20-04-2024 06:55

Eğı̇tı̇m İçı̇n Üretı̇yorlar Okul Dünyası

   1 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 05/10/2022
Okul Dünyas’nın kurucuları Ümit Seyhan ve Zafer Şen, eğitim için üretmenin mutluluğunu yaşıyor
.stripslashes($urun->baslik).

Röportaj: Serpil Çolak Türrkoğlu    Fotoğraflar: İsmail hakkı Timuçin

Okul Dünyası’nın kurucuları Ümit Seyhan ve Zafer Şen; eğitim araç gereçleri, deney malzemeleri ve okullar için laboratuvar kimyasalları konusunda Türkiye’nin dört bir yanına hizmet verirken, eğitim için üretmenin ve öğretime destek olmanın da mutluluğunu yaşıyor. Türkiye’de eğitim araç gereçleri ve deney ekipmanları konusunda bu işi yapan tek firma olmanın gururuyla hizmet ağını genişleten, bu arada 11 ülkeye de ihracat yapan Okul Dünyası, bünyesinde 4 bin kaleme yakın ürün barındırıyor, ihtiyaçlar doğrultusunda ürün çeşidini her geçen gün artırıyor. Okul Dünyası’nın kurucuları Ümit Seyhan ve Zafer Şen ile bir araya geldik, çıktıkları başarı yolculuğunu, yaşadıkları zorlukları, kariyer hedeflerini, kısacası ilham veren hikayelerini kendi ağızlarından dinledik. İşte Okul Dünyası’nın kuruluş hikayesi.

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Ümit Seyhan: Adana doğumluyum, Sakarya Üniversitesi Kimya bölümü mezunuyum. Okul bittikten sonra Sakarya’da bir maden laboratuvarında çalışmaya başladım ancak askerlik için ayrıldım. Askerlik dönüşü yine Sakarya’da farklı bir fabrikada işe girdim. Zafer ile okuldan arkadaşız. Aynı fabrikada çalışırken bu işi kurmaya karar verdik.

Zafer Şen: Ümit’in söylediği gibi okul arkadaşıyız. Ben, üniversiteyi bitirdikten sonra dil öğrenmek için yurt dışına İngiltere’ye gittim, birkaç sene kaldım. Yurda döndüğümde Ümit ile aynı fabrikada çalışmaya başladık.

Okul Dünyası’nı kurmaya nasıl karar verdiniz?

Ümit Seyhan: Kimyager olduğumuz için deneylere karşı özel bir ilgimiz vardı. Dolayısıyla bu deneylerde kullanılan materyaller ilgimizi çekiyordu. Çevremizdeki öğretmen arkadaşlarımızın sürekli deneyler ve materyaller hakkında bilgi istemeleri ve danışmaları, bizde laboratuvar malzemeleri ve okul araç gereçlerinin tedariği konusunda çalışma fikrini oluşturdu.

Zafer Şen: Laboratuvar malzemeleri tedariği konusunda benim de bağlantılarım vardı, oradan alır, satarız diye düşündük. Böylece çalıştığımız fabrikadan ayrılarak bu işi yapmaya başladık. Nihayetinde okul laboratuvarları için deney malzemeleri ile ilgili Türkiye’de ilk e-ticaret sitesini kurduk. İlkokuldan üniversiteye kadar tüm resmi ve özel okullara, bilim sanat merkezlerine, belediyelere, diğer eğitim kurum ve kuruluşlarına ürün tedariği yapmaya başladık.

Ümit Seyhan: Mesleğimizden dolayı okulların neye ihtiyacı olduğunu, öğretmenlerin ne istediğini biliyoruz. Bu iş daha önce sadece ticari amaçla yapılıyordu, biz bilinçli bir şekilde ilerleyince, tercih edilir duruma geldik. Okullara verdiğimiz araç gereçlerin nasıl kullanılacağından tutun da deneylerin nasıl yapılacağına, kimyasalların içeriğine kadar her konuda okul yöneticilerini ve öğretmenleri bilgilendirdik. En önemlisi de öğretmenler bir sorun yaşadığında karşılarında bir muhatap bulabildiler. İşi biliyor ve malzemeyi tanıyor olmamız bizi bir adım öne taşıdı.

İnternetten satış yaparak başladığınız süreç nasıl gelişti?

Ümit Seyhan: Sakarya’da küçücük bir pasajda işe başladık. Talepler doğrultusunda iş hacmimiz artmaya başladı. Bölgemizdeki okulları aktif ziyaret ederek kendimizi tanıttık, kataloglar bıraktık. Bu sayede güzel dönüşler aldık ve yavaş yavaş görünür olmaya başladık. Hatta TV’de sunulan bazı komedi programlarının skeçlerinde, dizilerde, sağlık programlarında anatomi maketlerimiz kullanıldı. Pasajda başlayarak ilerlediğimiz bu süreçte ülke geneline yayıldık ve ihracat yapmaya başladık.

KARTEPE’YE TAŞINDI

Şirketleşme aşamasına nasıl geçtiniz?

Zafer Şen: Yenilab Laboratuvar ve Eğitim Gereçleri adıyla 2009 yılında kurulmuş bir şirketiz. Laboratuvar cihazları ve malzemeleri, teknik kimyasallar, okul eğitim araç ve gereçleri, okul deney malzemeleri, anatomik ve medikal eğitim maketleri konusunda tüm Türkiye’ye hizmet veriyoruz. Büyüyen iş hacmiyle orantılı olarak 2014 yılında şahıs şirketinden limited şirkete dönüştük. 2017 yılı itibariyle de Kartepe’deki yeni adresimize taşındık.

Okullara ne tarz ürünler veriyorsunuz?

Ümit Seyhan: 5 ana branşta; matematik, fizik, kimya, biyoloji ve coğrafya derslerinde kullanılan okul araç gereçlerinin tümünü karşılayabiliyoruz. Örneğin fizik dersinde Arşimet Prensibi veya Newton’un Hareketsizlik Kanunları konusu işleniyor. Bizim sunduğumuz okul araç gereçleri ile öğrenciler aynı konuları uygulamalı deneyler yaparak daha iyi öğreniyor. Öğrencilerin işledikleri konuları daha iyi anlayabilmeleri için sürekli araştırmalar yapıyor ve farklı modeller geliştiriyoruz. Bu farklı uygulama modellerini bularak Türkiye’ye getirmeye çalışıyoruz. Öğretmenin, öğrencinin dersi daha iyi anlaması, ayrıca uygulama yaparak konuyu pekiştirmesi için gereken eğitim materyallerini sunuyoruz.

Zafer Şen: Yurt dışı ile sürekli bağlantı halindeyiz. Yeni ürünleri bulup Türkiye’ye getiriyor, mevcut olanlara ilave ediyoruz. Okullar da bizlerden farklı ürünler isteyebiliyor. Örneğin müfredatta olmayan bir ürün istendiğinde, bu ürünü faydalı görmemiz durumunda, tüm diğer kurumlara sunabilecek şekilde tedarik etmeye çalışıyoruz.

4 BİN KALEM ÜRÜN

Üretim de yapıyorsunuz sanırım.

Ümit Seyhan: Bazı çözeltileri ve malzemeleri kendimiz üretiyoruz. Daha önce ithal ettiğimiz bazı ürünlerin imalatını kendi bünyemizde yapıyoruz.

Şirketiniz bünyenizde kaç kalem ürün var, ne kadarını siz üretiyorsunuz?

Zafer Şen: Okul Dünyası bünyesinde TRAY, Rokim ve Anatomia markası altında yaklaşık 4 bin kalem ürünümüz bulunuyor. Ürünlerimizi laboratuvar malzemeleri, eğitim araç gereçleri, anatomik modeller, medikal eğitim maketleri, kimyasal malzemeler ve okul donanım ürünleri olarak sınıflandırabiliriz. Talep doğrultusunda ürün çeşitliliğimiz artabilir. Farklı deneyler için sürekli olarak farklı materyallere ihtiyaç duyulabiliyor. Dolayısıyla ürün çeşitliliğimiz sürekli olarak artıyor.

Ağırlıklı olarak hangi bölgelere satış yapıyorsunuz?

Ümit Seyhan: Türkiye geneline hitap ediyoruz, devlet okulları ve özel okullar ile düzenli olarak çalışıyoruz. Okullardaki zümre toplantılarına bazen bizler de davet ediliyoruz, uygulama derslerinde kullanılacak araç gereç konusunda bizim de fikrimiz alınıyor. Okul idarecilerini ve öğretmenleri daha doğru ve kaliteli ürün konusunda bilgilendiriyoruz.

BAŞARININ SIRRI GÜVENİLİR OLMAK

Geldiğiniz noktada başarınızın sırrını açıklar mısınız?

Ümit Seyhan: Biz olaya salt ticaret olarak bakmadık, eğitime de katkıda bulunmak amacıyla yola çıktık. Başarımızın sırrına gelirsek, güvenilir olmak diyebilirim, doğru ürünü hızlı ve güvenilir bir şekilde öğretmenlerimize ulaştırıyoruz. İşimizi takip ederek vermiş olduğumuz hizmetin sonrasında oluşabilecek sorunların da arkasında duruyoruz. Kendimizi sürekli yenileyerek modern eğitim çağına uyum sağlıyo

ruz ve kurumlarımızı da bu doğrultuda sürekli olarak haberdar ediyoruz.

Zafer Şen: Müşterilerimizle olan ilişkilerimizin sürekli olarak pozitif yönde ilerlemesi için pratik çözümler üretiyoruz. Spesifik bir işle uğraştığımız için portföyümüzdeki ürünlerin tedariği, satışı, teknik desteği gibi eylemlerin zorluğunu biliyoruz ve bu konuda teknolojik altyapılar geliştiriyoruz. Bu sayede müşterilerimizin en kolay şekilde hizmetimizden yararlanmasını ve bize güvenmesini amaçlıyoruz.

Yurt dışında daha çok hangi ülkelere malzeme gönderiyorsunuz?

Zafer Şen: Bugüne kadar Türkmenistan, Tacikistan, Özbekistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Kazakistan, Senegal, Angola, Fas, Arnavutluk ve KKTC’ ye ihracat yaptık. Pek çok Avrupa ve Afrika ülkesi ile de temas halindeyiz. İlerleyen dönemlerde ihracat yaptığımız ülkelerin artmasını hedefliyoruz.

Son olarak, Okul Dünyası ile ilgili hedeflerinizi öğrenmek isterim.

Ümit Seyhan: Gelecekteki hedefimiz eğitim hayatının her aşamasına materyallerimizle dokunmak. Biz bu sektörde iş yaparken ürünlerimizi daha da çeşitlendirip her branşta ayrıntıya inmek istiyoruz. Tüm ürünlerimizi tek bir yerde toplamak gibi bir arzumuz da var. Sadece satış değil bilim ve etkinlik merkezi gibi bir yer tasarlayarak, halka da açmak istiyoruz. Eğitimin gelişmesine katkıda bulunmak istiyoruz.

Zafer Şen: Eğitimle ilgili her şeyi A’dan Z’ye bulabileceğiniz bir konsept oluşturmak istiyoruz. Bilgi ve birikimlerimizden yola çıkarak daha doğru ürünleri eğitime kazandırmak için tüm öğrencilerin yararlanabileceği bir oluşumun parçası olmak istiyoruz. Okul malzemeleri ve ders araçları konusunda böyle bir oluşum hedefimiz var. Eğitim konusunda öğrencilere ışık tutmak, hayallerini gerçekleştirebilmeleri için imkanlar yaratmak istiyoruz. Hedeflediğimiz oluşumun içinde uzman eğitimciler ile beraber deney atölyeleri, aktivite merkezleri ve benzeri faaliyet alanlar olacak.

 

Adres: Uzunçiftlik Mah. Hasan Paşa Cad. No: 40A Kartepe – Kocaeli

0850 302 94 50

www.okuldunyasi.com

satis@yenilab.com

NASIL ARANDI: #kocaeli # kocaelilife # kocaelinindergisi # kocaelidergisi # dergilik # eğitim # eğitim öğretim # öğrenci # öğretmen # başarı # sınav

2 yıl önce - Serbülent Erden

Başarılarınızın devamını dilerim.

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.