25-04-2024 23:59

El becerisini ortodontide konuşturuyor: Uzm. Dt. Ferruh Hasanzade

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 08/10/2021
Uzman Diş Grup Ortodonti Uzmanı Dt. Ferruh Hasanzade, mekanik konulardaki Allah vergisi yeteneğini mesleğinde de başarıyla kullanıyor. Hasanzade, ortodontik tedavilerdeki çalışmalarıyla adını hızla duyuruyor
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: ZEYNEP AKAR

FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN

 

Hizmet vermeye başlamasının üzerinden henüz bir yıl geçmiş olmasına rağmen ağız ve diş hastalıkları konusundaki başarılı çalışmalarıyla kısa sürede bir marka haline gelen Uzman Diş Grup, yoluna güçlü bir ekiple devam ediyor. Uzman Diş Grup’a, dişlerindeki çapraşıklıklar ve alt-üst çenedeki iskeletsel bozukluklar nedeniyle başvuran hastaların ağız sağlığı ise başarılı ortodonti uzmanı Dt. Ferruh Hasanzade’ye emanet. Eğitimi, donanımı ve Allah vergisi el becerisiyle mesleğinde yüz güldüren sonuçlara imza atan ortodontist Ferruh Hasanzade, ortodonti alanını çok sevdiğini ve mesleğini büyük bir tutkuyla yaptığını söylüyor. Hasanzade, ortodontik sorunların sebepleri ve tedavi yöntemleri üzerine konuştuk.

Ferruh Hocam, sizi tanıyabilir miyiz?

1979 yılında, Tebriz’de doğdum. Türkiye’ye 2001 yılında eğitimim için geldim. Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi mezunuyum. Mezun olduktan sonra 4 sene diş hekimi olarak çalıştım; ardından hep hayalini kurduğum ortodonti uzmanlığı sınavını kazanarak, uzmanlık eğitimime başladım. Sonra da ortodonti dalında çalışma hayatım başladı. İzmit’te yaşıyorum; evliyim, iki çocuk babasıyım.

 Ortodontiyi seçmenizin belli bir nedeni var mıydı?

Öğrencilik yıllarından beri İstediğim tek bölümdü, zaten başka tercih de yapmamıştım. Eğer ortodontiyi kazanamasaydım, başka bir alanda uzmanlık yapmaz, mesleğime diş hekimi olarak devam ederdim.

Neden?

Ben mekanik işlerle uğraşmayı çok severim. Hobilerimin başında marangozluk gelir. Aynı zamanda bisikletçiyim; bisikletlerimi de topladığım parçalarla kendim yaparım. Ortodontide üç boyutlu mekanik bir sistem var ve benim ilgi alanıma çok uygun. Bu anlamda işimi çok severek yapıyorum. Şimdiye dek hasta bakmaktan sıkıldığımı hiç hatırlamıyorum. Yaşantımın her alanında mekaniğe olan ilgim devam ediyor anlayacağınız.

ORTODONTİ HANGİ SORUNLARI KAPSAR?

Uzmanlığınızı tamamladıktan sonra çalışmaya nerede devam ettiniz?

İlk olarak İzmit’te özel bir hastanenin diş kliniğinde çalışmaya başladım. Sonra bir arkadaşımın vasıtasıyla Uzman Diş Grup’un kurucusu, sevgili meslektaşım Pınar Yüce ile tanıştım. Birlikte çalışmaya karar verince, ben de Uzman Diş Grup’taki görevime başlamış oldum.

Hocam, ortodonti tam olarak hangi konuları kapsar?

Ortodonti çok geniş bir uzmanlık dalıdır. Ufak bir diş düzensizliğinden çenedeki ileri derece bozukluklara, çenenin ileride ya da geride olmasından dişlerin kapanışındaki düzensizliklere kadar geniş bir alanı kapsar. Dişteki çapraşıklıkları düzeltir, gömülü kalan dişleri sürdürür, erken yaşta çekilmiş daimi dişlerin kapanmış olan yerlerini düzenler, implanta yer sağlar.

Hastalarınız size en çok hangi şikayetle başvurur?

Hastalar bize genellikle ön dişlerindeki düzensizlikler için estetik kaygılarla başvuruyor. Rahatsız olduğu estetik görünümün altında aslında ortodontik bir sorun olduğu, muayene esnasında anlaşılıyor. Örneğin, hasta bize ön dişlerin arasındaki açıklık nedeniyle başvuruyor ama bunun asıl sebebinin hastanın yanlış alışkanlıkları olduğu muayene esnasında ortaya çıkıyor.

SÜT DİŞLERİ NEDEN ÖNEMLİ?

Diş çapraşıklıkları, başka hangi sebeplerle oluşuyor?

Birçok sebebi var ama en sık rastlanan sebep süt dişlerinin erken kaybı. Maalesef aileler süt dişlerine gereken özeni göstermiyor. Aslında o dişler, alttan gelen daimi dişler için yer tutucu görevi görüyor. Süt dişleri, erken çürüklerden dolayı erken kaybedilince, alttan gelen daimi dişlerin yeri gerektiği gibi oluşamıyor ve kalıcı dişler ya süremiyor ya da çapraşık bir şekilde ağız içine sürüyor. Diş düzensizliklerine yanlış alışkanlıklar da sebep olabiliyor. Çocuklukta parmak emme, çok uzun süre emzik emme, tırnak yeme, alt dudağı ısırma gibi yanlış alışkanlıklar üst çenenin ileriye gelmesine, alt çenenin geriye gitmesine ya da farklı düzensizliklere sebep oluyor.

 Çenedeki bu tip rahatsızlıklar için nasıl bir tedavi uygulanıyor?

Hastaya özel apareyler yapılarak bu düzensizlikler erken yaşlarda tedavi edilebiliyor. Özel yüz maskeleri kullanarak üst çeneyi ileri, alt çeneyi geriye alıyoruz. Şunu da hemen belirteyim, ergenlik çağından sonra büyüme-gelişme durduğu için bu tedavilerin küçük yaşlarda yapılması gerekiyor, bu sebepten dolayı ailelerin erken yaşlarda yani 6-7 yaş gibi çocuklarını bir ortodonti uzmanına göstermelerinde fayda vardır.

Yüz maskesi nasıl kullanılıyor?

En ideali maskenin 24 saat, devamlı kullanılması. Sosyal ortamlar, okul ve yemek saatleri dışında maskenin çıkarılması tedavi süresini uzatıyor ve başarısını azaltıyor. Doğru kullanımda 6 ila 9 ay arasında çeneyi olması gereken yere alabiliyoruz.

GÖRÜNMEYEN DİŞ TELİ

Yüz maskesi, çocuklar için ağrılı ya da sıkıntı veren bir tedavi mi?

Tüm ortodontik tedavilerde ilk bir kaç gün alışma süresi vardır ama genellikle hastalarımız en geç 10 gün içinde alışıyor. Maske konuşmayı etkilemediği için okulda da çok rahat kullanılabiliyor. Burada bizi en çok zorlayan nokta; çocukların, arkadaşlarının kendisiyle dalga geçmesinden endişe duyması. Böyle durumlarda ailenin, okul ve öğretmenle iş birliği içerisinde olması, diğer öğrencilerin konu hakkında bilinçlendirilmesi sorunu çözebiliyor.

Bu tedavi kesin sonuç veriyor mu?

Eğer çenenin kapanışındaki sorun belli bir yüzdenin üzerinde değilse, yüz maskesiyle tedavinin başarı oranı çok yüksektir.

Çeneler arası orantısızlık belli bir yüzdeden fazla ise cerrahi müdahale için hastanın 18 yaşını beklemesi gerekebilir.

Hocam, diş telleri de ortodonti alanı içine giriyor. Tel tedavisinde yenilikler var mı?

Eskiden teknoloji bu kadar ilerlememişti ve ortodontik tedavi çok daha zordu. Hastaya özel bant yapıldığı için tel takılması tüm gün sürebiliyordu. Şu anda tel tedavisinde kullandığımız hazır braketler var, tüm işlem en fazla 15-20 dakika sürüyor. Bunun yanı sıra artık metal teller ile birlikte şeffaf seramik braketler tercihi de mevcut.

Hastalarımızın çoğunda şeffaf braketler kullanıyoruz. Seramik braketler hastanın ağzında neredeyse görünmüyor, estetik olarak çok daha iyi duruyor. Tedavi sonucu olarak da aralarında hiçbir fark yok. Bu tedavilerin yanı sıra telsiz ortodontik tedavi seçeneğimiz de var. Bu tedavi şeklinde, hastalarımızdan dijital ortamda ölçü alıyor, kişiye özel seri plaklar üretip hastaya kullandırıyoruz. Bu plaklar neredeyse görünmez malzemeden üretildiği için hastanın günlük yaşamını kesinlikle etkilemiyor. Ayrıca, hastanın ölçüsünü dijital tarama cihazıyla sanal ortama aktarıp, son halini 3shape programıyla gösterebiliyoruz.

PEKİŞTİRME TEDAVİSİ ŞART

Tel tedavisi ne kadar sürüyor?

Ortalama olarak tedavi, basit hastalarımızda bir sene; çenelerin ilişkisi ve dişlerdeki çapraşıklığın yoğunluğuna göre 1,5-2 sene sürüyor. Ortodonti tedavisinde dişe verilen kuvvet aylık olarak belirlendiği için hastanın her ay kontrol edilmesi gerekiyor. Diş teli tedavisinde en kritik nokta, hastanın bazı konulara titizlikle dikkat etmesi. Ortodonti tedavisinde fırçalama çok önemli çünkü diş teli takılan dişler gerektiği gibi fırçalanmazsa çürük oluşma riski yüzde 100’dür. Bu nedenle diş teli taktığımız hastalarımıza ilk önce fırçalama eğitimi veriyoruz. Hasta eğer bu önerilere uyarsa başarılı sonuçlar elde ediyoruz.

Bütün çapraşıklıklar tel tedavisiyle düzelebilir mi?

Düzelir ama bazen yer açmak için çekim yapmak gerekebilir. Şöyle ki bazen kişinin çenesi küçük, dişleri büyük olabilir. Böyle durumlarda, dişlerin düzgün yerleşmesi için sağdan ve soldan bir dişi alarak diğerlerine alan açmak şarttır. Bazen de çenedeki darlığı üst çene genişletmesi yaparak gideriyoruz.

Ortodonti tedavisi bittiğinde, dişler ideal konumuna geliyor mu?

Evet, geliyor. Bununla beraber mutlaka pekiştirme tedavisi de yapılmalı çünkü biz, dişe kemiğin içinde ufak hareketler yaptırarak dişi hareket ettiriyoruz. Bu hareketlerden sonra dişin bir süre sabit kalması lazım ki kemik dişi sarsın ve doğru konumda tutabilsin. Bu sabitleme işlemini plak kullanarak ya da içten tel takarak sağlıyoruz. Plakların, dişlerin düzensizliğine göre 1-2 sene kullanılması gerekebiliyor. Plaklar kullanılmadığı takdirde dişler tekrar eski yerine döner ve tedavi başarısız olur.

ERKEN FARK ETMEK ÖNEMLİ

Anladığım kadarıyla ortodontik rahatsızlıklar ya genetik faktörlere bağlı olarak doğuştan ya da çocukluk çağında gelişiyor… Bu noktada aileler nelere dikkat etmeli?

Özellikle süt dişlerine çok iyi bakılması, düzenli fırçalanması gerekiyor çünkü fırçalama çürükleri önlüyor ve bu nedenle oluşan çapraşıklıkların önüne geçiyor. Süt dişleri çıkmaya başladıktan sonra aileliler çocuklarını mutlaka bir ortodontiste göstermesini; gözle görülmeyen bir ortodontik sorun olup olmadığını öğrenmelerini öneririm.

Çocuklarda ortodontik tedaviye 6-7 yaşından itibaren başlayabiliyoruz. Alt çenenin dar olması, dişlerde çapraşıklık gibi durumlarda hastalara hareketli apareyler yapıyoruz ve yavaş yavaş üst çeneyi genişletiyoruz. Bazen de parmak emme, dil emme, dudak emme gibi çocukluktan gelen alışkanlıklar oluyor. Alışkanlığını unutturmak ve önüne geçmek için de özel apareyler kullanıyoruz.

Hocam, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Son olarak eklemek istediğiniz bir nokta var mı?

Bir noktaya dikkat çekmek isterim. Ortodonti tedavisi, mutlaka bir ortodonti uzmanı tarafından yapılmalıdır. Hastalarımızın tedaviye başlamadan önce çok iyi araştırması ve biraz önce bahsettiğimiz konularla ilgili sorunlarda mutlaka bir ortodonti uzmanına başvurmaları gerekir. Ortodonti uzmanlığı, 4 yıl süren bir eğitim süreci gerektirir.

Kısa süreli eğitimlerle, uzman olmayan kişiler tarafından yapılan işlemler, hasta açısından çok olumsuz sonuçlar doğurabilir.

 

İLETİŞİM

Adres: Yahya Kaptan NazerInn İş Merkezi

Şht. Ali İhsan Çakmak Sok. No:46/B, İzmit

Telefon: 0542.439 10 52

Web: https://www.uzmandisgrup.com

Instagram: uzmandisgrup

Facebook: Uzman Diş Grup - Ağız ve

Diş Sağlığı Merkezi

NASIL ARANDI: #uzmandişgrup #ferruhhasanzade #uzmandt #dentist #dişhekimi #uzman #ortodonti #ortodontist #dişçapraşıklığı #teltedavisi #mekanik #ağızvediş #sağlık #öndişdüzensizliği #kocaeli #yahyakaptan

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.