27-04-2024 02:48

‘Ekmek yemeyin’ demek yaşamı kısaltıyor!

2018-08-18    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2018-08-18
.stripslashes($urun->baslik).

Kocaeli Tıp Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. İsmail Erden; hayvansal ürün bazlı düşük karbonhidratlı beslenme biçiminin, insanın yaşam beklentisini azalttığının gösterildiğini ifade etti. Ülkemizde de popüler bazı doktorların ismiyle anılan ve yoğun ilgi gören ancak, dünya literatüründe “Atkins Diyeti” olarak bilinen düşük karbonhidratlı diyetlerin, bazı hastalık risklerini azaltabileceği öne sürülüyordu. Ancak ABD'de binlerce kişiyle yapılan ve 25 yıla yayılan yeni bir araştırmaya göre çok düşük karbonhidratlı beslenmenin yaşam beklentisini bilakis düşürebileceğine işaret ediyor.

 

KALORİLERİ HESAPLANDI

Sonuçları bilim dergisi Lancet Public Health'de yayımlanan araştırma kapsamında 45-64 yaş grubundaki 15,428 kişiye tükettikleri yiyecekler ve içeceklerin ne olduğu ve porsiyonlarının büyüklüğü soruldu. Uzmanlar, aldıkları verilerden bu kişilerin karbonhidrat, yağ ve proteinden aldıkları kalori oranını hesapladı. 'Enerjisinin yüzde 50-55'ini karbonhidrattan alanlarda ölüm riski daha az. Bu kişilerin 25 yıl izlenmesinden çıkan sonuçlara göre; enerjilerinin yüzde 50-55'ini karbonhidratlardan alanların ölüm risklerinin, düşük ve yüksek oranda karbonhidratlarla beslenenlere kıyasla biraz daha az olduğu ortaya çıktı.

 

KARBONHİDRAT TÜKETİMİ

Sebzeler ve meyveler de karbonhidrat içeriyor ancak karbonhidratın asıl kaynağı nişastalı yiyecekler, ekmek, pirinç, makarna ve kahvaltılık gevreklerdir. Araştırmacılara göre, ılımlı derecede karbonhidrat tüketen kişiler 50 yaşından sonra ortalama olarak 33 yıl daha yaşıyor. Bu olumlu miktarda (yüzde 50-55) karbonhidrat tüketen kişilerin, enerjilerinin yüzde 30 ya da daha azını karbonhidratlardan alanlardan (çok az karbonhidrat tüketen grup) dört yıl, yüzde 30-40 karbonhidrat tüketenlerden (az karbonhidrat tüketen grup) 2.3 yıl, yüzde 65 ve daha fazla karbonhidrat tüketenlerden de (yüksek oranda karbonhidrat tüketen grup) 1.1 yıl daha fazla yaşadıkları belirtiliyor.

 

BİTKİSEL PROTEİNİN ÖNEMİ

Araştırmanın sonuçları, daha önce aynı bilim insanlarının 20 ülkede 400 binden fazla kişiyle yaptıkları bir araştırmanın bulgularıyla uyumlu çıktı.Uzmanlar, son araştırmada, hayvansal protein ve yağlara dayalı düşük karbonhidratlı beslenmeyle, bitkisel protein ve yağlara dayalı düşük karbonhidratlı beslenmeyi de kıyasladı.  Araştırmanın sonuçları; karbonhidrat yerine sığır eti, kuzu eti ve domuz eti ve peynir tüketiminin ölüm riskini az bir oranda artırdığına işaret ediyor. Karbonhidrat yerine baklagiller, fındık-fıstık gibi protein ve yağ tüketenlerin ölüm riski daha az.

 

YAŞAM BEKLENTİSİ AZALIYOR

Kocaeli Tıp Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Doç Dr. İsmail Erden, "Karbonhidrat yerine protein ve yağ tüketilen düşük karbonhidratlı diyetler sağlıklı yaşam ve kilo vermek için daha fazla tercih edilmeye başlandı. Ancak yeni ve bilimsel kanıtı güçlü araştırmalara göre, ülkemizde de son yıllarda popüler olan hayvansal ürün bazlı düşük karbonhidratlı beslenme biçiminin, insanın yaşam beklentisini azalttığına işaret ediyor. Bu beslenme biçimi özendirilmemelidir" dedi.

 

 

NASIL ARANDI: #Kocaeli Tıp Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Doç Dr. İsmail Erden # karbonhidrat # ekmek tüketimi # sağlık #

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.