatyon içeriği yüksek besinler ise kuşkonmaz, avokado, ıspanak, bamya, karnabahar, domates, havuç, kavun, greyfurt, kabak olarak bilinir.

★★★

Glutatyon normalde vücutta üretilen bir antioksidandır ancak glutatyon içeren gıdaların veya glutatyon oluşumunda görev alan mineral ve vitaminlerin yetersiz alınması glutatyon oluşumunu azaltır. Sigara ve alkol de glutatyon seviyesini düşürür. Bunun yanı sıra hava kirliliği, bazı ilaç tedavileri, travma, stres, radyasyona maruz kalma gibi etkenler de vücuttaki glutatyon miktarını azaltır. Yaşlandıkça glutatyon seviyemizin azaldığı da unutulmamalıdır.

‘Hangi durumlarda glutatyon takviyesi önerilmektedir?’ sorusunun yanıtı ise; sağlıklı yaşamak isteyenler, yaşlılar, kanser hastaları, kalp ve damar  hastalıkları, kireçlenme, kronik kas iskelet sistem ağrısı olanlar, parkinsonizm, alzheimer, kronik yorgunluk, fibromyalji, diyabet, katarak, kısırlık, tiroid hastalıkları ve otizm olarak açıklanabilir.

Glutatyon, damardan serum olarak alınabilir. Uygulanacak doz, serumla karıştırılarak hazırlanır. Hazırlanan serum damardan 15-20 dakika içinde vücuda verilir. Hekimin önerisi doğrultusunda, haftada 1-2 kez olacak şekilde, ortalama 8-10 seans uygulanır.

 

İLETİŞİM

Adres: Yahya Kaptan Mah., Şehit Ali İhsan Çakmak Sokak, Nazer Inn İş Merkezi, No:46/7, İzmit/Kocaeli

Telefon: 0 542 520 00 15

Instagram: doc.dr.rabiaterzi

Web: www.drrabiaterzi.com

NASIL ARANDI: #rabia terzi # glutatyon # sağlık # vitamin # covid19 # koronavirüs # serum # fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı # doktor # uzman

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.