29-03-2024 04:52

En çok soru sorulan dönem; Hamilelik

2020-04-04    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2020-04-04
.stripslashes($urun->baslik).

Acıbadem Kocaeli Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Fatma Bilge Öğütcüoğlu

 

Bebek sahibi olmak için gün sayan hamileler, kimi zaman ardı arkası kesilmeyen sorular içinde bulabiliyor kendisini. Normal doğum kaçıncı haftaya kadar beklenir, ne zaman sezaryen olmalı? Bebeğin su kesesi erken açılırsa hemen doğuma gidilir mi? Bu ve benzeri sorulara cevap alabilmek için görüşlerine başvurduğumuz Acıbadem Kocaeli Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Fatma Bilge Öğütcüoğlu, “Gebelik sürecinde tüm bu sorular normal. Ancak doğuma yaklaşıldığı günlerde soruların odağında doğum oluyor; ‘Hangi haftada doğum olur, normal doğum yapabilir miyim?’, ‘Bebeğim sağlıklı doğar mı?’ gibi bir çok soruyla karşı karşıya kalıyoruz” diyor.

 

 

Duruma Göre Karar Veriyoruz

Normal bir gebelik döneminin başlangıcı, anne adayının son adet tarihinin ilk günü olarak kabul ediliyor. Altıncı haftadan itibaren de sağlıklı bir gebelik takibinin başladığını dile getiren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Fatma Bilge Öğütcüoğlu, “Gebelik kesesinden 35 hafta sonrası, beklenen doğum zamanı olarak tanımlanır” diyor.

Hamileliğin 35. haftasından itibaren takip de sıklaşıyor. Haftalık olarak başlayan takipler 40. haftadan itibaren iki günde bire düşüyor. Bu kontrollerde bebeğin kilosuna, suyuna ve kalp atışlarına bakıldığını, annenin ödemi, tansiyonu ve kilosunun takip edildiğini anlatan Dr. Fatma Bilge Öğütcüoğlu, şöyle devam ediyor: “Eğer bebeğimizin kilosu normal ve suyu yeterli ise kalp atışlarında da sorun yoksa annenin kendi sancılarının gelmesi için 41. haftaya kadar bekleriz. Bu sürecin sonunda anne adayının ağrıları başlamazsa suni sancılar ile doğumu başlatırız. Kararı, bebeğin ve annenin durumuna göre veriyoruz.”

 

Su Kesesi Erken Açılırsa...

Hamileliğin son haftalarında bazen doğum sancısı başlamadan önce bebeğin su kesesi açılabiliyor. Eğer bu durum 37. haftadan önce yaşanmışsa, bebek ve anne enfeksiyon riskine karşı korunarak, doğum ağrısı bekleniyor. Çoğunlukla su geldikten 6-12 saat sonra doğum sancılarının başladığını belirten Dr. Fatma Bilge Öğütcüoğlu, yaşanabilecek durumlar hakkında şöyle bilgi veriyor: “Eğer bebek 37. haftadan büyük ise 12 saat içinde doğum sancısı başlamazsa, suni sancı veririz. Burada en önemli nokta, gelen suyun temiz ve bebeğin kalp atışlarının düzenli olması. Bazen bebek suyuna kakasını yapmış olabiliyor. Suda yeşil renk veya bulanıklık varsa anneyi acilen sezaryen doğuma almak gerekiyor.”

 

Sezaryen Gerektiren Durumlar

“Normal doğum, annelerin ilk tercihi olmalı. Zira sonuçta sezaryen bir ameliyattır” diyen Dr. Fatma Bilge Öğütcüoğlu, sezaryenin zorunlu olduğu durumlar hakkında şu bilgileri veriyor:

“Plasenta (hamilelik boyunca anne ile bebek arasındaki besin alışverişini sağlayan, rahim içerisinde bebekle birlikte büyüyen ve doğumdan hemen sonra vücut dışına atılan geçici bir organ) bazen doğum yolunu kapayabiliyor, bu durumda muhakkak sezaryen yapılmalı. Doğum zamanı geldiğinde bebeğin duruşu normal doğuma olanak vermiyorsa, ağırlığı 4000 gr’ın üzerindeyse, annenin diyabet ya da tansiyon sorunu varsa veya normal doğum için uygun olmayacağı düşünülen ortopedik bir durumu varsa, sezaryen yapılır. Bazen normal doğumdan da sezaryene geçiş olur.”

 

Anne Adaylarına Tavsiyeler

Gebelik takibinin özellikle riskli durumlarda büyük önem taşıdığını belirten Dr. Fatma Bilge Öğütcüoğlu, “Anne adayları, gebelik yolculuğunda kendilerine eşlik edecek hekim ve sağlık personeliyle iyi bir iletişim halinde olmalı. Zira bu, anne ve baba adayının yalnızca fiziksel değil, ruhsal olarak da kendini iyi hissetmesini, bu süreci daha rahat atlatmasını sağlıyor” diye konuşuyor.

NASIL ARANDI: #Acıbadem Kocaeli Hastanesi # Kadın Hastalıkları # Doğum Uzmanı # Dr. Fatma Bilge Öğütcüoğlu # anne # annelik # gebelik # sağlık # bebek # kocaeli

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.