Mehtap Hanım bize biraz kendinizden bahseder misiniz?
1977 İzmit doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimimi İzmit’te tamamladım. Daha sonra Atatürk Üniversitesi Çocuk Gelişimi bölümünü bitirdim. Üniversiteden mezun olur olmaz ücretli öğretmenliğe başladım. Çeşitli eğitim kurumlarında yaklaşık 15 yıl görev yaptım. Bu süre zarfında farklı eğitim modelleri üzerine aldığım eğitimlerle kendimi geliştirme fırsatı buldum. Bu eğitim modelleri arasında en çok benimsediğim Reggio Emilia oldu. Çocukların öğrenme sürecine aktif katılımını sağlayan, kendi keşifleri yoluyla bilgi edinmeleri gerektiğini savunan bu modeli şimdi kendi okulumda da uyguluyorum.
Eğitim modeline geçmeden önce Efe Kreş Gündüz Bakımevi’nin kuruluş öyküsünü de dinlemek isteriz.
Efe Kreş, benim hayalimdi. Bu hayal benimle birlikte yaşıyor, her geçen gün büyüyüp gelişiyordu. Çocukları çok seviyordum, mutlu ve sağlıklı bir ortamda eğitimlerine katkıda bulunmak, onları geleceğe en iyi şekilde hazırlamak istiyordum. Bundan 5 yıl önce karşıma bir fırsat çıktı. Ve ben bu fırsatı değerlendirmek istedim. Bir hafta içinde karar verdim ve bu kreşi devraldım. Efe Kreş, pandeminin başında kuruldu. Zor günlerden geçtik, inişlerimiz çıkışlarımız oldu, çok şükür 5. yılımızdayız. İşe başladığımızda daha küçük olan okulumuzu artan talep üzerine daha büyük ve bahçesi olan, düz ayak bir yere taşıdık. Şimdi yeni yerimizde çocuklarımıza daha konforlu bir alan sunuyoruz.
REGGIO EMİLİA MODELİ
Efe Kreş’te uyguladığınız eğitim modeli hakkında da bilgi verir misiniz?
Reggio Emilia eğitim modelinden ilham aldık. Bu yaklaşım, çocukların doğal meraklarını ve yaratıcılıklarını destekleyerek, onların bireysel ilgi ve yeteneklerini geliştirmelerine olanak tanıyor. Eğitim ortamımızda bu felsefeyi uygulayarak, çocuklara daha zengin ve anlamlı bir öğrenme deneyimi sunmayı amaçlıyoruz. Örneğin; çiçek yetiştirmeyi deneyimleyerek öğreniyorlar. Bahçemize çiçek ekiyor, suluyor, büyümesini izliyorlar.
Reggio Emilia eğitim modelinde; çocukların bireysel ihtiyaçları, ilgi alanları ve yetenekleri doğrultusunda eğitim programları oluşturulur. Çocukların kendi hızlarında öğrenmelerine olanak tanınır. Sınıf ortamı, çocukların yaratıcılığını ve bağımsızlığını teşvik edecek şekilde düzenlenir. Çevre, çocukların öğrenme sürecine katkıda bulunacak materyaller ve kaynaklarla zenginleştirilir. Çocuklar, belirli bir konu üzerine derinlemesine çalışarak bilgi edinir. Projeler genellikle çocukların ilgi alanları ve merak ettikleri konular etrafında şekillenir.
Çocuklar, grup halinde çalışarak sosyal beceriler geliştirir. İş birliği, paylaşma ve problem çözme yetenekleri bu süreçte ön plandadır. Öğretmenler, çocukların öğrenme süreçlerine sadece rehberlik eder, çocukların ilgi alanlarını takip ederek onları yönlendirir. Aileler de çocuklarının eğitim süreçlerine aktif olarak katılır. Aileler ile sürekli iletişim halinde olunarak, çocukların gelişimleri ve öğrenme süreçleri hakkında bilgi paylaşılır.
2-6 YAŞ ARASI
Mehtap Hanım, Efe Kreş Gündüz Bakımevi’ne kaç yaş itibariyle öğrenci alıyorsunuz?
Efe Kreş Gündüz Bakımevi’nde 2-6 yaş arası öğrencilerimize hizmet veriyoruz. Ne mutlu bize bu yıl 5. mezunlarımızı vereceğiz.
Gördüğüm kadarıyla oldukça kalabalık bir eğitim kadronuz var…
Efe Kreş, yarı zamanlı ve tam zamanlı olarak eğitim veriyor, toplamda 7 sınıfımız mevcut. Çok güçlü bir eğitimci kadrosu oluşturduk, toplamda 15 kişilik bir personelle hizmet veriyoruz. Kurumumuzda aynı zamanda bir İngilizce öğretmenimiz ve rehberlik hizmeti veren psikolojik danışmanımız da mevcut.