Sosyal medyadan örgütlenerek, ihtiyaç sahibi pek çok anne ve çocuğa destek sağlayan bir grup anne; daha fazla ihtiyaç sahibine el uzatabilmek ve çalışmalarını kurumsal bir çatı altında devam ettirmek amacıyla bundan 2 yıl önce Kocaeli Anneler Derneği’ni kurdu. Faaliyetlerini 3 çocuk annesi Hande Kaya başkanlığında sürdüren dernek, kurulduğu günden bu yana sayısız anne ve çocuğun yarasına merhem olmakla kalmadı; pek çok projeyi de hayata geçirdi.
Önümüzdeki günlerde ikinci kuruluş yıl dönümünü kutlamaya hazırlanan Kocaeli Anneleri, yine kendilerine yakışır dev bir projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. Kentimize bir anaokulu kazandırmak için kolları sıvayan dernek üyeleri, hayırseverlerin de desteğiyle yüzlerce çocuğun okul öncesi eğitim almasına vesile olacak. Derince Çenedağ Mahallesi’nde bulunan atıl durumdaki bir okul binasını baştan aşağıya yenileyerek 200 çocuğun eğitim alacağı bir anaokuluna dönüştürecek olan Başkan Hande Kaya ve dernek üyeleri, şu sıralar oldukça heyecanlı.
‘Her şey çocuklar için’ diyerek, bir kez daha elini taşın altına koyan Kocaeli Anneleri’nin proje toplantısına misafir olduk; ‘Kocaeli Anneleri Anaokulu’ projesinin ayrıntılarını Başkan Hande Kaya’dan dinledik.
Kocaeli Anneler Derneği olarak kuruluş amacımız, anne ve çocuklara yönelik projeler geliştirmek, ihtiyaç sahiplerine yardımcı olmak ve tüm çocukların eşit şartlarda yaşamasını, okumasını sağlamak için elimizden geleni yapmaktı. Sosyal medyadan örgütlenip, ardından dernekleştiğimiz andan itibaren ihtiyaç sahibi pek çok anne ve çocuğa kıyafet, araç-gereç ve eşya yardımında bulunduk. Hayırseverlerin desteği, muhtarların ve belediyelerin işbirliğiyle bayramlarda çocukları giydirdik. Tüm bunların yanı sıra ülkemizde başka örneği olmayan bir projeyi de hayata geçirdik ve İzmit Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi’nde (OÇEM) çocukları eğitim gören annelerin elinden tuttuk.
Çocukları eğitim görürken, okulda beklemek durumunda olan OÇEM annelerine yönelik çok güzel bir projeydi. Onlara alanında profesyonelleşmiş bir kadro tarafından, bilimsel temellere dayalı kurslar verildi. Annelerimiz, bu kurslarda öğrendikleriyle el emeği ürünler yaptı. Daha sonra bu ürünleri bir kahvaltı organizasyonuyla satışa çıkardılar. Proje hayata geçene kadar okulda çocuklarını beklerken geçirdikleri zamanı değerlendiren anneler, bu sayede aile bütçelerine katkıda bulunmaya başladı. Bu da bizi çok mutlu etti. Keza bu süreçte okulun fiziki şartlarını da iyileştirdik.
Anne Oteli, derneğimizin birinci kuruluş yılına özel olarak hayata geçirdiğimiz bir projeydi. Derince Araştırma Hastanesi’ne bağlı olarak hizmet veren Alikahya Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi Yenidoğan Ünitesi’nde yatan bebeklerin anneleri, yavrularının sağlığına kavuşmasını beklerken çok zorluk çekiyordu. Bebekleriyle duygusal bağlarının kopmaması ve bebeklerin anne sütünden mahrum kalmaması için sürekli hastanede bulunmak zorundaydılar. Biz de Kocaeli Anneleri Derneği olarak, Anne Oteli’nin tefrişatını üstlendik. İlçe sağlık müdürlüğü vasıtasıyla buzdolabından çamaşır makinesine, yataktan kişisel bakım ürünlerine kadar ihtiyaç duyulan her şeyi hastaneye hediye ettik. Diliyoruz ki projelerimiz örnek olur ve devamı gelir. Bu süreçte bize destek olan tüm hayırseverlere teşekkür ediyorum.
Derneğimizin kuruluşunun ikinci yılında özel bir proje hayata geçirmek istedik. Yönetimimizle birlikte bir beyin fırtınası yaptık ve bir anaokulu projesi üzerinde karar kıldık. Bu bizim vizyon projemiz olacak çünkü hepimizi en çok yaralayan konu çocukların eşit şartlarda eğitim alamaması. Bu eşitsizliği kendi gücümüz oranında azaltmak için Kocaeli Anneleri Anaokulu’nu hayata geçirmek istedik.
Derince Çenedağ Mahallesi’nde 15. Kolordu İlköğretim Okulu bahçesinde bulunan, atıl durumdaki bir binayı tamamen yenileyerek çocuklarımıza armağan edeceğiz.
Tüm ilçe milli eğitim müdürleriyle görüştük. Onların desteğiyle anaokuluna ihtiyacı olan ya da elden geçirilmesi gereken okullar belirlendi. Gidip bu okulları yerinde gördük, inceledik. İçlerinde en çok içimize sinen, 15. Kolordu İlköğretim Okulu’nun bahçesindeki atıl durumdaki bu bina oldu. Ayrıca, bölgede anaokuluna ciddi bir ihtiyaç olduğunu tespit ettik. Anneler, çocuğunu bir anaokuluna göndermek istiyor ama bölgede bir devlet okulu yok… Belki çalışıp para kazanmak istiyor, belki kendisini geliştireceği bir kursa gidecek ama çocuğunu bırakamadığı için bunları yapamıyor. İşte tüm bu sebeplerle ve ilçe milli eğitim müdürlüğünün yönlendirmesiyle bölgeye güzel bir anaokulu kazandırma kararı aldık. Bu binayı tercih etmemizde fiziki şartların uygunluğu da etken oldu diyebilirim.
Bir kere binanın tek katlı olması en büyük avantaj. Ana binadan bağımsız olması, bahçesinin çok geniş olması ve ayrı bir girişle beraber müstakil bir okul haline getirilebilecek olması, bizi daha da heyecanlandırdı.
Atıl durumda bulunan bina; 6 derslik, toplanma bölümü, yemekhane, çifte lavabolar, oyun bahçesi ve fiziki alanların yenilenmesi şeklinde projelendirildi. Proje kapsamında Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerine de yer gösterilmesi planlanıyor. Böylece kentimizde okuyan gençlerden, kardeşlerine renkli miraslar kalacak. Anaokulu, çifte eğitim sistemiyle (sabahçı-öğlenci) bölgede yaklaşık 200 çocuğa eğitim verebilecek kapasitede olacak. Sadece Çenedağ Mahallesi’nin değil, yan mahallelerdeki çocukların ihtiyacını da karşılayabilecek bir anaokulu olacağından eminiz. Bir de bu okulda bazı ilkleri hayata geçirmek istiyoruz. Mesela, okul kendi enerjisini üretsin istiyoruz. Oldukça büyük bir bahçeye sahip olduğu için çocuklar burada doğal tarım yapsın, hobi bahçeleri kurulsun istiyoruz.
Bu bir sosyal sorumluluk projesi ve her sosyal sorumluluk projemizde olduğu gibi ‘birlikten kuvvet doğar’ ilkesiyle hareket ediyoruz. Anaokulumuz için hayırseverlerden destek bekliyoruz. Geleceğimiz olan çocuklar için hayata geçecek bu projeye her türlü desteği kabul ediyoruz. Destek olmak isteyen iş insanlarının, mutlaka nakdi yardım yapması gerekmiyor. Dileyen hayırseverler, okulun tefrişatı için gerekli malzemeleri de temin edebilirler. Okulda bir keşif yapıldı; yapılması gerekenler ve maliyetler belirlendi. Destek için görüşmelere başladık. Sizlerin aracılığıyla bu röportajı okuyarak destek olmak isteyen herkesi Kocaeli Anneleri Derneği’ne ulaşamaya davet ediyorum.
Evet, imzaladık. Biliyorsunuz ki 3-6 yaş arası eğitim çok önemli ancak yeterli imkan olmadığı için devlet okullarımızda anaokulu eğitimi 5 yaş itibariyle başlıyor. Biz de çocukların farklı yerlerde değil, devletin gözetiminde eğitim almasını istiyoruz. Anaokullarının sayısı artarsa, çocuklarımız daha erken yaşlarda eğitim hayatına adım atacaktır. Okulu tamamladıktan sonra milli eğitim müdürlüğüne devredeceğiz.
Okulumuz, derneğimizin ismini taşıyacak. ‘Kocaeli Anneleri Derneği Anaokulu’ yazacak tabelasında. Kocaeli’de daha önce bir derneğin yapıp, devlete devrettiği anaokulu yok. Bir ilki gerçekleştirdiğimiz için ayrıca mutluyuz, gururluyuz.
Haziran ayında projeyi tamamlayıp valiliğimize teslim etmeyi öngörüyoruz. Okul 2020-2021 eğitim öğretim yılında kapılarını açacak. Buradan hayırseverlere seslenmek istiyorum. Atıl durumdaki bir okulu ayağa kaldırmak; sıfırdan okul yapmak kadar zahmetli ve külfetli bir iş. Okulu baştan aşağı yenileyeceğiz. Binanın ısıtması, elektriği ve suyu hemen yanındaki okula bağlı, onları da bağımsız hale getireceğiz. Kısacası sıfırdan bir proje çizip, onun üzerinden ilerleyeceğiz. Okulumuzu, özel çocukların da faydalanabileceği donanımda yapmaya gayret göstereceğimizi de belirtmek istiyorum. İşte bu süreçte bağışçıların, hayırseverlerin desteği bizim için önemli. Bize ulaşın, geleceğimize güzel bir armağan bırakalım.
NASIL ARANDI: #kocaeli anneleri derneği # hande kaya # anaokul # projesi # destek # kocaeli # anneler # başarı # yardımsever # dernek