20-04-2024 14:07

En büyük ideali kadınlara destek olmak: Op. Dr. Reyhan Arpacı

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 08/05/2023
Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı, cinsel terapist, doğuma hazırlık eğitmeni, evlilik ve çift terapisti, suda ve suya doğum, hipnoz uygulayıcısı… Aynı zamanda iki çocuk annesi… Bir koltukta üç değil, beş değil, çok fazla karpuzu taşıyabilen ender insanlardan biri Op. Dr. Reyhan Arpacı
.stripslashes($urun->baslik).

Kadınlara her alanda ve her duyguda destek olabilmek için ‘kadın hastalıkları ve doğum’ branşını seçen, yine kadınlara yardımcı olabilmek adına mesleğini destekleyen alanlarda sürekli eğitimler alarak kendisini geliştiren Op. Dr. Reyhan Arpacı, her gün doğum gibi yeni mucizelere de tanıklık ediyor.

Biz de bu ay Op. Dr. Reyhan Arpacı’yı daha yakından tanımak ve tanıtmak için hastanedeki odasının kapısını çaldık, anne-baba adaylarının en çok merak ettiği konular üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. İlgiyle okuyacağınızı düşünüyorum.

Reyhan Hanım sizi tanıyabilir miyiz?

19 Mayıs 1983 tarihinde doğdum, evliyim, 11 yaşında bir oğlum ve 6 yaşında bir kızım var. Eğitimim sebebiyle 15 yaşımdan beri ailemden uzaktayım. Tıp fakültesini Ankara Üniversitesi’nde, uzmanlık eğitimimi İstanbul’da Zeynep Kamil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tamamladım. Mecburi hizmetimi bitirdikten sonra yaklaşık 8 yıl boyunca Kocaeli’de özel hastanelerde çalıştım. Son 3 yıldır, VM Medical Park Kocaeli Hastanesi’nde görev yapıyorum. Bizim meslekte eğitimin ömür boyu devam ettiğine inanıyorum. Bu nedenle meslek hayatım boyunca karşılaştığım kadınlara daha çok nasıl yardımcı olabilirim ve kadınlar en çok hangi konularda desteğe ihtiyaç duyuyor, gözlemlemeye çalışıyorum. Bu gözlemlerim neticesinde cinsel terapi eğitimi, evlilik ve çift terapisi eğitimi, doğuma hazırlık eğitici eğitimi, suda ve suya doğum eğitimi, hipnoz eğitimi aldım.

 

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanlığını seçmenizin özel bir nedeni var mı?

Genel olarak hayata olumlu bakmaya ve insanlarla güzel şeyler paylaşmaya özen gösteririm. Kadınlara her alanda, her duyguda destek olmak en büyük idealim. Tıp alanında bunu yapabileceğim en iyi branş; kadın hastalıkları ve doğum diye düşünüyorum. Kadınlara; genç kızlık problemleri, belki başarısız cinsel deneyimleri, aile oluşları, hamilelik süreçleri, anne olmaları gibi her konuda destek olabilmek çok özel bence.

 

Yolunuz Kocaeli’ye nasıl düştü? Kaç yıldır burada görev yapıyorsunuz?

Eşim nedeniyle Kocaeli’de yaşıyorum. Üniversite yıllarından beri birlikte olduğum eşim Bilal Arpacı, 16 yıldır Kocaeli’de eczacılık yapıyor. 14 yıllık evliliğimin ilk 5 yılında hep işim nedeniyle eşimle ayrı yaşadık, sonunda Kocaeli’de buluştuk. O nedenle çok seviyorum Kocaeli’yi. Kocaeli benim içim aile demek, birlikte olmak demek. Son 8 yıldır da Kocaeli’de özel sektörde hekimlik yapıyorum.

 

SUDA DOĞUMUN FAYDALARI

Suda doğuma özel bir ilginiz olduğunu biliyoruz. Suda doğum nedir, ne değildir? Suda doğum nasıl yapılır, tüm gebeler için uygun mudur, faydalarından bahsedebilir misiniz?

Suda doğum, gönül verdiğim ama asla hak ettiği yere getiremediğim bir konu benim için. Çünkü güzelliğini biliyorum, tüm kadınlar bunu yaşasın istiyorum ama gerek mali nedenler gerekse yeterli zaman olmaması nedeniyle uzun uzun herkese anlatamadığım için biraz içim buruk. Doğumda suyun kullanılması doğum yapan annelere her aşamada rahatlama hissi verir. Doğumda anneye duş aldırmak zaten sıkça yapılan bir uygulamadır. Suya doğum ve suda doğum farklı kavramlar. Suda doğumda anne aktif doğum eylemi başladıktan sonra karnını geçecek kadar 34-36 derece ısıda suyla dolu özel bir havuza alınır, tam bebeğin çıkacağı son 10 dakikalık zamana kadar suda kalır, son aşamada su dışında doğum gerçekleşir. ‘Vajinal doğum yapabilirsin’ dediğimiz her annenin doğumunda suda doğum yapabiliriz. Suya doğum ise tüm doğum eylemi ve bebeğin çıkışının da suda gerçekleştiği doğum şeklidir. Bebek su içine doğar ve annesinin kollarına verilir. Çıkım aşamasıyla ilgili saptanan bir risk varsa suda doğum önerilir. Suda doğumla ilgili sayfalarca konuşabilirim. Ama kısaca faydalarını yazmak gerekirse;

-Vajinal doğum başarısını artırır.

-Doğum süresini kısaltır.

-Annenin kasılmalar nedeniyle hissettiği rahatsızlık hissini %60 oranında azaltır.

-Annenin doğumda yaşadığı tatmin duygusunu artırır.

Bunlar çalışmalar sonucunda elde edilmiş bilimsel veriler ama ben olaya daha farklı bakılmasını istiyorum. Çok sevdiğim bir söz var: “Eğer anne doğumda kendisini kraliçe gibi hissetmiyorsa yanlış yapılan bir şeyler vardır.” Yani burada önemli olan anneyi çok güzel, özel, dingin bir ruh haline sokabilmek. Hormonların çalışmasına izin vermek için anneyi rahatlatmak çok çok önemi. Su çok yaygın olarak bilinen bir rahatlatıcı yöntemdir. Yani sadece fiziksel değil ruhen de anneye doğumda çok şey katar suda doğum. Neyse daha söylenecek çok şey var ama burada bırakalım bu konuyu.

 

DOĞUMA HAZIRLIK EĞİTİMİ

Doğuma hazırlık eğitimleri de veriyorsunuz, değil mi? Bu eğitimlerin içeriği nedir?

Evet, pandemi öncesi doğuma hazırlık eğitimleri verdik. Doğum bir kadının anne oluşu, bir erkeğin baba oluşu, bir çiftin aile oluşu, toplumun bir bireyinin dünyaya gelişi ve yine toplumun en küçük birimi çekirdek ailenin oluşumudur. Bu kadar önemli konuyu, bu konuda daha önce hiç tecrübesi olmayan ve toplum tarafından doğumla ilgili sürekli negatif hipnoz altındaki genç bir kadının omuzlarına bırakmak bence çok insafsız. Günümüzde aileler giderek küçülüyor ve mesafe olarak, geniş aile birbirinden daha uzakta yaşıyor. Bu da kadınların ve erkeklerin doğum, bebek bakımı ve doğum sonrası destek açısından daha tecrübesiz ve daha desteksiz olmasına neden oluyor. Biz doğuma hazırlık eğitimlerinde annelere doğum ve bebek bakımıyla ilgili ihtiyaçları olan hormonların damarlarındaki kanda olduğunu hatırlatıyoruz :)Anne ve babalara takım olmayı öğretmeye ve geniş aile ile ilgili ilişkilerde destek olmaya çalışıyoruz. Doğum ve bebek bakımıyla ilgili teknik ve kullanışlı bilgiler sunuyoruz. Bunların yanında yine bence çok önemli olan ‘yalnız değilsin’ mesajı veriyoruz. Doğuma hazırlık eğitimleri gruplar halinde yapılır, akran öğrenmesi gibi anne adayları diğer anne adaylarıyla tanışır, sohbet eder ve bazen ilerleyen zamanlarda birbirlerine destek olurlar. Bu da onlara aslında yaşadıklarını normalize etme şansı verir.

TEN TENE TEMAS ÖNEMLİ

Doğumdan sonra ten tene temas neden önemli? Doğumun ardından anne ve bebek en az ne kadar süreyle temas etmeli?

Ten tene temas konusunda aktivist olabilirim gerçekten :) Ten tene temas, doğumdan sonra anne ile bebeğin ilk fırsatta çıplak tenlerinin buluşması ve aksi bir durum olmadığı sürece özellikle ilk bir saat birbirleriyle temas halinde olmasıdır. Doğum, daha önce bahsettiğim gibi bir bireyin dünyaya gelişidir. Bebeğin doğumdan psikolojik olarak etkilenmediğini düşünemeyiz. Bebek için olay, dünyasının değişmesi aslında :) Bu değişen dünyada tanıdığı ve kendisini güvende hissedebileceği tek ses ve koku annesininki. O nedenle bebeğin değişen dünyasında kendisini güvende hissetmesi, hızla adapte olması için eğer koşullar uygunsa hızla annesiyle buluşturulması oldukça önemli.

Bu aynı zamanda biyolojik olarak da oldukça faydalı; annenin süt salgılamasını hızlandırır, doğum sonrası kanamaları önlemek ve bebeğin eşinin ayrılmasını sağlamak için gerekli hormonların salgılanmasını sağlar. Benim özellikle vajinal doğumdan sonra mümkünse her doğumda yaptığım iki rutinim; ten tene temas ve göbek kordonunun geç kesilmesidir. Geç kordon kesilmesi de yine plasenta dediğimiz, bebeğin beslenmesini sağlayan organdaki kanın bebeğe geçmesini sağlar ve yenidoğan kansızlığını önler.

 

Genital estetik alanında da çalışmalarınız var, bu alanda yaptığınız çalışmaları anlatabilir misiniz?

Evet ne demiştik; kadınların her alanda kendilerini iyi hissetmesine yardımcı olmak bana iyi geliyor. Tabii ki cinsellik de bu konulardan biri. Kendi cinselliğini sahiplenen, cinsellikten haz almayı hedef edinen ve bu konuda kendisine yatırım yapan, kendince memnun olmadığı şeyleri değiştiren kadın, benim görmek istediğim bir tablodur her zaman. Ama bunun dışında genital estetik bazen estetikten ziyade ihtiyaç nedeniyle de yapılabiliyor. Sık tekrarlayan enfeksiyonlar, kıyafet giyerken ve cinsel hayatta zorlanma da genital estetik sebeplerinden olabiliyor. Vajinal daraltma, iç dudak dediğimiz labium minusların küçültülmesi, dış dudaklara dolgu, klitoris estetiği sık yaptığımız ameliyatlar arasında. Bunların yanı sıra lazerle uygulamalar da yapabiliyoruz. Bu şekilde bazen yapısal bozuklukları düzeltebildiğimiz gibi bazen de kadınların cinsel hayatlarındaki özgüvenlerini tazelemiş oluyoruz.

 

VAJİNİSMUS TEDAVİSİ

İlgi alanlarınızdan biri de çiftler için büyük bir sorun olan vajinismus. Tedavi yöntemleri hakkında biraz bilgi verir misiniz?

Vajinismus, aslında buzdağının görünen kısmı maalesef. Ülkemizdeki cinsel eğitimsizlik ve tabular nedeniyle birçok çift cinsel işlev bozukluğu problemleri yaşıyor. Vajinismus; kadının cinselliği kendi vücut bütünlüğüne bir tehdit olarak algılaması nedeniyle cinsellik ihtimali söz konusu olduğunda vücudunu kapatıp, cinsel birleşmeye izin vermemesi halidir. Bu durum birlikteliği ve gebelik oluşumunu imkansız kıldığı noktada doktora daha sık başvuru olur. Ama orgazm bozuklukları, isteksizlik ve ağrılı ilişki gibi problemler vajinismustan daha sık görüldüğü halde çiftlerin cinselliği konuşma tabusu nedeniyle doktora başvuruların daha az gerçekleştiğini düşünüyorum. Vajinismus tedavisinde bilişsel-davranışçı tedavi yöntemleri uyguluyorum. Vajinismus problemiyle bana gelen danışanlarımın oldukça büyük bir kısmı evli ve uzun zamandır vajinismus problemiyle uğraştıkları için evlilikleri de yara almış oluyor. Bu nedenle evlilik-çift terapisi eğitimimi de tamamladım. Yani aslında benim uyguladığım tedavide tek amaç vajinismusu çözmek değil çiftlerin hem cinsel hayatlarının hem de evlilik hayatlarının daha tatminli olmasını sağlamak. Bunun için seanslarımızda hem onları dinliyorum hem ben anlatıyorum hem de bazı ev ödevlerimiz oluyor.

 

YÜZDE 100 BAŞARI

Cinsel işlev bozukluklarının tedavisinde hangi yöntemleri kullanıyorsunuz?

Daha önce bahsettiğim gibi bilişsel davranışçı terapi uyguluyorum. Önce danışanlarımı daha yakından tanımak için hem kadını hem erkeği uzun uzun dinliyorum. Daha sonra kadının kendi vücudunu tanıması ve vücudunu kontrol etmeyi öğrenmesi için belli egzersizler öneriyorum. Bu arada çiftin duygusal bağını kuvvetlendirecek, yıpranan evliliklerini onaracak egzersizlerimiz de oluyor. Ve cinsellikten haz almakla ilgili egzersizlerimiz var. Yani dolu dolu 4-6 seans sonrası genellikle başarı elde ediyoruz.

 

Bu uygulamalardan nasıl sonuç alıyorsunuz?

İşin en tatmin edici kısmı burası :) Vajinismusta fiziksel olarak bir engel olmadığı için tedavisi %100 başarılı. Yani kişiye doğru ve yeterli tedavi uygulandığında kesin sonuca ulaşılıyor. Bu danışanlarımızın daha sonra gebeliklerini takip etmek ayrıca keyifli oluyor.

 

Siz de bir annesiniz. Hem anne hem kadın doğum uzmanı olarak bebeğini kucağına almaya hazırlanan kadınlara, mutlu bir gebelik dönemi için tavsiyeleriniz nelerdir?

Kesinlikle anne olduktan sonra mesleğime bakış açım çok değişti. Bir canlıya bakım veren olmak çok özel ve çok güzel bir duygu. Benim takip ettiğim anne adaylarına hep söylediğim bir şey var. Bebeğin organik ihtiyaçları kesinlikle önemli. Yani beslenmesi, altının değişmesi, uykusu ve hastalıkları evet çok önemli. Fakat ondan daha önemli bir şey var ki bunu kesinlikle atlamamalıyız; bebeğimizin büyümek, gelişmek, sevebilmek ve kendi özdeğerini oluşturabilmek amacıyla bakım veren kişiden aldığı psikolojik doyum çok çok daha önemli. Bu nedenle bebek bakım kılavuzlarının yanına mutlaka ‘bebekle iletişim’, ‘bebekte duygusal gelişim’ gibi başlıklar içeren okumalar yapmalarını da öneriyorum. Çünkü bir insanın büyümesi gibi çok mucizevi bir olaya şahitlik ediyorlar. Detaylara boğulmadan, süreçten zevk almalarını tavsiye ediyorum.

MUCİZELERLE DOLU

Her doğum bir mucize. Bu mucize gerçekleşirken siz neler hissediyorsunuz, duygularınızı öğrenmek isteriz.

Aslında sadece doğum değil bebeğin anne karnında görüldüğü andan itibaren gebeliğin her anı ayrı mucizelerle dolu. İlk kalp atışlarını dinlettikten sonra ay ay takip edip, anne babasıyla buluştuğunu görmek; bazen de kapıdan yürüyerek girmelerine, kardeşlerinin olmasına şahitlik etmek çok büyük bir zevk ve mesleki tatmin veriyor bana. Kadınların önce eş, sonra anne, sonra da hatta iki çocuk annesi olmalarına tanık olup onlarla harika bağlar kuruyoruz.

 

Reyhan Hanım, bu güzel sohbet için teşekkür ederiz.

Hem bir kadın hem bir anne olarak 40. yaşımı doldurduğum hem de içinde Anneler Günü’nü barındıran bu güzel mayıs ayında bana kendimi anlatma ve duygularımı bir de kendi ağzımdan dinleme fırsatı verdiği ve 40. yaş günüme harika bir anı bıraktığı için Kocaeli Life ailesine çok teşekkür ediyorum. Sevgiyle kalın…

 

İLETİŞİM

VM Medical Park Hastanesi

İnstagram: op.dr.reyhanarpaci

 

NASIL ARANDI: #op. dr. fatma çetinkaya # doğum # bebek # anne # kadın doğum # evlilik ve çift terapisi # suda doğum

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.